Eksperter: Vi får brug for nye vacciner inden for et år

Illustration: Bigstock/PramoteBigstock

Den første generation af COVID-19-vacciner kan allerede være ineffektive om et år. Her vil der vil formentlig være behov for en ny vaccinedosis, der kan modstå nye mutationer af virussen, vurderer en række epidemiologer, virologer og specialister i infektionssygdomme.

Det skriver The Guardian.

I takt med, at flere mutationer er dukket op rundt omkring i verden, har forskere pointeret, at der med tiden vil blive behov for en global indsats for at moderere vaccinerne til at kunne bekæmpe mutationer.

Læs også: Professor: Man kan fint få 2.stik med anden type vaccine

Men nu lyder prognosen altså, at de nuværende vacciner kun vil vare et år og formentlig endnu kortere tid. I hvert fald hvis man spørger størstedelen af de 77 forskere og eksperter fra 28 lande, som People’s Vaccine Alliance har adspurgt i en spørgeskemaundersøgelse. Alliancen består af en række organisationer som Amnesty International, Oxfam og UNAIDS.

I undersøgelsen svarede to tredjedele, at vaccinerne vil være ineffektive inden for et år eller derunder, mens en tredjedel vurderer, at vaccinerne allerede kan være ineffektive om ni måneder eller mindre.

Lav vaccinedækning truer

En af de helt store udfordringer er lande med lav vaccinedækning, hvor vaccineresistente mutationer har bedre forudsætninger for at opstå og sprede sig, lyder det fra 88 procent af de adspurgte forskere og eksperter.

»Der opstår nye mutationer hver dag. Nogle gange finder de en niche, der gør dem stærkere end deres forgængere. Disse varianter kan sprede sig mere effektivt og potentielt udvikle immunrespons over for tidligere stammer,« siger Gregg Gonsalves, der er professor i epidemiologi ved Yale University i en meddelelse, og fortsætter:

»Med mindre vi vaccinerer hele verden, vil mutationerne få mulighed for at opstå og undvige vores nuværende vacciner. Det vil derfor kræve en booster-dosis, der kan håndtere de nye varianter.«

Læs også: Færdig dansk dna-vaccine forsinket: Venter i produktionskø

Vaccineproducenter som Pfizer/BioNTech og Moderna anvender blandt andet den såkaldte mRNA tilgang, der muliggør justering af vacciner inden for få uger eller måneder. Udfordringen er dog, at disse booster-doser er langt dyrere og kræver lagring ved bestemte temperaturer, som særligt fattige lande ikke kan efterleve.

Store vaccineforskelle

Selvom store og ressourcestærke lande allerede har givet første vaccine til en stor andel af befolkningen, halter mange lande fortsat bagefter. I lande som Sydafrika og Thailand ligger andelen af vaccinerede borgere fortsat under en procent, mens andre lande endnu ikke er gået i gang med vaccinationerne.

Den globale vaccinesammenslutning Covax har til mål at forsyne 27 procent af befolkningen i lavindkomstlande inden udgangen af 2021. Et mål, der ifølge Max Lawson, som leder ulighedsrelateret politik i Oxfam og er formand for People’s Vaccine Alliance, ganske enkelt »ikke er godt nok«”, siger han til The Guardian.

På nuværende tidspunkt er 6,3 procent af den danske befolkning fuldt vaccineret. På verdensplan har 1,56 procent af befolkningen modtaget begge doser.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi skal jo også have en ny influenza vaccine hvert år. Forskellen er vel vare at med Covid-19 er vores naturlige forsvar helt i nul. Fremover vil der være en grund immunitet, som sandsynligvis lægger konsekvensen af smitte på linje med influenza.

 • 7
 • 5

Så bliver det vel muligt at fortsætte med coronapasset i al evighed. Befolkningen skal kontrollere befolkningen. DDR-modellen. I DK skal man testes, selv om man har haft sygdommen og er immun, for at kunne komme ud i samfundet. Der er de facto vaccinetvang. Også selv om man som immun fra sygdommen kun får ricisiene og ikke fordelene, for dem har man allerede.

 • 9
 • 18

Hvis jeg vil køre bil må jeg have et kørekort. Har jeg ikke et må jeg tage cyklen eller gåben. Det er et valg.

Der er saglige grunde til at du skal have et kørekort.

Coronapasset er blot politik. Se vi gør noget, vi ved ikke om det virker, men vi gør noget.

Det er ikke tvang.

Usaglige begrænsninger af friheden er tvang!

Det som har beskyttet os mod smitten har været frivillige adfærdsændringer. Coronapasset er blot politikernes sidste forsøg på at tage æren for det.

 • 9
 • 19

Coronapasset er blot politikernes sidste forsøg på at tage æren for det.

Så længe der ikke er indført karantæne for rejsende ved tvungen indkvartering på et karatæne-hotel for at undgå indførsel af de mere smitsomme mutationer, så må jeg indrømme at det er ret så symbolsk. Men det ville jo også betyde at politikerne selv måtte undgå rejser, hvilket statsministeren selv ikke ville underordne sig.

 • 5
 • 4

Livet bliver meget besværligt, hvis man ikke er vaccineret. Så det er de facto tvang. Også at man ikke anerkender immunitet fra sygdom, bortset fra de første tre måneder efter sygdom, hvor man ikke kan få en negativ test. Desuden skal borgerne kontrollere hinanden, om man har det rette sindelag og uden kritik accepterer regeringens politik. Jeg har ikke oplevet noget lignende siden jeg i 70-erne og 80-erne var i DDR nogle gange!

 • 8
 • 10

Livet bliver meget besværligt, hvis man ikke er vaccineret.

Det er rigtigt, men sammenligningen med kørekortet gælder også her. Hvis du ikke er vaccineret udgør du en større potentiel smittekilde for din omgangskreds, udover selv at risikere sygdommen. Hvis du ikke har kørekort er livet også mere besværligt. Desuden udgør du en større risiko derude, hvis du alligevel kører i bilen. I begge tilfælde vil jeg tilstæbe at holde afstand fra dem.

 • 9
 • 7

Jeg udgør ikke en smittekilde. Jeg har immunitet efter at have haft sygdommen. Jeg har lige fået taget en antistoftest, og den viste meget klart antistoffer. Desuden er der mange der ikke kan blive vaccineret foreløbig. Indtil nu er der vaccineret ca. 2% af befolkningen om måneden. Planen viser godt nok stigende hastighed, men foreløbig er det "pies in the sky". Jeg får nok snart en indkaldelse (er 72) men det bliver nok AstraZeneca og den risiko vil jeg ikke løbe, når jeg ikke får nogen fordele. Man glemmer også i diskussionen, at for langt de fleste der ikke er syge eller overvægtige er det en ubehagelig men ikke farlig sygdom. Derfor skal man vaccineres alligevel, for ikke at smitte andre der er udsatte, og for den lille risiko for et ubehageligt forløb. Men det kræver, at risikoen for alvorlige virkninger af vaccinen er ekstremt lille. Jeg kan her henvise til Brostrøms bemærkninger på pressemødet om AZ.

 • 5
 • 12

Hvornår har du sidste stoppet en bilist og bedt ham om at vise kørekort?

Coronapasset tager mistillid mellem mennesker til nye højder.

Jeg ved jo ikke om mine medtrafikanter har kørekort, men det ændrer jo ikke på at de udgør en større fare.

Jeg kan netop heller ikke umiddelbart se hvor smittefarlige andre mennesker er, men med vaccinepas kan man i en vis grad gøre det mere sikker at komme til arrangementer, hvor mange folk samles.

 • 9
 • 3

Jeg har endnu ikke fået stikket men jeg venter tålmodigt og har ikke problemer med det. Jeg har ikke haft sygdommen, og ønsker i hvert fald heller ikke at få den. Jeg overholder de kendte retningslinier og skal nok overleve en måned eller to indtil jeg står for tur (er 66år - faktisk i dag 😊)

Tillykke med dagen. Jeg vil ikke anbefale at få sygdommen. Den var ikke slem, men træls langvarig med træthed bagefter. Men jeg fejler heller intet, er i god fysisk form og kommer fra en familie med et overaktivt immunsystem. Det gjorde mig bekymret for at blive vaccineret lige efter sygdommen, men nu er der efterhånden gået så lang tid, at det må været faldet til ro. Godt for mig, men for resten af samfundet har det været dårligt. Og jeg synes stadig at passet er en dårlig ide, især de unge skal jo bøvle i lang tid med test for at kunne noget.

 • 4
 • 5

Jeg udgør ikke en smittekilde. Jeg har immunitet efter at have haft sygdommen.

Problemet er at du ikke får imunitet men langt bedre modstandskraft, du får sværere ved at blive smittet, og når du bliver smittet vil du højst sandsynligt ikke få symtomer, men du vil stadig kunne smitte.

Ny smitte vil ikke komme fra samme variant hvor din modstandskraft er størst, men fra en variant der har tilpasset sig.

Artiklen handler om at virus muterer, og er der et eller andet sted på kloden et miljø med udbredt smitte og mange immune, så vil virus før eller siden finde en løsning der giver adgang til troende immune, virus vil ikke vente på at din beskyttelse gradvist falder.

Flere vaccinerede vil sænke udbredelsen og dermed antallet af mutationer, og den hastighed virus kan udvikle sig med.

 • 6
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten