

Produktion af cement står for syv procent af verdens CO2-udledning, så der er et enormt potentiale, hvis der kan findes mere klimavenlige produktionsmetoder.
Det er udgangspunktet for et nyt partnerskab mellem FLSmidth, der også er projektleder, Teknologisk Institut, DTU, det amerikanske energilagringsfirma Rondo Energy samt cementproducenterne VICAT fra Frankrig og Cementos Argos fra Colombia.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Hent Profilanalysen og årets ranglister
Profilanalysen 202326. maj kl. 11:24
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Herudover så er det meget uønsket at betonen optager CO2, da dette sænker pH-værdien i porevæsken således at risikoen for korrosion af stålarmering øges.</p>
<ul><li>der sker en karbonatisering over tid, hvor den CO2 der blev udledt ved brænding af kridt kan optages igen - jeg er ikke klar over om den principielt kan optages 100%. I praksis optages mig bekendt kun en del af denne CO2 (jo længere fra overfladen jo langsommere går det, så for "tykke" konstruktioner tager det meget lang tid). Og under alle omstændigheder (gen)optages kun de "materialerelaterede" CO2
OK, tak for svar. Jeg har søgt og fundet et enkelt estimat på at 57% (overraskende præcist) af den CO2 der udledes ved kalcineringen bliver optaget igen over betonens forventede levetid på 100 år hvis den efterfølgende knuses. Det vurderes at være 20-35% af den samlede CO2 udledning fra betonproduktionen. Deri kan man jo finde en retfærdigørelse af den "rabat" som Portland får, hvis det optag i forvejen i forvejen ikke er taget med i udregningerne.
Jeg kender ikke nok til forudsætningerne for beregningerne, men her er linket..
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:707080/FULLTEXT01.pdf
Nej - der sker en karbonatisering over tid, hvor den CO2 der blev udledt ved brænding af kridt kan optages igen - jeg er ikke klar over om den principielt kan optages 100%. I praksis optages mig bekendt kun en del af denne CO2 (jo længere fra overfladen jo langsommere går det, så for "tykke" konstruktioner tager det meget lang tid). Og under alle omstændigheder (gen)optages kun de "materialerelaterede" CO2 emissioner - de brændselsrelaterede CO2 emissioner ændre det ikke noget ved.Optager traditionel beton ikke store mængder CO2 idet det størkner
Optager traditionel beton ikke store mængder CO2 idet det størkner, således at en stor del af udledningen i virkeligheden bliver reversibel? Er det noget der bliver regnet med i disse regnestykker?
Brænding af kalk giver emissioner fra selve kalken CaCO3 -> CaO + CO2 - det er denne emission (som er stor) der undgås ved anvendelse af ler.Punkt 1, at man i ingeniøren skriver at en forbrænding ikke er medvirkende til CO2 emission er rystende (CO2 neutralt ja)
- Fordelen ved ler er, at der ingen CO2-emission er, når det brændes.
- Men med ler får den blandede beton andre egenskaber end dem vi kender i dag. Måske skal der bruges mere vand, størkningen kan udvikle sig langsommere og egenskaberne af beton'en kan være anderledes.
Punkt 1, at man i ingeniøren skriver at en forbrænding ikke er medvirkende til CO2 emission er rystende (CO2 neutralt ja)
Punkt 2. Ingen tvivl om at dette ikke er et produkt der er klar til at blive brugt til andet end sjov de næste 5-10 år. Alpha og Omega ved cement produktion er styrken af dine klinker.
Spændende læsning. Jeg håber Aalborg portland, Socialdemokratiet og resten af folketinget læser med. Vi har brug for at Danmarks suverent største udleder af CO2 tager ved lære og hjælper os til at Danmark kan reducere sin CO2 udledning. Tænk på hvor meget det koster os andre at opnå en tisvarende reduktion.