Eksperter: Vask ved 30 grader dræber næppe mikrober

Hvis du lægger en husstøvmide i en vaskemaskine, hvor vandet bliver varmet op til 45 grader, så er den med over 80 procents sandsynlighed i live, når du er færdig med at vaske. Det er usandsynligt, at dit vaskemiddel ændrer på resultatet, medmindre du har tilsat blegemiddel med klor.

Har vandet derimod været oppe på 55 grader, er miden 100 procent sikkert død.

Så langt synes forskningsresultaterne på området at være nogenlunde i overensstemmelse. Men når det gælder en række andre konsekvenser af, at myndigheder og vaskemaskineproducenter opfordrer os til at vaske i koldere og koldere vand for at spare på energien, så findes der ikke lige så klare konklusioner.

Lad os derfor først gøre husstøvmiderne færdige: Allergikerne reagerer ikke på selve miderne, men på proteiner i deres efterladenskaber. De kan meget vel blive fjernet ved lavere temperaturer, end der skal til for at slå selve miderne ihjel. Desuden kan miderne blive skyllet ud af tøjet, og en tur i tørretumbleren tager livet af hovedparten af dem. Men bliver der husstøvmider tilbage i tøjet, vil de hurtigt generere nye allergener.

Et tvetydigt svar

Og hvad med de mikroorganismer, vira og bakterier, som vi kyler i vaskemaskinen sammen med vores beskidte tøj, karklude og sengetøj? Her er svaret ikke entydigt.

»Der findes ingen bestemt temperatur, som slår alle mikroorganismer ihjel. Man kan i stedet definere en reduceringsrate for bakterier og vira, som afhænger af tid og temperatur,« siger en af Europas førende eksperter i vaskemaskiner, professor Rainer Stamminger fra Universität Bonn.

Han understreger, at det er utilstrækkeligt at se på selve temperaturen. Også den tid, mikroberne bliver udsat for lunkent eller varmt vand og typen af vaskemiddel spiller afgørende roller.

Derfor er der ifølge den tyske professor arbejde i gang rundt omkring i Europa, som skal definere, hvordan test af mikroorganismer skal indrettes, så hygiejnen kan opretholdes, når europæerne skruer ned for temperaturen i vaskemaskinen. Indtil resultatet af de standardiserede test foreligger, har han ikke lyst til at byde på, hvor mange bakterier der forsvinder sammen med halvlunkent vaskevand.

Hvis det derimod blot gælder om at vaske tøjet rent, så er 30 grader sammen med et moderne koldtvandsvaskemiddel og en lang vaskeperiode fuldt tilstrækkeligt. Rainer Stamminger har sammen med sine kolleger undersøgt vaskemaskinerne i 50 tyske hjem ved forskellige temperaturer.

Tøjet blev stort set lige rent, uanset om de vaskede ved 30 eller 60 grader, hvis blot de benyttede maskinernes intensivprogrammer ved de lave temperaturer. Det forlænger gennemsnitligt vasketiden med én time. Til gengæld sparer det cirka halvdelen af elforbruget at vaske et langt 30 graders-program i stedet for at sætte maskinen på 60 grader.

Ifølge den danske vaskemaskineekspert, civilingeniør Jørgen Kjeldgaard fra Teknologisk Institut, så kan lavtemperaturvaskemidler med enzymer vaske tøjet fint rent.

»Det bliver rent at se på. Det kan man vise til hver en tid. Spørgsmålet er, om bakterier og vira også bliver slået ihjel,« siger han.

»Vi har endnu ikke et vaskemiddel, som slår alt ihjel,« tilføjer han.

Ifølge professor Rainer Stamminger er en længere vask ved 60 grader normalt nok, ikke blot til at tage livet af husstøvmider, men også af bakterier og vira. Men danske stikprøver viser, at vaskemaskineproducenterne snyder med temperaturangivelsen.

»Brugerne kan ikke gå ud fra som en selvfølge, at vandet og tøjet i maskinen bliver så varmt, fordi man stiller maskinen på 60 graders-programmet,« siger Jørgen Kjeldgaard.

Sundhedsstyrelsen forsigtig

Sundhedsstyrelsen i Danmark er yderst forsigtig i sine råd til danskerne om at vaske i koldt eller lunkent vand. Det er fint nok til almindeligt tøj ved helt ned til 15 grader, men både undertøj, linned, håndklæder, karklude og viskestykker skal have 60 grader. Hvis der er sygdomme i familien, så skal temperaturen også så højt op.

Tøj med blod eller urin skal endda have 80 grader, og det samme skal selve vaskemaskinen mindst én gang om måneden for at slå bakterierne i tromlen ihjel, mener styrelsen.

Rainer Stammingers undersøgelse viser i øvrigt, at de tyske familier ikke har taget sparerådene til sig. De vaskede tøjet ved næsten nøjagtig samme gennemsnitstemperatur i 2008 som i 2002.

Danske Novozymes, der leverer enzymer til vaskemiddelproducenter, har kørt kampagnen 'I do 30', hvori de opfordrer forbrugere til at vaske ved 30 grader for miljøets skyld.

Firmaet mener ikke, at det giver nogle problemer i forhold til mikroorganismer, vira og bakterier at vaske det meste ved 30 grader. Men de påpeger samtidig, at det er vigtigt at vaske ved 60 grader, hvis der er sygdom eller bakterier i husstanden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bør vaskes ved mindst 80 grader, som er den temperatur man vurderer at bakterier og vira slåes ihjel ved. Denne temperatur gælder også i opvaskemaskiner, som bruges offentlige steder. Faktisk anbefales klarskyllet i opvaskemaskinen at være på denne temperatur i mindst 10 minutter. Den tid opnås dog ikke i professionelle opvaskemaskiner, hvor opvasketiden er helt ned til 1½ minut. Det foregår med foropvarmet vand i en beholder med typisk 9KW varmeelement i.

  • 0
  • 0

Jeg kender mange der ikke vasker deres tøj ved de høje temperaturer, fordi det krøller tøjet (mener de, jeg ved det ikke).

Men hvis beklædningsgenstande alligevel ikke må komme så højt op, så er kun tilbage håndklæder/sengetøj mm.

Det kan nok klare de høje temperaturer, men spørgsmålet er, er det en reel risiko eller blot teori hvis det vaskes koldere?

Er der reelt så mange vira ect. der overlever at man har set folk blive påvirket af det, eller er det hele en skrivebordsøvelse?

Hvis man går en tur i haven er der også en stor risiko for at få eks jordbakterier mm. indenbords, men der er vel ingen der har regnet på det endnu :-)

@johnny

  • 0
  • 0

Hvis nu fx 95% af alle kulstofbaserede livsformer vaskes ud og skylles væk, er det så ikke lige så fint som en temperatur hvor 95% af dem dør?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten