Eksperter slår alarm: Sprøjtegifte truer grundvandet
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksperter slår alarm: Sprøjtegifte truer grundvandet

Pesticider fra landbrugets sprøjtegifte finder i stadig stigende grad ned til vores grundvand. Det viser en ny opgørelse, som rådgiverfirmaet Niras har udarbejdet for Miljøstyrelsen.

Sidste år fandt man pesticidrester i 39 pct. af alle de grundvandsboringer, som myndighederne benytter til at holde øje med udviklingen. Det er vokset fra 32 pct. i 2007.

Og i stadig flere boringer overskrider indholdet af giftstoffer grænseværdien, viser opgørelsen, der omfatter 26 pesticider og nedbrydningsprodukter i 515 analyser.

Professor: Alarmerende udvikling

Udviklingen er alarmerende, mener professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø.

»Når vi finder pesticider med så høj frekvens i grundvandet, er det et problem. Jeg synes ærligt talt ikke, at de tiltag, som myndighederne har i gang, fungerer,« siger han.

Den nye opgørelse er en del af en rapport, der primært skal forklare, hvordan aktivstoffet glyphosat fra Danmarks mest solgte sprøjtegift, Roundup, er havnet i grundvandet. Glyphosat skulle netop ikke kunne forurene vandet.

»Glyphosat sætter prikken over i'et. Fundene viser, at det er meget vanskeligt at bruge kemikalier i store mængder og forhindre, at de kommer ned i grundvandet,« siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

De nye tal bekymrer også de danske vandværker. Den seneste opgørelse over deres boringer viser, at der er pesticidrester i 23 pct. af dem.

»Indtil videre har vi været i stand til at begrænse antallet af fund over grænseværdien ved at finde nye boringer og lukke gamle. Men det bliver sværere og sværere,« siger konsulent Claus Vangsgaard fra vandværksorganisationen Danva.

Han hæfter sig ved, at der bliver fundet rester fra flere og flere af de sprøjtemidler, der er godkendt i dag, i drikkevandsboringerne - dermed er det ikke kun fortidens synder, der rammer vores drikkevand.

I 2004 var godkendte pesticider kun skyld i, at 0,3 procent af boringerne blev lukket. Det er i dag firedoblet til 1,2 procent, på trods af at nogle af de pesticider, der var tilladt i 2004, i dag er forbudt eller omfattet af restriktioner. Alt i alt er cirka 5 procent af landets godt 8.000 drikkevandsboringer lukket pga. pesticidforening over grænseværdierne.

Godkendelser beskytter ikke vandet

»Det danske godkendelsessystem for pesticider nytter ikke meget, når vi taler om enkelte vandboringer. Selv de mest såkaldt grundvandsvenlige sprøjtemidler risikerer at ryge i vandboringerne i koncentrationer over grænseværdien,« konkluderer Claus Vangsgaard.

Forskningsinstitutionen Geus står for de officielle opgørelser over pesticider i dansk grundvand, men er endnu ikke færdig med sine analyser af målingerne fra 2010. Derfor vil konstitueret statsgeolog Walter Brüsch ikke kommentere den nye opgørelse.

Han påpeger dog, at der i Geus' opgørelser ikke har været en klar stigning af pesticider i de seneste år. Til gengæld viser hans analyser, at mere end fire ud af ti boringer er forurenet.

»Det er slemt nok. De øvre dele af grundvandsmagasiner er meget stærkt påvirket af pesticider,« siger Walter Brüsch.

Den socialdemokratiske miljøordfører Mette Gjerskov kræver, at regeringen straks griber ind over for landbrugets brug af sprøjtegifte, som partiet gerne vil have en afgift på.

»Vi ser giftstoffer i grundvandet igen og igen,« siger hun og påpeger, at landmændene stadig oftere sprøjter deres marker.

Miljøstyrelsen følger udviklingen nøje.

»Men vi skal se flere detaljer om hvert enkelt pesticid i overvågningsrapporten, før vi kan konkludere noget. Så vi har bedt om, at man tydeligt kan se, hvilke stoffer der er forbudt, og hvilke der stadig er tilladt,« siger kontorchef Lea Frimann Hansen.

Udviklingen er alarmerende, mener professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø

  • professoren citeres således:

Når vi finder pesticider med så høj frekvens i grundvandet, er det et problem

  • kan det så heraf udledes, at 'problemer' [b]generelt[/b] er 'alarmerende'? :)
  • 0
  • 0

Det er godt nok landbruget, der bruger midlerne, men de er godkendt af Miljøstyrelsen, så landbruget er i god tro, og Miljøstyrelsen er ansvarlig for forureningen.

  • 0
  • 0