Elbilekspert: Opladning via vejstriber risikerer stort energitab
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Elbilekspert: Opladning via vejstriber risikerer stort energitab

Der kan sagtens ligge et stort potentiale i at oplade fremtidens elbiler direkte på vejnettet via induktiv opladning, ikke mindst når vi taler bykørsel. Men den induktive opladning vil aldrig kunne udkonkurrere det traditionelle elbilsbatteri.

Sådan lyder vurderingen fra batteriekspert og formanden for Dansk Elbil Komite, Per Jørgensen Møller, om det koreanske elbilprojekt, som Ing.dk beskrev i går.

»Der er perspektiv i projektet i forhold til at holde en elbil længere kørende. Men så vidt jeg kan se, baserer det sig stadig på, at man har en elbil i normal forstand med et pænt stort batteri på omkring 80 kilometers rækkevidde,« lyder det fra Per Jørgensen Møller, som altså ikke anser projektet for den helt store teknologiske revolution.

Energitabet altid stort ved induktive opladninger

Først og fremmest påpeger han dog, at energitabet er den store ubekendte, når talen falder på induktiv opladning:

»Problemet med de her induktionsløsninger er, at energitabet er rimelig stort. Uanset hvilken kobling man har, snakker vi jo normalt 20 til 25 procents tab, og det er jo rimelig meget,« siger formanden, som dog ikke kender de specifikke tal for det koreanske projekt.

Han vurderer, at det koreanske system med induktiv opladning først og fremmest vil kunne gøre sig gældende, når køretøjerne holder stille, eksempelvis lige før et lyskryds, sådan som de koreanske forskere også lægger op til.

Flere lignende europæiske projekter

Af samme grund mener Per Jørgensen Møller også, at systemet - i fald det bliver udviklet yderligere - kun vil være anvendeligt i byer, hvor elbilen ofte vil skulle holde stille. Men til længere strækninger på motorveje og lignende duer det ikke:

»Umiddelbart ville jeg synes, at det lyder som et supplement til energiforsyningen til den traditionelle elbil. Det er mere en form for nyttende ladesystem, hvor man inden for bestemte zoner kan have en opladningsmulighed, et boost af energi,« konkluderer Per Jørgensen Møller.

Han oplyser endvidere, at han har hørt om flere lignende europæiske elbusprojekter, hvor man i forbindelse med at bussen holder stille vil give de store køretøjer et boost af energi.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selv 5% tab er da helt ud i skoven, hvis vi alligevel skal holde stille så må vi finde en rigtig parkeringsplads med ladestander, det må være nemmere at etablere et par hundrede tusinde af dem end at grave alle felter foran lyskryds op.

Jo, det var i orden hvis det kunne etableres for en rimelig pris, og det kunne bruges ved de normale hastigheder for vejene.

Det her er at bringe nyheden om at det ikke kan lade sig gøre, lad golfbaner og store virksomheder om at få den slags anlæg, så må vi andre sætte stikket i.

Til busser kunne det være smart nok med et boost, men her er alternativet en fjeder som den der sidder oven på S-toget, eventuelt 2-delt for at få jord på. (kun ind over stoppestederne)

 • 0
 • 0

Er tabets størrelse ikke et spørgsmål om afstand mellem vejstriben og pick-up coil'en?

5 % vil være omkring 10 øre per kWh, det er vel ok. i stedet for "ladestandere" og ledninger over hele byen.

Systemet vil nok være bedst egnet til erhvervskørsel såsom busser og lastbiler, der er dyre at pakerer i længere tid ved en ladestander.

 • 0
 • 0

Ja ved benzin er virkningsgraden jo noget lavere og energitabet er vel 60-70% idag..
Men der er måske potientiale til automatiserede el-vogntog der kan køre flere tusinde km igennem eu helt kompakt på en sådan vejstribe hvis det bliver sådan ud i fremtiden..

 • 0
 • 0

sådan en idé vi parkerer indtil vi har fået fusion til at virke kommercielt (og energi iflg. juhuu´erne er noget vi får smidt i nakken)?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten