Eksperter: Udryddelsen af dyr og planter er en ynkelig fiasko
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksperter: Udryddelsen af dyr og planter er en ynkelig fiasko

Det står rigtig skidt til med den danske natur. Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) er på trapperne med en rapport, der understreger, at Danmark ikke lever op til sit mål om at standse tabet af biodiversitet.

I ingen af de ni danske økosystemer, DMU har undersøgt, er tabet af biodiversitet standset. Vi mister altså fortsat mangfoldighed i både skove, vandløb, søer, på marker, enge, heder, ved kyster og i byer.

»Det er en eklatant fiasko, at man ikke har fået stoppet tilbagegangen. Danmark bliver fattigere, når vi får mindre natur, færre sommerfugle, færre fugle ved kysterne, færre blomster på engene samt færre frøer, firben og svampe. Det forringer vores velfærd,« mener seniorforsker Rasmus Ejrnæs fra DMU ifølge Jyllands-Posten.

Illustration: DTU

Han er en af hovedforfatterne bag en rapport, som offentliggøres ved et stort symposium i næste uge.

Professor Kaj Sand Jensen, ansvarlig for undervisningen i biodiversitet ved Københavns Universitet, mener, at den nuværende regering har svigtet naturen.

»Vi er gået fra at gøre en pæn indsats på naturområdet til at gøre det rigtigt skidt. Vi ligger nu på niveau med lande som Makedonien. Det er ynkeligt,« siger Kaj Sand Jensen ifølge Jyllands-Posten.

Miljøminister afviser

Danmark tilsluttede sig i 1992 biodiversitetskonventionen sammen med det meste af resten af verden og lovede dermed, at tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skulle være standset senest i 2010. Men ingen har levet op til målet.

Miljøminister Karen Ellemann (V) afviser ifølge Jyllands-Posten anklagerne fra de danske forskere.

»Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed er ikke kun et dansk fænomen, det er et globalt problem,« understreger ministeren, der mener, at kampen for at bevare den biologiske mangfoldighed er lige så vigtig som kampen for at undgå klimaforandringer.

Har udsat deadline til 2020

Verden indgik i efteråret 2010 en ny aftale om verdens biodiversitet. Denne gang er målet, at landene i 2020 har reduceret presset på biodiversiteten, og genoprettet økosystemerne.

Der er vedtaget 20 delmål, der retter sig mod de områder og sektorer i samfundet, der udgør den største trussel for biodiversiteten - nemlig landbrug, fiskeri og skovbrug.

For eksempel er det aftalt, at alt fiskeri i verden skal være bæredygtigt i 2020, så overfiskning undgås. Og inden 2020 skal mindst 17 procent af verdens landareal og 10 procent af oceanerne være udpeget til beskyttede områder.

Landene er også blevet enige om, at forøge ressourcerne til biodiversiteten substantielt frem mod 2020. Om to år på den næste COP11 i Indien, skal landene lave mere konkrete aftaler om ressourcerne.

Truer vores liv

Chefen for FN's sekretariat for biodiversitetskonventionen, Ahmed Djoghlaf har tidligere udtalt til Ingeniøren, at selve grundlaget for livet på Jorden - ilt, vand, fødevarer og medicin - er truet, fordi vi alt for uhæmmet omdanner natur til landbrug, infrastruktur og byer.

»Tabet af biodiversitet er dramatisk - vi mister dyre- og plantearter med stor hastighed. Det kan ikke fortsætte. Vi bliver nødt til at stoppe tabet af biodiversitet, hvis liv på Jorden skal fortsætte,« siger han.

Læs Ingeniørens tidligere artikler om biodiversitetsaftalerne og -udfordringerne ved at følge links i venstre spalte.

Dokumentation

Læs mere om symposiet om biodiversitet her

Har man en lille smule interesse i vores fremtid, bør man se denne film, som har premiere her i weekenden http://www.zeitgeist3.dk - Dette er den tredje film i en kommentarserien, af 4 planlagte film. De to første er blandt de mest sete film på nettet, med over 100 mio. visninger og vinder af to filmfestival priser.

  • 0
  • 0

Når man pløjer al tilgængelig jord op, selv hvor der for en normal betragtning ikke kan dyrkes, marginaljorderne, og plasker hele landbrugsarealet til med pesticider (i newspeak kaldet "plantebeskyttelsesmidler") og overhælder det med afføring svarende til 50 millioner mennesker (gylle) - så giver resultatet sig selv: man laver grønne monokultur-ørkner!
Medicinering af svin (nødvendig pga. af en uetisk produktionsmåde) truer vores egne liv. Vi spiser billige medicinfyldte flæskestege og ødelægger derved os selv og naturen.
Løsning - stop al landbrugsstøtte, giv naturstøtte i stedet (nej der bliver ikke fødevaremangel, der bliver meget billigere!)

  • 0
  • 0

Man kan kun bevare biodiversitet ved at sætte arealer af til det.
Som jeg ser det burde vi satse på at udnytte de arealer som er under plov så efektivt som muligt. Præcis som vi forsøger at bruge alle andre resourcer så effektivt som muligt.

Sideløbende med det må man så fra statens side aktivt opkøbe nøglearealer og gøre dem til totaltfredede nationalparker.

Tænk engang, hvis vi havde satset på det frem for dødsejleren økologisk jordbrug. Det giver 1/3 lavere udbytte. Omregnet til nationalparker er det et areal på størrelse med Falster. (1/3*167000 økologisk ha i 2008.)

  • 0
  • 0