Ekstra advarsel: Risiko for hjertebetændelse blandt unge efter vaccination

Illustration: Bigstock/Angelov

309 yngre amerikanere har været indlagt med inflammation i hjertet, som kædes sammen med vaccinationer med mRNA-vacciner.

Det ser især ud til at være yngre mænd under 30 år, der er ramt efter 2. vaccination, hvilket har fået FDA til at få tilføjet en advarsel om de sjældne forekomster i indlægssedlen til vaccinerne fra Pfizer og Moderna.skriver Reuters.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) understreger dog, at fordelene ved vaccination stadig overskygger ulemperne, og at inflammationen ser ud til at være forbipasserende. Der rapporteres ikke om nogen dødsfald.

Der er tale om symptomer på myokarditis, som er betændelse i hjertemusklen, samt perikarditis, som er betændelse i hjertehinden. Symptomerne inkluderer åndenød, smerter i brystet og hjertebanken.

Læs også: En enkelt dosis Moderna forhindrede 95 procent af nye corona-infektioner

Begge tilstande kan ifølge Lægemiddelstyrelsen opstå efter infektioner eller immunsygdomme og anslås i Europa til at forekomme for 1-10 ud af 100.000 personer om året.

Israel fandt 275 tilfælde

Israel påpegede allerede mistanken i begyndelsen af måneden efter at have observeret 275 tilfælde af myokarditis hos især yngre mænd, som havde modtaget vaccinen fra Pfizer i perioden december 2020 til maj 2021. Dette ud af flere end 5 mio. vaccinerede israelere.

95 procent af tilfældene blev identificeret som milde med få dages indlæggelse, og de amerikanske myndigheder opfordrer stadigvæk alle over 12 år til at blive vaccineret.

Læs også: Forskning: Ekstra god effekt hvis man blander covid-vacciner

Ifølge CDC anslår de, at risikoen ligger på omkring 12,6 tilfælde pr. 1 mio. vaccinerede i aldersgruppen 12-39 år med symptomstart inden for de første tre uger efter 2. vaccination. Hos de over 50-årige ses risikoen stort set ikke.

Desuden understreger CDC, at de ikke 100 procent kan bekræfte en årsagssammenhæng mellem vaccinerne og inflammation, men at de dog så en del flere tilfælde af disse problemer hos yngre mænd, end det var forventet.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA har siden april ligeledes set på de fundne tilfælde, efter Israel meldte om deres sete tilfælde.

Midt i juni havde den danske lægemiddelstyrelse i alt modtaget 13 meldinger om betændelsestilstandene, hvor det i tre af tilfældene ikke kunne udelukkes, at de opstod efter vaccination.

Emner : Vira
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Milde? Prøv så at lytte til dette: https://thehighwire.com/videos/were-playin... Den interviewede patolog siger inden for de første 5 min., at der ikke er noget, der hedder mildt for myokarditis. Personligt har jeg fået perikarditis for over et år siden, og formentlig forsvinder den aldrig. Lægerne kunne ikke konkret pege på en årsag, og der findes ingen medicin(er) mod perikarditis, kun smertestillende midler. Jeg er meget spændt på, hvad fremtiden bringer.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten