Eksprestur til rumstationen: 5 timer og 45 minutter

To russere og en amerikanske astronaut fik langfredag en eksprestur til rumstationen. For første gang benyttede russerne sig af muligheden for at opsende astronauter med et Soyuz-fartøj, som ankom til rumstationen blot 5,45 timer efter opsendelsen. Normalt tager turen to dage.

Rusland har tidligere med succes afprøvet metoden på de ubemandede russiske Progress-forsyningsfartøjet til rumstationen. Nu var turen kommet til de bemandede flyvninger. Når erfaringerne fra denne første tur er indsamlet og analyseret, vil russerne og Nasa overveje, om det skal være rutine i fremtiden.

De tre astronauter, Pavel Vinogradov, Alexander Misurkin og Cris Cassidy, blev opsendt langfredag i deres Soyuz-TMA-08M fartøj med en Soyuz-raket fra Baikonur-rumcenteret i Kasakhstan.

Opsendelsen fandt sted, præcis samtidig med at rumstationens baneplan passerede hen over rumcenteret. Ni minutter efter opsendelsen var Soyuz-fartøjet i kredsløb om Jorden, og dets solpaneler og antenner blev foldet ud.

Soyuz-kapslen på vej mod tilkopling til rumstationen, som den nåede i rekordfart (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Efter 5 timer og 45 minutter kunne kaptajn Pavel Vinogradov styre Soyuz-fartøjet ind til en vellykket sammenkobling med rumstationens Poisk-modul, mens de to fartøjer passerede hen over Stillehavet vest for Peru.

Efter at lugerne mellem fartøjerne blev åbnet, blev de tre nyankommne astronauter budt velkommen af rumstationens tre beboere, Chris Hadfield, Thomas Marshburn og russeren Roman Romanenko.

Selve turen ud i rummet tager omkring otte minutter, men hidtil har de russiske Soyuz-fartøjer efterfølgende brugt to dage til at indhente rumstationen. Det har primært været af historiske årsager, men også for at astronauterne har kunnet vænne sig til at være i rummet, inden de ankom.

Soyuz-TMA-08-fartøjet er ikke blevet modificeret til den hurtigere tur. Men i de seneste år er det blevet opgraderet med ny elektronik, så de er mere autonome, end de var for 10 år siden. Fartøjerne kan bl.a. nu selv beregne de manøvrer, der skal gennemføres ved baneændringer, og selv optimere brændstofforbruget.

Den hurtigere tur betyder også, at astronauterne ikke har tid til at åbne lugen og bevæge sig ind i beboelsesdelen af Soyuz-kapslen, hvor der findes mad, vand og et toilet. Til gengæld skal de tilbringe meget lidt tid i den lille og tætpakkede kapsel.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Den hurtigere tur betyder også, at astronauterne ikke har tid til at åbne lugen og bevæge sig ind i beboelsesdelen af Soyuz-kapslen, hvor der findes mad, vand og et toilet."

Det vil vel også betyde at man kunne bruge en mindre kapsel og dermed en mindre / billigere raket til at skyde dem ud i rummet? Umiddelbart står beboelses modulet for cirka 19% af vægten for hele Soyuz kapslen i dag (1370 kg, fundet på wikipedia).

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten