Eksperter uenige om stigende smittetal: Men forvent ny bølge, når det bliver koldt

22. juli 2020 kl. 16:0859
Eksperter uenige om stigende smittetal: Men forvent ny bølge, når det bliver koldt
Antallet af positive covid-19-tests er på vej i vejret herhjemme. Illustration: RECSTOCKFOOTAGE/Bigstock.
De seneste to uger er det stabilt lave covid-19-smittetal begyndt at stige herhjemme. SSI er opmærksom på udviklingen, som er jævnt fordelt, og ikke bunder i større lokale udbrud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere lande verden over kigger nu med bekymring på stigende smittetal for covid-19.

I Australien overgår antallet af daglige smittede nu rekorden fra marts, efter nogle rolige måneder. Tilfældene er særligt koncentreret i staten Victoria, hvor indbyggerne i hovedstaden Melbourne nu har fået besked på at tage maske på, når de går ud.

Israel og Japan har også set store stigninger i antallet af smittede den seneste tid, efter måneder hvor virussen har kørt på lavt blus, viser grafer hos BBC.

Og her i Europa har Østrig netop genindført maskekrav for handlende på grund af en genopblussen af virussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antallet af smittede er tredoblet i Spanien på få uger, og landet kæmper med 201 aktive lokaliserede udbrud.

Blandt de mest påvirkede provinser er Catalonien, hvor Barcelona ligger.

Smittetallene stiger

Samme udviklingen har vi ikke set i Danmark, hvor antallet af konstateret smittede faldt fra slutningen af maj og siden planede ud på et stabilt lavt niveau.

Men de seneste par uger anes dog en ændring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I uge 28 blev der konstateret gennemsnitlige 23 daglige smittetilfælde, i uge 29 kom tallet over 30 og i denne uge blev der registreret 40 nye tilfælde fra mandag til tirsdag og 48 fra tirsdag til onsdag.

De seneste to mandage - her samler SSI op på weekenden - er antallet af smittede blevet justeret op med cirka 90, mod 46 og 71 i ugerne forinden.

Samtidig har antallet af gennemførte tests ligget relativt stabilt på et godt stykke over 10.000 daglige patientprøver, og der har ikke været meldinger om nye udbrud.

Tendensen har ført til bekymring hos først og fremmest Lungeforeningens formand, speciallæge Torben Mogensen, i Berlingske (bag betalingsmur), imens Thomas Benfield, der er overlæge og professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, konstaterer status quo over for Ritzau.

Lone Simonsen er ikke overbevist

Samme spredning i svarene får Ingeniøren, da vi ringer til to førende epidemiologer med speciale i infektionssygdomme for at forsøge at få opklaret, om Danmark i disse dage ser første tegn på en genopblussen af covid-19.

For imens begge er enige om, at en anden bølge er nærved uundgåelig, er det kun epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse, som mener, at testresultaterne kan bruges til at vurdere epidemiens forløb.

Lone Simonsen, som er professor i folkesundhedsvidenskab ved RUC og forsker i historiske og nutidige epidemier, vil først se et udsving i antallet af nyindlæggelser.

Det ligger fortsat stabilt lavt, men har en indbygget forsinkelse på et par uger. Inkubationstiden fra smitte til symptomer varierer fra 2-14 dage - typisk 5-6 dage - og patienter med komplikationer er gerne syge en uges tid før indlæggelse.

»Tests er en uberegnelig størrelse, så jeg foretrækker at se på indlæggelsestal. Lige nu har vi for eksempel en masse tyskere, som besøger Vestjylland. Det kan være, de tester som vanvittige derovre,« siger Lone Simonsen, som ikke er stor tilhænger af de mange tests af folk uden reelle symptomer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I USA, hvor jeg har arbejdet i mange år, tester man altid dem, som har feber og repiratoriske sygdomme, og så ved man, hvordan kurven ser ud. Når den går over et par procent, så ved vi, at vi er ved at få en epidemi. Det, vi foretager os i Danmark, forstår jeg mig simpelthen ikke på. Det er en blandet pose bolcher - nogen gange er det et stort, og nogle gange lille, og egentlig er det bare, fordi jeg ikke forstår universet af tilfælde,« siger hun.

Bekymret over stigende smittespredning

Den argumentation køber Christian Wejse dog ikke. Fra en noget snublende start er testmaskinen nu godt oppe i omdrejninger. Det vidner om, at danskerne lader sig teste, hvis de har mistanke om sygdom.

Samtidig har testaktiviteten været jævnt høj i mange uger efterhånden, understøttet af kontaktopsporing og aktiv udbrudsbekæmpelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det betyder, at smittetallene kan sammenlignes over tid, og er en forsvarlig indikation på, i hvilken retning epidemien bevæger sig, og faktisk det allermest følsomme parameter, mener han.

»Jeg tror, at en meget stor del af dem, som har symptomer, bliver testet. Og jeg er lidt bekymret, for tallene stiger. Vi har i lang tid haft 20-30 nye positive tests hver dag, og har også været under en overgang. Nu er vi oppe i nogle helt andre tal. Jeg hæfter mig samtidig ved, at der ikke er særligt mange store udbrud, der rapporteres om. Det virker som om, at det er relativt meget spredt ud over landet. Det viser, at der stadig er en ret betydelig smittespredning i Danmark,« siger Christian Wejse.

SSI estimerer en gang om ugen det såkaldte kontakt-tal - hvor mange hver covid-19-positive smitter - og det blev tirsdag estimeret til omkring 1,5 på baggrund af antallet positive covid-19-prøver. Tallet viser tilstanden 5-7 dage før udregningen.

»Det er ikke noget, der er ude af kontrol. Men det er mere, end jeg havde troet, det havde været på nuværende tidspunkt,« siger han.

Andenbølgen kommer før eller siden

Christian Wejse er dog ikke bekymret for, at det stigende smittetal muligvis indvarsler en anden bølge af covid-19. Men det er lige så meget, fordi første bølge i hans optik slet ikke er slut, når vi ikke har formået at få smitten helt i bund.

Og der skal en væsentligt stejlere smittekurve til, før han for alvor vil råbe vagt i gevær.

Også Lone Simonsen siger, at vi ikke vil være i tvivl, når det for alvor går op igen - hun henviser til smitteeksplosionen i Australien og Hong Kong, der også har set en heftig stigning den seneste tid.

»Dem kan man se på lang afstand - det er lige i hovedet på en,« siger hun.

Lone Simonsen er ikke det fjerneste i tvivl om, at vi får en anden bølge af covid-19 herhjemme før eller siden - sandsynligvis i efteråret.

Selv om hun påpeger, at udtrykket i virkeligheden er mindre anvendeligt, fordi det beskriver, hvordan epidemier ofte udviklede sig før vacciner, dengang flokimmunitet var det uundgåelige udkomme. Og den vej er vi slet ikke slået ind på, med ganske få procent som har haft covid-19.

»Det gør vi da helt sikkert. Vi står ligesom, vi stod i januar. Der er meget lidt immunitet i befolkningen og vi er begyndt at åbne op på den store måde. Fodboldkampe, Tivoli og så videre. Vi vil få superspredningsbegivenheder, og så begynder vi at få udbrud igen. Jeg er bekymret over, at vi har åbnet for de rigtig store begivenheder, hvor folk der ikke kender hinanden sidder tæt sammen. Jeg tror, vi er nødt til at se på sådan noget som masker« siger hun.

Christian Wejse mener principielt, at virussen burde kunne bankes helt ned. For egentlig lader smittetallet - hvor stor sandsynligheden er for at smitte andre - ikke til at være meget højt, når man ser bort fra supersprederne. Nyere forskning tyder for eksempel på, at der kun er 30 procent risiko for at smitte sin ægtefælle.

»Jeg tror, at vi vil se en stor stigning i vinterhalvåret. Det her er nok mere nogle krusninger på første bølge. Men potentialet er der, og en ny bølge er nok ret sandsynlig,« siger Christian Wejse.

SSI: Husk afstand og håndhygiejne

Også hos Statens Serum Institut har man bemærket stigningen.

Som også Christian Wejse gør opmærksom på, er der ikke tegn på større udbrud eller vedvarende smittekæder, der er ude af kontrol, lyder det i en opdatering i dag.

Her lover man, at situationen, som betød en fordobling af antallet af konstaterede tilfælde fra uge 27 til uge 29, følges meget tæt.

»Stigningen kan for nuværende ikke forklares ved større geografiske ophobninger eller udbrud. Der optræder løbende mindre udbrud og smittekæder, som indtil videre er kommet hurtigt under kontrol ved en aktiv kontaktopsporingsindsats,« siger Tyra Grove Krause, afdelingschef og overlæge på Statens Serum Institut, i den skriftlige opdatering.

»Men stigningen viser, at virus stadigt er her, og at vi ikke må glemme at holde afstand og være opmærksom på god håndhygiejne, selvom det er sommerferie,« siger hun.

Ud af 240 tilfælde i uge 29 var 63 procent fra Region Hovedstaden og knap 20 procent fra Region Sjælland. I alt 46 af 98 kommuner havde slet ikke tilfælde i uge 29.

Opdateret med oplysninger og kommentar fra SSI

59 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
55
27. juli 2020 kl. 14:33

Testning af mennesker der kom syge hjem fra vinterferie var jo en joke

Da smittetallet i foråret eksploderede var det i forbindelse med at folk vendte hjem fra vinterferie. Tilsvarende er folk lige nu ved at vende hjem fra sommerferie, så meget taler for at det er en god ide at være ekstra opmærksom nu og i de næste par uger.

Lad os se om myndighederne er har lært af erfaringen og kan handle mere effektivt end i vinters.

54
26. juli 2020 kl. 16:01

Hej.

Som bekendt er der en del folk som nu tager det relativ afslappet på situationen med Covid 19 coronavirus. En af grundene til denne afslappethed er måske fordi de har hørt i medier, at der nu findes flere typer medicin som måske kan hjælpe en del imod denne virus. Og det er da også rigtigt nok. Men man skal bare lige huske, at der mig bekendt stadig ikke er medicin, som kan fjerne hele problemet med denne virus.

Idag har man mindst 3 typer medicin, som måske kan hjælpe en del mod coronavirus.

Den ene er BLODPROP-HÆMMENDE MEDICIN. En del mennesker med coronavirus får nemlig store problemer med blodpropper. Her kan blodprop-hæmmende medicin forhåbentlig hjælpe meget.

Den anden type medicin er KUNSTIGT BINYREBARKHORMON, SOM MÅSKE KAN REDUCERE DØDELIGHEDEN I OMEGNEN AF CIRKA 20-35 % HOS VISSE PATIENT-GRUPPER. Fremtiden vil vise om midlet er så effektivt, som man håber på. Mig bekendt er midlet vist så billigt, så man forhåbenligt får råd til det i fattige lande. Det kan være at jeg tager fejl m.h.t. prisen og fattige lande, men det er ihvertfald hvad jeg håber på.

Den trejde type er REMDESEVIR som måske kan nedsætte antallet af dage på sygehus eller sygehus-afdeling hos visse patienter. Denne medicin kan måske også nedsætte dødeligheden, men det vidste man ikke med 100 % sikkerhed sidst jeg tjekkede. Så vidt som jeg husker er REMDESEVIR dyr pr behandling.

COVID 19 CORONAVIRUS kan jo mutere til en mere smitsom og mere farlig virus end dags dato. Men lad os ikke håbe, at det sker. Lad os istedet håbe, at de 3 nævnte medicin-typer kan suppleres med andre typer medicin engang i fremtiden. Så får man en samling af lægemidler, hvor nogle af dem skal gives samtidig mens andre skal gives til forskellige patient-grupper med denne virus.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen

53
24. juli 2020 kl. 12:53

Det allermest interessante er ikke, om man danner antistoffer eller T-celler (selv om det selvfølgelig er godt).

Dagens historie i Berlingske: https://www.berlingske.dk/internationalt/hvor-laenge-er-vi-immune-over-for-coronavirus-en-lille-celle-givergiver jo et noget andet billede. Nemlig at der er en kæmpe forskel...

Så måske HAR vi allerede opnået en lang højere beskyttelse end antistoftestene viser.

Super at hele denne situation får forskerne til at se andre steder hen..

52
24. juli 2020 kl. 10:01

Ja det bliver spændende at følge. I modsætning til situationen efter vinterferien kan man dog blive testet nu ved hjemkomst og de mindste symptomer. Testning af mennesker der kom syge hjem fra vinterferie var jo en joke. Men det skal ikke være nogen undskyldning for skaden er jo sket når man har symptomer.

51
24. juli 2020 kl. 09:23

Så ja: Nu skal vi have slået en ring om en hel del danske kommuner der skal isoleres fra os andre. Og de må naturligvis heller ikke rejse til sverige ! Hvis altså "sverigsargumentet" var bare en smule seriøst, og ikke en politisk straf for at gøre anderledes.

Og endnu en faktuel fejl - Udenrigsministeriet fraråder ikke alle rejser til Svergie overhovedet - kun alle ikke-nødvendige rejser. Hvorfor vil du så isolere danske kommuner?

49
23. juli 2020 kl. 19:23

Yes - hvis vi kan bevare disciplinen lidt endnu og holde smittespredningen nede på det nuværende niveau, kan vi muligvis være ovre det meste.

Den diciplin der virker er efterlevelse af myndihedernes retningslinjer, det må og skal etableres som ny adfærd, desværre vi er langt fra at være ovre det meste, jeg opfatter det som urealistisk ønsketænkning.

Der er store afledte negative effekter, heriblandt forestående fyringsrunder og negang i økonomien, men også positive effekter som voldsomt fald i forbruget af antibiotika.

Holdnings og adfærdsændringer som covid19 tiltag betyder at det ikke er længere er velset at stikke barnet en panobil så barnet kan afleveres i institutionen uden at de opdager febertendensen, en skidt dag kan dog heldigvis skyldes alt muligt andet end covid19.

Der kommer måske heller ikke den store luseplage i år, og mon ikke influenza får sværere ved at få fat, og godt det samme for en kombi med covid19 og en influenza kunne godt blive en heftig coktail.

45
23. juli 2020 kl. 18:00

Blot et par notater til supplement af Dine oplysninger:

  • den danske arbejdsløshed er stadig holdt kunstigt nede lønkompensationsordningerne. Når disse snart ophører kan vi sammenligne med andre.
  • nej, vi må gerne rejse, men når regeringen fraråder kan vi ikke tegne de normale rejseforsikringer, hvorfor enhver, også regeringen, vëd at udrejse i praksis er stoppet.
44
23. juli 2020 kl. 16:36

Vi skal ikke lukke forretninger igen, vi skal ikke lukke skoler igen, vi skal ikke lukke grænser igen. Vi skal (f.eks.) have statsministeren og/eller Heunicke til på et pressemøde at minde os om at Covid-19 stadig er iblandt os, så social distancering tages lidt mere alvorligt, gøre mundbind obligatorisk i tog/busser og holde fast på de nuværende forsamlingsbegræsninger. Thats all

Yes - hvis vi kan bevare disciplinen lidt endnu og holde smittespredningen nede på det nuværende niveau, kan vi muligvis være ovre det meste.

Jeg fatter ikke, hvorfor nogen er så forhippede på, at vi skal tilbage til situationen i marts. Tilværelsen er dog langt enklere nu for næsten alle.

43
23. juli 2020 kl. 16:32

Så ja: Nu skal vi have slået en ring om en hel del danske kommuner der skal isoleres fra os andre. Og de må naturligvis heller ikke rejse til sverige ! Hvis altså "sverigsargumentet" var bare en smule seriøst, og ikke en politisk straf for at gøre anderledes.

Hvorfor dog det - 20/100.000 gælder for alle lande på nationalt niveau. Det har ikke noget med Sverige at gøre. Du er galt afmarcheret - som sædvanligt. Hvis et land som helhed ligger under kravet, er det åbent - også selv om der er steder i landet, der ligger over. Er det virkelig så svært at forstå?

Det er kun i grænselandene, regionale forskelle kommer i spil.

Og du er såmænd også forkeret på den på et andet punkt. Danmark forbyder ikke og kan ikke forbyde nogen at rejse noget som helst steder hen (uden at anvende terrorlovgivningen). Rejsevejledningen kan fraråde alle rejser, men kan kan ikke forbyde danskere at forlade landet. De enkelte lande stiller så krav for, hvem der må rejse ind. Så det er udelukkende den svenske stat, der kan bestemme, hvem der må rejse til Sverige.

42
23. juli 2020 kl. 16:24

øvrigt er der ikke nogen oplysninger om risikoen på SSI's hjemmeside, hvorimod Politiets skriver 5% dødelighed???? ifølge livescience er dette helt forkert med en faktor 10 - i deres seneste rapport opgøres det til 0,6% dvs. 6 gange mere end en gns influenza (hvad så gns egentlig er?

Sæt dig nu ind i tingene, før du blamerer dig mere.

På Seruminstituttets hjemmeside kan du se en dødelighed på 4,6 procent af de verificerede tilfælde. Men da langt fra alle tilfælde er verificered gennem en test, er dødeligheden på befolkningsniveau væsentligt lavere. Blot er der ingen, der ved hvor meget.

41
23. juli 2020 kl. 16:20

Det er i forbindelse med at nogle kommuner nu er over 20/100000 over 14 dage

Men hvis Sverige som land generelt var under 20/100000 var der også fri indrejse - selv om nogle regioner i Sverige skulle ligge over.

20/100.000 gælder for alle lande som helhed - det er kun en særlig grænselandsordning, der ser på regioner. Spanien er således gul - ser om der er områder i Nordspanien, der ligger over grænsen.

40
23. juli 2020 kl. 16:17

Bevares: Vi kan lukke hele samfundet og tømme plejehjemmene og isolere os i hver sin enecelle med proviant nok til ½ år. Men det er vel næppe muligt.</p>
<p>Så: COV-19 er nu et givet vilkår sådan som de svenske myndigheder hele tiden ret fornuftigt er gået ud fra - indtil vi har en effektiv vaccine

Hvad snakker du om? Hvornår har valget været imellem at "lukke hele samfundet og tømme plejehjemmene og isolere os i hver sin enecelle med proviant nok til ½ år" eller at gøre som Sverige?

Vi skal ikke lukke forretninger igen, vi skal ikke lukke skoler igen, vi skal ikke lukke grænser igen. Vi skal (f.eks.) have statsministeren og/eller Heunicke til på et pressemøde at minde os om at Covid-19 stadig er iblandt os, så social distancering tages lidt mere alvorligt, gøre mundbind obligatorisk i tog/busser og holde fast på de nuværende forsamlingsbegræsninger. Thats all

39
23. juli 2020 kl. 16:17

Hvad med lidt selvdisciplin - dette er ikke en myndighedsopgave i et liberalt samfund (den smule der er tilbage). Uddeling af bøder i flæng er kun diskriminerende: som moderen til 2 børn medens store begravelser og demonstrationer med 15.000 deltagere ikke forhindres.

I øvrigt er der ikke nogen oplysninger om risikoen på SSI's hjemmeside, hvorimod Politiets skriver 5% dødelighed???? ifølge livescience er dette helt forkert med en faktor 10 - i deres seneste rapport opgøres det til 0,6% dvs. 6 gange mere end en gns influenza (hvad så gns egentlig er?)

38
23. juli 2020 kl. 16:16

venskerne der gjorde det mest fornuftige og samtidig det billigste.

Nå, så er der derfor, der er så højt et antal døde i Sverige, at den svenske økonomi er gået væsentligt mere i stå end den danske, at den svenske arbejdsløshed stiger mere end den danske - og at det svenske syndhedsvæsen nu officielt frygter, at de på grund af det meget høje antal smittede skal behandle så mange senkomplikationer i efteråret, at det er kritisk. Ikke mindst på baggrund afd et alvorlige pres, de har oplevet på sundhedssektoren.

Du kommer bare til at indrømme kære Bertel, at Mette Frederiksen har gjort det fremragende på baggrund af et forsigtighedsprincip. Det gør lidt ondt, gør det ikke?

34
23. juli 2020 kl. 16:06

Når de fleste smittede ingen eller kun få symptomer får?

Ret kynisk - lad de fleste gøre som de vil og lad en større del del af resten dø. Det er jo kun de færreste, og de var sikkert gamle, syge og dumme i forvejen. Så blæse være med dem, når vi kan få en boomer-remover foræret. Men selv om de fleste måske ikke får alvorlige symptomer, så betyder den strategi stadigvæk at langt flere mennesker vil dø. Bare se på den anden side af Øresund.

Dit menneskesyn er uhyggeligt, og det er vel nærmest facistoidt at lade de stærke klare sig på de svages bekostning.

Jeg synes, man skal minimere død, sygdom og lidelse så vidt muligt. Jeg er ret glad for at have min gamle mor endnu. Men hun vil næppe overleve din strategi.

33
23. juli 2020 kl. 15:50

Hvad betydning har "flere smittede" ? - næppe nogen så længe vi magter at holde smitten væk fra plejehjemmene og hospitalernes øvrige afdelinger. COV-19 kan jo som udgangspunkt IKKE udryddes med nok så meget "nedlukning." Skulle nogle stadig være i tvivl kan dagens udvikling vel overbevise dem. Så milliarderne er og bliver spildt.

Bevares: Vi kan lukke hele samfundet og tømme plejehjemmene og isolere os i hver sin enecelle med proviant nok til ½ år. Men det er vel næppe muligt.

Så: COV-19 er nu et givet vilkår sådan som de svenske myndigheder hele tiden ret fornuftigt er gået ud fra - indtil vi har en effektiv vaccine

Indtil da må vi klare os med den personlige hygiegne og lidt respektafstand og stop for hysteriske masseforsamlinger så som Distorsion og Orange Scene. På jobbet, i undervisningen og i kulturlivet.

Rolig Nu, som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde når hans politikerkolleger mistede overblikket. Livet går jo videre uanset hvad, og vi skal alle dø.

32
23. juli 2020 kl. 15:38

Angående overskriften på dit indlæg...

Det handler om noget så dødkedeligt at håndtere et fælles behov, ligesom at håndtere behovet for strøm, skolegang, trafikulykker. Nogle er positive behov, som strøm, andre er negative, som fraværet af ulykker.

Hvis der sker flere trafikuheld i et kryds, så tilpasser vi det, så antallet falder. Vi har stort set knækket koden til hvad der hjælper imod Covid-19 og når tilfældene stiger, så skruer vi på de knapper med størst virkning og mindst gene. Det her har intet med "bekymringsindustri" at gøre.

31
23. juli 2020 kl. 15:15

Statsminister Mette Frederiksen har tydleigvis været irriteret over at den svenske regering ikke gjorde det samme som hende i marts måned. "Lukkede Ned."</p>
<p>Så derfor blev svenskerne længe holdt ude fra Danmark som straf. Så kunne de lære det ! Og dertil opfandt man begrebet "20 smittede pr. 100.000."</p>
<p>Men det var lige så meget politisk spin som det meste af "nedlukningen."</p>
<p>Så ja: Nu skal vi have slået en ring om en hel del danske kommuner der skal isoleres fra os andre. Og de må naturligvis heller ikke rejse til sverige ! Hvis altså "sverigsargumentet" var bare en smule seriøst, og ikke en politisk straf for at gøre anderledes.</p>
<p>Det hele ender nok med, at det alligevel var Svenskerne der gjorde det mest fornuftige og samtidig det billigste.

At vi er på 20 smittede per 100000 er ikke udtryk for at Sverige gjorde det godt, men at vi gør det dårligere end vi gjorde for et par uger siden. Svaret på et stigende antal smittede er det vi hele tiden har vidst ville komme: Når antallet af smittede stiger, så skal indsatsen justeres. Intet nyt i det, tiden er blot kommet til at gøre det.

Desuden har Sverige stadig over ti gange flere døde per capita per dag og større smitte end i Danmark. Og det er endda i en situation hvor Sverige på flere punkter har flere restriktioner end i Danmark. F.eks. har de forsamlingsforbud på grupper over 50 personer, mens vores er på over 500 med særlige lempelige forhold for fodbold. Det der bare sker nu er at vores smittetryk arbejder sig opad imod deres, mens deres falder nedad imod vores, forskellen er stadig en faktor 4.

30
23. juli 2020 kl. 14:59

Statsminister Mette Frederiksen har tydleigvis været irriteret over at den svenske regering ikke gjorde det samme som hende i marts måned. "Lukkede Ned."

Så derfor blev svenskerne længe holdt ude fra Danmark som straf. Så kunne de lære det ! Og dertil opfandt man begrebet "20 smittede pr. 100.000."

Men det var lige så meget politisk spin som det meste af "nedlukningen."

Så ja: Nu skal vi have slået en ring om en hel del danske kommuner der skal isoleres fra os andre. Og de må naturligvis heller ikke rejse til sverige ! Hvis altså "sverigsargumentet" var bare en smule seriøst, og ikke en politisk straf for at gøre anderledes.

Det hele ender nok med, at det alligevel var Svenskerne der gjorde det mest fornuftige og samtidig det billigste.

28
23. juli 2020 kl. 14:11

Det vi ser nu dokumenterer, at man ikke kan bekæmpe virus ved at raske menensker holder op med at arbejde og ved at stoppe undervisning og indlæring og aflyse hele kulturlivet. Milliarderne til alle disse "pakker" er spildt på politisk magtbrynne og hysteri.

Virus bekæmpes med hygiegne og en smule respektafstand, på arbejdspladser og i fritiden og i samlingslokaler, i Danmark og på rejse i udlandet. Ikke ved at "lukke ned" for nogetsom helst andet end decideret folkelige masseoptrin.

Men desværre har vi jo bl.a. almene boligbyggerier der i hele deres planlægning gør det særdeles vanskeligt at opretholde den virusbekæmpende livsform. Og vi har alt for meget tæt kollektiv persontransport og alt for lidt individuelt. Det er jo en gammelkendt sag, at en fyldt bus i influenzatiden er en af de mest effektive smittespredere, medens egen bil eller cykel helt anderledes bevarer helbredet.

Hvor er de slagkraftige statskampagner for hygiegnen og respektafstanden ? Ingensteder. Måske fordi der også nu er en erkendelse af, at COV-19 faktisk IKKE er specielt farligere end f.eks. influenzaen 2018-19 hvor vi havde en betragtlig overdødelighed, hvad vi ikke har med COV-19.

27
23. juli 2020 kl. 13:44

Nu har vi i DK 13.000 sikkert covid-19 ramte og over 600 døde. Så helt uskadelig er det nu ikke at blive ramt.

Desuden er der for nogle der får langvarige men af infektionen.

Det vi stadig bør huske er, hvorfor vi skal holde smitten nede.Det er for ikke at overbelaste vore sundhedsvæsen på noget tidspunkt.Vi skal derfor ikke være i nærheden af kapacitetgrænsen vi har.

En eller flere vacciner kan tidligst forventes i 2021, så vi må holde ud så længe. Kan vi holde smitten så langt nede efter sommerferien som nu, kan vi undgå en total nedlukning. Måske bør vi dog være klar til et mundbindspåbud, også i Danmark.

25
23. juli 2020 kl. 12:54

Der er ingen evidens for at der er generelle langtidseffekter for folk der har været smittet med Corona. Det der er dog evidens for er at enkelte tilfælde i den førnævnte udsatte gruppe der har været syge (ikke kun smittet) med Corona kan få nogle mén af det... men det ville de nok også få af fx. en lungbetændelse (eller en svær influenza, som Corona jo er)

Det er vist for tidligt at sige noget om. Der er faktisk en pæn portion personer som er testet positiv og som har været syg efterfølgende i længere tid (uger til måneder) - selv om det var "lette" symptomer de havde. Nu har vi i DK 13.000 sikkert covid-19 ramte og over 600 døde. Så helt uskadelig er det nu ikke at blive ramt.

24
23. juli 2020 kl. 12:37
23
23. juli 2020 kl. 12:31

Du glemmer bare, at smitteniveauet allerede var slået meget langt ned til mindre end 5 pr. 100.000, da demonstrationen fandt sted. Derfor blev den ikke noget problem. Det er jo netop det lave smitteneiveau, der forhindrer de store udbrud.</p>
<p>Så det du taler hypotetisk om var en superspredningsbegivenhed i et land uden restriktioner. Men det er bare ikke sådan, det var.

Netop. Jeg fik det til at der var et sted imellem 2 og 5 til stede i demostrationen der var smittede, HVIS hver deltager havde den samme chance for at være smittede som befolkningen generelt (hvilket nok ikke var tilfældet, da en af følgevirkningerne ved at være smitteter at man er for syg til at deltage i en demonstration...). Og selv hvis alle disse var superspredere, så ville det MAKSIMALT have givet flere 100 syge, hvoraf maksimalt 10 ville kræve hospitalsbesøg over de næste par uger. At 0.3% af befolkningen har en adfærd med forhøjet risiko EN dag er peanuts i forhold til en lille bitte ændring (Rt-ændrig i promiller) i 100% af befolkningens adfærd i uger/måneder

22
23. juli 2020 kl. 12:24

Netop derfor er det værd at sigte efter et lavt smittetal. Så er der næsten ingen som dør,

Hvorfor ? Når de fleste smittede ingen eller kun få symptomer får? - det er jo klart den nemmeste/billigste/naturligste vej at gøre befolkningen imun på. I forhold til de kæmpe ulemper der er ved massevaccinationer.

Der er ingen evidens for at der er generelle langtidseffekter for folk der har været smittet med Corona. Det der er dog evidens for er at enkelte tilfælde i den førnævnte udsatte gruppe der har været syge (ikke kun smittet) med Corona kan få nogle mén af det... men det ville de nok også få af fx. en lungbetændelse (eller en svær influenza, som Corona jo er)

20
23. juli 2020 kl. 12:20

Jeg læste Heunickes indlæg omkring stiningen i antal positive test og lavede den fejl at læse kommentarerne...

Her blev der luftet misinformation, som jeg troede kun reelt fandtes i USA, såsom IIR masker skulle "forgifte" bæreren med sin egen CO2 (komplet bogus), Bill Gates ønsker at... ja et eller andet som ikke står klart.

Jeg var lidt chokeret over at det også er med i den danske debat. Hvis (når) masker bliver en del af kampen, så bliver det "spændende" at se om det kun er landsbytosser eller det rent faktisk har fodfæste også i DK.

19
23. juli 2020 kl. 12:20

vitterligt var et problem at færdes frit uden restrikstion så burde hele vores syghusvæsen være i højeste gear 2-3 uger efter BLM-demonstrationen hvor 15.000 mennesker stod og råbte hinanden i ansigtet, men det er knapt nok blevet registreret.

Du glemmer bare, at smitteniveauet allerede var slået meget langt ned til mindre end 5 pr. 100.000, da demonstrationen fandt sted. Derfor blev den ikke noget problem. Det er jo netop det lave smitteneiveau, der forhindrer de store udbrud.

Så det du taler hypotetisk om var en superspredningsbegivenhed i et land uden restriktioner. Men det er bare ikke sådan, det var.

17
23. juli 2020 kl. 12:12

At der kommer mennesker ind over grænsen er ikke i sig selv anledning til bekymring. Det meste af Europa ligger meget lavt og dem der gider besøge Danmark, især tyskere og nordmænd, ligger lavest. Hjemvendte danskere kan godt komme fra Barcelona, men de bliver fortyndet af de flere der kommer fra lavrisikoområder som Grækenland og sku også Sunny Beach:

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12301103/efter-sunny-beach-ingen-coronasmittede-blandt-hjemvendte-unge/?st=1

Faktisk kan det være at nogle af de hjemvendte tager nogle erfaringer med sydfra, hvor smitten lige nu tages langt mere alvorligt.

At antallel af smittede er lavt er for så vidt også ret ligegyldigt, lige så irrelevant som hvor mange smittede der var 5 marts og 8 april.

Det helt afgørende er retningen/smittetrykket i Danmark. Hvis hver smittede smitter 2 (og de smitter i snit en uge efter de selv blev smittet), så vil der på to uger være 16 gange flere nysmittede end hvis det er 0,5. Og to uger er den tid det tager inden smitten begynder at vise sig for alvor i tallet på indlagte. Så selv om positive prøver er en upræcis indikation (dog ikke så upræcis som dengang hvor teststrategi og kapacitet skiftede fra uge til uge), så er indlagte en alt for "lagging indicator" til at man blot kan forlade sig på den.

Der skal ikke trykkes på panikknappen endnu men det er lige lovligt nonchalant ikke at tage de øgede tal for smitte alvorligt, især hvis tiltagene skal begrænses: På baggrund af de seneste par måneders systematiske erfaringsindsamling sker smitten primært igennem luften end ved kontakt, i tætte forsamlinger blandt fremmede og primært inde, men også ude. Så et lille tiltag som stop for udvidelse af forsamlingsstørrelser og adpotering af de tyske regler for brug af mundbind OG en genopfriskning af distanceregler/hygiejne vil være rettidig omhu lige nu...

18
23. juli 2020 kl. 12:16

Men hvor er evidensen for at det smittetal som findes nu, medfører "sygdom, lidelse og død"? De fleste af dem der bliver smittet får ingen eller kun meget milde symptomer

Du vrøvler. Det smittetal, der findes nu, er jo netop lavt, så naturligvis er der da ikke evidens for, at det medfører død. Tværtimod. Det er jo sådan set derfor, det er værd at sigte efter et lavt smittetal. Så er der næsten ingen som dør eller kræver intensivbehandling, og det er en stor succes.

Og efterhånden viser det sig jo, at forholdsvis mange af de smittede - også de lette tilfælde - får nogle ubehagelige langtidseffekter, som bestemt også er værd at undgå.

Hvis du gerne vil have et højere smittetal, så må du samtidig acceptere flere indlæggelser og dødsfald. Den er den vej, Sverige har valgt. Men det er efter min mening en besynderlig holdning at flere end nødvendigt skal blive syge og dø.

16
23. juli 2020 kl. 11:25

bør vi sigte efter et smittetal så lavt som muligt for at undgå sygdom, lidelse og død, indtil vi bliver vaccineret.

Men hvor er evidensen for at det smittetal som findes nu, medfører "sygdom, lidelse og død"? De fleste af dem der bliver smittet får ingen eller kun meget milde symptomer. Da smittetallet netop er støt stigende og sygehusene ikke på nogen måder er overbebyrdet og dødstallet stort set er væk, er det jo netop tegn på at vejen frem er naturlig flokimmunitet fremfor tvangsvaccination af hele jordens befolkning.

Det vi ser nu er jo på ingen måder værre end en medium influenza-epedemi - så de tiltag der tages nu virker mest af alt politisk styret fremfor at være videnskabeligt og samfundsøkonomisk funderet. Hvis det vitterligt var et problem at færdes frit uden restrikstion så burde hele vores syghusvæsen være i højeste gear 2-3 uger efter BLM-demonstrationen hvor 15.000 mennesker stod og råbte hinanden i ansigtet, men det er knapt nok blevet registreret. Der er dags dato 16 indlagte med corona i hele landet - og et kvalificeret gæt vil være at størstedelen af dem i forvejen var meget udsatte.

Vi skal naturligvis værne om de få personer som netop er meget udsatte, altså gamle, svage og allerede kronisk syge personer - og de kunne være en god målgruppe for en mulig fremtidig vaccine.

15
23. juli 2020 kl. 11:23

der absolut ikke udvises nogen forholdsregler

Ja, der er forskelle i landet. Var selv i Hundested havn i sidste uge. Der var sprit ved indgang og buffet, og man tog ny tallerken og nye enganshandsker på hver gang man gik op til buffeten. Her var alt helt i orden.

14
23. juli 2020 kl. 11:01

Jeg mener at der er en alt for vattet og inkonsekvens holdning til at få nedbragt antallet af nye COVID-19 tilfælde her i DK.

Gør ligesom i Taiwan - de indførte 14 dages effektiv karantæne for indrejse fra Kina fra i slutningen af December 2019, ummidelbart efter at de erfarede at de i Wuhan havde en ny SARS (COVID-19) virus kørende som kunne smitte fra menneske til menneske. Der er siden blevet indført 14 dages effektiv karantæne gældende for al indrejse til Taiwan fra omverdenen. Ved Check-in til rejsen til Taiwan skal man kunne fremvise en max. 72 timer gammel negativ COVID-19 test for overhovedet at kunne komme med det første fly fra f.eks. danmark. Karantænen i Taiwan gælder alle uden undtagelse og er effektiv! Man bliver bedt om at installerer en app i sin mobil som man skal have på sig tændt i hele karantæneperioden. Hvis ikke du har en mobil tlf. udlånes der en til dig ved ankomsten til Taiwan. Der er dedikered Conona-taxier i lufhavnen du skal/kan benytte. Der er dedikerede "Corona" hoteller hvor du kan udstå karantænen eller hvis du har bolig i taiwan kan du benytte denne Taiwan bidrager med et ca.dkr. 250 personligt tilskud pr. karantænedøgn. De ringer til dig hver dag for at høre at du har det godt og har målt din temperatur et par gange dagligt. Afbryder du karantænen eller slukker du mobilen under karantænen kan du være ret sikker på at de opdager dette. Bøden for dette er ca. dkr.15.000 første gang og ca. dkr. 100.000 anden gang.

Alt dette lyder jo meget striks, men Taiwan har lært dette på den hårde måde under tidligere epidemier og har i dag et komplet og omfattende nødberedskab (med 5 niveauer) som omfatter alle de tiltag der er nødvendige for Taiwan for at kunne komme igennem en sådan pandemi som COVID-19. Et interresant punkt i denne nødberedskab er at f.eks. en Taiwanesisk lokal producent af mundbind skulle afbryde eksporten og derefter køre med fuld produktion sålænge nøddberedskabet var effektiv. Staten gik så ind og aftog hele denne produktion til markedspris og fordelte disse mundbind rundt i Taiwan efter en fastsat prioriteringsliste. I starten af COVID-19 var mundbind således rationaliseret i Taiwan med en ugentlig antal masker pr. person. (der skulle benyttes en ID-kort) Taiwan producere i dag mere end 20 milioner mundbind pr.døgn for at dække eget markedt! Prisen pr. mundbind er foriøvrigt ca. 0,20 til 2,00 pr. stk.

Mundbind foriøvrigt en effektiv måde at bremse smittespredningen på da den udover at bremse dråbe/luftbåren smitte, i endnu højere grad forhindrer at man piller sig i ansigtet fordi masken jo er "i vejen", så lærer man hurtig at holde snitterne fra ansigtet. En Japansk undersøgelse viser at en Japaner i gennemsnit (ubevidst) berører sit ansigt 27 gange i timen!

Så på med mundbind i det offentlige rum!!!)

Resultat: Taiwan der består af ca. 24 mio. mennesker (der lever på et område på størrelse med Jylland og hvor over halvdelen af arealet er tyndt befolkede bjergområder) har til d.d. haft 455 tilfælde af COVID-19 hvoraf 7 er døde. 400 af tilfældende er kommet udefra og 55 tilfælde er sket ved smitte mellem mennesker i Taiwam. Det er over 2 mdr. siden de har haft et lokalt menneske til menneske smitte indenfor Taiwans grænser. Under hele forløbet har næsten alle Taiwanesiske foretninger/virksomheder været åbne med en tæt på normal dagligdag mm. dog med nogle begrændninger især i de første par mdr. af pandemien. Der er påbud om brug af mundbind når offentlig tranport benyttes - Taiwaneserne er vant til at bruge mundbind i det offentlige rum. Det er en vansag at benytte mundbind i det daglige skulle jeg hilse og sige fra Taiwan med op til 40 C. og 100% R.fugtighed. Ja, det er såmænd muligt at bære mundbind under løbeturen også ;-) (og ja, det er undersøgt og bekræftet mange gange at brug af mundbind IKKE nedsætter ilt indtaget.....)

13
23. juli 2020 kl. 10:30

Kan du ikke selv passe på og tage dine forholdsregler uden at du får et påbud?

Det er teamwork, ikke bare de tiltag vi selv kan gøre. Afstand til andre har to endepunkt dig og de andre og masker er fint men det virker meget bedre hvis alle har dem på.

Generelt kan man sige at jo yngre folk er desto mindre bekymrer de sig og for at gøre det meget værre så er alle drukfester er opskrift på effektiv smittespredning.

12
23. juli 2020 kl. 10:06

Det skrives at flokimmunitet er langt væk, da kun få har dannet antistoffer - men - mange andre artikler / undersøgelser peger jo på at smittede med få symptomer i mange tilfælde slet ikke har dannet nye specifikke antistoffer!</p>
<p>Hvad det i praksis betyder er jo særdeles interessant....

Det allermest interessante er ikke, om man danner antistoffer eller T-celler (selv om det selvfølgelig er godt).

Det allermest interessante er, om man kan blive syg (eller smittefarlig) flere gange med covid-19 - uanset, hvad mekanismen bag en eventuel immunitet er.

Der er, så vidt jeg ved, eksempler på, at man kan teste positiv flere gange, også med en længere periode mellem testene. Men der var ikke tale om nye symptomer.

Jeg mener ikke, det er afklaret, om det var en testusikkerhed eller reel infektion. Heller ikke, om det er den samme infektion, der eventuelt bliver i kroppen, eller ny smitte.

Det er heller ikke afklaret, om den person, der tester positiv måske et par måneder efter den første positive test, er smittefarlig.

Det ville være meget interessant at få afklaret.

11
23. juli 2020 kl. 09:59

Da vi stort set har fået Covid-19 udryddet herhjemme, må det antages at nye tilfælde har baggrund i importerede smitte. Så ALLE - (både danske hjemrejsende såvel som udenlandske turister / folk med lovligt ærinde) - skal testes ved indrejse over såvel landegrænse / lufthavne og færgelejer 24/7. Ingen undtagelse - pånær måske pendlere som underkastes kontrol med f.eks. 2 ugers interval. Er der så nogen som testes postiv kan vi formentlig ret enkelt og billigt opspore hvem pågældende har været i kontakt med. Teoretisk kan man selvfølgelig opleve nogle som er blevet smittet indenfor sidste ½-hele døgn FØR indrejse. Men over 90 % af alle nye smittede brudes kunne fanges.

10
23. juli 2020 kl. 09:54

bør vi vel sigte efter et smittetal der ligger så højt som muligt - ellers bliver pinen bare ved i det uendelige.

Det vil sige, at du allerede nu udelukker, at der vil blive udviklet en effektiv vaccine - eller en mere effektiv behandling?

Ellers kan man da lige så godt sige, at mens vaccinen er på vej, bør vi sigte efter et smittetal så lavt som muligt for at undgå sygdom, lidelse og død, indtil vi bliver vaccineret.

9
23. juli 2020 kl. 09:48

Det skrives at flokimmunitet er langt væk, da kun få har dannet antistoffer - men - mange andre artikler / undersøgelser peger jo på at smittede med få symptomer i mange tilfælde slet ikke har dannet nye specifikke antistoffer!

Hvad det i praksis betyder er jo særdeles interessant....

Noget tyder på at vi har andre metoder end 'bare' antistoffer - og at disse virker mod coronaen!?!? Andre undersøgelser viser a antistofferne ikke holder længe. Men når de kan dannes en gang, så kan de igen.

Alt sammen betyder bare at vi ikke kan bruge antistof tal alene til at vurdere flokimmunitet. Kunne jo være at vejen frem i virkeligheden er at blive bedre til at identificere de særligt modtagelige i risikogrupperne, og fokusere på afhjælpende behandling der!

7
23. juli 2020 kl. 07:52

Det gælder vel om at presse mest muligt på, for at vi på en kontrolleret måde opnår immunitet som verdenssamfund, specielt i ferieperioden hvor samfundet alligevel er nedlukket. Ellers får det jo ingen ende - alle er vel interesseret i at tilstandende bliver normale så hurtigt som muligt. Sygehusene er på ingen måder overbelastet og har så vidt jeg kan læse mig til slet ikke været det, så med sygehusenes corona-kapacitet som pejlemærke bør vi vel sigte efter et smittetal der ligger så højt som muligt - ellers bliver pinen bare ved i det uendelige. Og så ville det være rigtigt fint hvis smittetallet altid blev oplyst i forhold til antal testede - Den måde det bliver rapporteret fra de forskellige lande på nuværende tidspunkt er tæt på ubrugelig.

6
22. juli 2020 kl. 23:36

Ja man kan kun passe på sig selv,og blot ryste på hovedet .Utroligt at myndighederne tilsyneladende er ligeglade ..

Man kan også se det sådan at folk må selv passe på og tage ansvar. Myndighederne har oplyst om risikoen og hvordan du kan mindske den. Det andet kan blive lidt "storebroragtigt". Kan du ikke selv passe på og tage dine forholdsregler uden at du får et påbud? Vi spøgte med, at i Sverige var alt forbudt som ikke var tilladt. Nu virker det som om vi er ved at bytte om.

5
22. juli 2020 kl. 23:02
4
22. juli 2020 kl. 21:10

Ja man kan kun passe på sig selv,og blot ryste på hovedet .Utroligt at myndighederne tilsyneladende er ligeglade ..

3
22. juli 2020 kl. 20:24

Er i Skagen på ferie netop nu. Jeg kan bekræfte at der absolut ikke udvises nogen forholdsregler overhovedet blandt gæsterne. I gågaden, havne området og alle spisestederne er der propfyldt af mennesker, der står tæt sammen. Det samme i supermarkeder og campingpladserne. Vi snakker tusinder og atter tusinder, som alle har besluttet at holde deres ferie i DK.

2
22. juli 2020 kl. 20:03

Jeg må erklære mig enig i dette. Man kan næsten kun forvente en opblomstring af smitten når folk for alvor vender hjem her i august, præcist som efter vinterferien. I mens kan man kun håbe på folk (og myndighederne) tager nok forholdsregler for at undgå en fornyet nedlukning af samfundet. Man bliver bare hurtigt skeptisk når man tager uden for hjemmet og iagttagere folks tætte færden i bybilledet og turistattraktionerne.

1
22. juli 2020 kl. 16:43

Forstår ikke at myndighederne lukker samfundet ned ,Og derefter åbner det fuldt op igen for rejser til Udlandet .Unge rejser til Barcelona hvor der er udgangsforbud .,.Corona skal nok desvære vende tilbage i fuld styrke igen ..Folk er fucking ligeglade Jeg ser folk ikke spritter af når de går ind i butikker .Og afstandskravet det er en saga blot. Myndighederne politiet lukker tilsyneladende øjenene for de,t Blot se Hellerupp ugen i Skagen ,,