Ekstra lag af tektoniske plader fundet i Jordens indre

Illustration: Wood Hole Oceanographic Institution

Forskere fra University of Houston fortæller, at meget tyder på, at Jordens indre har et ekstra lag af tektoniske plader, hvilket kan forklare en lang række mystiske jordskælv i Stillehavet.

Videnskabsfolk har i mere end et halvt århundrede været klar over, at kontinenterne driver på overfladen af vores planet og at havbunden i tide og utide åbner sig og lader havbunden fylde med magma fra Jordens indre.

Det skriver The Guardian.

Jonny Wu, der er en af forskerne, præsenterede i sidste uge, hvad han og kollegerne mener er tektoniske plader, der blev ledt ind i Jordens kappe for millioner af år siden.

Pladerne bevæger sig horisontalt og med næsten samme hastighed, som plader bevæger sig ved overfladen af kappen. Og ifølge forskerne, er pladernes bevægelsesmønstre grunden til serien af meget dybe og store jordskælv, også kendt som Vityaz skælvene, der har fundet sted mellem Fiji og Australien.

Naturlige skælv muliggør konstruktion af Jordens indre

Opdagelsen af de dybtliggende tektoniske plader er blevet muligt ved hjælp af en fremskreden teknologi inden for seismologi, hvor forskere har mulighed for at lave billeder af Jordens indre ved hjælp af vibrationer fra naturlige jordskælv.

Jonny Wu sammenligner overfor The Guardian de nye seismologiske billeder med Hubble-teleskopet:

»Når man ser ud i universet, ser vi faktisk tilbage i tiden. Vi finder ud af nogle ting om vores univers, der er sket for mange millioner år siden. Den nye teknologi inde for seismologien svarer til, at man vender Hubble om og kigger ind i Jorden, for at forstå planetens fortid,« siger Jonny Wu.

Ukendte oceaner dukket op

Ifølge Jonny Wu kan de seismologiske billeder bruges til at rekonstruere, hvordan Jordens overflade så ud for millioner af år siden.

»Vi har blandt andet opdaget oceaner, vi ikke vidste havde eksisteret,« siger Jonny Wu til The Guardian, og fortæller om et 8.000 kilometer bredt østasiatisk hav, der eksisterede for 52 millioner år siden mellem Stillehavet og det indiske ocean, og som nu ligger begravet 500-1.000 kilometer under den østasiatiske kappe.

Johnny Wu understreger, at konklusionerne er foreløbige og han fortæller, at de endnu ikke har været gennem en peer review.