El og ler skal gøre cement klimavenligt: CO2-udledning kan nedsættes med 50 procent

Plus27. april 2022 kl. 13:227
El og ler skal gøre cement klimavenligt: CO2-udledning kan nedsættes med 50 procent
Sådan forestiller partnerskabet ECoClay, at et kommercielt miljøvenligt anlæg til kalcinering af ler, kunne se ud i 2025. Illustration: ECoClay.
Første kommercielle produktion kan være klar i 2025 når nyt partnerskab har færdigudviklet cement med ler og erstatte fossile brændsler med el.
Artiklen er ældre end 30 dage

Produktion af cement står for syv procent af verdens CO2-udledning, så der er et enormt potentiale, hvis der kan findes mere klimavenlige produktionsmetoder.

Det er udgangspunktet for et nyt partnerskab mellem FLSmidth, der også er projektleder, Teknologisk Institut, DTU, det amerikanske energilagringsfirma Rondo Energy samt cementproducenterne VICAT fra Frankrig og Cementos Argos fra Colombia.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
28. april 2022 kl. 11:29

OK, tak for svar. Jeg har søgt og fundet et enkelt estimat på at 57% (overraskende præcist) af den CO2 der udledes ved kalcineringen bliver optaget igen over betonens forventede levetid på 100 år hvis den efterfølgende knuses. Det vurderes at være 20-35% af den samlede CO2 udledning fra betonproduktionen. Deri kan man jo finde en retfærdigørelse af den "rabat" som Portland får, hvis det optag i forvejen i forvejen ikke er taget med i udregningerne.

Jeg kender ikke nok til forudsætningerne for beregningerne, men her er linket..

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:707080/FULLTEXT01.pdf

5
28. april 2022 kl. 10:19

Optager traditionel beton ikke store mængder CO2 idet det størkner

Nej - der sker en karbonatisering over tid, hvor den CO2 der blev udledt ved brænding af kridt kan optages igen - jeg er ikke klar over om den principielt kan optages 100%. I praksis optages mig bekendt kun en del af denne CO2 (jo længere fra overfladen jo langsommere går det, så for "tykke" konstruktioner tager det meget lang tid). Og under alle omstændigheder (gen)optages kun de "materialerelaterede" CO2 emissioner - de brændselsrelaterede CO2 emissioner ændre det ikke noget ved.

4
28. april 2022 kl. 09:31

Optager traditionel beton ikke store mængder CO2 idet det størkner, således at en stor del af udledningen i virkeligheden bliver reversibel? Er det noget der bliver regnet med i disse regnestykker?

2
27. april 2022 kl. 18:34
  1. Fordelen ved ler er, at der ingen CO2-emission er, når det brændes.
  2. Men med ler får den blandede beton andre egenskaber end dem vi kender i dag. Måske skal der bruges mere vand, størkningen kan udvikle sig langsommere og egenskaberne af beton'en kan være anderledes.

Punkt 1, at man i ingeniøren skriver at en forbrænding ikke er medvirkende til CO2 emission er rystende (CO2 neutralt ja)

Punkt 2. Ingen tvivl om at dette ikke er et produkt der er klar til at blive brugt til andet end sjov de næste 5-10 år. Alpha og Omega ved cement produktion er styrken af dine klinker.

1
27. april 2022 kl. 15:16

Spændende læsning. Jeg håber Aalborg portland, Socialdemokratiet og resten af folketinget læser med. Vi har brug for at Danmarks suverent største udleder af CO2 tager ved lære og hjælper os til at Danmark kan reducere sin CO2 udledning. Tænk på hvor meget det koster os andre at opnå en tisvarende reduktion.