Ekspertgruppe: Andre dyr skal undersøges for MRSA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ekspertgruppe: Andre dyr skal undersøges for MRSA

Selvom det kan være langt lettere at blive smittet af en hest end af en gris, er det endnu ikke undersøgt hvor mange heste og andre dyr, der er ramt af MRSA. Fødevareministeriets ekspertgruppe anbefaler undersøgelser af en række dyr.

’Forekomst af husdyr-MRSA i andre produktionsdyr end svin bør undersøges såsom kvæg, mink, fjerkræ og heste,’ hedder det i en af ekspertgruppens anbefalinger.

Herudover peger eksperterne på, at man også bør overveje at teste hunde og katte for smitten.

»Det er velkendt, at andre dyr kan smittes med MRSA, og der er særligt stærke beviser for, at MRSA CC398, der findes i grise, også godt kan lide heste. Flere studier fra blandt andet Tyskland viser, at det er den mest udbredte type MRSA i heste, men det er endnu ikke undersøgt i Danmark,« siger professor MSO ved Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Luca Guardabassi.

Læs også: Eksperter: Både svin og landmænd vil bære resistente bakterier i mange år

Han understreger, at der er tale om gæt, så længe området ikke er undersøgt i Danmark. Der er endnu ingen data for frekvensen af husdyr-MRSA blandt heste i landet, men forskere har en idé om, at det kan være til stede, påpeger Luca Guardabassi. Til gengæld forventer han ikke, at bakterien er udbredt blandt andre dyr.

»Hvert dyr er i forskellige grader af risiko. Baseret på, hvad vi ser i andre lande, må vi forvente, at heste er en potentiel smittebærer, mens fjerkræ og kvæg bærer det i mindre grad,« vurderer han.

Luca Guardabassi har tidligere været med til at lave en undersøgelse, der blandt andet udelukkede danske får og geder som væsentlige smittebærere af husdyr-MRSA. I studiet var det kun enkelte dyr, der havde været i tæt kontakt med grise, som bar bakterien.

Læs også: Resistente bakterier i to tredjedele af de danske svinefarme

Heste smitter lettere end grise

Hvis eksempelvis danske heste bærer smitten, vil risikoen være, at blandt andre dyrlæger og hesteejere risikerer at blive smittet. Og selvom antallet af heste er meget lille i forhold til antallet af grise, kan inficerede heste godt få en væsentlig betydning, vurderer Luca Guardabassi.

»Jeg ved ikke, hvor meget heste kan bidrage til at sprede smitten blandt mennesker, men hvis man kigger på den type forhold, der er mellem mennesker og heste, er det faktisk mere sandsynligt, at det overføres fra heste end fra grise. Niveauet af kontakt mellem mennesker og heste er væsentligt højere end det er mellem mennesker og grise.«

Da smitten ikke overføres gennem tilberedt mad, er det forholdet mellem mennesker og det smittede dyr, der er afgørende for smitten. Luca Guardabassi påpeger ligesom ekspertgruppens rapport, at helbredsproblemet blandt mennesker endnu er lille.

Læs hele ekspertgruppens rapport:

Kommentarer (18)

For at MRSA kan blive et problem, skal mindst to ting være til stede. 1. den faktiske smitte. 2. et miljø som bakterien trives i.
Imellem danske stalde flyttes avlsdyr og smågrise i stor stil, og I vores GMO soja er der "Roundup" rester tilstede i mængder der langt overstiger selektiv antibiotisk virke. en fortiet sandhed, som laver vore dyr og os selv syge, med en lang række sygdomme der stammer fra bakterier som er "Glyphosat" tolerante.

Fra MRSA rapporten side 28:
"SELEKTIONSPRESSET INDE I BESÆTNINGEN

Reduktion af antibiotikaforbrug
Brug af antibiotika og andre antimikrobielle stoffer i enhver sammenhæng vil resultere i en uønsket udvikling af resistens".

Rapporten har totalt overset det antibiotikum som oftest er at finde i svinefoder!
Glyphosat – aktivstoffet i Roundup er et patenteret antibiotikum! Slå op på Google ” United States Patent 7771736.htm”

Det er at finde I al foder I doser der overskrider selektiv antibiotisk mængder, hvis der anvendes GMO soja eller nedsprøjtede afgrøder! 0,1 gram glyphosat pr ton foder er stærkt selektivt, og det tager de antagonistiske bakterier som bekæmper blandt andet MRSA og clostridier! Slå op på Google ” The effect of glyphosate on potential pathogens and beneficial members of poultry microbiota in vitro.“

Og tilmed er MRSA staphylokokken tolerant overfor Glyphosat! Slå op på google ” 5-Enolpyruvylshikimate-3-phosphate synthase fromStaphylococcus aureus is insensitive to glyphosate”

Glyphosat er at finde i GMO soja med mængder typisk fra 1-over 20 gram pr ton = ppm. 20 ppm er tilladt i nedsprøjtet korn og soja! Det er 200 gange mere end den dosis der er påvist stærk selektiv bekæmpende på bakterier.
Det jeg har sat sammen her forklarer til fulde at miljøet er fordelagtigt overfor MRSA, når Glyphosat er tilstede, så man må som landmand, dyrlæge eller læge forholde sig til at MRSA vil sikkert forblive et massivt problem så længe at Glyphosat er tilladt i foder.
Hvis MRSA skal til livs er det nødvendigt at fjerne alle de antibiotiske præparater som selekterer for MRSA om de er antibiotika der er injiceret direkte ind i grisen, eller indgivet gennem vandmedicinering eller der er et antibiotisk kemikalie som er i foderet som en u- nedbrudt restmængde efter at afgrøden er sprøjtet.

Roundup er af Århus universitet peget på som netop stærkt problematisk, grundet denne antibiotiske effekt.Slå op på Google:
” DCA – Danish Centre for Food and Agriculture, Aarhus University, Denmark.
4 February 2014
Memorandum on "The feeding of genetically modified glyphosate resistant soy
products to livestock"
Martin Tang Sørensen, Hanne Damgaard Poulsen and Ole Højberg
Department of Animal Science
Aarhus University
Denmark”

Et forbud mod GMO foder og Roundup er en nødvendighed for at komme ubalancen I den mikrobielle flora i vore stalde til livs.

Hilsen Konventionel Svineproducent
Ib Borup Pedersen

  • 2
  • 4

Og det ved du fordi..? Hvad?!

Hvordan skal dyrlæger teste heste og katte? Ikke alle vaccinerer deres dyr årligt- jeg gør fx ikke. Og folk, jeg kender til vaccinerer ikke altid deres heste. hvis de bor på bøhlandet, og hestene ikke møder nye heste.

Mvh
Tine- de ikke får kattene vaccineret fordi, det er skrigdyrt- og Falckabbo- ikke dækker transporten til dette.

  • 1
  • 0