Ekstra drama omkring kommende Marslanding - Nasa blændet

Nasas 15 milliarder kroner dyre rumsonde Mars Science Laboratory ankommer den 6. august kl. 07.17 dansk tid til Mars og landsætter marsbilen Curiosity.

Selve landsætningen af Marsbilen sker fra Mars Science Laboratory via et kransystem, Skycrane, som hejser Marsbilen ned på overfladen. Denne teknik er nødvendig, da Curiosity med sine et ton er for tung til at benytte luftpuder, som tidligere marsbiler har benyttet.

Ved landingen i Gale-krateret befinder Mars og Jorden sig 248 millioner kilometer fra hinanden. Derfor er det tidligste tidspunkt en bekræftelse på, at landingen er gået godt, vil nå Jorden, være 13,8 minutter senere eller kl. 07:31 dansk tid.

Problemerne med Mars Odyssey giver unødig ekstra spænding under landingen på Mars den 6. august i år. Illustration: Nasa

Læs også: Se imponerende video af rumsondes rejse til Mars

Læs også: Gå på opdagelse i den nye Mars-bil Curiosity

Jorden er på landingstidspunktet gået ned under Mars' horisont og den direkte kommunikation med Jorden er ophørt nogle få minutter inden. Landingen var planlagt, så den kunne følges af tre rumsonder i kredsløb om Mars, men kun Mars Odyssey kan videresende data direkte hjem til Jorden.

Læs også: Gyroskophjul på Mars-sonde gået i stykker efter ti år

Nasas leder af Mars-programmet, Doug McCuistion siger til CBS, at tabet af det ene gyroskop på rumsonden Mars Odyssey var helt uventet.

Gyroskoperne benyttes til at holde rumsondens orientering i rummet og styre den uden at bruge dyrbart styrebrændstof. Nasas teknikere har endnu ikke helt løst problemet, men rumsonden medbringer et backupsystem.

Problemerne med Mars Odyssey rumsondens gyroskoper får ikke direkte betydning for chancerne for succes for Curiosity, men de kan være med til at skabe unødig ekstra spænding under den dramatiske syv minutter lange kritiske landingssekvens.

Curiosity skal være med til at undersøge, om Mars har eller nogensinde har haft mikroskopisk liv. Inden da, skal den først overleve den dramatiske landingssekvens, som Nasas teknikere har døbt 'Syv minutter i helvede'. Landingen er den vanskeligste ubemandede rummission, som Nasa nogensinde har forsøgt sig med.

Hele landingssekvensen er som et sæt dominobrikker. Under nedturen gennem Marsatmosfæren skal Mars Science Laboratory bremses ned fra 21.250 kilometer i timen på blot syv minutter. Skrycrane er som en slags rygsæk der med tre nylonliner skal hejse Curiosity ned på overfladen.

Under landingen vil Mars Odyssey ikke være der, hvor Nasa oprindeligt havde forventet det. Derfor kan den ikke længere følge hele nedturen og løbende videresende data om, hvordan det går, hjem til Jorden. Dette betyder, at Nasas teknikere må vente fire minutter længere på at høre, hvordan det er gået, indtil Mars Odyssey flyver over landingsstedet og kan opfange signaler fra Curiosity. Nasa undersøger stadig, om man stadig kan nå at flytte Mars Odyssey for at formindske forsinkelserne i kommunikationen.

I forbindelse med landingen vil også Nasas Mars Reconaissance Orbiter og ESAs Mars Express følge med i, hvordan det går. Men disse to rumsonder i kredsløb om Mars, kan kun optage data fra Mars Science Laboratory og Curiosity under dele af landingen, og vil først kunne sende dem tilbage til Jorden fire timer senere.

Dokumentation

Nasa: Curiosity Rover on Track for Early August Landing
Space.com: News of Huge Mars Rover's Landing Could be Delayed by Spacecraft Glitch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Uanset hvor direkte forbindelse du har og hvor meget video du kan sende, opnår du blot at se landingen eller katastrofen lidt før eller eller senere, men der er absolut intet du kan gøre. Er de blevet smittet af mediernes prioritering, som sætter lighedstegn mellem "breaking news" og væsentlighed. I så fald er de færreste astronomiske begivenheder væsentlige, for de er jo tudsegamle når vi ser dem.

  • 0
  • 0

Uendelig mange og uendeligt komplicerede ting, der hver især skal virke, i rigtige rækkefølge, på rette tidspunkt!

Chancen for at NASA har skrot til en værdi af en Storebæltbro gravet 5 meter ned i mars den 6. august kl. 07.17 er vist rimelig høj!

Hvad mon de har estimeret projektrisikoen til?

  • 0
  • 0

Uanset hvor direkte forbindelse du har og hvor meget video du kan sende, opnår du blot at se landingen eller katastrofen lidt før eller eller senere, men der er absolut intet du kan gøre.

Mere data kan hjælpe hvis man skal prøve igen. Det er trælst hvis man igen mister udstyr til Mars Planetary Defense uden at vide præcist hvordan det gik galt.

  • 0
  • 0

Mere data kan hjælpe hvis man skal prøve igen. Det er trælst hvis man igen mister udstyr til Mars Planetary Defense uden at vide præcist hvordan det gik galt.

De får så vidt jeg ved data nok, de får det bare ikke direkte sendt. De må vente på at data kan sendes til Jorden fra de omkredsende fartøjer.

  • 0
  • 0

Succesraten er 40%

Mars har en høj track-record for at lave ting sendt fra jorden til skrot.

Det er nok alt andet end nemt.

  • 0
  • 0

Uendelig mange og uendeligt komplicerede ting, der hver især skal virke, i rigtige rækkefølge, på rette tidspunkt!

Det er rigtigt - NASA lider under en form for elefantitis i disse år. Vi må bare håbe på at det usandsynlige sker - at alt klapper.

Curiosity blev ellers designet som en opfølger til de succesfulde små solcelledrevne rovere Spirit og Opportunity, der netop skulle være så simple som muligt. Hvorfor man så har valgt at gøre den så stor at næsten intet kan genbruges fra sidste mission, det vides ikke.

Men mærkeligt er det nu.

  • 0
  • 0

Jeg undrede mig længe over overskriften: Nasa blændet.. af hvad? Gad vide om man mente blindet? :-)

Nej du selv du selv om man ikke kan beskylde Thomas for at mester vores modersmål til fuldkommenhed så er den god nok denne gang.

NOGET blænder NOGEN = almindelig i præsens participium brugt som adjektiv

NOGEN blænder NOGET (af) = almindelig i præteritum participium

  • så....NASA blev blændet

(nu skal de bare lærer at skrive NASA som det bør skrives og ikke efter deres eget hoved som nu og uanset alle de dårlige undskyldninger de disker op med når de møder kritik på det punkt).

  • 0
  • 0

Hvis man kigger på en meget kraftig lyskilde, så bliver man blændet, dvs lysfølerne i øjet bliver midlertidigt overbelastede, og man kan ikke se andet end det kraftige lys. Hvis man mister synet bliver man blind, dvs man er blindet. !! Det er vel det der er sket for NASA :-)

  • 0
  • 0

Hvis man kigger på en meget kraftig lyskilde, så bliver man blændet, dvs lysfølerne i øjet bliver midlertidigt overbelastede, og man kan ikke se andet end det kraftige lys. Hvis man mister synet bliver man blind, dvs man er blindet. !! Det er vel det der er sket for NASA :-)

Det er to sider af samme sag - blindet er før nutid - men det jeg prøver at fortælle dig det er helt korrekt dansk at bruge blændet i den form og på den måde Thomas har gjort i overskriften eller du kunne skrive de blev blindet - Jeg påpeger blot at din rettelse ikke er nødvendig - men tjek selv ordbogen.

  • 0
  • 0

Er alle ingeniøre generalt så pessimistiske? Prøv da at se på projektet med lidt optimisme. Tænk nu hvis den lander med success, hvor stort et gennembrud det er for menneskeheden? Hvad kan vi ikke opnå, hvis vi kan få et 1 tons tungt seks hjulet rumlaboratorie op på mars?! Næste skridt er jo vores egne to ben på den røde planet. Menneskeheden har skam en lys fremtid, hvis du blot kan se den med lidt optimisme ;)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten