Eksperter opskriver dansk skifergaspotentiale med 40 procent

Danmark sidder på langt større skifergasressourcer end hidtil antaget. Det vurderer amerikanske energieksperter, der netop har opdateret sit tidligere estimat om potentialet for skifergas uden for USA.

Estimatet er udarbejdet af det amerikanske energiagentur, EIA, i en vurdering af 137 skiferformationer i 41 lande, herunder Danmark.

Ifølge EIA rummer den danske undergrund et potentiale for 906 milliarder kubikmeter naturgas fra alunskiferlag (32 tcf). Det er en opskrivning på godt 250 milliarder kubikmeter eller knap 40 procent i forhold til det seneste estimat på 650 milliarder kubikmeter, som det lød i 2011.

Opskrivningen på det 250 kubikmeter svarer til næsten halvanden gang de mængder gas, der indtil videre er produceret i den danske del af Nordsøen.

Det er ikke kun i Danmark, der vurderes at være mere gas og olie fra skiferlagene. EIA øger tidobler de globale mængder af skiferolie (inkl. USA) til 345 milliarder tønder og øger de globale skifergasforekomster med 10 procent til over 200.000 milliarder kubikmeter.

Der kommer hele tiden ny viden, erkender EIA, men baseret på seneste analyser er det klart, at skiferformationer vil spille en afgørende rolle i de kommende år globalt set, hedder det i analysen.

EIA's estimater har været et stor del af debatten i Danmark for og imod skifergas, fordi de har været de eneste tilgængelige estimater. Og selvom de fleste europæiske eksperter regner tallene for overdrevne, har de dannet grundlag for flere debatter og folketingsspørgsmål.

'Teknisk indvindbare ressourcer'

EIA taler om det, man kalder de teknisk indvindbare ressourcer. Det er med andre ord langtfra sikkert, om gassen vil være kommercielt attraktiv. Samtidig kan geologien spille et puds. Eksempelvis hvis skiferlagene ligger for højt, for så vil gassen sive fra formationerne.

De nye estimater fra EIA vil helt sikkert blive brugt i de danske debat især af fortalerne for en potentiel dansk skifergasprodutkion. Om der er gas, som kan indvindes og optræder i kommercielle mængder, kan kun prøveboringer afsløre. Lige nu er det franske energiselskab Total og Nordsøfonden ved at forberede en prøveboring i Nordjylland. Den forventes tidligst i sensommeren 2014.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

The EIA has cut its original estimate of recoverable shale oil reserves in California's much-hyped Monterey shale play by 96%

Read more: http://www.businessinsider.com/eia-montere...

Og det sjove er at det var evident for indtil flere år siden. Det krævede bare at man rent faktisk gad kigge på cash-flow, actual production and depletion for felterne.

Noget som man hos - var det mobil? - ikke kunne finde ud af uden at bruge kæmpe summer til at undersøge tingene selv.

Priserne på både gas og olie skal væsentligt op før det bliver rentabelt at starte på disse sidste elendige ressourcer. Jeg gætter på en fordobling til - så begynder det at give mening.

Jeg husker udmærket de mange debattører, som mente det ikke kunne være rigtigt - de havde bare ingen argumenter selvom de påstod de havde. Mon de har lært noget nu? Næppe...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten