Elbil-analyse: Det er et dansk fænomen at abonnere på ladestandere


Intet kunne være nemmere end at tanke brændstof på en bil. Du ved, at prisen er nogenlunde den samme på alle tankstationer, og du kan betale kontant eller med kort.
Sådan forholder det sig desværre ikke altid, hvis det er en elbil, du kører i - og skal lade op. Og spørgsmålet er, i hvilken grad det afskrækker potentielle elbilister fra at tage det grønne valg.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Vi er ved at skabe et A- og B-hold for elbilejere
Podcast26. maj kl. 13:39Hent Profilanalysen og årets ranglister
Profilanalysen 202326. maj kl. 11:24
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Efter 2 år med elbil hedder næste bil benzin, jeg gider ikke det cirkus længere og så vidt jeg kan se kommer det til at stå på mange år endnu. Det skal siges at jeg kun kan lade på arbejde og offentligt til min. pris på 3,50 kr./kWh fordi abonnemt til 800 kr./md. først kan betale sig ved >2.000 km/md og ikke kan bruges til noget på andre selskabers ladestandere og man "taber" penge ved at cykle eller tage offentlig transport. Så skal man betale for roaming eller abonnement hos andre operatører oveni. Hvor er friheden så? Samtidig med at jeg betaler for strøm ved kasse 1, kan jeg læse at andre med mulighed for hjemmeladning ligefrem tjener penge på opladning med refusion hos Clever. Fint, det bliver uden mit bidrag.
Man er derudover hele tiden afhængig af at der ledige ladestandere og det næste problem er så at betale for strømmen som kan være alt fra 0 kr. til 10 kr./kWh. Hvad er incitamentet til at sætte flere ladestandere op når man sælger abonnementer. Forleden prøvede jeg min EON brik på en Clever ladestander - der går formentlig en måned før jeg kan se hvad det endte med at koste og på EON's hjemmeside kan man læse: 'Vi har ingen kontrol over prisen' og 'vi kan ikke oplyse dig om prisen på forhånd'. Det er vel direkte ulovligt at sælge en ydelse under de betingelse - kør ind på en tankstation og vi kan ikke fortælle om det er 1 eller 30 kr./liter. Plugsurfing går der også ugevis før man får regningen og på den konto har jeg ikke kunnet få kørselsrefusion fordi ansøgningsfristen var udløbet inden opgørelsen kom.
Interessant at læse de norske priser med kr./minut. Hvor meget hjemmebrændt har de drukket deroppe, for så svinger prisen jo med hvor hurtigt bilen kan lade og hvad bilens BMS system vil lade med?!?! En vinterdag kan jeg regne ud at en tur på den lokale hurtiglader vil koste 5,40 kr./kWh og samme produkt om sommeren vil koste 2,80 kr./kWh.
Thomas,
Ja, det ville være nærliggende også at benytte den skematiske, 4000 kWh, one-size-fits-all regel til alle elbilister - også dem uden elvarme/varmepumpe. Elbilforeningen er fortaler for ligestilling for elafgiften, så den følger alle elbiler og ikke blot gives til momsregistrerede 3.parts operatører som nu. Ulempen ved den skematiske ordning for reduceret elvarmeafgift er både, at beboere i nyere / lavenergihuse og lejligheder slet ikke bruger 4000 kWh om året, og at mange i byerne ikke kan lade med egen strøm, men har fælles P-anlæg eller er henvist til kantstens parkering og -opladning. Og vi skal jo også have by-bilisterne med over på el.Det er mig ubegribeligt at man ikke sidestiller alle elkunder ved at fritage afgiften på forbrug over 4000kWh ligesom man gør for os med elvarme.
Svend,
Ja, Plug-and-Charge standarden hedder ISO 15118 og implementeres af stadig flere bilmærker. Dog er de færreste ladere med på vognen. Dog er Ionity mfl i drift med 15118.Har elbiler ligesom mobiltelefoner et IMEI-nummer som udveksles med ladestanderen?
Jens
Iflg https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_15118 støtter Taycan, Lucid Air, Mustang Mach-E og snart VW ID.4 ISO 15118 Plug-and-ChargeDesværre blev det ikke en obligatorisk del af CCS standarden og fx. kan ingen af VWs biler få aflæst VIN over CCS snitfladen.
Mvh Mads Aarup Elbilforeningen FDEL.dk
Hvorfor bliver klimagevinsten større, hvis strømmen ikke leveres tilbage til nettet?Nu fremhæver jeg jo netop selv at økonomien er tvivlsom, men at klimagevinsten ved solceller er stor, særligt hvis der ikke skal strøm retur til nettet. Og vi kan nok blive enige i at nettet aldrig vil levere lige så grøn strøm som lokale solceller.
Klimagevinsten ved at have produceret strømmen grønt er vel den samme, uanset om det er dig eller andre, der ender med at bruge strømmen fra dine solceller.
Nu fremhæver jeg jo netop selv at økonomien er tvivlsom, men at klimagevinsten ved solceller er stor, særligt hvis der ikke skal strøm retur til nettet. Og vi kan nok blive enige i at nettet aldrig vil levere lige så grøn strøm som lokale solceller.
Jeg kan godt se at nogen springer direkte ud i økonomien, men de glemmer måske at CO2e besparelserne skal financieres og her er der en relativ billig måde at hente noget ved at sørge for at folk omlægger til den grønneste løsning. Det vil samtidig også aflaste elnettet som jo slet ikke er gearet til den øgede belastning.
Jeg fremhæver netop også at nogle handler ud fra andet end blot økonomiske betragtninger. Men det giver ikke mening at fjerne tilskud fordi man opfører sig mere “grønt” for alle har trods alt en smertegrænse.
Jeg kunne enormt godt tænke mig at få gevinsten ved hjemmelagring skåret ud i pap. Jeg forstår simpelthen ikke, at det kan betale sig.Hvis vi sætter gevinsten ved hjemmelagring højt til 2kr/Kwh
Udgangspunktet må være:
De poster, der er nettoafregnede til fast pris, kan ikke forbedres med lagring. Tværtimod vil ethvert lagringstab forværre disse poster, fordi lagringstabet vil øge det samlede nettoforbrug.
De poster, der er bruttoafregnede, kan forbedres med lagring, hvis man kan bruge lagringen til at undgå at sende strøm ud på nettet.
De poster, der er nettoafregnede til variabel pris, kan forbedres med lagring, hvis man kan bruge lagringen til at flytte strømmen til et tidspunkt med bedre priser.
Så vidt jeg kan læse mig til, er elafgiften (og dermed også momsen af denne) stadig nettoafregnet, uanset om man er afregningsgruppe 2, 3, 4, 5 eller 6. Den udgør inkl. moms 1,12 kr/kWh.
Det samme gælder transport.
Nettarif er derimod bruttoafregnet, i hvert fald i gruppe 2 og 6. Så her er der noget at hente på at lagre strømmen, så den ikke skal sendes ud på nettet.
Når jeg så kigger på min elregning, har jeg 3 poster kaldet transport, og ingen kaldet nettarif. Men tilsammen udgør de kun 0,26 kr/kWh inkl. moms. Så en del af disse 0,26 kr/kWh vil være bruttoafregnet, og denne del kan lagringen nedbringe. Den anden del af de 0,26 kr/kWh er nettoafregnet,og den del kan lagringen ikke nedbringe.
Dertil kommer, at nettariffen i vinterhalvåret er kraftigt forhøjet i tidsrummet 17-20 hos de fleste netselskaber. Her kunne være noget at hente på lagring - altså bortset fra at solcellerne ikke producerer så meget i vinterhalvåret, og dermed er der heller ikke så meget at lagre. Så det tillader jeg mig at se bort fra.
Så har vi selve elprisen. Her er naturligvis noget at hente ved f.eks. at gemme strømmen fra tidlig eftermiddag, hvor prisen er lav, til aften, hvor prisen er høj. Men den typiske prisforskel på disse to perioder er normalt kun 20-40 øre/kWh. (Lidt højere her i 2021, men 2021 er exceptionel).
Så lagringen giver en lille gevinst på nettariffen og selve elprisen. Men til sammen er disse to gevinster måske kun 30-60 øre/kWh inkl. moms.
Denne besparelse skal så finansiere det, man mister på ladetabet - inden der overhovedet begynder at være en gevinst, der kan finansiere anskaffelsen af lageret.
Alligevel sælges der masser af batterilagre. Hvad er det, jeg overser?
Skal man have 10 Kwh til huset om natten og fx 30Kwh til opladning af bilen skal der 40 Kwh kapacitet til. Hvis batterierne skal holde i lang til skal man købe den dobbelte kapacitet dvs. omkring 80 Kwh. Det er fx. 8 af disse 9,6Kwh moduler til 18.000 pr stk. (Se data vedrøernde ladecykler og holdbarhed i linket - begynder man at cykle dem hårdt holder de antageligt dårligt)
https://www.vivaenergi.dk/solcelle-webshop/batterilager-komplet/1501-batterilager-48vHvis vi sætter gevinsten ved hjemmelagring højt til 2kr/Kwh skal der 70.000 Kwh gennem disse batterier før de er betalt. Jeg ville til enhver tid købe flere solceller og sælge den overskydende strøm.
negative miljø/klimamæssige konsekvenser ved den nuværende model
Jeg kan kun være enig i, at flatrate på energi er helt uholdbart klimamæssigt. Og hvis man supplerer med negative marginalomkostninger, så er det ganske uacceptabelt. Det burde ganske enkelt forbydes.
Elbil og solceller med batteri - dit hjemmebatteri forslår som en skrædder i helvede når du begynder at lade på en elbil. Det
Er det nu rigtigt? En alm elbil kn (vist?) køre 5-6km/kwh. Dvs. et husstandsbatteri på fx 10kWh (effektivt) vil kunne give ladning til fx 40km. Dette kan dække en god del af ganske manges kørselsbehov. Især hvis man kan nøjes med at "sjat-lade" i løbet af ugen og fuldlade, en gang imellem. Men hvis ikke man skal køre hver dag, så er nok bedre at lade hjemme de dage, hvor bilen er der og så gå direkte fra celler til bil (uden om batteri) i stedet for at forære sin strøm væk til nettet. I de mange tilfælde kan man have et ret stort overskud af strøm i løbet af dagen - også selv om man har husstandsbatteri. Jeg vil prioritere husstandsbatteri til elforbrug i hjemmet (ikke bilen), men kombinationen kan IMHO stadig give god mening.
Er der nogen, som har alle tre dele, som kan supplere med en rigtig use case?
Bemærk at FastNed laderne(som ikke eksisterer i DK) kan læse nummeret og man skal kun bruge app første gang. Derefter plugger man bare ind og begynder at lade.
Det virker nogen gange som om at politikerne har glemt at målet er at reducere den samlede udledning af CO2e og ikke blot at få et bestemt antal elbiler på vejen
Enig, skidt med antallet af biler (næsten da). Det vigtigste må være "antal km kørt på el", i stedet for det sædvanlige "1 mio. grønne biler".
Vi kører ca. 41 millarder km årligt i personbiler. Det bliver nok kun mere. Sæt et mål om 10 millarder årlige elbils-km i 2030. På denne måde ses PHEV'er også som en blindgyde. Det kræver ca. 2 TWh/år.
Og nu vi snakker flatrate-abonnementer.. Afskaf firmabilsordninger med fri privat-km. Du må gerne få bilen (til lavere beskatning end nu), men du skal selv betale for brændstoffet.
Det er altså 100% Clevers opfindelse, at de refunderer afgiften uanset om der er betalt afgift eller ej. Deres argument er, at de gerne vil gøre refusionen gennemsigtig.
Elbil og solceller med batteri - dit hjemmebatteri forslår som en skrædder i helvede når du begynder at lade på en elbil. Det er en smuk tanke men der fungerer ikke i paksis da du ikke har lyst til at købe et 50 Kwh hjemmebatteri.
Jeg synes det er utroligt at der ikke er større fokus på de negative miljø/klimamæssige konsekvenser ved den nuværende model:
- Clever refunderer ca 2 kr/kWh time (også hvis du allerede har afgiftfritaget strøm, solceller osv), hvorved du decideret tjener penge pr kørt km - og det er trods alt stadig bedre for miljøet hvis vi lader bilen stå!
- For andre refusionstilbud (Zapp osv) er der ingen refusion ved solceller, så det giver ingen mening at investere i sådan noget på trods af at et hybridanlæg ville være fantastisk til elbilejere og at elbilejer antageligt er nogle af dem som kunne finde på at investere i sådan et anlæg af værdimæssige årsager selvom totaløkonomien for solceller ikke længere er imponerende
- Med billige driftudgifter og sågar gratis parkering i mange større byer er det væsentligt billigere at tage bilen end offentlig transport
Det virker nogen gange som om at politikerne har glemt at målet er at reducere den samlede udledning af CO2e og ikke blot at få et bestemt antal elbiler på vejen ?
Når omkring 50% af den del af værgerkorpset der stemmer, kan se det fornuftige i at begynde at pille ved prisen på fossilt brændstof, så skal I bare se afgifter. Det kommer snart. Eventuelle sociale effekter klares med lidt grøn check. Fossilt brændstof er alt for billigt.
Desværre blev det ikke en obligatorisk del af CCS standarden og fx. kan ingen af VWs biler få aflæst VIN over CCS snitfladen.
Der er helt sikkert mange biler fra VW og resten af koncernen, der ikke kan. Til gengæld ser den samlede liste over biler, der ikke kan, ud til at være meget kort. I hvert fald hvis man skal tro den hollandske ladeoperatør, der bruger princippet til identifikation på deres CCS-ladere:
https://support.fastned.nl/hc/en-gb/articles/115012747127-Autocharge-
Desværre ser det ud til, at identifikationen kun er mulig ved DC-ladning. Man kan ellers argumentere for, den er endnu mere vigtig ved AC-ladning som jo ofte foregår på små ladesøjler ikke meget over knæhøjde, hvor der ikke er nogen god mulighed for etablering af display eller kreditkort-terminal.
Det er glædeligt at danske myndigheder ser problemet. Det er på tide man gør noget ved det, især når man tænker på mængden af offentlige midler, der smides i det.
Uha - det var da en frygtelig tanke - at hæve afgifterne på fossiler. Så længe det rammer olieindustrien og salget af fossilbiler, rammer det jo også de som finansierer de såkaldte erhvervsklubber, som jo igen finansierer en stor del af det politiske liv.God ide - og de kroner det koster hentes let ved en forhøjelse af afgiften på naturgas, benzin og diesel. 1KR/l ekstra på benzin og diesel giver 5-6 mia.
Omskrevet bliver det til "at det vil ramme socialt skævt" så det kan vi ikke.
Hvilket i min bil - og sikkert også andre - er nøjagtigt det samme, som det velkendte stelnummer, som alle biler - ikke bare elbiler - har.Ja elbiler har et IMEI nummer kaldet VIN.
Har stærke lobbyister igen igen fordrejet politikkers indkompetente hoveder, på forbrugernes bekostning ?
Hvorfor alle disse tekniske krumspring og ordninger, abonnenter og konti? Hvorfor er en el-bil ikke en "hvidevare" som alle andre?
Har en elbil på 3 år og har for længe siden modificeret den til at kunne lade ved ethvert 3 faset CE-stik. Har aldrig ladet ved en offentlig ladestander og har intet abonnement, brik eller aftale.
El-biler skal være nemt, og der er allerede millioner af " ladestandere" i landet, hvis vi forlangte at bilerne var fornuftigt bygget.
Hvorfor er det fx ikke standard at bygge ladestik ved alle nye parkeringspladser?
Ja elbiler har et IMEI nummer kaldet VIN.Har elbiler ligesom mobiltelefoner et IMEI-nummer som udveksles med ladestanderen?
Det ligger i standarden for CCS ladning at VIN kan aflæses gennem stikket. Det var VW der insisterede på at der skulle være en standard for dette i CCS - måske inspireret af at Tesla siden den første supercharger har kunnet dette.
Desværre blev det ikke en obligatorisk del af CCS standarden og fx. kan ingen af VWs biler få aflæst VIN over CCS snitfladen.
Det er elers være - som hos Tesla fordi der ikke er nogen roden med kreditkort, apps, chipkort eller andet. Bare i med stikket - og så lades der. Omkostningen krediteres den bankkonto/kreditkort som er registreret på dit VIN.
Det er lidt sørgeligt at minsteriet hele tiden holder elbil abonnementer op mod mobiltelefonmarkedet. Der er intet i en elbil der binder dig til en bestemt ladeopreatør - ligesom SIM kortet gør i en mobiltelefon. Det er en fejlagtig retorik som ministerBenny hænger fast i - måske skyldes det hans fortid i telebranchen - når man har en hammer bliver alting til søm.
Ministerenn og ministeriet skulle fokusere mere på at sikre konkurrence og ikke diskriminerende priser, når et ladepunkt er opstillet på offentligt areal eller opstillet med offentlig tilskud. Det lader til at de er ved at nå frem til denne del med de nyeste forslag til lovgivning.
Der ud over tror jeg at så mange benytter abonnementsordninger fordi de ikke ved hvor billigt man kan lade uden, hvis bare man kan lade hjemme til dagligt.
De fleste abonnementsordninger er kunne billigst hvis man kører ca. 35.000 - 40.000 km/år eller mere. FDM, Spiri, Ladop.dk, Zappmobility, Monta, Evse.dk fl er billigst når man kører mindre pr. år. Hos flertallet af disse udbydere er du også ejer af din lader, når du en gang opsiger dit abonnement
God ide - og de kroner det koster hentes let ved en forhøjelse af afgiften på naturgas, benzin og diesel. 1KR/l ekstra på benzin og diesel giver 5-6 mia. Det er både gulerod og pisk. Hvor mange kubikmeter naturgas bruges der af private i dk årligt?
Det minder lidt om forholdene på elmarkedet.
Det er en mærkelig del og hersk kutur, som understøttes af stat og regulering.
Har elbiler ligesom mobiltelefoner et IMEI-nummer som udveksles med ladestanderen?
Klondyke var en god analogi for det danske lademarked. Staten sætter reglerne som er krumtappen I cirkusset, så det er her problemet skal løses. Gad vide hvilken motivation staten har for at give Clever og EON så favorabelt et forretningsområde?
Det er mig ubegribeligt at man ikke sidestiller alle elkunder ved at fritage afgiften på forbrug over 4000kwh ligesom man gør for os med elvarme.
Jeg kommer ikke til at bidrage med så meget som en krone til cirkusset. Og jeg kommer dermed ikke til at køre længere ture i elbilen før det kan gøres abonnementfrit, app-frit og til rimelige priser.
Løsningen er, som transportminister Benny Engelbrecht (S) ser det, at sikre bedre vilkår for roaming i Danmark
Ja tak til roaming men det er naivt at tro, at det vil løse problemet. Duopolet Clever og Eon fortsætter så længe de kan. Så længe regeringen faciliterer abonnementer ved at afgiftsrefusion kun gives til dem der har købt et abonnement, så vil man naturligvis fortsætte med abonnementer. Det er logik for burhøns.
Det er også ganske logisk at duopolet vil udnytte deres markedsdominans på ladestandere til at sikre, at det er dem du tegner abonnement hos. Det gøres ved at sikre, at du får bedre vilkår for at lade ude i byen hvis du tegner dit abonnement hjemme hos dem. Det vil roaming ikke ændre på.
Enten må ordningen om afgiftsrefusion ændres eller også må man på anden vis sikre ved lov at hjemmeladning og udeladning ikke kobles i det samme abonnement.
De nye roaming regler har udgangspunkt i EU lovgivning. På den måde kan man konstatere at de danske politikere fortsat kun gør det absolut minimum de kan slippe afsted med. Man kan mistænke at man reelt ikke er interesseret i at løse problemet eller i at genere Clever & Eon mere end højest nødvendigt.
Elbilister indretter sig således at de kan lade billigst ift. kørselsbehovet. Det kan jo ikke undre nogen.
En anden relevant problemstilling er refusion af elafgift for dem der ikke har en all inclusive abonnementsordning. Det er pt. kun muligt via en 3. part, hvor elbil-ejeren så typisk betaler ca. 100 kr/måned i abonnement og får ca. 1,10 kr/kWh refunderet. Dette lille cirkus kunne man jo godt forenkle ved at have direkte fritagelse som privatperson. Teknikken er der jo til at understøtte og kontrollere det.
For en motor med nyttevirkning 25% koster benzin 4,80 kr/kWh på trækakslen.