Den bedste bil er den, man ikke køber, også når det gælder elbiler.
Sådan lyder det fra elbilsforeningen Forenede Danske Elbilister, som agerer talerør for det stigende antal danskere, der kører batteribiler. En forening, der søger at påvirke politikere, bilproducenter, myndigheder, medier, forskning og udvikling i retning af en omstilling af fossiltransporten mod el.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Andreas Lindqvist trænger da vist til en Laaaaag cykeltur ;o)
De konklutioner som fremgår af hans artikelserie er enøjet , misvisende , manipulerende og vil kun skabe usikkerhed hos kommende elbil købere. Hvilket er særdeles uheldigt da vi har brug for at udvikle vores transportsektor, så den både lokalt og globalt er meget midre co2 og forurenende fodaftryk. Til det skal transportsektoren elektrificeres .
Ja tak til at ING ansætter en journalist der kan beskrive den rivende udvikling elbatterier er inde i ! Her bare lidt ( meget lidt af de info der er tilgængelige )
Tesla Battery Day in 14 Minutes
https://www.youtube.com/watch?v=GSRMhzibSr8&feature=emb_logo
Cradle to Cradle genbug af batterier . Redwood Materials
https://youtu.be/U2P9FoeWmzw?t=405
Tesla, EVs & Americas Lithium Supply
https://www.youtube.com/watch?v=Dvc0kiUvIfw
ps Panaconic og LG Kim er også godt på vej til at lave endnu bedre batterier .
Til de der gerne vil vide mere : Jeg har henvist til andre link i den anden artikkel som Andreas Lindqvist har lavet + at bla Youtube har et hav af analysser og beskrivelser af elbil batterier :o)
Fint at FDM nu går ind for certificering af batterier. Hvor er FDM henne når det gælder certificering af bæredygtighed og etik i forbindelse med benzin/diesel biler ? -Eller for den sags skyld bæredygtig udvinding af de metaller der indgår i f.eks. en katalysator ?
Javist, batterier til elbiler, og de materialer der indgår, vil give klima- og miljømæssige belastninger. Og det kunne være fint om det så også afspejlede sig på afgiften. I stedet for at afgiftsbelægge bilernes pris kunne man afgiftsbelægge påvirkningerne på klima og miljø. Jeg er næsten sikker på at det stadig ville være til fordel for elbiler, men konsekvensen ville jo så være at biler med et stort batteri ville blive dyrere end biler med et lille batteri. Gik man all ind med denne afgifts politik ville el produceret med vind jo så også blive væsentligt billigere. El er pt den energiform der beskattes allerhårdest. Og nye biler, uanset drivmiddel, ville få den samme afgift, uanset om det er en leaset bil til en flådeejer eller det er et almindeligt detail-køb i en bilforretning. Bliver afgiften oven i købet flyttet fra ny-bils afgift til løbende afgifter kunne der spares gevaldigt meget administration i forbindelse med im- og export af biler...
I Danmark driver findske Fotum behandlingsanlæget for farligt affald i Nyborg (tidligere kommunekemi). De har et anlæg i Finland for genbrug af lithium batterier, og der planlægges at sende batterier fra anlæget i Danmark til Finland:Her er et tysk firma der genindvinder omkring 90% af litium batterier. Duesenfeld | Ecofriendly recycling of lithium-ion batteries <a href="https://www.duesenfeld.com/index.html">https://www.duesenfeld.com/index…;
https://www.fortum.dk/media/2019/03/ny-teknologi-loser-problem-med-batterier-fra-elbiler
Det er dog kun 80% de genindvinder, og ikke 90% som Duesenfeld.
På den anden side, er metallet der går ud med luften evigt tabt. Det vil sandsynligvis aldrig kunne betale sig at indsamle. Du nævner kun kobolt og kobber - lithium er sandsynligvis sværre at genbruge ved afbrænding.Second Life er måske genbrug ("reuse"), men ikke materialegenbrug ("recycling"). Det første er relativ let, men udsætter kun "pinen". Det sidste er svært at gøre godt (og "grønt"). Det at afbrænde batterierne er fint foreneligt med materialgenbrug og kan være det bedste metode, da en del af metallerne kan genanvendes fra slaggerne (primært kobolt og kobber). Man kan også genindvinde electrolytten ved at fordampe den i vacuum. Alternativt kan den bruges til at føde forbrændingen. @Mads: Så vidt jeg ved udfører Stena ikke afbrænding på Fyn, men kun sortering - Det kan selvfølgelig have ændret sig siden jeg talte med dem sidst.
Second Life er måske genbrug ("reuse"), men ikke materialegenbrug ("recycling"). Det første er relativ let, men udsætter kun "pinen". Det sidste er svært at gøre godt (og "grønt"). Det at afbrænde batterierne er fint foreneligt med materialgenbrug og kan være det bedste metode, da en del af metallerne kan genanvendes fra slaggerne (primært kobolt og kobber). Man kan også genindvinde electrolytten ved at fordampe den i vacuum. Alternativt kan den bruges til at føde forbrændingen. @Mads: Så vidt jeg ved udfører Stena ikke afbrænding på Fyn, men kun sortering - Det kan selvfølgelig have ændret sig siden jeg talte med dem sidst.I Gør-Det-Selv-kredse er de ganske populære og lette af genbruge til second life.
OK Ingeniøren, Så blev den tidligere håbløse artikel balanceret en smule. MÅ vi så venligst bede om den store artikel serie om fossilbilers gigantiske samlede livscyklus belastning?
Desværre bliver de kasseret sammen med laptop-batterier, batteriværktøj mm
I Gør-Det-Selv-kredse er de ganske populære og lette af genbruge til second life. Det ses ofte, at blot BMS'en er defekt men cellerne fine. Andre gange er et antal parallelforbundnre celler i serien kolapset, men resten kan bruges. Men som sagt afbrænding, hvis de ikke falder i hænderne på nørder.El-cykler indeholder LiOn batterier - bliver Lithiummet i disse batterier genbrugt, eller er de under "genbrugsgrænsen", og afbrændes?
Korrekt Elias
men LiFePO4 cellerne tåler flere cycles og er ikke nær så kede af 100% SoC, hvilket oversat til dansk betyder, at mere af det mindre batteris kapacitet i praksis kan udnyttes. Så måske er Tesla Model 3 fra Kina ikke så ringe endda. 7000 er på vej til Europa, så måske får vi snart lejlighed til at se ved selvsyn :)indeholder desværre mindre energi for hver vægtenhed. Hvilket også er derfor det kun er standard range køretøjer det får denne teknologi til at starte med.
Derfor kan store batterier netop være afgørende for, at det kan betale sig at genanvende de værdifulde råstoffer efter batteriet har tjent sine første liv i elbiler, energilagre mm. Nogle mener, at genbrug ligefrem er nøglen til at gennembryde $100/kWh barrieren og nå $80/kWh
Man kan genindvinde de fleste råstoffer fra et litium batteri og det bliver allerede gjort. Man kan også genindvinde råstofferne fra alkaline batterier. At brænde batterierne er ren idioti, da det helt klart kan betale sig at genindvinde især de dyreste råstoffer.
Her er et tysk firma der genindvinder omkring 90% af litium batterier. Duesenfeld | Ecofriendly recycling of lithium-ion batteries https://www.duesenfeld.com/index.html
El-cykler indeholder LiOn batterier - bliver Lithiummet i disse batterier genbrugt, eller er de under "genbrugsgrænsen", og afbrændes?
Der er hverken nikkel eller kobolt i LPF eller på godt dansk lithium jern batterier. Tesla bruger disse batterier i deres standard range model 3 biler der bliver solgt i EU.
Ud over at være fri for disse stoffer holder disse batterier også længere, men indeholder desværre mindre energi for hver vægtenhed. Hvilket også er derfor det kun er standard range køretøjer det får denne teknologi til at starte med.
Så det bliver skam gjort noget.
Jeg ville gerne have været citeret for den velbegrundede forhåbning, at netop fordi elbilbatterier er store og dyre, at de så bliver afgørende for, at vi begynder at genbruge alle de fine råstoffer, som selv efter mange års tjeneste er 100% bevaret i batterierne i modsætning til de resurser, vi brænder af og spreder for alle vinde til skade for både miljø og klima i traditionelle transportformer. Indtil disse år har vi primært benyttet Li-ion teknologi i milliarder af små batterier til håndholdt udstyr, og disse er for små til at lade sig genbruge af økonominske årsager. Derfor bliver de enten brændt (incineration) eller begravet (land fill). Begge dele er tilladt med Li-ion batterier i f.x. USA. Her i landet brænder vi dem i dertil indrettede ovne under kontrollerede forhold på Fyn. Det er jo spild. Derfor kan store batterier netop være afgørende for, at det kan betale sig at genanvende de værdifulde råstoffer efter batteriet har tjent sine første liv i elbiler, energilagre mm. Nogle mener, at genbrug ligefrem er nøglen til at gennembryde $100/kWh barrieren og nå $80/kWh:https://www.reuters.com/article/us-autos-tesla-batteries-exclusive-idUSKBN22Q1WC