Ekstraregning i milliardklassen på vej oveni nyt gasrør til Lolland: »Det her projekt bliver meget dyrt«

Plus18. februar 2021 kl. 12:5211
Ekstraregning i milliardklassen på vej oveni nyt gasrør til Lolland: »Det her projekt bliver meget dyrt«
Illustration: Sanne Wittrup.
Hvis der skal lokal biogas i gasrøret til Lolland, kræver det yderligere milliard-tilskud til to nye biogasanlæg på Lolland og Falster, bekræfter biogas-entrepenøren, Nature Energy. Energiprofessor er overrasket
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringen godkendte for nylig etablering af en ny gasledning til Lolland-Falster, selvom det er en samfundsøkonomisk underskudsforretning - med henvisning til, at gasforsyningen vil skabe sikkerhed for bevarelse af lokale arbejdspladser og lokal CO2 reduktion på Nordic Sugars fabrikker.

Læs også: Regeringen siger ja til ny gasledning til Lolland

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
21. februar 2021 kl. 10:57

RE Flytte fabrikker. Selvfølgelig kan man flytte fabrikkerne/produktionen til Braunsweig i Tyskland. Det store spørgsmål er så om produktionen på den lokalitet er mere klimavenlig, dertil kommer at man må indregne transport af roerne fra eksempelvis rødby, enten de fragtes til en dansk sukker fabrik eller til rødby må være det samme. Rødby Braunschweig 365 km Sukkerproduktionen i Danmark 400000 tons, udbytte pr 100kg roer 13,7-13,8 kgRoer til transport 400.000 tons/13,75x100 = 2.909.909 tons . Altså knap 3 milioner tons transporteret ekstra 365 km. Det gir nok også lidt klimabelastning og bøvl. På positivsiden, kan man så notere at det ikke blot vil være Sverig og Tyskland som får glæde af en Fehmern forbindelse, men at den også vil gavne dansk erhverv.

https://da.distance.to/R%C3%B8dby,Lolland,Sj%C3%A6lland,DNK/Braunschweig,Niedersachsen,DEUoghttps://static1.squarespace.com/static/5de90cf8dd3f36311697d699/t/5dfb87f2a912633385a1b5ff/1576765432963/sukkerstatistik-2017-danske-sukkerroedyrkere.pdf

10
19. februar 2021 kl. 08:53

Hvad med at flytte fabrikken?

Spørg eventuelt på Nordzucker AG's hovedkvarter i Braunschweig.

I øvrigt giver latterlig billigt sukker ikke kun arbejdspladser i sukkerindustrien. Sundhedssektoren bruger rigtig megen tid og penge på vores overforbrug af erstatnings-sukker som hører til inflammatoriske fødevare, det vil sige sukker belaster kroppen med et øget inflammations niveau. Overforbrug følges af øget fedt mængde i bughulen der giver flere  hjertekarsygdomme og diabetes 2 og mange gigt sygdomme.

Er et sådan et scenarie virkelig værd at kaste skattemilliarder efter?

Vores krop og hjerne er nogenlunde den samme som da vi kravlede ned fra træerne for omkring et halvt årtusind siden. Dengang som nu går vi entydigt efter sukker , eneste forskel er at vi nu kan vi let få fat på store mængder og så endda i koncentreret form, ligesom når kokain trækkes ud af kokablade. 

https://videnskab.dk/krop-sundhed/hvor-farligt-er-det-at-spise-for-meget-sukker

9
18. februar 2021 kl. 20:28

Hvad med at flytte fabrikken?

Nogen vil nok sige det så bliver ud af Danmark, men hvor mange milliarder skal vi bruge på at bevare arbejdspladser.

7
18. februar 2021 kl. 18:27

Prisen bliver højere fordi der eventuelt etableres biogasanlæg! Hvis man nu også koblede Fermern-forbindelsen på så blev det endnu dyrere.

6
18. februar 2021 kl. 16:19

Hvad er ressourcegrundlaget for for de to biogasanlæg på Lolland og Falster. Tror at en stor del er roeaffald fra sukkerproduktionen. Det bruges i dag til dyrefoder. Er det fornuftig og etisk at bruge foder til biogas?

5
18. februar 2021 kl. 15:14

Hvis man nægter at elektrificere direkte, så lav dog i det mindste en brintløsning med elektrolyse vha vindmøller. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal hælde støttekroner i fortiden...

4
18. februar 2021 kl. 14:52

Hvad er din kilde til oplysningen (påstanden) om russisk gas i danske rør ?

3
18. februar 2021 kl. 14:46

Har man tænkt på hvad gasforsyningen betyder politisk ? Når omkring 90 pct. af svineproduktion går til eksport - og der er planer om at bruge 50 pct. af gyllen til biogas. Så får man en energiproduktion, som er afhængig af politisk underdanighed overfor f.eks. Kina, USA, Rusland, UK. Læg dertil at naturgassen langt overvejende kommer fra Rusland. Man må undre sig over, at der ikke er stort flertal i Folketinget for at gå efter maximal energieffektivisering / energibesparelser og dernæst maximalt udnyttelse af sol og vind med produktionsanlæg ejet af danske forbrugere. Der er bred politisk opbakning til at bruge 1,7 - 2 pct. af BNP på "forsvarsudgifter" , men ikke til at lade egenproducenter af el fra sol og vind slippe for beskatning.

2
18. februar 2021 kl. 14:23

Nordic Sugar har forhåndssikret sig støtte penge.!!! Så politikerne skal kun finde nogle af pengene ... Hmm. Hvem mon der skal betale HELE regningen. Mens Nordic Sugar gnider sig i hænderne over at deres lobby aktivitet gav penge. Og politikere godkender en gas ledning for at redde en lokal arbejdsplads. Men der er kun de Danske borgere til at betale. Hvornår forstår vi at stoppe tåbeligheder ??

Hvad med alle de andre urentable arbejdspladser i Danmark. Nu skal de vel også have støtte. For vi kan jo 'endelig ikke' lade et erhverv klare sig på markedsvilkår ... Vel ??

Mit bedste forslag er: Giv hver politiker det DOBBELTE i løn. Men kræv at de skal aflevere 20% af deres samlede løn for hver gang de godkender underskuds projekter. Når de selv kan mærke deres tåbeligheder så kan de "måske" lære det.

Selvom vi 'Endnu engang' må konstatere, at imod tåbeligheder kæmper folket forgæves.

1
18. februar 2021 kl. 13:18

Alle planlægger som om intensivt svinebrug vil fortsætte til evig tid.

Hvad nu hvis det ikke kommer til at ske? Kød produceret kunstigt har potentialet til at tage hovedparten af markedet, og dermed forsvinder gyllen.

Danmark risikerer at stå med spritnye biogasanlæg men ingenting at putte i dem. Skal man så importere bioaffald, ligesom i dag med overkapaciteten på forbrændingsanlæggene? Eller skal man lukke spritnye anlæg?