Eksplosiv kulbrinte sivede ind på ulykkes-mølle

Aarhus Karlhamn, producent af vegetabilsk olie, der natten til tirsdag sprang i luften, opbevarer 400.000 liter hexan i underjordiske beholdere under fabrikken.

Virksomheden benytter hexanen til at udvinde planteolie, og stoffet pumpes op fra de underjordiske kamre og videre gennem udendørs rør for til sidst at ende inden for i den del af fabriksbygningen, hvor hexanen bliver håndteret i produktionen.

Denne del af bygningen er ifølge beredskabschef Jakob Andersen, Århus Kommune, sikret med specielle elinstallationer og skumslukningssystemer.

Slukningssystemerne virkede ifølge Jakob Andersen helt efter bogen ved eksplosionen, men den udsivede hexan havde forvildet sig ind på et område, hvor denne type sikkerhed normalt ikke er nødvendig.

»Hexanen er kommet udefra og er drevet ind i en del af fabriksbygningen, hvor der ikke er stillet særlige krav til el-installationer og slukningsanlæg, fordi det ikke er meningen, at hexanen skal kunne håndteres der,« fortæller beredskabschef Jakob Andersen.

Eksplosionen dræbte en 54-årig ansat, da han opholdt sig uden for det lokale, hvor eksplosionen skete. Muren på bygningen blev blæst ud, og flere etager styrtede sammen under eksplosionen.

Grunden til udsivningen af det letantændelige stof fra det underjordiske hexanlager mangler stadig at blive klarlagt af politiet.