Eksplosion sænker russisk ubåd

Den russiske atomdrevne ubåd Kursk sank natten mellem lørdag og søndag og ligger nu på bunden af Barentshavet nord for Rusland.

En eksplosion i et torpedokammer ombord på Kursk er den mest sandsynlige årsag til ubåd-forliset. Det siger den russiske admiral Vladimir Kuroyedov, der leder redningsaktionen, til det russiske nyhedsbureau Interfax. Samtidig oplyser den russiske militærledelse, at der kun er en lille chance for at redde ubåden og dens besætning, der er oplyst til 116 mand.

Meddelelsen fra admiral Kuroyedov betyder, at spekulationer om, at den russiske ubåd skulle have kollideret med en ubåd fra en fremmed magt, efter alt at dømme ikke er korrekte. Teorien om en eksplosion ombord på ubåden støttes af, at den sidste radiokontakt med ubåden angiveligt skulle have været en forespørgsel om tilladelse til at affyre en torpedo. Ubåden Kursk deltog i en stor militærøvelse for den sovjetiske nordflåde.

Det præcise tidspunkt for ubådens forlis er ikke opgivet. En amerikanske militærtalsmand har oplyst, at et amerikansk lytteskib opholdt sig 450 kilometer fra ubåden, da den gik ned, og en amerikansk ubåd skulle angiveligt have opfanget tegn på en eksplosion sent lørdag.

Ifølge den russiske militærledelse er der ikke atom-sprænghoveder ombord på ubåden, og atomreaktoren ombord er blevet lukket ned allerede på eksplosionstidspunktet lørdag nat.

Kompliceret redningsaktion

Omkring et dusin skibe, andre ubåde og helikoptere er i øjeblikket i gang med en redningsaktion, der skal hente besætningen op fra havets dyb. Kursk ligger på 107 meters dybde, og det russiske militær skulle være ved at få en dykkerklokke på plads, som skal transportere besætningen til havets overflade. Det sker, fordi ubåden sandsynligvis er for beskadiget til at kunne nå overfladen ved egen kraft.

Flere deltagere i redningsaktionen har haft kontakt til ubådens besætning ved hjælp af bankesignaler på skroget. Det menes, at besætningen har ilt nok til at kunne klare sig i cirka en uge.

Redningsaktionen er meget afhængig af det aktuelle vejr i Barentshavet. Den norske Internetavis Nettavisen oplyser, at der tirsdag formiddag er, hvad der kaldes normalt vejr i området. Det betyder bølger på omkring to meter. Samtidig skriver avisen, at de norske myndigheder ikke har registreret øget radioaktivitet i området.

Den russiske ubåd Kursk er en af verdens største atomdrevne ubåde. Den er 154 meter lang og er designet til at kunne dykke ned til 500 meter. Kursk er en såkaldt Oscar II klasse, og den sidste i rækken af ti ubåde i klassen. Den første Oscar-ubåd blev taget i brug i 1986, mens Kursk blev taget i brug 30.december 1994.