Eksperter: Tre tip til at få job via LinkedIn

23. januar 2018 kl. 05:23
Eksperter: Tre tip til at få job via LinkedIn
Illustration: dennizn/Bigstock.
LinkedIn er en central del af jobsøgeres værktøjer. Jobfinder fortæller, hvordan du bruger LinkedIn til at udvide dit netværk og blive fundet af dit drømmefirma uden selv at søge jobbet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tre tip:

  • Udvid dit netværk med relevante fagpersoner - men forklar, hvorfor du vil forbindes.

  • Brug de rette nøgleord i din profil for at blive fundet af headhuntere og virksomheder.

  • Søg inspiration på andres profiler, hvis du savner input.


Over halvdelen af medlemmerne i IDA får job gennem deres netværk eller LinkedIn. Jobsøgere skal derfor lære at bruge de digitale værktøjer til at øge deres muligheder for at finde arbejde.

Særligt LinkedIn har givet et bredt udvalg af nye tilgange til jobsøgningen, men hvordan bruger man egentlig netværkssiden til at få et job?

Nye jobtilbud hver uge. Tjek de nyeste opslag på Jobfinder.

Jobfinder har spurgt en række fagfolk, som alle beskæftiger sig med at ansætte, rådgive jobsøgere eller headhunte kandidater: Hvad kan jobsøgere bruge LinkedIn til?

De gængse svar er selvfølgelig, at det kan hjælpe dig til at stifte nye professionelle bekendtskaber, gøre dig opmærksom på jobmuligheder og måske endda score dig et nyt job, men præcis hvordan gør man det?

Erhvervsleder: Forklar, hvorfor du vil forbindes

»Jeg har ansat flere via LinkedIn. Jeg har simpelthen opfordret dem til at give mig et kald, hvis jeg synes, deres profil ser spændende ud,« erklærer Morten Nørgaard Morthorst, leder for DIS (Dansk Ingeniør Service) i Aalborg. Illustration: Nasa.

Det første åbenlyse svar er at bruge mediet til at udvide sit netværk – det kan direkte sikre dig et nyt arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Potentialet i LinkedIn er der ingen tvivl om, fastslår Morten Nørgaard Morthorst, leder for DIS (Dansk Ingeniør Service) i Aalborg:

»LinkedIn er guld værd. Jeg har ansat flere via LinkedIn. Jeg har simpelthen opfordret dem til at give mig et kald, hvis jeg synes, deres profil ser spændende ud.«

Ingeniører efterspørges til produktion og logistik. Tjek dine muligheder.

Men hvad gør man lige, når ens nuværende netværk kun tæller tidligere studiekammerater? Det er heldigvis ikke svært, fremhæver Morten Nørgaard Morthorst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Folk på jobjagt skal bare forsøge at finde de rette forbindelser at matche med.

Faktisk kræver det bare, at man sender en anmodning til personen. Men det er afgørende at vedhæfte en forklarende besked eller begrundelse for, hvorfor man opsøger vedkommende.

»Jeg forbinder med alle personer, hvor jeg kan se, at det har en interesse eller sammenhæng for mig eller dem. Derfor bør man lige beskrive, hvorfor man ansøger om at blive en del af mit netværk,« fortæller Morten Nørgaard Morthorst.

Han advarer imod at sprede ansøgninger på LinkedIn uden omtanke. Det handler om, hvorvidt den anmodende part har en faglig eller professionel begrundelse. Eksempelvis kan det være, at personen jagter indsigt i en bestemt virksomhed eller i en anden branche. Uanset årsagen skal du dog forklare dig, påpeger Morten Nørgaard Morthorst:

»Hvis jeg ikke kan se, at de kan bruge mig eller omvendt, så er det mest bare støj.«

Få firmaer til at finde dig gennem LinkedIn

Men LinkedIn byder på mere end karrierefremmende forbindelser. Selv som passiv jobsøger kan drømmejobbet havne lige i skødet på dig, hvis du forstår at pleje din profil.

Rekrutteringsansvarlig hos headhunterfirmaet Capax Jo Ran Billetoft fortæller, hvordan hun i sit arbejde benytter mediet til at finde frem til spændende kandidater.

»LinkedIn er et glimrende værktøj, hvis folk bruger det proaktivt. Få nye forbindelser, meld dig ind i fagtekniske netværksgrupper, og sørg for at ajourføre din profil, kompetencer samt erfaring,« oplyser headhunteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Design- og udviklingsingeniører er den mest eftertragtede vare lige nu. Find det rette job for dig.

Særligt det sidste er vigtigt, hvis du håber på at dukke op på skærmen hos diverse headhuntere.

»Virksomheder benytter tit LinkedIn som rekrutteringsnetværk, og det gør vi også hos Capax. For eksempel søger vi efter specifikke kompetencer, når vi skal finde den rette specialist til et firma. «

Når headhuntere går på jagt efter eksempelvis en skarp C-sharp-udvikler, viser LinkedIn dem lister med kandidater, som har netop de efterspurgte kompetencer.

Ved at udfylde din profiltekst og kompetencer med de rette nøgleord kan du øge dine chancer for at blive opdaget, når HR-afdelinger eller headhuntere leder efter potentielle medarbejdere.

Behov for dygtige folk inden for business og management. Find dit næste job.

Dog må jobsøgere for alt i verden aldrig lyve eller overdrive for meget. Snyder du på kompetenceparametret, vil det med garanti blive opdaget, og dine jobchancer reduceret til nul.

»Det er et spild af begge parters tid, hvis kandidater overdriver deres kompetencer i stor stil. Det øger risikoen for, at vi kontakter personen med en stilling, som er irrelevant for vedkommende,« forklarer Jo Ran Billetoft, der påpeger, at jobsøgere ofte vil mistrives i job, som de ikke har de helt rette kompetencer til.

Men det er stadig vigtigt at udfylde sin profil med sine kvalifikationer, hvis man vil øge sine jobchancer.

»De rette nøgleord gør en stor forskel i forhold til at blive fundet af rekrutteringsfolk,« fortæller Jo Ran Billetoft.

Søg inspiration hos andre

Hvis du er i tvivl om, hvilke kompetencer der bliver revet ned af hylderne, kan du undersøge andre profiler, som har lignende baggrunde og erhvervserfaring.

Ingeniører inden for drift og tilsyn har flere spændende muligheder. Se de nyeste opslag.

Hos Ingeniørforeningen pointerer karriererådgiver Majbrit Ølgaard, at du kan sammenligne dine styrker og svagheder med disse profiler og dermed fremhæve præcis de kvalifikationer, som kan overbevise arbejdsgiver om din relevans for jobbet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger