Eksport-milliarder på spil ved EU-energiforlig

Danske energivirksomheder og interesseorganisationer har disse uger blikket rettet stift mod Bruxelles. Her finder de første trepartsforhandlinger om et nyt energisparedirektiv sted mellem EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og Ministerrådet.

»Det er forhandlinger, der kan få meget stor betydning for dansk erhvervsliv og energieksport,« siger Hans Peter Slente, der er branchedirektør for Energibranchen under Dansk Industri.

Som ing.dk tidligere har fortalt, står de tre institutioner imidlertid langt fra hinanden, når det kommer til, hvor store krav EU kan stille til forbedring af energieffektiviteten, og forhandlingerne blev efter det første møde 11. april reelt udskudt til 8. maj.

Læs også: EU's energiforhandlinger udskudt før de er gået i gang

Groft sagt ønsker kommissionen og parlamentet på den ene side bindende krav frem mod 2050 til blandt andet energiselskaberne samt energirenoveringer af alle offentlige bygninger, mens Ministerrådet, der repræsenterer de 27 medlemslandes regeringer, trækker i den modsatte retning.

Flere af medlemslandene mener ikke, at de har råd til at betale for de investeringer, som er nødvendige i omstillingen i lyset af det finansielle klima. Rådet ønsker ikke, at direktivet går ud over 2020 og vil blandt andet kun acceptere krav om renovering af centrale regeringsbygninger.

Ministerrådets holdning vil ifølge den danske EU-ekspert Jørgen Henningsen føre til, at direktivet bliver en halvlunken omgang, når der skal landes kompromisser til juni, hvor det endelige direktiv efter planen skal vedtages.

Det kan få stor betydning for de danske virksomheder, som på mange områder er førende inden for teknologier til at øge energieffektiviteten, og som gerne vil eksportere ydelser og teknologier i et kommende milliardmarked.

To millioner 'grønne' job

En af dem er Rockwool International. Her siger EU-chef Susanne Dyrbøl, at Europa kan se frem til to millioner grønne job og energibesparelser for flere hundrede milliarder kroner årligt, hvis politikerne vedtager et ambitiøst energibesparelsesdirektiv.

»Direktivet for energieffektivitet er vigtigt for at udvikle markedet for energirigtig renovering. Et markedet, der i dag er langt under halvdelen af, hvad det burde være,« siger Susanne Dyrbøl.

Hun peger på, at erfaringer fra både Tyskland og Irland viser, at for hver euro det offentlige investerer i energibesparelser i bygninger, kommer der cirka fem euro tilbage til statskassen fra øgede skatte- og momsindtægter samt lavere udgifter til de arbejdsløse. Det samme har parlamentets chefforhandler Claude Turmes fra Luxembourg peget på.

»Europa har ganske enkelt ikke råd til at gå glip af denne chance. De ansvarlige ministre skal leve op til deres ansvar og give det danske EU-formandskab et reelt mandat, der kan levere de nødvendige resultater,« siger Susanne Dyrbøl.

Læs også: Pengeslagsmål truer europæisk energieffektivitet

Ifølge Dansk Industri eksporterer danske energivirksomheder allerede for cirka 60 milliarder kroner om året. Også her er forventningen, at et nyt direktiv vil øge eksporten væsentligt, fordi flere lande vil sætte gang i flere projekter, der skal øge energieffektiviten.

Alligevel satser man hos Dansk Industri mere på, at der kommer et direktiv, som kan accepteres bredt i hele EU, frem for et direktiv der nødvendigvis har meget skrappe krav og målsætninger, sådan som parlamentet ønsker det.

»Det vigtigste nu er at få energieffektivitet på dagsordenen under det danske formandskab. Det er en unik chance for at sætte en kurs og komme videre med udviklingen. Alternativet er, at direktivet i stedet bliver til lange diskussioner uden slutdato. Det vil være skidt for dansk energieksport,« lyder det fra Hans Peter Slente.

Den danske regering har energisparedirektivet som en af de højeste prioriteter under formandskabet, og lige som Dansk Energi tidligere har givet udtryk for, er også Dansk Industri optimistiske frem mod en forventet aftale i juni.

Organisationen holder i dag fredag en uformel briefing frem mod ministermødet i Horsens næste uge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten