Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Eksplosiv luftforurening: Polakkerne brænder hvad som helst af for at holde varmen

PLUS.
Smog over Krakow i Polen med byens kulkraftværk PGE. Illustration: Jar.ciurus

»Vi skal brænde alt, ud over bildæk og lignende ting, for det er sådan her det er, desværre.«

»Polen har simpelthen brug for varme,« sagde Polens vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, da han i september besøgte byen Nowy Targ, byen med den ringeste luftkvalitet i 2020.

Krigen i Ukraine har kastet en sundhedsmæssig slagskygge ind over sit naboland.

Siden Polen i april stoppede med at købe gas og kul fra Rusland, er tusindvis af brændeovne rundt i landet blevet fyldt med brændsler af lav kvalitet, der forurener luften og sender voksne og børn på hospitalet, skriver Euractiv.

Luften i flere polske byer er nu forurenet til langt over grænseværdierne for fin partikelforurening (under 2,5 pm).

Brunkul i privatboliger

Den første frostnat, natten til den 20. november, blev Polens næststørste by Krakow til den næstmest forurenede by i verden - kun overgået af New Delhi i Indien, viser målinger fra den amerikanske organisation Airly, der overvåger luftforurening i verden.

Den 29. september suspenderede Polens regering midlertidigt et kun to år gammelt forbud mod at forbrænde brunkul i private boliger.

Det skete for at imødekomme den massive mangel på gas og kul.

Polen er et af Europas mest kulslugende lande, og forbruger normalt 80 procent af EU’s kulforbrug. Mange polakker bruger kul til at varme eget hjem, og derfor var folk i sommer begyndt at lede efter alternativer som brunkul.

Brunkul er tre gange mindre effektivt end sort kul, samtidig med at det udleder langt højere mængder kviksølv, svovl og aske - alle kilder til fin partikelforurening, som kan trænge ned i lungerne og endda gå i blodet.

Ifølge Euractiv tyr nogle også til at brænde sort kul af dårlig kvalitet, slagger fra kulminer og affald, alt sammen store kilder til partikelforurening.

Det, kombineret med at mange bruger uddaterede, ineffektive brændeovne, skaber en giftig cocktail af luftforurening for Polens indbyggere.

Hospitaler fyldt med børn

Læger rundt om i landet fortæller allerede om vejrtrækningsproblemer hos befolkningen.

Forureningen fra brunkul kan give astma, lungekræft, hjertestop og slagtilfælde. Professor i miljøbeskyttelse på AGH University i Krakow, Piotr Kleczkowski, vurderer, at forureningen kan slå 1.500 ihjel før tid henover vinteren.

På et hospital i Rybnik er indlæggelsestallene steget, mens temperaturerne faldt i november.

»Hospitalsgangen er fyldt med børn, og 90 procent af dem har tilstande udløst af smog; åndenød, respiratorisk syncytial virus (RSV), forværret astma, bronkitis og lungebetændelse. Nogle af dem er kun få uger gamle spædbørn med vejrtrækningsproblemer og RSV,« siger lederen af børneafdelingen Katarzyna Musiol til Reuters.

Flere andre regler i Polen er også blevet løsnet for at imødekomme manglen på brændsler.

Regeringen har slækket på en lov fra 2018, der forbyder salg af affald fra kulminer, og i regionen Lodz er et forbud mod ineffektive brændeovne blevet udskudt fra 2023 til 2025.

De relativt nye love kommer af, at skiftende regeringer har forsøgt at gøre op med Polens status som EU’s mest luftforurenede land.

Det opgør lader vente på sig lidt endnu.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ærgerligt, men fuldt forståeligt. Da jeg er allergisk overfor alle pelsbærende dyr kan jeg kun sige at uden varme ville jeg få helbredsproblemer med åndedrættet, så jeg ville altså kunne vælge mellem åndedrætsproblemer forårsaget af partikelforurening eller kulde. Og den, som ikke har prøvet at fryse i ugevis (jeg selv inkluderet) kan nok ikke dømme de som har. Kan man håbe på nordvestenvind så Putin får fornøjelsen?

  • 23
  • 1

“ Brunkul er tre gange mindre effektivt end sort kul, samtidig med at det udleder langt højere mængder kviksølv, sulfur, svovl og aske - alle kilder til fin partikelforurening, som kan trænge ned i lungerne og endda gå i blodet.”

Både sulfur og svovl. Så bliver det ikke farligere!

  • 21
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten