Ekstra varmeregning for fejlslagne boringer: 850 kr. om året

Det mislykkede geotermi-projekt i Kvols ved Viborg bliver dyrt for fjernvarmekunderne i Viborg. Varmeforbrugerne sidder, efter at Energitilsynet har vurderet sagen, tilbage med størstedelen af regningen for det fejlslagne projekt. Det skriver Energitilsynet selv.

Den 27. januar 2012 startede borearbejdet i Kvols, som var planlagt til at tage bare 35 dage. Men fire en halv måned og 130 millioner kroner senere blev borearbejdet i det, der skulle have været Europas største geotermi-anlæg, indstillet.

Læs også: Byråd afsiger dom over 'forhekset' geotermi-boring

Under boringen løb firmaet bag, Ross Engineering, ind i en række problemer, hvor blandt andet to borehoveder forsvandt nede i det knap 3.000 meter dybe borehul.

Mange problemer

Skiferlagene over de vandførende lag opførte sig meget anderledes, end firmaet havde antaget. Lagene var ustabile og faldt sammen, hvilket gav et alt for stort hul, der var svært at arbejde med.

Problemerne kunne muligvis være kommet i forkøbet, hvis man havde taget sig tid til at kigge på et tidligere geotermiprojekt i området, lød udtalelserne, umiddelbart efter at projektet blev sat i stå i sommeren 2012.

Læs også: Boret sat i jorden til Europas største geotermi-anlæg

Men selvom der blev begået fejl undervejs, og byrådet senere overtog styringen af anlægget, ender regningen alligevel hos forbrugerne. Og det bliver en dyr fornøjelse, som brugerne kommer til at betale af på i mange år.

Regningen for det samlede projekt endte på 165 millioner kroner. Energitilsynet har godkendt, at fjernvarmekunderne skal betale cirka 140 millioner kroner. Det nøjagtige beløb bliver i nærmeste fremtid udregnet efter Energitilsynets fastlagte principper på området.

»Betydelige risici«

»Et forsigtigt skøn peger på, at varmeregningen for en forbruger i et parcelhus vil stige med op til 850 kr. om året, hvis udgifterne til geotermi-projektet bliver indregnet i varmepriserne over 16 til 20 år,« skriver Energitilsynet i sin pressemeddelelse.

Læs også: Viborgs stop for geotermi-boring giver problemer i Skive

»Geotermi-projektet i Viborg viser med tydelighed, at fjernvarmebestyrelser og daglige ledelser skal holde stram snor i omkostninger og projektstyring, når de begiver sig i kast med store og dyre investeringer som geotermi. Vi opfordrer til, at ledelserne gør det klart for både sig selv og for forbrugerne, at der er betydelige risici forbundet med investeringer af denne type,« siger tilsynets formand, Uffe Bundgaard-Jørgensen.

Projektet blev lukket, uden at det blev konstateret, om der var geotermisk varme i undergrunden eller ej. Det var Viborg Fjernvarme, der oprindeligt startede geotermi-projektet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu vil jeg ikke vurdere om der er lavet nok forarbejde og om man skulle have trukket stikket noget før, eller om sandsynligheden for et positivt resultat.

Men en anden overskrift kunne jo have været "Fjernvarmekunder sparer tusinder på fjernvarme fra jorden".

  • 0
  • 1

Jeg er kunde, leverandøren levere ikke varen - jeg betaler?

Eller er det, Jeg vil havde lavet dette, ingen vil kan eller levere varen, da risikoen er for høj. Jeg tager risikoen.

»Et forsigtigt skøn peger på, at varmeregningen for en forbruger i et parcelhus vil stige med op til 850 kr. om året, hvis udgifterne til geotermi-projektet bliver indregnet i varmepriserne over 16 til 20 år,«

Hvad havde gevinsten være i forhold til risikoen? Hvad ville fjernvarme kunderne havde kunne spare, hvis det havde lykkes?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten