Eksperter: Verden kan stadig lære af Japan
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksperter: Verden kan stadig lære af Japan

»At der ikke er flere, der umiddelbart er blevet slået ihjel, er jeg faktisk imponeret over,« siger Hans Christian Krarup, direktør for den danske afdeling af den internationale rådgiver Golders.

I 2004 var han i Indonesien efter tsunamien, der blev udløst af et jordskælv på 9,1 på Richterskalaen og som dræbte omkring 230.000 mennesker i 14 lande - heraf op imod 167.000 i Indonesien. Året efter var han i Kashmir i Pakistan, hvor et jordskælv på 7,6 på Richterskalaen dræbte 75.000.

Onsdag eftermiddag lød de officielle tal fra Japan på 3.676 døde, 2.043 sårede og 7.845 savnede. Japanske medier meldte om op mod 5.000 døde og 15.000 savnede. De japanske myndigheder har tidligere meldt ud, at de forventede mindst 10.000 døde.

Selv om det er ufatteligt mange, sættes tallene i relief af, at der ifølge EU's Joint Research Center boede 580.000 mennesker langs kyststrækningen i områder, der var mindre end fem meter over havoverfladen. Og tsunamien, der ramte for en uge siden, var op til ti meter høj.

»Alene i den indonesiske by, jeg var i, blev 50.000 slået ihjel. Så jeg synes, at det er forbavsende lave tabstal,« siger Hans Christian Krarup.

Lige nu fokuserer både japanerne og resten af verden forståeligt på den potentielle katastrofe, der udvikler sig på atomkraftværket Fukushima no. 1, og på nødhjælpen til den halve million evakuerede og hjemløse. Men hvis man et øjeblik ser på de direkte tab og omkostninger efter det fjerdekraftigste jordskælv, der er målt, så er de overraskende små.

Forskellen var jordskælvssikring og verdens bedste varslingssystem, mener Jesper Holmer Lund, der er afdelingsleder i FN's kontor for humanitære forhold og flere gange har besøgt Japan.

»Japan er det land i verden, der er bedst sikret mod jordskælv overhovedet. Jeg har ikke oplevet større sikring noget andet sted. De har et varslingssystem, så folk var advaret og flygtet i stort tal. I Banda Ache havde ingen kendskab til, hvad der ventede dem fra havet.«

Når regnskabet efter katastrofen om nogen tid skal gøres op, vil man både se på atomkraftværkernes design, effektiviteten af tsunami-varslingssystemerne - som nogle indbyggere ifølge tv-billeder ignorerede - og hvor godt jordskælvssikringen af bygninger og infrastruktur fungerede.

Selv om der er meget, der tyder på, at atomkraftværkernes design ikke tog tilstrækkelig højde for risikoen ved tsunamier, er der meget at lære om varsling og jordskælvssikring for resten af verden, når katastrofen er kommet på afstand.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten