Eksportsucces for landbrugsmaskiner

Eksporten af landbrugsmaskiner vokser kraftigt og vil i år nå 5,2 mia. kr. Fremgangen skyldes, at danske fabrikanter har sat stærkt fokus på ny teknologi.

»Landbrugsmaskinbranchen er skiftet fra lavteknologi til hightech på ganske få år,« siger formand Henning Nørgaard fra Danske Landbrugsmaskinfabrikanter, der venter, at eksporten i 2002 stiger 8-10 procent.

Dermed er eksporten af danske landbrugsmaskiner steget 26 procent siden 1999. De største markeder er Tyskland, Frankrig England og Sverige, der aftager for to mia. kr. årligt.

Årsagen til den kraftige fremgang i eksporten er en klar fokus på udvikling at nye produkter, indførelsen af nye teknologier og at gårdene vokser. Det stiller helt nye krav til maskinernes effektivitet for at kunne klare de større arealer og styre produktionerne mere rationelt.

En mejetærsker er i dag en højteknologisk høstfabrik med hundreder af aktuatorer og sensorer og op til fem computere, der styrer, registrerer, måler og vejer høstudbyttet. Ofte er maskinen samtidig koblet til det satellitbaserede GPS-system og den kan derfor registrere udbyttet mens den kører over marken.

På europæisk plan ligger Danmark som nummer fem målt på omsætning af landbrugsmaskiner - efter Italien, Frankrig, Tyskland og England, når man ser bort fra traktorproduktion.

»Vi har noget at byde på rent teknologisk, testet på et avanceret hjemmemarked,« siger konsulent Kim Koed fra foreningen af Danske Landbrugsmaskinfabrikanter.

»Uden innovation og produktudvikling ville vi lukke i løbet af ti år,« mener Claus Thomsen, der har ansvaret for Kvernelands forskning og udvikling med 150 ingeniører og teknikere ud af 3.500 ansatte.

Forskningsprofessor Simon Blackmore fra Center for Præcisionsdyrkning i Taastrup mener, at ledelsesværktøjer er lige så vigtige for landmanden som nye teknologier, men:

»Præcisionsdyrkning er en multidisciplinær opgave, som kræver mange forskellige teknologier,« siger han samtidig.

Både i Danmark og i udlandet forskes nu i udvikling af autonome køretøjer, som ubemandet skal kunne fjerne ukrudt mellem juletræer eller selv køre ud med gødning på markerne.