

I fremtiden kan nettet af elbiler, der er koblet på ladestandere, bruges som et landsdækkende 'batteri'. Det kan bidrage til energinettet i perioder, hvor der er spidsbelastninger, men lavt udbytte fra energikilderne, tyder et forsøg i England foreløbigt på ifølge Bloomberg.
I forsøget testes teknologien vehicle-to-grid, eller V2G, hvor elbilsejere tillader, at der trækkes strøm fra elbiler i perioder med spidsbelastning. Elbilerne oplades, når produktionen af vedvarende energi er høj. Når behovet så er højt, men energien lav, bruges strømmen fra elbilernes batterier.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Dit regnestykke er mangelfuldt. Du glemmer at hvis ikke vi bruger bilernes batteri til energilagring/understøttelse af nettet, så skal det i stedet gøres på anden en anden måde, og det skal du så betale for i stedet. Så du kommer til at betale på enten den ene eller anden måde. Spørgsmålet er derfor kun hvilken løsning der er smartest.Hvis ikke der er privatøkonomi i at forsyne huset med bilens batteri har jeg svært ved at se hvordan en løsning på stor skala skulle kunne samle interesse.
Der er flere markeder man kan byde ind på. Det almindelige prismarked godtgøre nok ikke at det kan betale sig at levere effekt tilbage til nettet (da man jo både skal betale tarif og afgift af energien der først er købt) men det kan da altid betale sig at udskyde ent forbrug. Det er på regulerkraftmarked at der bør være penge at hente, men pt skal man kunne byde ind med mindst 10 MW (så vidt jeg husker) og det er derfor at nogle firmarer samler mange kunder i en gruppe for at kunne lave fælles puljer...Jeg ville gerne kunne bruge elbilens batteri til at komme hen over de dyre timer ca kl 17-21 i hjemmet og lade på billigere tidspunkter på flexabbonnement. Men når jeg regner på en praktisk opnåelig besparelse er det måske typisk 10-12,5 kr pr døgn (2-2,5 kr i døgnudsving pr kWh, 5 kWh i de dyre timer). Mao et nørdeprojekt når man tænker særlig installation og batterislid ind i projektet. Hvis ikke der er privatøkonomi i at forsyne huset med bilens batteri har jeg svært ved at se hvordan en løsning på stor skala skulle kunne samle interesse.
Vi er nu meget godt med i DK med V2G. Det har kørt i en årrække på både Frederiksberg forsyning og Bornholm til kommunens biler. Her bruges biler til kørsel om dagen og systemydelser om natten.
V2G kan jo bruges til mange ting.
- Man kan holde energien på egen matrikel - så f.eks solcellestrøm gemmes og bruges senere (så bilen bliver et husstandsbatteri)
- Man kan handle med strøm (købe billigt og sælge dyrt)
- Man kan lave "peak shaving" (mest for det japanske marked)
- Man kan lave lokal "peak shaving" så man ikke overbelaster en hovedsikring
- Og - man kan stabilisere elnettet ved at lave systemydelser (f.eks frekvensregulering - men der er ganskemange muligheder - også en del, der ikke er på markedet)
Og tilsyneladende er det ikke forbundet med en stor øgning i batteriets degradering (vi taler om få %). Hvis der kommer billige V2G ladestandere, så vil vi jo nok se en del virksomheder der tilbyder billige (gratis?) ladestandere mod at de må lave systemydelser. Hvis markedet bliver attraktivt nok, så kunne en model jo være, at man fik opladningen gratis.....
Idéen er ikke ny, og har svjh tidligere været omtalt/beskrevet her på ing.dk
Men, det er virkelig opmuntrende at der allerede nu, er seriøse bevægelser mod reel implementering.
Men der burde vel være en form for økonomisk godtgørelse til ejerne af elbilerne.
Selvom det sikkert er muligt, at sikre en minimumskapacitet på batteriet, er der stadig en vis slitage ved flere op-/afladningscykler.
Det bliver spændende at følge udviklingen. ?
Jeg ville gerne kunne bruge elbilens batteri til at komme hen over de dyre timer ca kl 17-21 i hjemmet og lade på billigere tidspunkter på flexabbonnement. Men når jeg regner på en praktisk opnåelig besparelse er det måske typisk 10-12,5 kr pr døgn (2-2,5 kr i døgnudsving pr kWh, 5 kWh i de dyre timer). Mao et nørdeprojekt når man tænker særlig installation og batterislid ind i projektet. Hvis ikke der er privatøkonomi i at forsyne huset med bilens batteri har jeg svært ved at se hvordan en løsning på stor skala skulle kunne samle interesse.
Så prøv med Nuvve. De laver V2G bla med Frederiksberg kommune
Når bilerne allerede er købt, så er dette samfundsøkonomisk super. Privatøkonomisk kan det være en anden sag når/hvis strøm købes med afgift, moms mv men sælges uden (fx hvis man har solceller). Men det kan vel fikses politisk(?) I samme ombæring kan man sørge for, at den enkelte bilejer får del i prisforskellen, idet jeg antager at strømmen er dyrere, når den er i mangel, og bilerne skal levere.
Det ser ikke ud til at se sender energi retur til nettet: CITAT:Jeg tror du skal spørge hos True Energy.</p>
<p>De har noget de kalder Big Battery. <a href="https://www.trueenergy.io/big-battery/">https://www.trueenergy.io/big-b…;
Big Battery balancerer elnettet ved at stoppe ladningen af elbiler i korte perioder. Opladningen stoppes, hvis belastningen på elnettet er for stor.</p>
<p>Ladningen starter automatisk igen, når elnettet er klar – og din bil står altid klar og opladet på dit ønskede klartidspunkt.
Jeg tror du skal spørge hos True Energy.
De har noget de kalder Big Battery.https://www.trueenergy.io/big-battery/
Du skal nok påregne en lidt dyr lader i forhold til hvad du har idag.
Og de sidste 90%, gik de til at bilerne kunne køre rundt?Tyske forsøg lavet for 5 år siden viste, at der kom under 10% retur i elnettet i forhold til det som blive oplagret fra nettet - ikke nogen god deal. Det har næppe ændret sig væsentligt på de 5 år.
Der er naturligvis et tab i konveeringen, men jeg har aldrig hørt om et tab på 90% fra net til batteri og retur...
Teknologien har eksisteret i en del år, men..............
Tyske forsøg lavet for 5 år siden viste, at der kom under 10% retur i elnettet i forhold til det som blive oplagret fra nettet - ikke nogen god deal. Det har næppe ændret sig væsentligt på de 5 år.
Jo, det gør der i hvert fald, det er rettet, tak!
Jeg gad godt at min gamle nissan leaf kunne buffer mit eget og andres forbrug (i den rækkefølge) i spidsbelastningsperioden. Hvornår og hvordan bliver det en mulighed ?
Fra artiklen på bloomberg.com:
Last year, the 350 cars plugged into Kaluza’s V2G platform collectively with OVO, Energy Ltd., one of the country’s largest utilities, fed .891 gigawatt hours of electricity back to their adjacent homes and to the grid; that’s enough to power about 287 British homes for a year.
så 891 MWh ikke kWh!
Der må være en slåfejl, 891kWh er ikke engang forbruget for én britisk husholdning der ligger på omkring 3000kWh... Der må være tale om 891MWh?
Hvis der menes 891 MWh, så skal elbilerne levere 2441 kWh/døgn, eller 7 kWh/bil/døgn (12,7 kWh/døgn ved 200 døgn/år)Menes der ikke 891 megawatttimer? 891 kWh er hvad jeg bruger på en efterårsmåned.
Hvis de 350 elbiler i stedet har leveret op til 891 kWh/døgn, i de dage hvor de levere maksimalt, så giver det omkring 2,5 kWh/døgn/bil...
28 millioner elbiler, der hver stiller 13 kWh/døgn til rådighed for nettet (dvs. 26 kWh over to døgn) kan altså stille 728 GWh til rådighed over to døgn...
følge Bloomberg har energien fra bilernes batterier leveret 891 kilowattimer, hvilket svarer til det årlige forbrug i 287 britiske huse.
Menes der ikke 891 megawatttimer? 891 kWh er hvad jeg bruger på en efterårsmåned.