Eksperter om Yousee-nedbrud: Vi har ikke set noget lignende i 20 år
Et nedbrud af hidtil uhørt omfang ramte YouSees kabel-tv-netværk nytårsaften. Langt de fleste kunder havde fået signalet igen efter et døgn, men få er fortsat ramt næsten 48 timer efter nedbruddet, og Yousee-ejeren TDC er fortsat tavse om fejlen.
Det får netværkseksperter til at undre sig. Det gælder blandt andre næstformand Thomas Haagendal fra Ingeniørforeningens teletekniske selskab, IDA Tele.
Eksperter: Uhørt og bekymrende
»Det er datadistributionsmæssigt en katastrofe, og vi har ikke oplevet noget lignende i moderne tid. Engang kunne man opleve, at telefonen var ude af drift fra tid til anden, men i dag er vi så afhængige af det, at vi betragter det som rent vand i hanen,« siger Thomas Haagendal, der til daglig er seniorkonsulent og arbejder med corenetværk i Netplan.
»Fejlen må være helt inde i maven på deres core-system. Det, der kan være overraskende er, at det tager så længe at genoprette. En genstart tager fem minutter normalt. Det tyder på et nyt problem uden procedurer eller recoveryprocesser for at genstarte og genskabe signalet for kunderne. Det er meget bekymrende ud fra serviceprovider-synspunkt. Tænk hvis det havde været en beredskabsmeddelelse,« påpeger han.
Også tidligere TDC-medarbejder og professor emeritus ved Aalborg Universitet, Ole Brun Madsen mener, at nedbruddet er uden fortilfælde. Også han påpeger, at nedbruddet kunne have været alvorligt i en anden kontekst.
Læs også: Sendemast på Yousees eget tag står bag kundernes sorte skærme
»Det er vigtigt med en debat i branchen om kvaliteten i vores systemer. Vi bliver mere og mere afhængige af dem. Nytårstalen var selvfølgelig god, men det havde været mere alvorligt, hvis det havde været banktransaktioner eller beredskabsmeddelelser, der gik tabt,« påpeger han.
Thomas Haagendal vurderer, at man ikke har oplevet noget lignende på danske netværk i 20 år. Den nærmeste lignende situation er et stort tele-nedbrud, der fandt sted i 2003 som følge af en strømafbrydelse, der ramte omkring 2 mio. elkunder.
TDC er tavse
Den mest konkrete oplysning om nedbruddet er at finde i det brev, som TDC har sendt til de berørte kunder.
‘Selve fejlen skyldes et ekstremt kompliceret fysisk nedbrud i vores system, og vi har selvfølgelig arbejdet benhårdt på at få den rettet, lige siden den opstod,’ hedder det i brevet, hvor kunderne blandt andet bliver lovet en ikke nærmere specificeret “underholdningsoplevelse” som plaster på såret.
Thomas Haagendal hæfter sig særligt ved formuleringen ‘et kompliceret fysisk nedbrud’.
»Fysisk nedbrud får det til at lyde som om, at nogen har hevet et stik ud. Det melder man normalt ikke ud, hvis der er tale om en softwarefejl,« siger han og peger på, at det dog er svært at forestille sig en hardwarefejl, der har så store konsekvenser.
Om den tolkning af brevet er korrekt, vil TDC ikke bekræfte over for Ingeniøren. Selskabet vil således ikke oplyse, om der stadig kan være tale om en softwarerelateret fejl.
Læs også: Mystisk fejl i signalomlægning gav sort skærm
En anden af de få konkrete oplysninger fra TDC handler om, hvordan systemet er blevet genstartet. Ifølge flere kilder kan netværk som YouSees normalt genstartes på ‘sekunder’ fra centralt hold, men det har ifølge en udtalelse fra TDC ikke været tilfældet efter nytårsaften.
»Mere end 99 procent af tv-kunderne har fået signalet tilbage. Det har været en hård nat, hvor alt disponibelt mandskab har været på opgaven. Opretningen efter nedbruddet har været en kompleks operation, der har betydet, at teknikerne manuelt skulle ud på vores 33 centraler over hele landet og genstarte installationerne,« sagde kommunikationspartner i YouSee, Nis Peder Kolby eksempelvis til TV2 søndag.
Den oplysning vil selskabet dog ikke bekræfte over for Ingeniøren mandag. Her bekræfter TDC blot, at der har været tale om en genstart, men vil ikke bekræfte den tidligere udtalelse om, at samtlige centraler er genstartet decentralt.
Hacking er en mulighed
Både Ole Brun Madsen og Thomas Haagendal påpeger uafhængigt af hinanden over for ingeniøren, at muligheden for, at hackere kan stå bag nedbruddet ligger lige for. Det samme pointerer seniorkonsulent og specialist i fibernet hos Netplan, Michael Jensen.
»Det er svært ikke at spekulere i, at det skyldes udenforståendes påvirkning af netværket,« konstaterer han.
Blandt indicierne, der peger i denne retning, er blandt andet den angiveligt manuelle opstart af hver enkelt central samt TDC’s lukkethed om sagen, påpeger han og tilføjer:
»Fakta er, at Yousee i løbet af de sidste år har opgraderet infrastrukturen med nyt udstyr fra en kinesisk producent og samtidig centraliseret deres management og overvågning af nettet. TDC er desuden et dybt professionelt firma med årelang erfaring,« påpeger han med henvisning til, at de mest oplagte menneskelige fejl virker usandsynlige i denne sammenhæng.
Læs også: Sort skærm for tusindvis af tv-kunder kommer bag på Yousee
Nogenlunde samme konklusion når Ole Brun Madsen frem til.
»I denne situation vil jeg sige, at det er usandsynligt, men muligt, at et nedbrud kunne være et hackerangreb. Man bliver nødt til at overveje det som en mulighed. Det kunne også være grunden til, at TDC ikke vil fortælle om det,« siger han.
Han peger blandt andet på, at TDC’s nylige leverandørskifte til kinesiske Huawei og indiske Tata kan være med til at mindske net-ejerens egen viden om nettet og udvide kredsen af personer med kendskab til opbygningen af netværket i en grad, der kan gøre det mere sårbart over for såvel tekniske fejl som angreb.
Afviser skudsekund, opdateringer og kanalomlægning
Når de peger på angreb som en mulighed, skyldes det blandt andet, at hardwarefejl virker usandsynlige i alle tre eksperters ører.
»Det undrer mig, hvis der kan være et single point of failiure i deres system. Der vil normalt være flere føringsveje, så trafikken kan komme andre steder fra,« pointerer Michael Jensen.
En fejlbehæftet softwareopdatering kan også være bag problemerne, vurderer alle eksperterne samstemmende. De vurderer tilmed, at det normalt ville være en mere sandsynlig forklaring, men at klokken 16.30 på nytåraftens dag er et besynderligt tidspunkt at opdatere.
Læs også: Undersøgelse: 4G-støj kan sende hvert andet danske tv i sort
»En sandsynlig forklaring er, at der er tale om en fejl på en opdatering, som uforudset har bredt sig. Det er noget af det mest rædselsfulde, man kan forestille sig. Det franske netværk blev lagt ned på mindre end et minut på den måde,« husker Ole Brun Madsen.
Han påpeger, at han har oplevet en lignende fejl på det nordjyske telefonnet for en del år tilbage. Her bredte en broadcast-test sig mellem centraler og skabte alt for meget trafik på nettet. En lignende fejl kan være sket i forbindelse med eksempelvis opdatering af modtagerbokse, vurderer han.
Han peger dog på, at en menneskelig fejl kan have startet en opdatering på et forkert tidspunkt og dermed kan have været med til at forårsage problemerne.
Læs også: DAB-sendere forstyrrer Yousee-kunders tv-signal
Alle tre eksperter maner spekulationer om at skudsekunder eller kanalomlægninger skulle have noget med nedbruddet at gøre, ganske enkelt fordi skudsekundet først fandt sted klokken 1 om natten, ligesom ændringer i sendenettet udrulles gradvis i løbet af januar.
Eksperter efterlyser åbenhed
Yousee har nu nedsat en taskforce, der skal opklare hvad der præcis er gået galt. Indtil den har afsluttet sit arbejde, vil selskabet ikke oplyse nærmere om fejlen. Netop det har alle de tre eksperter Ingeniøren har talt med fremhævet som usædvanligt.
»Det kræver en rigtig god forklaring. De burde jo i al offentlighed fremlægge, hvad der gik galt og overbevise alle om, at YouSee er en sikker leverandør af internet og tv, som man for eksempel ikke kan hacke. Dette her tyder jo på, at nogen har været inde i maven af netværket og lægge det ned for sjov,« konstaterer Thomas Haagendal.
»Det mest skræmmende er, hvis de ikke selv ved, hvad der foregår. Det kan igen tyde på hacking, men jeg gætter ligesom alle andre. Der er ikke nogen, der ved noget, når Yousee ikke oplyser noget,« fortsætter Thomas Haagendal.
