Ekstrem hede får vejene til at bule op i USA

Temperaturer på over 40 grader Celcius har fået betonen på vejene i den amerikanske stat Oklahoma til at udvide sig så meget, at der opstår buler. I et tilfælde et der opstået en 60 cm høj bule på en betalingsvej i staten.

Bulen fik gav problemer for en 36-årig motorcyklist, der fløj 45 meter hen over vejen og skred næsten 70 meter mere, da han stødte på ophobningen, som ifølge myndighederne ikke er en ualmindelig forekomst, når solen bager så kraftigt, flere dage i træk.

Problemet er som sagt, at betonelementerne udvider sig i varmen, og eftersom betalingsvejen er delt ind i sektioner à 4,5 meter, bliver pladerne skubbet sammen mod hinanden og løfter sig.

[Se vejens bule i tv-indslaget her

](http://www.newson6.com/story/15059775/heat-buckled-highway-blamed-for-pawnee-county-crash)Ifølge den lokale tv-station News on 6 er det svært at forudsige, hvornår det kan ske, og det er tilsyneladende sket ret pludseligt, siden vejen ikke nåede at blive spærret af, inden motorcyklisten kom farende ud over rampen.

Men vejmyndighederne siger til stationen, at de har tilsynsførende ude på vejene hver dag for at tjekke, om der er fare på færde.

Motorcyklisten er blevet fløjet til et hospital, hvor hans tilstand er stabil.

Også i mange andre stater har heden medført buler i vejene, og også selv om vejen ikke er inddelt i sektioner, kan den bule op, fortæller nyhedsstationen abc. Vinterens kulde kan nemlig få sprækker i vejen til at blive større, hvorefter der kan falde sten og sand ned i revnen. Når så betonen vil udvide sig igen om sommeren, er der ikke længere plads, og så er der kun vejen op.

Hedebølgealarm i 23 stater

Men vejproblemerne er blot nogle af de ting, mange amerikanske stater døjer med i øjeblikket, hvor det ikke er ualmindeligt at se termometre, der rammer over 40 grader Celcius.

Tidligere på ugen blev der udstedt hedebølgealarm i 23 stater, men tallet er nu faldet til 12 igen, skriver CNN.

Slår snart alle varmerekorder

I øjeblikket er det blandt andet sydstaterne Texas, Louisiana og altså også Oklahoma, der oplever de skyhøje temperaturer. I Tennessee forventer man op mod 45 grader resten af ugen, og nattetemperaturerne ligger heller ikke meget under 30.

I Oklahoma har der været over 37 grader to uger i træk, og det har fået myndighederne til at udstede restriktioner på vandforbruget i Oklahoma City, da varmen har medført sprængte vandrør og et lavt vandtryk.

Imens er sommeren blevet mere normal i de nordøstlige stater, som ellers tidligere på ugen var de plagede at heden.

Dokumentation

Artikel på News on 6
Artikel på CNN

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Underligt at de får så store problemer med noget der er så ment at gøre minder farligt..

det er da "bare" at lave samlingerne skrå, så man ved hvilken der kravler op, og hvilken der kravler ned.. så skal man bare styre det sådan at de man altid køre ned af sådan et "hop" der med skulle det aldrig blive rigtig farligt.

  • 0
  • 0

Nyhedsindslaget taler om "concrete", hvilket i min ordbog er beton.

Desuden ser det heller ikke ud til at være asfalt, da det ofte vil give mindre buler i vejoverfladen og ikke hele sektioner der rejser sig.

Martin.

  • 0
  • 0

Artiklen skal vist liige rettes til: Problemet er netop at de anvender beton til vejene, og ikke asfalt. Hvis asfalt bliver varmt, vil det bare blive mere og mere blødt. Eventuelle forandringer som følge af udvidelsen ved varme, vil ses som "buler", "bølger", "krøller", eller hvad man nu vil kalde det. Betonen udvider sig, men "holder formen". Når der ikke er mere plads til udvidelse, rundt om pladerne, ja, så må de jo "hoppe op"...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten