Eksporten af dansk energiteknologi styrtdykker

Den økonomiske krise gør nu også ondt på de danske energiteknologi-virksomheder på eksportmarkedet.

Nye tal fra DI Energibranchen viser, at eksporten af energiteknologier er styrtdyrket fra april/maj 2008 til april/maj i år. Modsat udviklingen de seneste otte år er faldet større for energiteknologier end for den øvrige vareeksport.

I tørre tal er der tale om et samlet fald på 30 procent i alt for energiteknologierne, mens den øvrige vare-eksport er faldet med cirka 22 pct.

»Teknologi-eksporten rammes især, fordi teknologierne er del af meget kapitalintensive investeringer, som er yderst følsomme over for de finansierings-problemer, som krisen har skabt,« siger direktør for DI Energibranchen, Anders Stouge.

Han tilføjer, at diverse hjælpepakker rundt om i verden endnu ikke er kommet i gang og at landene typisk udskyder større energi-investeringer.

Kun i Kina er energieksporten stadig i vækst med 23 procent - hvilket er langt kraftigere end den øvrige vare-eksport. Det er først og fremmest eksport af energi-infrastruktur og vindmøllekomponenter, som sikrer væksten.

»Kineserne har besluttet, at de vil være stærke på vedvarende energi og energieffektiviseringer, og så afsætter de penge til det og fører det ud i livet - krise eller ej,« siger Anders Stouge.

Hvis man kigger på eksport-nedgangen for energiteknologi på de forskellige markeder, så står det værst til i Storbritannien, hvor faldet er 40 procent. I Sverige er nedgangen på 35 pct. og i USA på knap 30.

Kun i Tyskland er energieksporten reduceret mindre end den øvrige vare-eksport, nemlig med 16 pct.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

»Teknologi-eksporten rammes især, fordi teknologierne er del af meget kapitalintensive investeringer, som er yderst følsomme overfor de finansierings-problemer, som krisen har skabt,«

Fra min egen "pengetank" ved jeg at det største problem vedr investering i energiteknologi er den alt for lave pris for de fossile. Håber at de fossile skal til at betale den reelle pris, så andre teknologier kan få lov til at konkurrere på lige vilkår...

  • 0
  • 0

Hømmn; Det kunne jo også tænkes at der er nogle der har SÅ travlt med at tjene penge at priserne skrues op på et alt for højt niveau.

Tjen lidt mindre på den enkelte enhed og tjen mere ad den vej - det er fordi der bliver solgt flere enheder ved en relevant pris.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten