Eksperter strides: Er Lammefjorden eller stenbrud Danmarks laveste punkt?

Bestyreren af sitet Danskebjerge.dk og Geodatastyrelsen er uenige om, hvad der skal kategoriseres som Danmarks laveste punkt.

Jacob T. Johansen fra Danskebjerge.dk peger på Lammefjorden, hvor det laveste sted ligger 7,5 meter under havets overflade.

Det gør tilmed Lammefjorden til det laveste punkt i Vesteuropa. Holland kan 'kun' præstere områder, der ligger omtrent 7,0 meter under havets overflade.

Den laveste del af Lammefjorden findes ved Audebo tæt ved dæmningen.

I sin husavis 'Stedsans' peger Geodatastyrelsen dog på, at der på Bornholm findes et stenbud i Knudsker nordøst for Rønne, der er målt til at befinde sig 40 meter under havets overflade, og som derfor må karakteriseres som Danmarks laveste punkt.

Jacob T. Johansen accepterer dog ikke, at menneskeskabte huller skal tælle med i opgørelsen. Hvis man gjorde det, ville det bornholmske stenbrud også blive overgået i af bl.a. et brunkulsbrud i Nordrhein-Westfalen i Tyskland, der ligger næsten 300 meter under havet, i kampen om den vesteuropæiske rekord.

Og skal man så også medregne borehuller i den danske del af Nordsøen eller på land, når man skal finde det laveste punkt? spørger Jacob T. Johansen.

Man kan naturligvis også hævde, at inddæmningen af Lammefjorden er menneskeskabt, men det rokker dog ikke ved, at det laveste punkt i området er naturskabt.

Hvis Danmark stadig skal have Vesteuropas laveste punkt, gælder det om at holde fast i en definition, der siger, at punktet skal være naturskabt, mener Jacob T. Johansen.

Tørlægningsarbejdet af Lammefjorden begyndte allerede i 1874 og blev fuldt afsluttet i 1943. For at komme af med regnoverskuddet pumpes i gennemsnit 16 mio. kubikmeter vand om året ud af området.

Dokumentation

Stedsans sætter fokus på: Danmarks laveste punkt
BLIVER LAMMEFJORDEN SLÅET AF GRANITBRUD PÅ BORNHOLM?

Emner : Geologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"For at komme af med regnoverskuddet pumpes i gennemnit 16 mio. kubikmeter vand". I minuttet?

 • 0
 • 0

Definitionen er nærmest umulig, hvad f.eks med offshore monopæle til Vindmøller? Her bankes pælen i bunden og tømmes for vand, men der bliver ikke rørt ved sandet, så arealet er naturskab og urørt af mennesker. Dæmning er blot lidt mere snæver end den i Lammefjord, men der er ingen aktiv vand pumpning.

 • 0
 • 0

Hvorledes bliver man “dansk bjergekspert”, jeg bor tæt på Himmelbjerget og har ofte været på Bornholm, er jeg dansk bjergekspert?

 • 0
 • 0

"For at komme af med regnoverskuddet pumpes i gennemsnit 16 mio. kubikmeter vand om året ud af området."

Den totale nedbør for området er ca. 28 mio kubikmeter, evapotransspiration skulle så blot være på 12 mio kubikmeter? Hvor meget tilføres så fra omkringliggende arealer?

Det må så være tale om vandoverskud = nedbørsoverskud + grundvandstilførsel. Ved 7 meter og mere i niveauforskel, er bidraget fra grundvandstilførsel ikke uvæsenlig.

 • 0
 • 0

et krav til hullet er vel at solen mindst kan skinne derned eller at det er åben hvis det skal betragtes som et landområde og ikke et "hul"

 • 0
 • 0

--- er en umulig definition. Alt hvad vi har her i landet (og mange andre steder) er måske ikke direkte menneskabt, men påvirket af mennesker.

Hvornår bliver noget menneskeskabt naturligt - er det efter 100, 1.000 eller 10.000 år?

Det er derfor nok nødvendigt at have nogle flere kriterier med. F.eks. kan Lammefjorden måske indgå i en kategori "åbne landarealer", og stenbrudet "industri-arealer" eller "arealer med råstsof-udvinding".

Det er lidt ligesom diskusionen om bjerges højde skal måles ud fra havoverfladen, eller den omkringliggende havbund :-)

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten