Eksperter: Sygehusrenovering bliver mindst 30 milliarder kroner dyrere

9. februar 2009 kl. 10:253
Byggeeksperter og regionspolitikere advarer: Sygehusrenovering kræver op til dobbelt så mange penge.
Artiklen er ældre end 30 dage

40 milliarder kroner er slet ikke nok til at fremtidssikre Danmarks sygehuse. Det kræver mindst 70 milliarder, advarer byggeeksperter og regionspolitikere ifølge Berlingske Tidende nu, efter at regeringen har afsat 40 milliarder kroner til modernisere sygehusparken.

Paradoksalt nok var Venstre for bare 14 måneder siden enig med sine nuværende kritikere. Da den nuværende finansminister var sundhedsminister, fremlagde Lars Løkke Rasmussen en plan for, hvordan der skulle bygges og moderniseres sygehuse for mellem 80 og 90 milliarder kroner.

Dengang høstede Venstre meget ros for at lytte til eksperterne, der sagde, at det på sigt var langt billigere at bygge nye supersygehuse end at lappe de gamle.

Men i mellemtiden er der kommet andre boller på suppen. Nu er midlerne til regeringens højprofilerede satsning på at sikre syge danskere behandling i verdensklasse på topmoderne sygehuse, halveret. Og resultatet af de beskårne midler til regionerne vil stensikkert vise sig, mener eksperterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der vil kunne laves nogle tiltrængte forbedringer for de 40 milliarder kroner, men vi får ikke noget tip-top sygehusvæsen for de penge,« siger udviklingschef i Cowi, Helle Gaub, til Berlingske.

Og formanden for sundshedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astmann, S, siger:

»Der er en betydelig risiko for at ende i en situation som den med DR Byen og koncerthuset, der viste sig at blive langt dyrere end budgetteret.«

De 40 milliarder skal både række til at bygge to helt nye sygehuse og ombygge 12-13 eksisterende sygehuse.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mener ifølge Berlingske, at pengene giver en »helt unik chance for at give sundhedsvæsenets rammer et samlet og gennemtænkt løft«.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
9. februar 2009 kl. 17:25

Efterlønnen koster 26 GKr årligt på finansloven. Den reele omkostning er [b]mindst[/b] det dobbelte! Uden efterlønnen var der snildt råd til både 70 mia til hospitalerne såvel som mange andre velfærdsprojekter. I 2001 var udfordringen at stoppe tilstrømningen til Danmark af personer fra tredielande. I dag er udfordringen at stoppe tilstrømningen til efterlønnen. [b]

  1. Stands ulykken, som tilstrømningen til efterløn er
  2. Giv velfærdsstaten livreddende førstehjælp
  3. Tilkald hjælp fra eksperterne. [/b]
2
9. februar 2009 kl. 12:00

det er typisk ,med offentlig byggeri, ! de sætter altid prisen for lavt,, for at få det igennem folketinget, og så kommer pengene jo nok, til færdig gørelsen, man må forlange rigtige priser!! også det offentlige!!!hl jan

1
9. februar 2009 kl. 11:41

Et sygehus er mange ting. De store som "riget" Skejby og OUH har med skiftende held vist at de er væsentlig bedre rustet til at klare en "over middel" opgave. Dvs. en diagnosticering af patienter med rimelig hastighed og sikkerhed. Klondyke syndromet, vækst er godt, dobbeltvækst dobbelt så godt har nu hersket i årtier i sygehusområdet, alle lidt mindre sygehuse har stået i kø for at få midler til alt. Patienterne har betalt prisen, i form af for mange fejlbehandlinger, en statestik-tit med dødelig udgang procentuelt langt over gennemsnittet på lands og verdens-plan, - politikere og andre har reageret alt for sent, hvis overhovedet. Altså rent pengespild. --- Det er på tide at befolkningen indser at et sygehus er en kompliceret ting, der også kræver forståelse for sine funktioner, der både omhandler penge, teknik, uddanellese, ledelse, men også mennesker. Hvor ville man have skaffet alle de mennesker fra? der skulle passe de nye typer af behandlinger der konstant søges om, fra alle sygehuse, når man ikke engang kan besætte ganske almindelige lægestillinger, i de nuværende stillinger? Det ville være naturligt at lade de systemer udvikle sig der viser gode overlevelses / tilfredsheds tal direkte fra patienterne. Derfor må det også være fair overfor alle at Skejby får penge, og muligheder. OUH står ligeså stærkt, og skulle efter denne model også være sikret en fremtidig vækst, og det vil / skal foregå på bekostning af de mindre sygehuse. Bedre behandling og helbredelses statestikker må være afgørende, og ikke lokale interr.

g