Eksplosion på Avedøreværket gav trykbølge af støv og gnister

En støveksplosion i et lukket transportbånd til træpiller - en såkaldt kædeskraber - fik tirsdag aften brandalarmen på Avedøreværket ved København til at gå, og brandbiler fra flere beredskabskredse til at rykke ud. Det fortæller Avedøreværkets kraftværkschef, Niels Christian Kjær fra Dong Energy.

Læs også: Flere og flere træpiller holder danskerne varme

Han forklarer videre, at eksplosionen i det lukkede transportbånd medførte en vældig trykbølge af støv og gnister, som vandrede ud i begge ender af transportbåndet.

Aldrig åbne flammer

I den ene ende ramte den indgangen til værkets lille træpille-silo, men nåede ikke at antænde pillerne:

»En eksplosion tager al ilten, så der var ikke ilt tilbage til, at gnisterne fra eksplosionen kunne antænde træpillerne. Derfor var der aldrig åbne flammer i forløbet,« siger han:

Læs også: Risikoekspert: Vi ignorerer eksplosionsfaren fra træpillestøv

»Vi valgte alligevel at pøse vand på træpillerne i siloen for at være helt på den sikre side. Og derfor starter vi nu med at tømme siloen manuelt og bruge de våde piller i de næste dages fjernvarmeproduktion,« siger han.

Læs også: Silobrand på Amagerværket opdaget på transportbånd

Som en ekstra-ekstra sikkerhed i forhold til selvantænding bliver iltindholdet i træpillerne i siloen reduceret til under 6 pct. i siloen via indsprøjtning med nitrogen fra dyser indbygget i siloen.

»Vi forbruger 4.000 ton piller i døgnet, så siloen er hurtigt tømt,« forklarer Niels Christian Kjær.

UG til sikkerhedssystemet

Ifølge kraftværkschefen var det rigtig tilfredsstillende at konstatere, at sikkerhedssystemerne har virket efter hensigten:

Læs også: Kæmpebrand på Avedøre var en øjenåbner: Nu skal nye løsninger på bordet

»Alt har fungeret til et UG. Det gælder for eksempel sprinklerne og det eksplosionshæmmende udstyr i form af sand, der vælter ned på transportbåndene. Og så vidste brandfolkene præcist, hvad de havde at gøre med denne gang,« siger han og tilføjer, at man siden 2012 har trænet med brandmyndighederne.

Læs også: Brandslukning på Avedøre krævede 170 ton CO2 og luk af Øresundstunnelen

I 2012 blev Avedøreværket ramt af en stor brand, da ild fra træpillerne på et transportbånd i 50 meters højde bredte sig til træpillerne i både en stor og en lille træpillesilo. Slukningsarbejdet varede dengang i 14 dage.

Læs også: Beredskabsstyrelsen: Kompliceret at slukke silobrande

Dong Energy ved endnu ikke, hvad der har forårsaget støveksplosionen på transportbåndet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten