Eksperter: Vi må ofre nogle af vores kyster

Plus25. september 2020 kl. 03:004
Eksperter: Vi må ofre nogle af vores kyster
Illustration: Roskilde Kommune.
En samlet kystplan, som Socialdemokratiet har bebudet i tre år, er igen udsat. Imens sakker vi bagefter andre lande på området og forsømmer at gøre det nødvendige, mener eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Miljø Fagfolk opfordrer til prioritering:

Der findes danske kyststrækninger, som samfundet er nødt til at opgive – for at vi kan sikre andre bedre mod stormflod og stigende hav.

Det fastslår en række eksperter og fagfolk, som samtidig mener, vi bør gøre som briterne og arbejde med helhedsplaner for kysterne.

Storbritannien opererer med fire kategorier, hvoraf én er ‘ingen aktiv indgriben’, som bruges, hvis en kyststrækning med for eksempel en campingplads eller en lille klynge sommerhuse må opgives, for at nabostrækningen med helårshuse kan beskyttes.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
25. september 2020 kl. 20:09

Ganske korrekt. Det er "andre områder" der er ladt fuldstændig i stikken....

3
25. september 2020 kl. 11:00

Der bliver sandfodret på liv og løs på Vestkysten inkl Lønstrup for at kystbyer ikke tages af havet, millioner af kubikmeter sand tilføres, så at der kun er fokus når det er "andre områder" er vist en sandhed med modifikationer.

2
25. september 2020 kl. 10:43

Selv om de berørte mennesker nok ikke syntes, det var

et smukt eksempel på naturens ændring

, så har du stadig ret i, at vi lettere kunne se passivt - og måske lidt imponeret - til, dengang klimaet var stabilt, og det kun gik ud over få huse når stormene rasede. Præcist sådan ser jeg selv på tyskernes gamle bunkere ved min egen nordvestjyske kystgrund...

Men med det allerede voldsommere vejr og stigende vandstand i sigte samt uoverskueligt mange flere huse i fare(kyst)zonen bliver det ufatteligt dyrt både at kystbeskytte og at lade være. Det mindst dyre for os er vel netop helhdesplaner for kysterne. Og der skal nok komme ramaskrig (læs: fokus på), når de første store områder med fine huse enten trues eller ligefrem oversvømmes. Jeg har selv oplevet +207cm i første række ved Roskilde Fjord og set folks private initiativer til at holde vandet væk fra husene. Det ser hverken kønt eller cost-optimalt ud.

1
25. september 2020 kl. 09:14

I Nordvestjylland er der huse gårde og kirkegårde som er forsvundet i havet, det var en naturligt og et smukt eksempel på naturens ændring, og ikke noget problem som samfundet kunne adressere. Nu lyder der helt andre toner, blot fordi det er andre områder som er i farezonen. Er der nogen som har flyttet de omhandlede huse tættere på stranden eller gravet jorden væk under husene, siden de købte/byggede.