Eksplosion på Nord Stream er sket tæt på sårbart strømkabel

30. september 2022 kl. 16:3016
Eksplosion på Nord Stream er sket tæt på sårbart strømkabel
500 meter fra et af eksplosionsstederne krydser et svensk-polsk strømkabel. Illustration: Grafik: Nanna Skytte.
Kun 500 meter fra et af eksplosionsstederne løber et strømkabel, der eksporterer og importerer strøm mellem Polen og Sverige.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det svenske Kraftnät har indkaldt specialister for at få opklaret, om et nærtliggende elkabel har taget skade af eksplosionerne i Østersøen.

Få timer før alarmen om utætheder på Nord Stream-gasrørledningerne kunne blandt andet GEUS registrere to eksplosioner på havbunden på henholdsvis 2,3 og 2,1 på Richterskalaen.

Desuden udsendte GEUS en melding i torsdags om en mulig tredje eksplosion samtidig med eksplosion nummer to.

SVT fortæller, at blot 500 meter fra eksplosionsstedet, hvor der nu er tre lækager tæt på hinanden, krydser et svensk-polsk strømkabel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det såkaldte Swepol Link strømkabel bruges til at importere og eksportere elektricitet mellem Sverige og Polen.

Kablet er slukket, og det har det været siden før sabotagen af Nord Stream. Derfor ved hverken de svenske eller polske myndigheder, om kablet er beskadiget.

»Vi tænker selvfølgelig på, om der er sket noget ved den. Vi fik hurtigt et billede af, at det (strømkablet red.) var placeret cirka 500 meter væk fra en af eksplosionerne,« siger afdelingsleder hos transmissionssystemoperatør Svenska Kraftnät, Per Kvarnefalk.

Svenska Kraftnät oplyser, at strømkablet er vigtigt for at kunne importere strøm i tider på året, hvor den svenske produktion ikke er tilstrækkelig.

Der er tilkaldt specialister fra begge lande, der skal undersøge eventuelle skader på strømkablet, der blev sat i drift i 1990'erne.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
4. oktober 2022 kl. 18:48

måske en bombe, som ikke gik af

Hvis der er en bombe der ikke gik af, kan den måske afsløre hvor sprængstoffet kommer far. Kunne forestille mig, at der er lidt forskel på de radioaktive isotoper i sprængstof fra Rusland og resten af verden.

13
3. oktober 2022 kl. 15:59

Noget andet er at det er bemærkelsesværdigt at den her læk er opstået så tæt på både SwePol og danmarks særlige økonomiske interesse-zone. Men har behændigt ramt ved siden af begge... - De her terrorister må godt nok have ligget inde med detaljerede oplysninger om den del af havbunden for at lave sådan et stunt...

sprængningerne ligger lige i synslinjen fra Bornholms Radar og vel også den svenske og ind mod den del af Baltikum hvor Kaliningrad ligger og de områder man måtte antage Rusland ville starte med at tage kontrol over for at sikre Kaliningrad

Hvis Ventilen ikke havde været lukket i St Petersborg.

Hvis man havde sat ild til de stadigt tilstrømmende gasmængder .

spørgsmål. Ville de brændende gasser oven i at være meget intimiderende , også kunne forstyrre de info Radaren kunne give om situationen??

Jeg tror de ledninger har været prepareret fra konstruktionen .

og det var nok en ide at få dem plomberet så ventilen ikke pludselig åbner igen i St Petersborg

12
3. oktober 2022 kl. 15:46

Nordstream 1 består af to rør, ligeledes består Nordstream 2 af to parralelle rør, derfor der er udført 4 sprængninger for at sætte Nordstream 1 og 2 permanent ud af drift. Dem der har udført sabotagen har virkelig vist hvad de gjorde.

11
2. oktober 2022 kl. 21:12

I Frankrig, der vel af nogen må anses for nukleart foregangsland, er man afhængig af massiv udveksling med nabolandet Schweiz. Så hvordan skulle a-kraft medføre mindre behov for udveksling? Husk på at Sverige allerede har en betydelig andel a-kraft. Hvorfor endte den her tråd (og så mange andre) så hurtigt med at handle om pro/con a-kraft? Hvordan passer der spørgsmål ind i denne sammenhæng? Man bliver lidt træt af at læse de samme indholdsløse kommentarer igen og igen. Det er nok i virkeligheden mit største problem med a-kraft :D

Noget andet er at det er bemærkelsesværdigt at den her læk er opstået så tæt på både SwePol og danmarks særlige økonomiske interesse-zone. Men har behændigt ramt ved siden af begge... - De her terrorister må godt nok have ligget inde med detaljerede oplysninger om den del af havbunden for at lave sådan et stunt...

Jeg glæder mig til at læse om flere detaljer fra efterforskningen.

10
2. oktober 2022 kl. 12:41

problemet er vel så 'bare lige' at få fat i gassen?! :)

Da de planlagde og byggede gaskraftværkerne, var der ikke en plan B. I modsætning til østeuropæerne stolede tyskerne på ekskanslerens evner i Gazprom. Nok derfor den nuværende kansler har travl med skadesreducering. Øjensynligt er det ikke gået op for trafiklyset at gasmanglen rækker flere år frem. Grønt betyder øjensynligt rødt og valgt kaos.

Men herhjemme er regeringen heller ikke så fremsynede når det gælder EU, men dog på et bedre udgangspunkt.

7
2. oktober 2022 kl. 07:43

Flot Flemming.</p>
<p>Virkelig flot.

Tak skal du have Michael, det luner virkelig, når man oplever nogen så oprigtigt sætte pris på ens indlæg.

6
1. oktober 2022 kl. 21:21

Flot Flemming.

Virkelig flot.

Et fantastisk retorisk dunderslag, med masser af faglig tyngde og indsigt.

Der fik jeg virkelig svar på tiltale.

Flot Flemming..... virkeligt flot!

5
1. oktober 2022 kl. 21:18

Kan du ikke selv høre hvor absurd det er?

Hvis vi er i en krig hvor der bruges atomvåben, er vores atomkraftværker den mindste bekymring. Tænk at det 70' hippi sludder og vrøvl stadig bliver kolporteret? Vi er åbenbart ikke blevet en disse klogerer?

Danmark køber allerede masser af atomkraft strøm fra Sverige og fra Europa, og det udgør ca 25% af EUs strømforbrug.

4
1. oktober 2022 kl. 17:39

Planen er at bygge flere vindmølle, vel vidende at de ALDRIG kan blive pålidelige nok til erstatte de store kraftværker, der både leverer el og fjernvarme.

Vindmøllerne aflaster de store kraft-varmeværker, så de sparer brændsel. Nu da fjernvarmenettet udvides, får vi sandsynligvis mange flere små kraft-varmeværker i stedet for gasfyr og olie. Disse fungerer fint sammen med vindmøller, da de sparer brændsel, når de kan få billig strøm til varmepumperne. Det kan naturligvis diskuteres om a-kraft vil være bedre. Ud fra et sikkrehedssynspunkt, tror jeg at decentrale små kraft-varmeværker og solceller er det bedste, da store atomkraftværker, eller ledningerne til dem, nemt kan saboteres på samme måde som vi nu ser ved gasledningerne. Men, vi skal sikkert også gøre noget ved vores elnet, hvis nettet ikke skal kunne bringes ned af en større hændelse. Selvom vi en gang får atomkraft, eller mulighed for at importere atomkraft fra udlandet, tror jeg det vil være en god idé, af hensyn til sikkerheden, at vedblive at have små kraft-varmeværker som backup, så det vil være fint hvis de bygges nu. Og det er langt mere effektivt, med små kraft-varmeværker og varmepumper end naturgas fyr som vi har nu. Store a-kraftværker kan måske også være et mål for atombomber, ved en eventuel krig. Og det kan få enorme konsekvenser.

3
1. oktober 2022 kl. 16:13

Eller sund fornuft for alle ikke faktaforladte sure gamle mænd?

1
1. oktober 2022 kl. 12:10

Det ender med at alle lande skal bygge om, så de kan køre ø-drift i mindst et år af gangen.

Danmark vil holde liv i 3 kulfyrede kraftværker, der skulle være lukket snart, i yderliger 2 år. Planen er at bygge flere vindmølle, vel vidende at de ALDRIG kan blive pålidelige nok til erstatte de store kraftværker, der både leverer el og fjernvarme.