

Selvom Thomas Krogh Andersen har været stærkstrømsingeniør i over 20 år, og til daglig underviser elinstallatører på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, så har han for nyligt foretaget en ulovlig elinstallation hjemme i sit køkken.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
For det andet må det da være umiddelbart indlysende, at det ikke kunne være årsagen. Hvordan skulle en sådan hændelse foregå?
Og hvorfor skulle det være indlysende.
Der var ikke generelt overbelastning af nettet, men derimod høj belastning af en enkelt fase.
Husstande i Danmark har indført 3 faser, som man har brugt til krafttilslutning af højtforbrugende enheder, hvilket giver en rimelig jævn fordeling af belastningen.
I visse lande har man kun indført en enkelt fase, som så har været kraftigere dimensioneret. Her kan man fordele belastningen ved at skiftevis indføring af de forskellige faser.
Producenterne/leverandørerne af hvidevarer etc. har ønsket kun at bruge den ene fase, for at kunne optimere salget af samme model overalt.
Det ligner godt best^h^h^h^h lobbyarbejde at få presset godkendelse af 13A sikringer, og Schuko stik igennem.
Og så har vi fået manglende jordforbindelser, skæv fordeling af belastningen og øget risiko for overbelastede husinstallationer.
Langt de fleste uheld sker på arbejdspladser og fagpersonale og ikke hos private. I rapporten du nævner, står at 2/3 er arbejdsulykker. Rapporten du henviser til, er data fra 1995-2004 - det er således lidt ældre data. Dengang havde vi stadigt installationer uden HFI afbryder, og der var stor fare ved overgang i sådanne installationer. I 2008 blev HFI/HPFI et lovkrav i danske boliger, og i nye boliger, skulle alle stikkontakter have jordforbindelse. I boliger fra før 2008 kan meget få stikkontakter have jord. Huset bygget før 1975 har ofte ikke jord noget sted i huset. Dette er en stor del af danske boliger.Og der er stort set ingen uheld på grund af manglende jord.</p>
<p>@Jens D Madsen</p>
<p>Der behandles årligt cirka 800 personer og der er årligt 0 til 5 dødsfald.</p>
<p><a href="https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laeg..">https://www.sundhed.dk/su…;
<p>Det er umuligt at sige hvor mange tilfælde ville være forhindret af effektiv jord men mon ikke det virker?
Her er en lidt nyere rapport end den du henviser til, med ulykker fra 2001 til 2010.https://www.sik.dk/sites/default/files/2018-10/ulykkesstatistik_2010.pdfJeg har desværre ikke fundet en nyere.
Den statistik jeg henviser til, er kun de elulykker som sikkerhedsstyrelsen har kendskab til. Den inkluderer de mest alvorlige elulykker.
Antallet af elulykker er faldet fra 2001 til 2010. I 2001 har sikkerhedsstyrelsen kendskab til 150 ulykker per år. Fra 2009 er der under 50 uheld per år. Antallet af alvorlige elulykker, er således faldet.
Af de elulykker som sikkerhedsstyrelsen har kendskab til, er 80% af elulykkerne på fagfolk, dvs. elektrikere eller andre der arbejder med elinstallation. De 17% er elulykker på lærlinge. Og kun 3% af elulykkerne er hos ikke fagfolk, dvs. private/lægfolk. Se figur 5.
Skal vi gøre noget ved elulykker, er det industrien der skal satses på. Jeg regner ikke med, at disse uheld skyldes manglende jord. Derimod har industrien oftest ikke HFI/HPFI afbryder. Og i nogle tilfælde, er det spændinger over 1000V. Det antages, at en stor del af uheldene sker fordi at sikkerhedslovgivningen ikke overholdes, og der arbejdes med spænding på installationerne.
Størstedelen af uheldene er indenfor jernbane. Måske øges det med flere eltog.
Af uheld på lægfolk er 64% af uheldene på 230V. Resten er højere spænding. 27% af uheldene er ved over 1000V. Se figur 14.
Figur 15 viser, at 9% af elulykkerne blandt lægfolk er i boliger. 27% skete indenfor industriområdet, 18% indenfor handel/tjenesteydelser, 46% indenfor andet, der blandt andet omfatter jernbane og forsyningsanlæg.
Som det ses af de data sikkerhedsstyrelsen oplyser, så er langt de fleste elulykker blandt fagfolk og lærlinge, og kun få blandt lægfolk. Og kun de 9% af dem der er blandt lægfolk, er i private boliger. De fleste sker på jobbet.
Jeg må indrømme, at jeg ikke kan læse af rapporten, at det skyldes manglende jordforbindelse. Men, der er produkter - som jeg tidligere har nævnt - hvor vi burde gøre mere ud af, at de har jordforbindelse. Det er typisk ovne, kogeplader, og køkkenudstyr/værktøj med 230V stik, der kan komme i forbindelse med vand, og som ikke har vandtilslutning. Produkter der anvendes udendørs, kan også være et problem. Produkter som vaskemaskine, fyr, opvaskemaskine mv. der har fast vandtilslutning, slår HPFI afbryderen ved overgang.
For produkter, hvor jord er særligt vigtigt, fordi de typisk kan komme i forbindelse med vand ved almindelig brug, der syntes jeg, at det burde stå som minimum i manualen, at det er vigtigt produktet korrekt tilsluttes jord, hvis produktet har schuko stik. Ofte står ikke nævnt hos butikken der sælger produkter, at de kræver jord. Og det står heller ikke i manualen. Og da schuko stik, går direkte i stikkontakterne uden jord, så vil de normalt blive sat i. Det er dog svært at gøre noget, da langt de fleste huse og stikkontakter er uden jord.
Alt i alt kan jeg dog ikke se problemet, i forhold til elulykker. De fleste fejl sker på arbejdspladsen, og måske burde man gøre noget for, at arbejdspladserne har lovlige installationer, og bruger HFI/HPFI afbryder alle steder, hvor lægfolk kan komme i forbindelse med apparater, og hvis HFI/HPFI ikke er helt muligt, så krav om at maskiner er lovligt monteret.
Hvis jeg har læst rigtigt, så var det netop dette, som var årsagen til strømafbrydelsen i Fredericia Juleaften.
Underdimensionerede installationer inde i bygningerne var årsag til, at der gik en sikring i den transformator, der forsyner områdets mere end 300 husstande?
For det første var det absolut ikke årsagen.
For det andet må det da være umiddelbart indlysende, at det ikke kunne være årsagen. Hvordan skulle en sådan hændelse foregå?
Og der er stort set ingen uheld på grund af manglende jord.
@Jens D Madsen
Der behandles årligt cirka 800 personer og der er årligt 0 til 5 dødsfald.
Det er umuligt at sige hvor mange tilfælde ville være forhindret af effektiv jord men mon ikke det virker?
De to sidste indlæg tager ikke de i artiklen beskrevne kritisable og ulovlige forhold alvorligt.
Jeg (og Jens D. Madsen) påpeger andre uhensigtsmæssigheder ved at tillade tilslutningsmåder, som vores huse og el-system ikke er beregnet til.
Det er ikke kun et spørgsmål om Schuko eller ej, sådan som artiklen påstår.
De to sidste indlæg tager ikke de i artiklen beskrevne kritisable og ulovlige forhold alvorligt. Jordforbindelsen skal overføres til kl. 1 apparater. Stik af den danske særstandard findes stort set ikke på nyere apparater. Det er derimod et problem at jordede forlængerledninger, stikdåser og stikkontakter ofte er af dansk standard, og at der stadig findes helt runde ujordede stik i handelen. Der er behov for oprydning, så vi kan slippe helt for dansk jordsystem og runde ujordede stik.
I dag går de i husets normale stikkontakter, og trækker nemt 10A rundt i installationen. Og det gør de også hvis vores stikkontakter udskiftes til Schuko. Det store problem løser Schuko ikke: Overbelastning, og brændrisiko.
Du har helt ret.
Det lugter af leflen for storimportørerne.
Hvis jeg har læst rigtigt, så var det netop dette, som var årsagen til strømafbrydelsen i Fredericia Juleaften.
Problemet er, at danskerne klipper jordbenet af. Mange af dem, der går ind for Schuko, gør det netop fordi, at så behøver du ikke at klippe jord af,Nej. Det skal i stedet være sådan, at hvis et produkt kræver jord, skal det forsynes med en stikprop med jord - ellers ikke. I det danske LK system fungerer det også den anden vej, så hvis et produkt kræver jord eller en korrekt polarisation af fase og nul og derfor er forsynet med en stikprop med jord, kan det ikke tilsluttes en stikdåse uden jord. Sådan bør det også være; men sådan er det ikke med Schuko!</p>
<p>Det absolut eneste gode, der kan siges om Schuko, er, at det er en standard, der vist nok bruges i 70 lande.
Korstog mod jord - skift til Schuko: https://www.version2.dk/blog/draeb-jordbenet-schuko-ftw-925045
Dertil har vi de kendte LK forlængerledninger og dåser med "snydejord". Disse bruges flittigt, af dem der ikke kan lide at klippe jord af.
Jeg tror, at det måske hjælper, hvis man gør opmærksom på, at et produkt kræver jord ifølge den danske lovgivning. Og ved hårde hvidvarer, bør vi gøre opmærksom på, at produktet skal tilslutes af en elektriker, så vi undgår overbelastning.
Heldigvis, går det normalt ikke galt. Vi har HPFI afbryder i alle danske huse. Alle installationer, der er tilsluttet vand direkte, har så meget jord, at HPFI afbryderen går ved overgang. Og de produkter, der står indendørs, og tørt, uden de på noget tidspunkt får vand, går der normalt ikke overgang i, men man kan få et ufarligt stød, hvis de har stel til 110V. Der er få tilfælde, hvor det kan gå galt - det er steder, hvor vi har vand, og at udstyret ikke er tilsluttet vand. Typisk komfurer og enkeltstående kogeplader, og håndmaskiner mv. der får vand. Jeg syntes selv, at den største fare er, at vi sætter udstyr der trækker meget stor strøm i lang tid, til normale stikkontakter. Det gjorde vi ikke før Schuko. Der blev hårde hvidvarer, og komfuerer, der krævede store mængder strøm, altid sat på kraft gruppen. I dag går de i husets normale stikkontakter, og trækker nemt 10A rundt i installationen. Og det gør de også hvis vores stikkontakter udskiftes til Schuko. Det store problem løser Schuko ikke: Overbelastning, og brændrisiko.
Et godt sted at starte, kunne være at sælgerne skal oplyse, og at det skal stå i manualen, at et produkt kræver jord.
Nej. Det skal i stedet være sådan, at hvis et produkt kræver jord, skal det forsynes med en stikprop med jord - ellers ikke. I det danske LK system fungerer det også den anden vej, så hvis et produkt kræver jord eller en korrekt polarisation af fase og nul og derfor er forsynet med en stikprop med jord, kan det ikke tilsluttes en stikdåse uden jord. Sådan bør det også være; men sådan er det ikke med Schuko!
Det absolut eneste gode, der kan siges om Schuko, er, at det er en standard, der vist nok bruges i 70 lande. Alt andet er ulemper:
En stikprop på udstyr, der kræver jordforbindelse, kan, som skrevet ovenfor, indsættes i en stikkontakt uden jord. Den ulempe er dog delvist fjernet idag ved at gøre det ulovligt at installere nye stikkontakter uden jord; men en fysik blokkade, som på den danske stikprop, havde været langt bedre.
Schuko er i modsætning til det danske system ikke polariseret, så fase og nul kan byttes om på udstyr, hvor korrekt polarisering ellers var ønskeligt, som f.eks. i en lampesokkel, hvor der ved skift af pære er meget større chance for at ramme gevindet med fingrene end "bundskruen".
Man kan lige akkurat ikke indsætte en 34,5 mm bred, dansk stikprop, fordi Schuko stadig har en blokkering i siderne for stik, der ikke længere findes(!), hvilket reducerer målet til 33,5 mm, og stikkontaktproducenterne og standardiseringsorganisationerne er ikke vågne nok til at fjerne denne idag aldeles unødvendige blokkering.
Schuko er stort, klodset og grimt og kræver en dyb murdåse, som f.eks. LK Fuga Air eller de nye, dybe versioner af LK Fuga IP20.
Det er tåbeligt med 71 mm centerafstand for eurodåser, når nu murmålet er 67 mm.
Så bør vi vel alle anmelde danske stikkontakter og helt runde stik som noget farligt skrammel.
Du kan anmelde farlige produkter her:https://www.sik.dk/farlige-produkter?field_product_category_target_id=15Typisk noget som fx den her: <a href="https://www.bauhaus.dk/e-line-forlaengerledning-u-jord-h03vvh2-f-5-m-hv…;
Måske kan vi opnå højere sikkerhed, hvis vi anmelder farlige produkter.
Her er et eksempel, på et produkt, hvor der nemt opstår overgang, hvis produktet bliver vådt.
https://www.frishop.dk/pi/Tristar-KP-6185-kogeplade-1000-watt-%C3%9815-cm_9313087_191773.aspx
Produktet har Schuko stik. Der står intet på hjemmesiden, og heller ikke i manualen, om at produktet kræver jord.
Et godt sted at starte, kunne være at sælgerne skal oplyse, og at det skal stå i manualen, at et produkt kræver jord.
Det er ikke et korstog, men baseret på facts. Så vidt jeg husker (har dog ikke kunnet finde link til det lige nu), så er lovligt at ikke forbinde mikrobølgeovn til jord, såfremt ovnrumsstørelsen er under 25 liter. Er den derimod 25 liter og derover, så skal den forbindes til jord. Hvilket jeg - som de fleste andre danskere - læser sådan, at det er totalt ligegyldigt med jord på en lille mikrobølgeovn. Hvis nogen har gang i noget med manglende jord, så er det ikke mig - men sikkerhedsstyrelsen. De tillader også, at LK sælger forlængere med fire runde "snydejord".Dit korstog imod jord er underligt, farligt og stik imod alle eksperters anbefalinger. Jeg synes, du skal stoppe med det nu.
Jeg har været ansat som IT-pedel for mange år siden, på to danske skoler. Her fik jeg at vide, at vi skulle klippe jordbenet af på alt computerudstyr, fordi at skolen var bygget før 1975. Og dette gjalt også i den del med de mindste under skolealderen! Så jo, det er det offentliges holdning! Og, jeg har ikke kendskab til, at der er nogen af de små, som er kommet til skade. Får de små stød, så er det såmænd gavnligt. Vi havde en filosofi på en af skolerne om, at børnene også skulle opdrages på skolen, hvilket i øvrigt virkede ganske godt. De små var langt dygtigere, og mere velopdragne, end på de fleste andre skoler. En af vores filosofier var som eksempel, at vi satte alt installation op med løse søm, så hvis de hev i kablerne til computerene, så faldt det hele ned. Og så fik forældrene regningen. Så lærte de, at computere og ledninger, skulle behandles varsomt. Ligesom mennesker.
Min microovn er ikke ret stor. Men hvis jeg stryger hånden blidt over overfladen, kan jeg tydeligt mærke forskel på om jordstik-adapteren er monteret mellem Schukostik og LK vægudtag. Jeg tror godt vi alle kender den der strømsitren, det kan give.
Ja, jeg har været været på en del arbejdspladser hvor jeg har måttet insistere på, at jeg ikke ville leve med at få 110V stød fra stellet på min computer, fordi nogen havde købt en forlængerledning i et byggemarked. Typisk noget som fx den her:https://www.bauhaus.dk/e-line-forlaengerledning-u-jord-h03vvh2-f-5-m-hvid
Hvis man kan sælge den slags, så er der jo noget helt galt. Når man så forbinder den til det Schuko-kabel, der kom med computeren, så har man koblet jordforbindelsen fra i begge ender, selvom der er jord i stikkontakten. Og så ser det endda ud til at kommet med en stikprop, der må designet til ikke at passe i et Schuko stik.
Og jeg har fået et Schukostik i mit køkken til mix Kitchenaid mixer, som også sitrer, hvis den forbindes til LK. Jeg fik engang lavet danske stikkontakter i Euro indmuringsdåser, så det er dejlig nemt at skifte til Schukostikkontakter nu hvor de er tilladt. Og når jeg en sjælden gang ser en stikprop med dansk jord, så har jeg også en stikkontakt til den.
mikrobølgeovnens ovnrum er lille, så må du klippe schuko stikket med jord af, og sætte et stik på uden jord
Min microovn er ikke ret stor. Men hvis jeg stryger hånden blidt over overfladen, kan jeg tydeligt mærke forskel på om jordstik-adapteren er monteret mellem Schukostik og LK vægudtag. Jeg tror godt vi alle kender den der strømsitren, det kan give.
Det kan da godt være at det ikke slår mig ihjel under almindelig drift. Men synderligt trygt er det ikke.
Dit korstog imod jord er underligt, farligt og stik imod alle eksperters anbefalinger. Jeg synes, du skal stoppe med det nu.
Men er vores installationer usikre, når der stort set ingen eluheld er detekteret. I den rapport jeg læste, havde ikke været et eneste uheld rapporteret af denne type over en periode på 10 år.Det er der ingen der siger at vi skal. Vi skal bare holde op med at lave nye usikre installationer.</p>
<p>Og hvorfra har du tal på hvor mange danskere får problemer med hjerteflimer og meget andet på grund af fejl i el installation der kunne være undgået?
De nye installationer vi har, er alle med jord. Om jord på Schuko er forbundet eller ej, betyder stort set intet. Vi har stor erfaing med at ikke forbinde jord i Danmark, og det giver ingen vanskeligheder. Jord, giver større problem, end at fløjfe jord.
Det sted, hvor det oftest går galt, er ved hårde hvidvarer. Disse er tidligere blevet tilsluttet kraft gruppen, og her er som oftest jord. Nu, efter de afleveres med Schuko stik, så tilsluttes de almn. stikkontakter. Og disse er dels ikke egnet til at trække store strømme (uanset vi bruger schuko), og alt i alt, er det ikke så godt, som det gode gamle danske system, hvor vi tilsluttede hårde hvidvarer til en adskildt kraft gruppe. En mulig løsning kunne være, at sætte tre schuko stikkontakter op ved vores kraft stik. Dette vil løse problemet med, at de store strømme går rundt i en stor del af indstallationen, og bruges sammen med andre forbrugere. Og, naturligvis også løse jord problemet. Jord problemet, er dog det mindst vigtige, da hårde hvidvarer oftest er tilsluttet vand, og HPFI afbryderen går derfor ved overgang. Vand er ikke den bedste jordforbindelse, men rigeligt til at HPFI afbryderen fungerer. Jord, er derfor ikke et problem.
Det eneste sted, hvor jeg har set at jord er et problem, er ved løse massekogeplader. Disse er af elendig konstruktion, og koger en gryde over, så kortsluttes kassen direkte til fase, eller eventuelt mellem fase og nul, hvis der ikke er jord på. De slår nemt sikringen. Heldigvis har vi krav til HPFI, men de kan give stød. Hvis der anvendes de nyere induktionskogeplader, der koster næsten det samme, så får man væsentligt højere kvalitet, og jord er normalt ikke nødvendigt. De fleste selvstændige induktionskogeplader er dobbeltisolerede, og de tåler fint, at gryden koger over. Den simpleste løsning på dette, er at forbyde de gamle massekogeplader, eller sætte større krav til dem. De er simpelthen alt for dårlige. De holder også dårligt, da kvaliteten er så ringe, at kogepladen ruster efter få år. Det skulle ikke undre mig, hvis samtlige der sælges i Danmark, ikke kan overholde lovgivningens regler, når at en gryde koger over og der ligger vand på dem. Så man kunne jo købe en af hver der er på markedet, lade dem koge en gryde over, og kræve forhandleren trækker dem tilbage. Så får vi forhåbentligt sat en stopper for schuko problemet.
Det vil koste de danske boligejere mange milliarder, hvis vi skal til at udskifte samtlige installationer, der er fra før 1975.
Det er der ingen der siger at vi skal. Vi skal bare holde op med at lave nye usikre installationer.
Og hvorfra har du tal på hvor mange danskere får problemer med hjerteflimer og meget andet på grund af fejl i el installation der kunne være undgået?
Et væsentligt værre problem end manglende jord, er manglende børnesikring.
Schuko er Schuko, og GIRA kan ikke lave om på det. Det er en kluntet kasse, med en synlig skrue til fastgørelse midt i, og meget andet kan vist ikke siges om det.Du har åbenbart ikke set schuko materiel fra GIRA det er ligså pænt som LK, og findes i flere farver osv. end LK. De er lidt større da de er til euro bagdåser 75x75mm som er til at arbejde med. Kvaliteteten er meget bedre end LK og de koster ca. det halve. De "grimme" schuko er endnu billigere man stadig af meget højere teknisk kvalitet end LK.
Samtidigt løser Schuko ikke problemet her i Danmark. De fleste danske boliger er uden jord, på andet end kraft. Og selv på kraft, er der boliger der ikke har etableret jord. Det er tilladt i Danmark, at ikke have jord forbundet. Og hvad skal vi så lige med Schuko jord?
F.eks. gælder for mikrobølgeovne, at hvis mikrobølgeovnens ovnrum er lille, så må du klippe schuko stikket med jord af, og sætte et stik på uden jord. Kun, hvis ovnrummet er over en vis størrelse, kræves jord. Og langt de fleste danskere anvender ikke jord. LK sælger stikdåser, der er lavet til at udstyr med jordforbindelse kan tilsluttes de danske installationer som er uden jordforbindelse.
Hvordan foreslår Schukofolkene at vi skal løse disse problemer. Skal vi gå rundt med jord i en urtepotte, og sætte til vores Schuko stik?
Schuko er ikke løsningen på noget. Det er at nægte, at se de problemer i øjnene, som vi faktisk har, og så tro på, at hvis vi skifter til tyske standarder, så skal det nok gå. Men tyske standarder hjælper ikke et hak. Det vil koste de danske boligejere mange milliarder, hvis vi skal til at udskifte samtlige installationer, der er fra før 1975. Og der er stort set ingen uheld på grund af manglende jord. Det vil være meget dumt at udfase det danske jordsystem (eller rettere mangel på jordforbindelse). I stedet, kan man tage de aktuelle lister over dødsuheld, og se hvad der kan gøres ved dem.
Men nej, så begynder jeg at høre diverse rygter om 16 ampere automatsikringer, som ikke egner sig til 16 ampere kontinuert. En 16 ampere ladeboks skal åbenbart helst have en 20 ampere automatsikring, for at selve automatsikringen ikke bliver overbelastet.
Det kan tilføjes at almindelige 16A smeltesikringer heller ikke kan holde til 16A kontinuert. Jeg stod i nogenlunde samme situation, bortset fra at det meste af installationen er forberedt til 32A, med 5x6mm2-kabel og en ladeboks til 32A.
Men da elbilen alligevel kun kan tage 3x16, fik jeg sat 16A-sikringsboks i tavlen. Det er dog ikke hensigtsmæssigt om morgenen når man skal på langtur at opdage at den ene sikring er stået af i løbet af natten, så bilen kun er delvist opladet ...
Efter lidt forsøg (hvis man er rigtig uheldig, er det sikringen til fase 1, hvor ladeboksens elektronik sidder, der smelter, så bilen slet ikke kan lade ...) måtte jeg også helt ned på 13A for at sikringerne kan holde til den kontinuerte belastning i alle situationer. Det er som sådan uproblematisk, men jeg kender til scenariet med røg ud ad ørerne.
Og nu overvejer jeg så at udskifte sikringsboksen til 20A automatsikringer. Men det er lidt besværligt for forbrugerne, når ikke en gang fagfolkene (elektrikerne) kender til disse problemstillinger. Eller i hvert fald ikke gjorde i 2016.
Eller også, er det fordi, at der aldrigt har været et eneste uheld, der har skyldes dansk jordHvorfor vi ikke er gået over til Schuko forlængst er vel fordi LK har været ganske dygtige i lobbyarbejdet og har historisk sikret monopol på det danske marked med deres ret dyre
Langt de fleste el-ulykker vi har i Danmark, er hos fagpersonale - dvs. elektrikere, ingeniører, jernbane folk, osv. der arbejder med installationer i deres arbejde. Det er 80% af alle el-ulykker. Og de alvorlige elulykker vi har, skyldes ikke dansk jord.
Så, måske er det Schuko der er i gang med et lobby arbejde. De adresserer et problem, som aldrig har eksisteret, og truer med alvorlige ulykker, som intet tyder på, vi nogensinde får. Det hele er tomme trusler. Der kommer ingen dødsulykker på grund af dansk jord, så længe at kravene til en fungerende HPFI afbryder opfyldes.
Det er korrekt, at Schuko er populær i Danmark. Årsagen er, at danskerne så er fri for at klippe jordforbindelsen af, eller bruge de (lovlige) stikdåser der har ikke forbundet jord. Vi har ikke jord, i de fleste danske boliger, og det vil være et utroligt handikap, hvis alle produkter med schuko skal til at jordforbindes. Vi har levet fint med manglende jord i mange år uden alvorlige uheld. Selv førhen, hvor der ikke var nogen HPFI afrbyder, var meget få uheld. Og der kunne det meget nemt være farligt. Mange husejere, vil ikke kunne tilslutte en PC, hvis vi ikke reelt tillod, at produkter der skal tilsluttes jord, må tilsluttes snydejord, eller at de må sælges med et schuko stik som ikke forbindes til jord. Forestiller vi os, at det bliver et lovkrav med schuko jord, så skal danskerne nok finde en løsning, hvor jordstikproppen klippes af, og erstattes af en stikprop uden jord. For vi har ikke jord i de fleste danske boliger - kun dem fra efter 1975 har jord, og ofte kun en enkelt i køkkenet. Det er lovligt, at tilslutte de fleste produkter med schuko jord, og også med dansk jord, til en bøsning med snydejord (lovligt), i mange tilfælde.
Vi har et langt større problem, med de gamle installationer, der består af gummiisolerede stofledninger med samlinger i trækasser. Trækker man lidt i ledningerne, så er det løse uisolerede tråde, der kun er held ikke rammer hinanden. Men, det er heller ikke her, at el-ulykkerne sker. Måske kan opstå ild, men det er forbavsende sjældent, i forhold til antal installationer.
Hvorfor vi ikke er gået over til Schuko forlængst er vel fordi LK har været ganske dygtige i lobbyarbejdet og har historisk sikret monopol på det danske marked med deres ret dyre materiel. Jeg ved godt at nu er Schuko også tilladt i DK, men det lader til ikke at have haft nævneværdig betydning. Monopolet består... måske pga. af sædvanlig træghed i byggebrachen.
Hvorfor lovgivningen ikke forlanger en 10A dåse skal kunne klare påstemplet værdi under alle forhold fatter jeg ikke, LK dåser burde egentlig kun tillades med 6A sikringer da brugerne ikke kan forventes at have viden om maks. belastning.
Ja, det er en nærmest surrealistisk oplevelse, når man første gang opdager, at en 13 ampere elinstallation ikke kan tåle kontinuert belastning med 13 ampere. Jeg blev først klar over det for et år siden, da vi fik elbil.
Og det er jo altså ikke kun LK-stikdåserne. Det er hele vejen rundt. Eksempler:
Jeg har en 3x16 ampere kraftinstallation i garagen med CEE-stik. Forsyningskablet er 5x2,5 mm2. Den er sikret med en 16 ampere automatsikring. Alt sammen installeret af en autoriseret elinstallatør, da vi byggede garagen. Jeg må sandsynligvis trække 16 ampere på den kontinuert, men jeg kan ikke være sikker, uden at en installatør på ny kontrollerer varmeafledningsforholdene for kablet, for i princippet (og vistnok lidt hypotetisk) kan den oprindeligt have været dimensioneret til ikke-kontinuert belastning, hvorfor man dengang måske har accepteret, at varmeledningsforholdene ikke var gode nok til kontinuert belastning.
Nå, ok, den installation gad jeg så ikke genbruge til elbilens ladeboks. Så jeg fik opsat ladeboksen med en helt ny 3x16 ampere installation med 3x4mm2-kabel og et 16 ampere kombirelæ. Igen naturligvis opsat af en autoriseret elinstallatør. Så skulle alt jo være i orden. Troede jeg.
Men nej, så begynder jeg at høre diverse rygter om 16 ampere automatsikringer, som ikke egner sig til 16 ampere kontinuert. En 16 ampere ladeboks skal åbenbart helst have en 20 ampere automatsikring, for at selve automatsikringen ikke bliver overbelastet.
På det tidspunkt begyndte der at stå røg ud af ørerne på mig. Der sprang vist en sikring et sted inde i hjernen. Det svarer jo nærmest til, at reglerne påbyder, at man skal vikle en sikring ind i sølvpapir, så den holder bedre.
Nå, men jeg kunne jo ikke bare lade stå til, så jeg følte lidt på automatsikringen. Den var godt nok lidt lun. Så hentede jeg et infrarødt termometer og målte 66 ˚C uden på plastikken. Jeg har ingen anelse om, hvor varm den var inde i de ædlere dele.
Det er sikkert ikke et problem nu og her, men jeg gider ikke have min eltavle til at svigte efter nogle år, fordi alting er nedbrudt af mange timer årligt lige under kogepunktet. Så nu har jeg skruet ladestrømmen ned til 12 ampere for at beskytte den automatsikring, der skal beskytte min 16 ampere installation.
jeg har også set de andre :-) og lk har jo i en menneskealder ikke været dansk så den ged børe snarrt blive barberet
tør næsten ikke spørge. hvad er bedste bud til at erstatte lk i "standard" bagdåser - altsp ikke 75x75mm
jeg har også set de andre :-) og lk har jo i en menneskealder ikke været dansk så den ged børe snarrt blive barberet
skal vi så ikke også have sspecielle stik til elkedler, underholdningsudstyr osv. de ender jo alle nede hos de samme tre faser der kommer ind i huset. og noget af det mest støjende på en elinstallation har indtil nu været ...edbudstyr
I normal installation bruges altid1,5 mm² med sikringsstørelse 10 eller 13A. Jeg har set brændte LK dåser på offshore installationer mere end én gang, fordi de var blevet belastet med mere end 6A kontinuert (varmeblæser og lignende). LK har udsendt en advarsel for nogle år siden at deres 10/13A dåser kun kan klare 6A kontinuert! Hvorfor lovgivningen ikke forlanger en 10A dåse skal kunne klare påstemplet værdi under alle forhold fatter jeg ikke, LK dåser burde egentlig kun tillades med 6A sikringer da brugerne ikke kan forventes at have viden om maks. belastning.
Du har åbenbart ikke set schuko materiel fra GIRA det er ligså pænt som LK, og findes i flere farver osv. end LK. De er lidt større da de er til euro bagdåser 75x75mm som er til at arbejde med. Kvaliteteten er meget bedre end LK og de koster ca. det halve. De "grimme" schuko er endnu billigere man stadig af meget højere teknisk kvalitet end LK.
Schneider (https://www1.lk.dk/katalog/vejledning/019D907422_01.pdf) siger at en stikkontakt skal fødes med mindst 1.5 kvadrat for at må levere mere end 6A - som jeg læser det.
Måske(helt sikkert) er der nogen her på tråden der har en kommentar til det
fra ovenstående link:
Du må altid belaste en stikkontakt med op til 6 A uanset mærkestrøm ved gentagne, vedvarende belastning på mere end 2 timer om dagen. Du må belaste stikkontakten med en større belastning end 6 A hvis du foretager en konkret vurdering af installationen, se hvordan under rubrikken
Ældre boliger, er oprindeligt lavet med 220V/6A installation. Der er brugt stofledninger, med 1mm2 ledning som installationsledning. Senere blev 6A installationerne godkendt til 10A uden der skulle laves ændringer, men det er ikke tilladt at opsætte 13A automatsikring. Ofte er de gamle stofledninger forlænget med nye plastledninger, så det er umuligt at se i stikkontakter og loftsteder, at det er gamle installationer. De er isoleret med gummi, og den er forlængst smulret, så den ligger som løs "sand" mellem ledningerne, og udgør isolation. Man brugte dem indtil ca. 1960, men de er også brugt i nogle bygninger i starten af 60'erne. Køber man et lidt ældre hus, kan man være sikker på, at installationen oprindeligt er til 6A, men der er sat 10A automatsikring op. River man i stofledningerne, risikerer man at den løse gummi forsvinder, og de kortslutter.6 A? Er det så 28V DC du har?
6 A? Er det så 28V DC du har?
Jeg kan se at LK ikke sælger de dårlige typer mere - alle deres er i dag til 16A. Det betyder at de har 1,5mm2 ledning, og at også stikprop, dåse og skinne er til 16A. Stikprop og skinnen i dåsen er ofte problemet ved 16A, da disse kan blive varme.LK og ELWORKS sælger forlængerledninger med 0,75mm2 ledning.
Næsten alt ledning, der sælges til at lave egne forlængere, og mange af de forlængerkabler som sælges, er med 0,75mm2 ledning og godkendt til 10A (permanent!).
Det er ikke et problem for apparat ledninger og lampeledninger. Men, også danske forlængerledninger sælges med 0,75mm2 ledning. Typisk står, at de tåler 10A. Og de ledninger de sælger i butikkerne, til at lave forlængerledninger med, er 0,75mm2 ledning. For apparater og lamper, er strømmene normalt ikke store - nogle ledninger tåler kun 2A, og det er intet problem, hvis der er en sikring i produktet eller i stikproppen.En (kort) apparatledning (der medfølger apparatet) burde ikke være noget problem, da fabrikanten normalt har styr på hvilke strømme som ledningen udsættes for i normal og fejl situation. Feks. har en strømforsyning normalt en smeltesikring som også beskytter kablet.
Jeg syntes, at det er lidt hyklerisk, at man kalder det en brændrisiko når de kinesiske forlængerledninger med 1,5mm2 ledning kun har 1/4 af trådene forbundet på grund af dårlig kvalitet. Mens at det ikke kaldes en brændrisiko når LK og ELWORKS sælger forlængerledninger med 0,75mm2 ledning. Og både de kinesiske med 1,5mm2 ledning, og de danske med 0,75mm2 ledning, er stemplet max 10A. Tilmed, så ledes varmen meget bedre væk med de kinesiske, da ledningen ikke bliver varme, og der er rigeligt med kobber, til at bortlede varme. Men, de kinesiske er en brændrisiko... Mens de danske, der kun er 1/4 tråde hele vejen, ikke er en brændrisiko ved samme strøm. De følger loven.
Det er ok at tillade 0,75mm2 til apparater med sikring, og til lamper der ikke bruger stor strøm. Men, til forlængerledninger burde vi forbyde det. Og det er helt galt, når man ikke skal trække 0,75mm2 forlængerledninger bort fra markedet, mens at kinesiske der har mere end 25% af deres tråde forbundet, og har 1,5mm2 ledning skal trækkes tilbage. F.eks. denne elworks burde forbydes: https://www.avxperten.dk/stikdaase-3-udtag-u-jord/stikdaase-3-udtag-5m-u-jord-hvid-elworks.aspSikkerhedsstyrelsen påstår, at den ikke er en brændrisiko, for de har undersøgt den med 10A ophængt i luften uden den berører noget, uden den er smeltet. De indrømmer dog, at den ikke må rulles sammen, og den skal hænge frit.
Den eneste fordel at ELWORKS forlængeren har, er at den har dummyhul til jord, så man ikke behøver at klippe den af, eller bruge Schuko.
Nye installationer har undersænket hul.Det danske er ikke "særdeles sikker", det største problem er at ikke er ordentlig beskyttelse imod at røre stikben når sikket indsættes i kontakten. Det kan løses enten ved at have stikket til at sidde i et undersænket hul, som f.eks. Schuko, eller have delvist isolerede stikben som den 2 polede europlug type C.
Tror ikke du må installere uden!
Ja, og det er noget fusk.
Nej, det er et fornuftigt kompromis - specielt i vore dage, hvor det stilles krav om antallet af stikkontakter i et rum, så det største problem - fordelerdåserne, der muliggør mange forbrugere på samme stikkontakt/ledning - kan undgås. Som Niels Danielsen skriver:
En (kort) apparatledning (der medfølger apparatet) burde ikke være noget problem, da fabrikanten normalt har styr på hvilke strømme som ledningen udsættes for i normal og fejl situation. Feks. har en strømforsyning normalt en smeltesikring som også beskytter kablet.
Det er derfor kun et problem, hvis man tilslutter mange enheder til en fordelerdåse, og problemet er endnu mindre i vore dage, hvor glødelamper er erstattet af LED.
Et mindst lige så stort problem, som i så fald også burde være ulovligt, er stikpropper monteret af gør-det-selv folk og selv elektrikere, hvis de ikke benytter terminalrør på bløde ledninger og en terminalrørstang, som laver en ordentlig, gastæt crimpning, som f.eks. Wago Variocrimp 4, som jeg selv benytter. Så kan stikproppen og kontakten eller dåsen smelte pga. halvdårlige forbindelser, hvilket jeg har set flere eksempler på, så af den årsag er udskiftning af Schuko til en dansk stikprop med jord ofte en problematisk løsning specielt på meget strømforbrugende enheder.
Danske byggemarkeder (alt fra proffersionelle til Harald Skrald, men især sidstnævnte) er særligt slemme til at sælge forlængerledninger med dansk jord. Det er fuldstændig hul i hovedet, når man ser på hvor mange (stort set ingen) maskiner de sælger, som benytter dansk jord.
Særligt pinagtigt er det når der sælges forlængerledninger uden jord, som ikke passer i Schuko-stikkontakter, som fx. denne hos Harald Skrald: https://www.harald-nyborg.dk/forlaengerkabel-10-meter
Enig. Klip jord af!Nej tak til dansk jord!!!
Ja, og det er noget fusk. De fleste ledninger, som sælges i danske butikker er 0,75mm2 og det betyder, at mange forlængerledninger ikke er egnet til den strøm som går i dem. Forlængerledninger proppes tit i en kasse, og skubbes væk. Derfor, er vigtigt, at disse er ekstra kraftigt dimmensioneret. Det bedste er ofte at købe de billige kinesiske forlængerledninger - de er dimmensioneret med 1,5mm2 ledning. Mens at alle dyre danske forlængerledninger er dimmensioneret med 0,75mm2 ledning, og det samme for dem man selv laver, fordi at det er det ledning at butikkerne vil sælge til private. Hvis vi ikke havde haft de billige kinesiske ledninger, havde vi set mange flere brænde på grund af forlængere. Selvom de er monteret dårligt, er trods alt sjældent at de medfører brænd. En kinesisk ledning trækkes tilbage, hvis forbindelsen inde i stikket brænder over, uden der sker andet, mens en dansk forlængerledning, der sætter ild i gardinet er fuldt lovlig og trækkes ikke tilbage.Det danske system er specificeret på den måde, at den faste installation skal kunne klare fuld belastning i en vis tid. Jeg kan ikke huske hvor lang tid; men det er ikke kontinuert! Hvis der anvendes 13 A sikringer, skal der benyttes minimum 1,5 mm2 kobber. Apparatledninger skal derimod kun være i stand til at brænde den anvendte sikring af i tilfælde af en kortslutning, så 0,75 mm2 er nok, hvis der benyttes en 13 A sikring; men det er ikke et krav, at apparatledninger skal kunne håndtere den maksimale belastning!
Jeg mener at de edbstik der blev sat op en overgang var en utrolig brøler (dem med semiflade ben). Så kunne man ikke sætte en lampe i et stik til en computer. I guder....
Det er præcis det der er ideen med de stik. På den måde skal nødgeneratoren ikke trække uautoriseret tilsluttet lamper.
Nej tak til dansk jord!!!
den gang folk fik vaskemaskiner i 60erne fik man etableret jord til maskinerne med det gamle 5 pins på række. Jeg gætter på der næsten ingen huse er uden jord. Nogen fik dog lavet nulning. Så en elektriker hver 3 måned er næsten en vandrehistorie tror jeg.
Folk bytter køkken hvert 10-15 år så der har været muligheder nok for jord i stikkontakterne - hvis folk altså vil have den ekstraudgift.
Og der nok der problemet er for de fleste end en de rent teknikse om den ene type stik end den anden.
Bare man ikke finder på noget helt nyt. Jeg mener at de edbstik der blev sat op en overgang var en utrolig brøler (dem med semiflade ben). Så kunne man ikke sætte en lampe i et stik til en computer. I guder....
god aften til alle
Schuko, går ifølge wikipedia tilabage til 1925, i Tyskland. Sådanne kontakter var installeret fra begyndelsen af i det hus jeg boede i som barn, i Sverige. Huset var bygget i 1938, med disse kontakter.Hvor stammer Schuko-udgaven fra,
Den faste installation kan beskyttes ved at benytte en gruppe sikring der modsvare kvadratet og køleforhold i den faste installation.Dog, er den begrænset til 230V/10A, hvilket er en sikkerhedsmæssig fordel i danske boliger, da vi ikke har ført 2,5m2 ud til alle stikkontakter i boligen
En (kort) apparatledning (der medfølger apparatet) burde ikke være noget problem, da fabrikanten normalt har styr på hvilke strømme som ledningen udsættes for i normal og fejl situation. Feks. har en strømforsyning normalt en smeltesikring som også beskytter kablet.Apparatledninger skal derimod kun være i stand til at brænde den anvendte sikring af i tilfælde af en kortslutning, så 0,75 mm2 er nok, hvis der benyttes en 13 A sikring; men det er ikke et krav, at apparatledninger skal kunne håndtere den maksimale belastning!
Da vi shjv. tillader 16A sikringer ved 2.5mm2 fast installation, burde alle forlængerledninger med mindre kvadrat have sin egen overbelastnings beskyttelse.
Det er ikke alle der er klar over at en 0.75mm^2 forlængerledning kun er beskyttet imod overbelastning hvis der sidder en 7.5A sikring foran,</p>
<p>...</p>
<p>Ja, dette gælder også sikringsstyrelsen. De påstår, at 0,75m2 er fint med 10A sikring, og der kan tillades 10A i ledningen.
Det danske system er specificeret på den måde, at den faste installation skal kunne klare fuld belastning i en vis tid. Jeg kan ikke huske hvor lang tid; men det er ikke kontinuert! Hvis der anvendes 13 A sikringer, skal der benyttes minimum 1,5 mm2 kobber. Apparatledninger skal derimod kun være i stand til at brænde den anvendte sikring af i tilfælde af en kortslutning, så 0,75 mm2 er nok, hvis der benyttes en 13 A sikring; men det er ikke et krav, at apparatledninger skal kunne håndtere den maksimale belastning!
Ja, dette gælder også sikringsstyrelsen. De påstår, at 0,75m2 er fint med 10A sikring, og der kan tillades 10A i ledningen. Men, de bliver brændvarme, og skal derfor luftkøles...Det er ikke alle der er klar over at en 0.75mm^2 forlængerledning kun er beskyttet imod overbelastning hvis der sidder en 7.5A sikring foran, hvilket er muligt i det engelske system.
Type J er også mulig, og ud fra et sikkerhedsmæssigt og designmæssigt synspunkt, måske det bedste valg. Dog, er den begrænset til 230V/10A, hvilket er en sikkerhedsmæssig fordel i danske boliger, da vi ikke har ført 2,5m2 ud til alle stikkontakter i boligen. Forbrugeren i danske stikkontakter, skal begrænses til max 10A. Det er vigtigt med pillesikring, da der sker uheld, hvor børn stikker noget i stikkontakterne - dette sker ofte - dog er der i dag ikke så mange uheld, fordi at de fleste sikkontakter har pillesikring på. Der sker flere uheld ved stikkontakter uden pillesikring, end der sker ved Schuko er uden jordforbindelse.Den undersænkede stikkontakt har ikke så smart et udsende som en flad kontakt. En anden god løsning kunne have været type N. (Kompatibel med C, 16A, isolerede stikben, og beskyttelse imod fejlpolarisering)
Det danske er ikke "særdeles sikker", det største problem er at ikke er ordentlig beskyttelse imod at røre stikben når sikket indsættes i kontakten. Det kan løses enten ved at have stikket til at sidde i et undersænket hul, som f.eks. Schuko, eller have delvist isolerede stikben som den 2 polede europlug type C.Lidt sent vil jeg blot bemærke, at den danske udgave er både simplere, kønnere og særdeles sikker. Den har man brugt i DK i alle de 60 år, jeg kan huske tilbage. Og jeg har kun set Schuko-stik i måske 20-30 år. Hvor stammer Schuko-udgaven fra, og hvorfor skulle den være bedre end de danske??? Den trebenede har også den fordel, at fase og nul ikke kan ombyttes, hvilket giver øget sikkerhed i visse tilfælde.
Den undersænkede stikkontakt har ikke så smart et udsende som en flad kontakt. En anden god løsning kunne have været type N. (Kompatibel med C, 16A, isolerede stikben, og beskyttelse imod fejlpolarisering)https://www.worldstandards.eu/electricity/plugs-and-sockets/
Men da 90% af EU har valgt Schuko er det løb kørt, og ny bliver det hele endnu mere usikkert ved at blande de to systemer.
Angående beskyttelse imod at bytte fase og nul, så er det vigtigst på løse lamper med Edison fatning. Det danske system ikke nogen beskyttelse imod fejl polarisering for type C.
Englænderne er stolte over deres system type G, en af de ting de nævner er at de har sikring i stikket, men det er nødvendigt da deres 32A 'ring-main' elles bliver for farlig.
Det er ikke alle der er klar over at en 0.75mm^2 forlængerledning kun er beskyttet imod overbelastning hvis der sidder en 7.5A sikring foran, hvilket er muligt i det engelske system.
For det første, kan diskuteres om problemet eksisterer. Kan man løse et problem der ikke er der? Der sker meget få elulykker i Danmark, og 80% sker hos fagpersonale, dvs. elektrikere og jernbanefolk. De få der er tilbage, er IKKE schuko/dansk jord ulykker. Så årsagen til hele diskusionen har intet med elsikkerhed at gøre. Vi vil stadigt have problemer, også selvom vi opsætter schuko stik i hele huset, med mindre vi opsætter schuko stik i stedet for kraft indstallationerne. Det er kun kraft indstallationen, der er bygget til at bære de store strømme som ovne og vaskemaskiner bruger.Typisk Dansk tilgang - 'Vi er meget klogere end resten af verden, de må indrette sig' Brug dog Schuko i hele huset - Problem solved
Den sikre løsning er, at klippe det uheldige schuko stik af hos importøren, og skriv produktet kun må tilsluttes af en elektrikker. Det bør gælde alle hårde hvidvarer. De danske elinstallationer kan ikke bære det, for de er kun bygget til 6A i ældre huse. Og stød er ikke problemet. Afbrændte elinstallationer, og brænd der skyldes de gamle elinstallationer er problemet.
Hullet passer ikke helt i position, og desuden kommer du til at vende faserne, hvilket dog sjældent betyder noget.Jeg kender ikke dimensionerne på benene i hverken dansk jord eller fransk pinjord, men jeg har tit overvejet, om man ikke kunne tage en pin i dobbelt længde, og sætte i Schuko stikproppen (forudsat at den har hullet til fransk pinjord) og så bruge den i en almindelig dansk LK stikkontakt?
Jeg kender ikke dimensionerne på benene i hverken dansk jord eller fransk pinjord, men jeg har tit overvejet, om man ikke kunne tage en pin i dobbelt længde, og sætte i Schuko stikproppen (forudsat at den har hullet til fransk pinjord) og så bruge den i en almindelig dansk LK stikkontakt?
Typisk Dansk tilgang - 'Vi er meget klogere end resten af verden, de må indrette sig' Brug dog Schuko i hele huset - Problem solved
Ja, for schuko skal afbryderen i produktet være dobbeltpolet. Ellers kan HPFI afbryderen gå. Hvis kun 0'en afbrydes, vil alle ledninger i produktet være på strømførende fase, og i et jordet produkt, der ikke er dobbeltisoleret, er der kapacitet mellem ledningerne og kassen, som får HPFI afbryderen til at slå fra, hvis ledningerne ikke afbrydes samtidigt, og der f.eks. er lidt fugt. Dertil kommer sikkerhedsproblemet, hvis der er strøm på alle ledninger. Det er derfor dyrere, at lave et produkt med schuko tilslutning, da der kræves dobbeltpolet afbrydere og relæer.Den trebenede har også den fordel, at fase og nul ikke kan ombyttes, hvilket giver øget sikkerhed i visse tilfælde.
Schukostik kontakter er ikke bedre end de danske. Problemet er, at de fleste danske boliger er uden jord, andet end måske et enkelt stik i køkkenet. Og schuko er en løsning på problemet, fordi de fint går i de danske stikkontakter, også selvom stikkontakterne ikke har jord. Derfor er danskerne så glade for Schuko.Lidt sent vil jeg blot bemærke, at den danske udgave er både simplere, kønnere og særdeles sikker. Den har man brugt i DK i alle de 60 år, jeg kan huske tilbage. Og jeg har kun set Schuko-stik i måske 20-30 år. Hvor stammer Schuko-udgaven fra, og hvorfor skulle den være bedre end de danske??? Den trebenede har også den fordel, at fase og nul ikke kan ombyttes, hvilket giver øget sikkerhed i visse tilfælde.</p>
<p>Mange tror, at Danmark er foregangsland mht. klimaløsninger!! - Hvis det er rigtigt, kan vi vel også være foregangsland mht stikkontakter!!! (;-)
Sikkerhedsmæssigt, er der endnu ikke nogen der er døde. Der er meget få el-ulykker i Danmark. Det er et større problem, at alle stikkontakter endnu ikke er pillesikre. F.eks. var der et barn der fik stød, efter at have stoppet et par metaldele ind i en stikkontakt på en børneinstitution, der ikke havde udskiftet stikkontakterne til at være pillesikre.
Efter man er begyndt at levere vaskemaskiner, tørretrumbler, opvaskemaskiner og komfurer med schuko-stik, er desuden et problem, at mange sætter dem i normale stikkontakter, i stedet for til kraft stikket, der er beregnet til det. Problemet er primært, at der trækkes meget høj strøm, og når de ikke tilsluttes kraft stikket, så går den store strøm rundt i en stor del af indstallationen, og meget andet trækker strøm på samme gruppe. Dette kan nemt medføre brænd, i ældre bygninger, da ældre installationer ikke er lavet til så høj strøm. Nogle elinstallationer, er kun designet til 6A, men er ændret til 10A, uden ledningerne er udskiftet. Og, vi har forbudt adaptere, der lovligt kan forbinde schukostik til kraftstikket, så de ryger i den stikkontakt, med stofledninger på 1mm2 der er lavet til kun 6A. Jord er ikke et stort problem.
6 år i Norge i nybyggede lejligheder lærte mig at hade schuko-stikkontakter. De samler støv, er vanskelige at rengøre, rager uforholdsmæssigt langt ud fra væggen og ser store og klodsede ud.Den danske stsandard er et lævn fra fortiden. Jeg har erfaringer fra Norge, hvor man har brugt schuko i rigtigt mange år.
Den danske stsandard er et lævn fra fortiden. Jeg har erfaringer fra Norge, hvor man har brugt schuko i rigtigt mange år. Det fungerer rigtigt godt og til en langt lavere pris end DK jordsystemet/ LK gør. Det er selvfølgelig det at man blander systemerne der gør at det ikke fungerer korrekt. Om det er pindjord eller schuko der skal anvendes fremover i det enkelte tilfælde afhænger af følgende forskelle: Pindjord er lettere at gøre perfekt ren og tilslutning af fase og nul er veldefineret. Rene schuko stikpropper kan ikke anvendes. Schukostikkontakter er anvendelige til både kombi stikpropper og rene schukostikpropper. Heldigvis kan der vælges frit mellem disse 2 systemer. Men** dansk jord er vi bedst tjent med at sende på museum, dert er dyrt og så ringe at det ikke bør installeres eller anvendes mere**. Bemærk at det ikke er tilladt at installer stikkontakter med jordkontakt hvis beskyttelseslederen ikke er tilstede eller ikke er effektiv. 5 på rækkke stik forsynet med en schukostikdåse er der næppe noget regelstridigt i.
Lidt sent vil jeg blot bemærke, at den danske udgave er både simplere, kønnere og særdeles sikker. Den har man brugt i DK i alle de 60 år, jeg kan huske tilbage. Og jeg har kun set Schuko-stik i måske 20-30 år. Hvor stammer Schuko-udgaven fra, og hvorfor skulle den være bedre end de danske??? Den trebenede har også den fordel, at fase og nul ikke kan ombyttes, hvilket giver øget sikkerhed i visse tilfælde.
Mange tror, at Danmark er foregangsland mht. klimaløsninger!! - Hvis det er rigtigt, kan vi vel også være foregangsland mht stikkontakter!!! (;-)
Se <a href="http://max-i.org/green-smart-house-solutio..">http://max-i.org/green-sm…;. . Det vil nok interessere dig :-)
PS. Jeg er ved at lægge sidste hånd på en 2½ modul stikkontakt med touch betjening med lysindikering for 2 lamper plus to "Lenovo" 20 V, 90 W udtag med elektronisk sikring og ´"inrush current limiter" (max 5 A/ms). Den kommer også i en 3½ modul version med Schuko stik nederst.