Selvom en brand i de lithium-batterier, der anvendes i elbiler, ikke kan slukkes, er elbiler sikrere end både benzin og diesel, når de kører galt. Det mener seniorprojektleder Kjeld Nørregaard fra Transport og Elektriske Systemer på Teknologisk Institut.
»I de fleste tilfælde er elbilen mere sikker end benzin og diesel, fordi brændstof er eksplosivt, og det er batterier ikke,« fastslår han.
Og seniorforsker Poul Norby på DTU Energi er ikke uenig i konklusionen fra Teknologisk Institut:
»Vi har jo ingen statistik på det. Men jeg tror, at el i dag er sikrere end brændstof, siger han.
Læs også: Ulykker med elbiler registreres ikke
Ifølge Poul Norby er moderne batterier langt bedre end bare få år gamle batterityper.
»Man kan roligt sige, at batterierne er blevet langt mere sikre, end de var for bare nogle år siden, fastslår han.
De seneste tilfælde med brand i elbiler fra henholdsvis Norge og Frankrig har da også vist, at selv om brandfolkene ikke har kunnet slukke de brændende lithium-batterier, så har passagererne haft tid til at forlade bilerne, inden branden har nået at udviklet sig.
Kraftigere batterier med bedre sikkerhed
Modsat de første generationer af batterier, der med en meget høj energitæthed og dårlig celleadskillelse brændte rigtig godt, har batterifabrikanterne i dag fået langt større fokus på sikkerhed, mener Kjeld Nørregaard.
»Bilproducenterne arbejder i dag med forskellige strategier såsom at indpakke battericellerne i små enheder eller tilføre køling for at undgå brand,« forklarer han.
Samtidig tegner udviklingen af nye batterier til, at jagten på mere strøm også går i retning af mindre brandfarlige batterier. Forskere i en spin-off-virksomhed fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) kaldet SolidEnergy står således klar med en ny generation af lithium-batterier, der trods fast kerne og dobbelt så stor kapacitet lover større sikkerhed.
Ved at betrække det metalliske lithium med en tynd polymer-belægning, der også fungerer som elektrolyt, er det lykkedes forskerne at fjerne den flydende elektrolyt og derved gjort batteriet mindre brandfarligt, skriver MIT News.
De nye 'sikre' tredjegenerations lithium-batterier vil ifølge MIT News være at finde i produkter som smartphones og computere allerede fra foråret 2017.
Læs også: Nyt lithium-batteri med dobbelt kapacitet klar til salg
Ikke farligt for redningsfolk
Ifølge Kjeld Nørregaard skal redningsfolk selvfølgelig være opmærksomme på, om der er tale om en elbil, når de kommer frem til en ulykke. Men med enkle virkemidler kan de beskytte både sig selv og de folk, der eventuelt skal reddes ud af bilerne, mener han.
»Ved redningsarbejde på en elbil er strømmen fra en ladestander farligere end strømmen fra batteriet i bilen, da ladestanderen har forbindelse til jord. Regel nummer ét er derfor at afbryde forbindelsen til laderen,« siger han.
Hvor farlig er strømmen Spændingen i en elbil ligger typisk mellem 400 og 900 volt. Elektriske overslag fra spændinger under 1.000 volt er ifølge Kjeld Nørregaard under 2 millimeter.
Herefter har man ifølge Kjeld Nørregaard en bil på fire gummihjul, hvor der ikke kan springe lyn fra bilen til en person, der står på jorden. Sikkerhedsafbryderen i bilen kan afbrydes, og eventuelle blotlagte elektriske dele kan afdækkes med gummimåtter, så personer i bilen kan reddes ud.
Kjeld Nørregaard oplever, at mange er af den opfattelse, at rører man ved en elbil, der er gået i stykker, kommer der store lyn ud af den. Men den frygt er altså ubegrundet.
Løft hjulene
I Beredskabsstyrelsens seneste 2014-opdatering til sin Vejledning om indsats ved uheld med elkøretøjer er første prioritet også at få frakoblet bilen fra ladestanderen, inden redningsarbejdet iværksættes.
‘Hvis køretøjet står til ladning, skal redningsmandskabet som det første sørge for at frakoble køretøjets ladestik,’ lyder det i vejledningen.
Læs også: Ny Tesla: Samme batterier, men mere power
Mogens Hansen, der er operativ fagkoordinator ved Nordjyllands Beredskab, mener også, at elbilerne er sikre.
»Nu er der jo ikke solgt så mange elbiler endnu. Men vi oplever ikke, at de går i brand,« siger han.
Sammen med Beredskabsstyrelsen har Mogens Hansen deltaget i foredrag om indsatsen ved ulykker med elbil. Han mener ikke, at strøm og batterier udgør en fare, så længe redningsfolkene følger Beredskabsstyrelsens anvisninger og bruger deres sunde fornuft.
Læs også: Salget af batteribiler er steget med 50 procent på et år
En anden vigtig detalje i Beredskabsstyrelsens vejledning er, at køretøjet skal opklodses for at undgå pludselig igangsætning.
‘Et af de farlige aspekter ved indsats på elkøretøjer er, at motoren stort set er lydløs. Køretøjer kan pludseligt sætte i gang og køre, hvis føreren træder på speederen, eller hvis der sker en kortslutning i el systemet,’ skriver Beredskabsstyrelsen.
Det er blandt andet også derfor, at det et krav til alle elbiler, at de er udstyret med en sikkerhedsafbryder, der kan frakoble batterierne.
