Ekstremregn, hedebølger og tørke: Risici ved global opvarmning kan reduceres

4. juli 2022 kl. 14:14
Ekstremregn, hedebølger og tørke: Risici ved global opvarmning kan reduceres
Illustration: Charlie Hamilton James, Storbritannien.
Floder tørrer ud, temperaturer når rekordniveauer og ekstremregn truer byer. Flere af naturfænomenerne er farlige for mennesker, men vi kan reducere risici ved at holde den globale opvarmning på 1,5 grader C, viser ny forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere steder på Jorden ses i disse uger naturfænomener, der kan bunde i naturlige udsving i vejret men som også kan pege tilbage på klimaforandringer. I Sydney har myndighederne ifølge CNN udsendt evakueringsordre til tusindvis af indbyggere i Sydney efter at en stærkt lavtryk har ført til ekstremregn og efterfølgende oversvømmelse i flere forstæder.

Hvad der normalt svarer til en måneds nedbør, faldt alene i løbet af weekenden.

Vandet er bl.a. løbet over en stor dæmning, Warragamba, ved storbyen.

»Situationen er livsfarlig,« lyder det fra minister for beredskab i New South Wales, Steph Cooke

Ekstreme temperaturer og udbredt tørke i Italien

I Italien er landets længste flod, Po-floden, ifølge rfi ramt af betydelig udtørring med en vandstand, der nu er tre fjerdedele under normalniveau som følge af den værste tørke i landet i 70 år efter hedebølger og manglende regn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også floderne Arno, Aniene og Tiberen rummer alle meget mindre vand end normalt for årstiden.

90 procent af Toscana-regionen er ramt af ekstrem tørke, hvilket ifølge landbrugsforeningerne sætter 30 procent af Italiens afgrødeproduktion og halvdelen af husdyropdrættet i Po-dalen i fare - og der bliver peget på en risiko for at problemerne vil sprede sig til resten af landet.

Flere steder i Italien er der indført restriktioner på brug af vand, bl.a. med forbud af vanding af golf- og fodboldbaner og brug af vand til bilvask.

Det ekstreme vej i Italien fortsætter. I dag er der varsel om temperaturer i hovedstaden Rom på 40 grader eller mere.

Skovrydning når nye højder.

Langt fra alle steder indretter menneskeheden sig i et forsøg på at begrænse klimaforandringerne. Antallet af brande i verdens største regnskov Amazonas i Brasilien nåede 2.500 registrerede af slagsen i juni, hvilket er en stigning på 11 procent i forhold til samme periode sidste år - og det næsthøjeste antal brande siden juni 2007, hvor der blev registreret 3.500 brande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af brandene er påsat af personer, som vil have ryddet regnskov for at få jord til landbrug. Desværre er brande lige så vel som anden rydning af skov et problem for udledningen af CO2 og dermed reguleringen af klimaet, for når skov ryddes, frigives der CO2 til atmosfæren. Desuden absorberer intakte skove CO2 over tid.

Rydningen af skov i Amazonas nåede et rekordniveau i første halvdel af 2022, lyder det fra INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) som er landets nationale rumagentur. Det skriver mediet phys.org.

Hvor rydning nåede op på 3.605 kvadratkilometer sidste år, så har vi i første halvdel af i år ifølge agenturet mistet 3.750 kvadratkilometer af verdens største tropiske regnskov efter rydning. Registreringen begyndte i 2016.

NGO'er peger på landets præsident siden 2019 Jair Bolsonaro og hans politik, der ifølge kritikerne er årsag til forværringen af tilstanden i Amazonas. Skovens tilstand er et »direkte resultat af den brasilianske regerings anti-miljødagsorden, der tilskynder til ødelæggelse af skoven,« lyder det.

Det kan nås endnu at reducere risici

Menneskeheden kan undgå 10-44 procent af de værste risiko-faktorer ved klimaforandringerne, hvis vi begrænser den globale opvarmning til 1,5 grader Celcius frem for 2 grader, viser forskning fra University of East Anglia (UEA) i Norwich, England, ifølge The Print.

De risici, der er vurderet, omfatter mangel på vand og varmestress, vektorbårne sygdomme, samt kyst- og flodoversvømmelser.

Risiciene for menneskeheden som følge af klimaforandringer er størst i Vestafrika, Indien og Nordamerika.

Pt. er der dog ikke implementeret politikker på globalt plan, der holder temperaturstigning på 2 grader C.

De nuværende politiske beslutninger vil resultere i en gennemsnitlig opvarmning på 2,7°C, mens nationalt fastsatte indsatser for 2030 vil begrænse opvarmningen til 2,1°C, lyder det fra hovedforfatter på forskningen professor Rachel Warren, fra Tyndall Centre for Climate Change Research.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger