Ekstern batteripakke satte lovende el-passagerfly i brand under test

23. januar 2020 kl. 12:2514
Ekstern batteripakke satte lovende el-passagerfly i brand under test
Illustration: Eviation.
Israelske Eviation skulle snart testflyve deres nipersoners prototype "Alice", som var det helt store tilløbsstykke til Paris Air Show i sommer. Flyet brød i stedet i brand på jorden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et af de allermest lovende el-passagerfly-projekter, den såkaldte "Alice" produceret af israelske Eviation, løb ind i problemer i nat, da prototypen brød i brand.

Det står endnu ikke klar præcis hvad der skete, men selskabet lover en omgående undersøgelse, lyder det i en mail til Ingeniøren.

»Vi vil gennemføre en fuld undersøgelse så hurtigt så muligt. I mellemtiden vil jeg takke mine kolleger for deres pionerarbejde med udviklingen af et af verdens mest avancerede fly«, udtaler Eviations direktør, Omer Bar-Yohay.

Ifølge lokale medier i Prescott i Arizona, hvor flyet var i gang med en test på jorden da branden opstod, var der ikke nogen kvæstede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blev dog nødvendigt midlertidigt at evakuere bygninger i nærheden på grund af kraftigt røgudvikling, som kan ses i videoen herunder, som Prescott News lavede på stedet.

Brand i ekstern batteripakke

Det lokale brandberedskab var i forvejen til stede for at overvåge testen og kunne umiddelbart begynde at slukke branden i flyet.

Brandvæsenet pøsede stadig vand på flyet en time efter at ilden startede. Ifølge selskabet var der tale om en brand i en ekstern batteripakke, som indgik i testen.

»Eviation har sammen med Prescotts brandmyndigheder iværksat en fuld undersøgelse i årsagerne til hændelsen, som menes at skyldes et eksternt batterisystem, som blev brugt til grundige tests af det fuldt elektriske fly,« skriver selskabet til Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formodentlig er Eviation endnu ikke nået til at teste flyet med de næsten fire ton lithium ion-batterier, som det vil være lastet med når det står færdigt, og havde i stedet en batteripakke stående ved siden af under test af systemer.

Skal flyve korte regionale ruter

Prototypen "Alice" var et af de helt store tilløbsstykker til Paris Air Show sidste sommer, hvor Ingeniøren var en tur ombord.

Læs også: Elektrisk fly fra Israel blev darling på verdens største flymesse

I november nåede flyet også på Times liste over de vigtigste opfindelser i 2019.

Billede fra Paris Air Show 2019. Illustration: Andreas Lindqvist.

Imens store passagerfly næppe kommer til at flyve på el i en overskuelig fremtid, mener Eviation, at et nipersoners fly med en rækkevidde på 1.000 kilometer plus reserver og en topfart på 450 kilometer i timen er realistisk nu.

Ruter på den længde udgør omkring halvdelen på verdensplan, og ville være rigeligt til danske indenrigsflyvninger samt regionaltrafik til store byer i nabolandende.

I USA har det regionale flyselskab Cape Air da også netop lagt billet ind på et tocifret antal af elflyet, som skal erstatte turbopropfly.

200 dollars per flyvetime

"Alice" er bygget af letvægts-kulfibermaterialer, og vejer 6000 kg før passagererne går ombord. 60 procent af vægten udgøres af batterierne, som skal lagre 900 kWh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyet skal bruge en banelængde på 700 meter, og kan derfor flyve langt de fleste steder, også hvor konventionelle fly er urentable.

Billede fra Paris Air Show 2019. Illustration: Andreas Lindqvist.

Målet er nemlig, at det skal koste 200 dollars per flyvetime at operere. Det er cirka 20 procent af sammenlignelige turbopropfly.

Israelske Eviation håber at kunne få "Alice" certificeret af de amerikanske luftfartsmyndigheder før slutningen af 2021, og skulle være begyndt på testflyvninger fra Prescotts lufthavn i år.

Det er uklart hvad branden kommer til at betyde for de planer, men Tim Robinson, chefredaktør for Royal Aeronautical Societys publikation Aerospace, kalder branden et »tab for grøn flyteknologi« på Twitter.

Opdateret 23/1 15.30 med udtalelse fra Eviation

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
29. januar 2020 kl. 01:19

Jeg håber i så fald at det bliver med falskærm, eller lign. anordning :) Der er lidt forskel på at dumpe flybrændstof i henholdsvis 10km, og 1km højde; men at gøre det med 3600kg batteri, lyder ret farligt!

14
26. januar 2020 kl. 16:28

Edit: hmm ser ud til at wiki siger 9100m men deres egen hjemmeside sider 12.500 fod. Det lyder som om de havde tænkt sig at flyet skulle være tryksat men har ændret mening. Det lyder ikke imponerende.

Tidligere har jeg forstått som at de vurderer to versjoner, en uten trykksatt kabin(marsjhøyde 3.000 m, trykksatt 9.000 m). Batteriene utgjør 60% av bruttovekt (920 kWh, 3.600 kg, 0,256 kWh/kg (høyt men realistisk)).

11
26. januar 2020 kl. 14:50

"Alice" har en maksimal flyvehøjde på ca. 3.000 m og kan ikke flyve højt op. Med en rejsefart på ca. 440 km/t så fordobles rejsetiden i forhold til jetfly.

Mellom London og Glagow (ca 1 time 15 min) er turbopropfly de raskeste, selv om marsjhastigheten er en del lavere. Mindre fly (med rundt 50 passajerer) er nok raskere enn alle andre fly på slike strekninger når en regner fra boarding (gå om bord) til en er inne på flyplassen. På langdistanse (mer enn to timer) blir bildet et annet.

9
25. januar 2020 kl. 14:11

Det er rigtigt dyrt energiøkonomisk at flyve tunge fly med dårlig aerodynamik nær jordoverfladen, hvor atmosfære har høj densitet, men nødvendigt for jetfly.

Det er noget modstridende du siger. Der ofres i dag megen indsats på at lave en god aerodynamik, også på jetfly, se "Dreamliner" og Airbus 350Neo. Herudover så er det ikke nødvendigt for jetfly at flyve tæt på jordoverfladen, tvært imod. De flyver højt for at opnå lav luftmodstand. "Alice" har en maksimal flyvehøjde på ca. 3.000 m og kan ikke flyve højt op. Med en rejsefart på ca. 440 km/t så fordobles rejsetiden i forhold til jetfly.

7
24. januar 2020 kl. 23:25

Batteripakken var ikke ombord på flyet.

Hvis de havde ofret en forlængerledning til batteripakken, så var flyet ikke blevet beskadiget af branden i den eksterne batteripakke. Lidt ærgerligt at tænke på.

6
24. januar 2020 kl. 16:28

Den gængse påstand at vi ikke kommer til at se store batteri fly i drift indenfor en overskuelig fremtid er baseret på simple regnestykker, hvor man lader som om at man bare skifter motorer og brændstof.

VTOL, high altitude og den langt lavere vægt samt frontareal og overflade areal per sæde i blended body fly regnes ikke med.

Det er rigtigt dyrt energiøkonomisk at flyve tunge fly med dårlig aerodynamik nær jordoverfladen, hvor atmosfære har høj densitet, men nødvendigt for jetfly.

De bedste batterier er nu på 500Wh/kg og flere, der producerer billige batterier er også på vej med den performance.

Ved 1000Wh/kg, så er det sådan set game over for fossil energi til flyvning.

2
23. januar 2020 kl. 17:03

Mon de havde glemt at Li batterier skal opfylde strænge krav før de må transporteres med fly?

1
23. januar 2020 kl. 14:59

1000 km inkludert reserver (ikke pluss reserver)!

Slik jeg ser det kan flyet settes inn på drøye en times ruter, ca 500 km. Det er allerede meget bra og kan dekke store deler av verdens lufttransport. En bør satse på aluminium-air batterier som reserve. Disse kan ha en energitetthet på 5 kWh per kg. Disse batterier kan ikke lades opp, men aluminiumet kan enkelt resikuleres til nye batterer. Med et slikt batteri kan flyet planlegges for drøye to timers/1.000 km ruter uten særlig økning i totalvekt for flyet!