Eksperter om Yousee-nedbrud: Vi har ikke set noget lignende i 20 år

2. januar 2017 kl. 16:2732
Netværkseksperter undrer sig efter to dage fortsat over, hvad der kunne give sort skærm hos hovedparten af YouSees kunder nytårsaften. De spekulerer i menneskelige fejl og hackerangreb.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et nedbrud af hidtil uhørt omfang ramte YouSees kabel-tv-netværk nytårsaften. Langt de fleste kunder havde fået signalet igen efter et døgn, men få er fortsat ramt næsten 48 timer efter nedbruddet, og Yousee-ejeren TDC er fortsat tavse om fejlen.

Det får netværkseksperter til at undre sig. Det gælder blandt andre næstformand Thomas Haagendal fra Ingeniørforeningens teletekniske selskab, IDA Tele.

Eksperter: Uhørt og bekymrende

»Det er datadistributionsmæssigt en katastrofe, og vi har ikke oplevet noget lignende i moderne tid. Engang kunne man opleve, at telefonen var ude af drift fra tid til anden, men i dag er vi så afhængige af det, at vi betragter det som rent vand i hanen,« siger Thomas Haagendal, der til daglig er seniorkonsulent og arbejder med corenetværk i Netplan.

»Fejlen må være helt inde i maven på deres core-system. Det, der kan være overraskende er, at det tager så længe at genoprette. En genstart tager fem minutter normalt. Det tyder på et nyt problem uden procedurer eller recoveryprocesser for at genstarte og genskabe signalet for kunderne. Det er meget bekymrende ud fra serviceprovider-synspunkt. Tænk hvis det havde været en beredskabsmeddelelse,« påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også tidligere TDC-medarbejder og professor emeritus ved Aalborg Universitet, Ole Brun Madsen mener, at nedbruddet er uden fortilfælde. Også han påpeger, at nedbruddet kunne have været alvorligt i en anden kontekst.

Læs også: Sendemast på Yousees eget tag står bag kundernes sorte skærme

»Det er vigtigt med en debat i branchen om kvaliteten i vores systemer. Vi bliver mere og mere afhængige af dem. Nytårstalen var selvfølgelig god, men det havde været mere alvorligt, hvis det havde været banktransaktioner eller beredskabsmeddelelser, der gik tabt,« påpeger han.

Thomas Haagendal vurderer, at man ikke har oplevet noget lignende på danske netværk i 20 år. Den nærmeste lignende situation er et stort tele-nedbrud, der fandt sted i 2003 som følge af en strømafbrydelse, der ramte omkring 2 mio. elkunder.

TDC er tavse

Den mest konkrete oplysning om nedbruddet er at finde i det brev, som TDC har sendt til de berørte kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

‘Selve fejlen skyldes et ekstremt kompliceret fysisk nedbrud i vores system, og vi har selvfølgelig arbejdet benhårdt på at få den rettet, lige siden den opstod,’ hedder det i brevet, hvor kunderne blandt andet bliver lovet en ikke nærmere specificeret “underholdningsoplevelse” som plaster på såret.

Thomas Haagendal hæfter sig særligt ved formuleringen ‘et kompliceret fysisk nedbrud’.

»Fysisk nedbrud får det til at lyde som om, at nogen har hevet et stik ud. Det melder man normalt ikke ud, hvis der er tale om en softwarefejl,« siger han og peger på, at det dog er svært at forestille sig en hardwarefejl, der har så store konsekvenser.

Om den tolkning af brevet er korrekt, vil TDC ikke bekræfte over for Ingeniøren. Selskabet vil således ikke oplyse, om der stadig kan være tale om en softwarerelateret fejl.

Læs også: Mystisk fejl i signalomlægning gav sort skærm

En anden af de få konkrete oplysninger fra TDC handler om, hvordan systemet er blevet genstartet. Ifølge flere kilder kan netværk som YouSees normalt genstartes på ‘sekunder’ fra centralt hold, men det har ifølge en udtalelse fra TDC ikke været tilfældet efter nytårsaften.

»Mere end 99 procent af tv-kunderne har fået signalet tilbage. Det har været en hård nat, hvor alt disponibelt mandskab har været på opgaven. Opretningen efter nedbruddet har været en kompleks operation, der har betydet, at teknikerne manuelt skulle ud på vores 33 centraler over hele landet og genstarte installationerne,« sagde kommunikationspartner i YouSee, Nis Peder Kolby eksempelvis til TV2 søndag.

Den oplysning vil selskabet dog ikke bekræfte over for Ingeniøren mandag. Her bekræfter TDC blot, at der har været tale om en genstart, men vil ikke bekræfte den tidligere udtalelse om, at samtlige centraler er genstartet decentralt.

Hacking er en mulighed

Både Ole Brun Madsen og Thomas Haagendal påpeger uafhængigt af hinanden over for ingeniøren, at muligheden for, at hackere kan stå bag nedbruddet ligger lige for. Det samme pointerer seniorkonsulent og specialist i fibernet hos Netplan, Michael Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er svært ikke at spekulere i, at det skyldes udenforståendes påvirkning af netværket,« konstaterer han.

Blandt indicierne, der peger i denne retning, er blandt andet den angiveligt manuelle opstart af hver enkelt central samt TDC’s lukkethed om sagen, påpeger han og tilføjer:

»Fakta er, at Yousee i løbet af de sidste år har opgraderet infrastrukturen med nyt udstyr fra en kinesisk producent og samtidig centraliseret deres management og overvågning af nettet. TDC er desuden et dybt professionelt firma med årelang erfaring,« påpeger han med henvisning til, at de mest oplagte menneskelige fejl virker usandsynlige i denne sammenhæng.

Læs også: Sort skærm for tusindvis af tv-kunder kommer bag på Yousee

Nogenlunde samme konklusion når Ole Brun Madsen frem til.

»I denne situation vil jeg sige, at det er usandsynligt, men muligt, at et nedbrud kunne være et hackerangreb. Man bliver nødt til at overveje det som en mulighed. Det kunne også være grunden til, at TDC ikke vil fortælle om det,« siger han.

Han peger blandt andet på, at TDC’s nylige leverandørskifte til kinesiske Huawei og indiske Tata kan være med til at mindske net-ejerens egen viden om nettet og udvide kredsen af personer med kendskab til opbygningen af netværket i en grad, der kan gøre det mere sårbart over for såvel tekniske fejl som angreb.

Afviser skudsekund, opdateringer og kanalomlægning

Når de peger på angreb som en mulighed, skyldes det blandt andet, at hardwarefejl virker usandsynlige i alle tre eksperters ører.

»Det undrer mig, hvis der kan være et single point of failiure i deres system. Der vil normalt være flere føringsveje, så trafikken kan komme andre steder fra,« pointerer Michael Jensen.

En fejlbehæftet softwareopdatering kan også være bag problemerne, vurderer alle eksperterne samstemmende. De vurderer tilmed, at det normalt ville være en mere sandsynlig forklaring, men at klokken 16.30 på nytåraftens dag er et besynderligt tidspunkt at opdatere.

Læs også: Undersøgelse: 4G-støj kan sende hvert andet danske tv i sort

»En sandsynlig forklaring er, at der er tale om en fejl på en opdatering, som uforudset har bredt sig. Det er noget af det mest rædselsfulde, man kan forestille sig. Det franske netværk blev lagt ned på mindre end et minut på den måde,« husker Ole Brun Madsen.

Han påpeger, at han har oplevet en lignende fejl på det nordjyske telefonnet for en del år tilbage. Her bredte en broadcast-test sig mellem centraler og skabte alt for meget trafik på nettet. En lignende fejl kan være sket i forbindelse med eksempelvis opdatering af modtagerbokse, vurderer han.

Han peger dog på, at en menneskelig fejl kan have startet en opdatering på et forkert tidspunkt og dermed kan have været med til at forårsage problemerne.

Læs også: DAB-sendere forstyrrer Yousee-kunders tv-signal

Alle tre eksperter maner spekulationer om at skudsekunder eller kanalomlægninger skulle have noget med nedbruddet at gøre, ganske enkelt fordi skudsekundet først fandt sted klokken 1 om natten, ligesom ændringer i sendenettet udrulles gradvis i løbet af januar.

Eksperter efterlyser åbenhed

Yousee har nu nedsat en taskforce, der skal opklare hvad der præcis er gået galt. Indtil den har afsluttet sit arbejde, vil selskabet ikke oplyse nærmere om fejlen. Netop det har alle de tre eksperter Ingeniøren har talt med fremhævet som usædvanligt.

»Det kræver en rigtig god forklaring. De burde jo i al offentlighed fremlægge, hvad der gik galt og overbevise alle om, at YouSee er en sikker leverandør af internet og tv, som man for eksempel ikke kan hacke. Dette her tyder jo på, at nogen har været inde i maven af netværket og lægge det ned for sjov,« konstaterer Thomas Haagendal.

»Det mest skræmmende er, hvis de ikke selv ved, hvad der foregår. Det kan igen tyde på hacking, men jeg gætter ligesom alle andre. Der er ikke nogen, der ved noget, når Yousee ikke oplyser noget,« fortsætter Thomas Haagendal.

32 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
4. januar 2017 kl. 01:27

youSee Internet virkede fint. Det var DVB-C TV signalet der røg sig en tur og der var derfor ikke nedbrud på HFC nettet, for så ville Internet ikke virke, da det i princippet jo bare er en "kanal" som enhver anden TV-kanal.

Men ikke nødvendigvis en kanal der er injected i samme punkt som TV kanalerne.

Du skrev i øvrigt i en anden tråd noget om HFC net mellem centralerne. Jeg ved ikke hvordan YouSee distribuere TV kanaler mellem centraler men det er ikke givet at det er HFC. Det udstyr jeg har arbejdet med bruger IPTV eller et ASI interface til den opgave. YouSee er noget gammelt noget, men i et nyt net vil jeg gætte på at man vil vælge IPTV og gøre brug af den redundans man har i IP netværket.

30
4. januar 2017 kl. 01:22

Nogen har påført dem en virus.

Det kommer frem på Fredag.

29
4. januar 2017 kl. 01:12

Men hvorfor følge nogle gamle definitioner? Fordi det er meget vigtigt at alle ure går ens, således at man kan regne med tidsstemplet ved en aktiehandel eller pengeoverførelse m.m.

99% af alle ure har ikke support for skud-sekunder. Det gælder eksempelvis både Unix tid og Windows tid. Unix tid er antal sekunder siden 1. januar 1970 uden skudsekunder. Det er umuligt at referere til det ekstra sekund vi havde mellem 31. december og 1. januar og hvis der skete en aktiehandel eller pengeoverførsel lige der, så må de fleste programmer tage til takke med at registrere det et sekund for tidligt eller for sent.

Mig bekendt stiller hverken Unix/Linux/MacOS eller Windows et API til rådighed som har support for at fortælle programmerne om skudsekunder. Derfor er der ekstremt få programmer der ved noget om skudsekunder. Programmerne skal nærmest selv implementere NTP protokollen og hente tiden på den måde.

Værre endnu, så er der flere traditionelle måder at håndtere skudsekundet. En er "stop the world" i et sekund. En anden er "replay the world" og det foranleder en del program crashes. En tredie er "slow the world" og findes i flere varianter. Nogle slår det næst sidste sekund og det sidste sekund (som er det ekstra skudsekund) sammen, så at tiden i de to sekunder går i halv hastighed. Så crasher programmerne ikke. Andre, herunder Google, spreder skudsekundet ud over 24 timer - 12 timer før og 12 timer efter.

Resultatet er at ingen er enige om hvad klokken er den 31. december/1. januar.

Flere router producenter, herunder Cisco, anbefaler at man slår NTP fra på routere op til nytåret, så man ikke risikerer et crash i noget kode, som ikke er blevet testet ret ofte.

Bemærk også at modsat skuddage, som er aftalt tusinder af år ud i fremtiden, så er skudsekunder noget de finder på op til 3 måneder inden at de indtræffer. De stemmer simpelthen om det. Et atomur som er uden for kontakt kan nødvendigvis ikke implementere skudsekunder, for den har ingen måde at vide om astronomerne stemte for et sekund ekstra eller ej.

28
3. januar 2017 kl. 23:47

»Fakta er, at Yousee i løbet af de sidste år har opgraderet infrastrukturen med nyt udstyr fra en kinesisk producent og samtidig centraliseret deres management og overvågning af nettet.«

youSee Internet virkede fint. Det var DVB-C TV signalet der røg sig en tur og der var derfor ikke nedbrud på HFC nettet, for så ville Internet ikke virke, da det i princippet jo bare er en "kanal" som enhver anden TV-kanal. I øvrigt er det netop Internet (DOCSIS v3.1), som Huawei er ved at opgradere hos youSee, det kører som sagt på andre frekvenser end DVB-C, så tror ikke at kineserne har en finger med i spillet....

27
3. januar 2017 kl. 23:40

Ifølge flere kilder kan netværk som YouSees normalt genstartes på ‘sekunder’ fra centralt hold, men det har ifølge en udtalelse fra TDC ikke været tilfældet efter nytårsaften.

HF head-end udstyr tager som regel noget længere om at genstarte end et par sekunder.

Det er nok ikke indenfor HF netværk, snarere IP netværk at Netplan konsulenten har sin viden...

26
3. januar 2017 kl. 22:40

Som jeg forstår det handler det da ikke om hvorvidt alle ure går ens, for det gør de vel, uanset jordens position..! Som jeg forstår det, så handler det udelukkende om hvorvidt urene er et sekund fra jordens rotation..?</p>
<p>.. og når man snakker om vigtigheden af urene i forbindelse med computere og programmering, så opstår problemerne jo først når vi piller ved urene..!</p>
<p>Helt rigtigt bliver det jo aldrig, da jorden kontinuerligt afviger.. hvis man sagde inden for et minut, så vil vi kunne stille efter jordens position hver gang man rundede et århundrede..!

Urene skal gå ens, derfor har man defineret et starttidspunkt og længden på et sekund. Det overholder alle ure (eller kalibreres løbende så de overholder standarden) Skudsekunder indskydes for at starttidspunktet ikke afviger mere end plus/minus 0,9 sekund.

For at gøre programmeringen letter har man i standarden besluttet at der kun kan indskydes et skudsekund 1. januar og 1. juli. vi kunne have en mere nøjagtig tidsregistrering ved at tillade en mere fleksibel indskydning af skudsekunder.

En afvigelse på plus/minus et minut vil give en meget unøjagtig tidsregistrering og man vil derfor fortsat have behov for en standard der sikre at urene ikke er mere end 0,9 sekund forskudt, men at tiden kan flyde med op til et minut i forhold til den tidsregistrering vi har vedtaget at følge... Men hvorfor et minut? Hvorfor ikke en time? Når bare urene går ens... Hvis der kun skal ændres i tiden hvert 100 år, så er der ingen der får lavet programmeringen og så står vi med "år-2000-problemet" med 100 års mellemrum... Nogle programmer kan finde ud af det, andre kan ikke og vi kan ikke regne med tiden og de tidsstempler som alle data har...

25
3. januar 2017 kl. 21:38

På nuværende tidspunkt tillader man en variation på plus/minus 0,9 sekund... Det er et spørgsmål om at følge det man har defineret og ikke andet... Men hvorfor følge nogle gamle definitioner? Fordi det er meget vigtigt at alle ure går ens, således at man kan regne med tidsstemplet ved en aktiehandel eller pengeoverførelse m.m.

Som jeg forstår det handler det da ikke om hvorvidt alle ure går ens, for det gør de vel, uanset jordens position..! Som jeg forstår det, så handler det udelukkende om hvorvidt urene er et sekund fra jordens rotation..?

.. og når man snakker om vigtigheden af urene i forbindelse med computere og programmering, så opstår problemerne jo først når vi piller ved urene..!

Helt rigtigt bliver det jo aldrig, da jorden kontinuerligt afviger.. hvis man sagde inden for et minut, så vil vi kunne stille efter jordens position hver gang man rundede et århundrede..!

24
3. januar 2017 kl. 21:10

Men jeg kan godt høre at det nærmest er en kætterisk tankegang, jeg der har vovet mig ud i.
... Jeg havde faktisk forventet, at der ville være en god teknisk forklaring på hvorfor det er nødvendig at foretage disse små justeringer så tit, men diskussionen minder mig mere om en religions diskussion.

Religion er måske så meget sagt, mere et spørgsmål om "rigtigt" og "forkert" :)

Det betyder ikke noget for nogen mennesker om solen, midlet over et år, står højest på himmelen kl 12.00 UTC eller om det først er kl 12.10 UTC, lige som det ikke betyder noget om sneen falder i Danmark i juni måned eller i januar måned... Så hvorfor skal vi have skuddage, men ikke skudsekunder?

På nuværende tidspunkt tillader man en variation på plus/minus 0,9 sekund... Det er et spørgsmål om at følge det man har defineret og ikke andet... Men hvorfor følge nogle gamle definitioner? Fordi det er meget vigtigt at alle ure går ens, således at man kan regne med tidsstemplet ved en aktiehandel eller pengeoverførelse m.m.

23
3. januar 2017 kl. 20:47

Hvorfor skulle man begynde at gå i detaljer med et svar når du allerede har vist hvad dit standpunkt er? unødvendig nørderi...

Det kan jeg give dig et meget simpelt svar på.. !
Fordi jeg har et standpunkt, til jeg tager et nyt.. !? Mere forstokket er jeg rent faktisk ikke..! Og hvis der var et godt argument, så ville jeg måske ændre mit synspunkt..!

Det er sådant noget man (eller nogen) bruge et forum til... altså, at udveksle tanker og viden...!

Men jeg kan godt høre at det nærmest er en kætterisk tankegang, jeg der har vovet mig ud i. ... Jeg havde faktisk forventet, at der ville være en god teknisk forklaring på hvorfor det er nødvendig at foretage disse små justeringer så tit, men diskussionen minder mig mere om en religions diskussion.

22
3. januar 2017 kl. 18:47

Hvad skal vi bruge den præcision til..? Det lyder som om det bare er noget unødvendig nørderi, som vi spilder tid og ressourcer på.?</p>
<p>Er det ikke ligegyldigt om solen står op et sekund senere ?

: ) Sjovt nok, at man på sådant et forum, får negative udmeldinger uden svar, på et kritisk spørgsmål..</p>
<p>.. Hvis man har en anden mening og kendskab til et svar på mit spørgsmål, så kunne man jo i stedet dele ud af den visdom man måtte besidde..?

Hvorfor skulle man begynde at gå i detaljer med et svar når du allerede har vist hvad dit standpunkt er? unødvendig nørderi...

Hvorfor spilder vi resurser på at have skuddage næsten hver 4. år??? Det er vel også bare noget ligegyldigt nørderi... Jeg er sikker på at de fleste mennesker vil kunne håndterer at året bliver rykket omkring 3 uger på en menneskealder... Da den gregorianske kalender blev indført i Danmark, sprang man 11 dage over for at få det hele til at passe, sikke noget nørderi...

21
3. januar 2017 kl. 17:25

Hvem er sidst blevet fyret hos You See?

20
3. januar 2017 kl. 16:06

Hvis de ligefrem skal rykke ud fysisk, kræver det vist en flush af konfiguration (og management IP) på et hav af centraler. Firmware eller konfiguration fejl at en site bør vel ikke kunne lægge nettet ned, og så i så lang tid.. Bortset fra det har jeg svært ved at forestille mig at nogen planlægger opdateringer i noget net den 31/12.

Det lugter af en bevidst handling, både omfanget og tidspunktet.

19
3. januar 2017 kl. 14:59

Ja det giver problemer...!! .. Men hvorfor så indføre et skud sekund, hvis det eneste problem er at jorden i sin rotation er et sekund efter klokken..??

18
3. januar 2017 kl. 13:35

Tid, eller ure, er meget vigtige at forstå, når man skriver software. Det har ikke helt så meget med præcision at gøre, som hvilke forventninger man har til, hvad klokken er.

Hvis uret ikke kan håndtere et skudsekund, kan det have alvorlige følger. Det samme med den software der aflæser uret.

Nogle eksempler her fra sidst der var problemer med et skudsekund:

https://en.wikipedia.org/wiki/Leap_second#Examples_of_problems_associated_with_the_leap_second

17
3. januar 2017 kl. 12:40

: ) Sjovt nok, at man på sådant et forum, får negative udmeldinger uden svar, på et kritisk spørgsmål..

.. Hvis man har en anden mening og kendskab til et svar på mit spørgsmål, så kunne man jo i stedet dele ud af den visdom man måtte besidde..?

16
3. januar 2017 kl. 12:12

Jeg er på fællesantenne, hvor YouSee leverer kanaler til. Det eneste jeg har fået hele TO gange, er reklamer med at man kan leje en boks, så man kan se programmerne når man har lyst. Jeg bruger det ikke til noget, da jeg ikke gider at se fjernsyn ret meget.

15
3. januar 2017 kl. 10:31

Hvad skal vi bruge den præcision til..? Det lyder som om det bare er noget unødvendig nørderi, som vi spilder tid og ressourcer på.?

Er det ikke ligegyldigt om solen står op et sekund senere ?

14
3. januar 2017 kl. 10:20

Til orientering modtog jeg denne mail fra noreply@nyheder.yousee.dk 20. dec: (Er direkte Yousee kunde, ikke via antenneforening) Mon ikke det kunne være forberedelserne til denne omlægning der har været begyndt og på en eller anden måde har forstyrret den normale drift? Jeg forsøger at gengive mailen herunder:

Vi ændrer lidt på dit tv. Er du klar?

Hej Jens Arne

Vi i gang med at sikre, at du har den bedste forbindelse – også i fremtiden. Og vil gerne minde dig om, at du allerede nu kan forberede dig. Læs i denne mail, hvordan du gør.

Har du spørgsmål Så kig forbi yousee.dk/tv2017, eller besøg din lokale YouSee butik og få råd og vejledning om, hvilken løsning der passer bedst til dig. Eller ring til os på 70 70 30 17, alle hverdage kl. 8-20 og øvrige dage kl. 10-20.

Venlig hilsen YouSee

P.s. Hvis du vil kende den præcise dato for, hvornår ændringerne sker hos dig, kan du tilmelde dig vores driftsinformation. Det gør du under ”Mine oplysninger” på Mit YouSee - klik her.

Dit kundenummer: -

Hører du radio via dette stik? Så skal du til at høre radio på en ny måde Vælg en ny radioløsning Hvis du har hørt FM-radio via dit kabel-tv-stik, kan du vælge mellem flere forskellige løsninger. Du kan købe en DAB-adapter til din radio, så du kan høre digital radio (DAB) eller købe en digital radio (DAB-radio). Du kan også bestille en gratis FM-stueantenne på yousee.dk/antenne.

Se, kort video om mulighederne for valg af ny radioløsning

Skift startfrekvens på dit tv - og undgå sort skærm

I dag har dine tv-kanaler en startfrekvens på 143 MHz. Fremover skal startfrekvensen være 450 MHz. Derfor skal du skifte startfrekvens og genindlæse dine tv-kanaler for at undgå sort skærm.

Det varierer fra tv til tv, hvordan du ændrer startfrekvensen. Find vejledningen til netop dit tv på yousee.dk/kanaler, eller prøv den generelle guide: 1 Vælg Menu på din fjernbetjening

2 Vælg Indstillinger eller Konfigurationer

3 Vælg Digital eller Opsætning

4 Vælg YouSee som operatør, hvis du bliver bedt om det

5 Indtast netværks-id 100. Har du valgfrie tv-kanaler i din tv-pakke, skal du indtaste netværks-id 111

6 Indtast 450 MHz eller 450000 KHz under Frekvens

7 Vælg Indlæsning af kanaler

Du kan læse mere på yousee.dk/tv2017

13
3. januar 2017 kl. 09:21

Vi har ikke modtaget noget brev / email fra TDC.

Men selvfølgelig valgte vi også bare at gå på de analoge kanaler, og led ingen nød med hensyn til Dronningens Nytårstale.

Stor cadeau til BrandeAntenneforening for at beholde de basale kanaler såsom DR & TV2 analog.

12
3. januar 2017 kl. 09:03

Det er garanteret Russerne, eller noget.
Hvem ved om udenforstående ønsker at teste sikkerheden i vitale systemer, og hvorvidt disse vil kunne bringes i knæ.

Hvis man som udenforstående ønskede at teste noget af den slags, så ville man ganske givet ønske at holde det så hemmeligt som muligt, så man undgik for meget opmærksomhed. Det er præcis det stik modsatte 'man' i givet fald har gjort. At lægge hele fjernsynsnettet ned nytårsaften er nok det mest indiskrete man kan foretage sig. Havde de gjort det samme en mandag formiddag i februar måned, var der ingen der havde bemærket det. Yousee skulle nok have holdt kæft med det, og de fem personer i landet som kunne finde på at se fjernsyn på det tidspunkt, ville knap nok være blevet hørt.

En anden ting er, at hvis nogle hackere ville lave rav i den, så skulle de jo gerne have meldt ud bagefter, taget ansvaret, og øffet om den sag de nu lavede hærværk for at sætte opmærksomhed på.

Det er ikke sket, så hvis det var hackere, så har det været ren og skær vandalisme for vandalismens egen skyld. Lyder ikke heelt rigtigt, men på den anden side kan det jo være gjort 'for sjov' af nogen som bare gerne vil være årsag til nogle store overskrifter og ikke andet.

Personlig hælder jeg også mere til en eller anden menneskelig fejl.

11
3. januar 2017 kl. 09:01

Eksperterne er på ferie og til nytår. Backup teknikerne sidder inde i kontrolrummet.

Systemet fejler.. backupteknikeren ringer halvpanisk til eksperten, der melder tilbage at "du skal lige opdatere". (Eksperten mente F5 - backupteknikeren misforstod)

Backup-teknikeren trykker på updateknappen på hans skærm, som viser det nye centrale firmware administrationssystem. Dette skyder en firmwareopdatering til alle corecomponenter. Firmwareopdateringen defaulter til IP:0.0.0.0 og fejler helt på enkelte af komponenterne der kører med for gammel hardware revision.

Et mareridt for teknikeren, men ikke urealistisk.

10
3. januar 2017 kl. 08:36

Når TDC holder munden lukket, må de jo affinde sig med vores forslag til årsag. Mit gæt. Der er sket et "factory reset" af netværket, og herefter har der ikke været adgang til alle centralerne. Teknikkere måtte ud til hver enkelt central for at genindstille IP adresserne, så hovedsystemet kunne få adgang, og konfigurerer igen. PS: Factory reset UDEN netværksindstillinger er et must i fjernstyrede systemer. Det var så mit gæt :-)

9
2. januar 2017 kl. 23:04

Jeg ved at TDC's telefoni systemer bliver frosset ca. 15 december, fordi man bare ikke vil så med en eller anden dum fejl i julen uden folk på arbejde, eller endnu værre dagen efter juleferien og alle skal til at ringe igen.

Jeg kunne forestille mig at det er det samme med TV, at man bare ikke flytter et kabel eller rører softwaren før efter nytår.

Derfor kunne hackning godt være en årsag. Det kunne også være en gammel software opdatering, som oplevede en uvant belastning på grund af nytårsaften. Det kunne være et link som brød ned og satte en lavine af overbelastninger i gang.

Mulighederne er mange.

8
2. januar 2017 kl. 22:54

At TDC/Yousee skulle være et yderst professionelt foretagene vil jeg gerne sætte et stort spørgsmålstegn ved, hverken som leverandør, administrator eller på tilgængelighed er TDC/Yousee en positiv oplevelse at skrive hjem om, det er i lille DK en rigid mastodont som stadigt holder fast i en monopol tankegang, og som holder konkurrence nede ved opkøb !

Jeg mangler endnu at høre en virksomhed af en vis str melde ærligt ud at de er blevet hacket, det vil jo være et udtryk for at de ikke har sikkerheden i orden, og kan føre til en kunde nedgang, og derfor færre indtægter, og det er yderst svært at genoprette et reelt indholdsløst renomme, for sikkerhed koster penge og vil ses negativt på bundlinien, og jeg er så småt begyndt at se en øgning af mennesker der bekymre sig for netop online sikkerhed, hvilket kun vil belaste virksomhederne endnu mere, så længe de ikke kan tage ekstra penge for sikkerhed, eller for den sags skyld er en "gratis" service, så hvor skal pengene til sikkerhed så lige komme fra ?

Hacking kommer i mange forskellige udklædninger, måske har en med for mange domæne rettigheder sat et usb-stik med ransomware i en pc, og grundet de mange domæne rettigheder har udbredelseshastigheden været særdeles høj, og det helt store stik skulle så trækkes !

At handle med kinesiske virksomheder er vel på linie med at handle med usa, hvor NSA lige har "lånt" og modificeret udstyret, ting mere underlige end det er blevet bevist fra flere sider !

5
2. januar 2017 kl. 21:07

Sjovt man afskriver skudsekundet, da Google netop i år har været smarte og lade deres tidsserver drive gradvist fra klokken 15 dansk tid og indtil næste formiddag, i stedet for blot at vente 1 sekundt ved midnat (GMT)...

3
2. januar 2017 kl. 19:52

Yousee er i gang med en større udfasning af de analoge kanaler til fordel for digitale, som der kan være flere af på samme frekvens-plads. Det er en on-going process, f.eks kan man allerede nu skifte base-frekvens på sit fjernsyn. Jeg synes det kunne være en sandsynlig kandidat til omfattende problemer.

1
2. januar 2017 kl. 17:15

Det er garanteret Russerne, eller noget. Hvem ved om udenforstående ønsker at teste sikkerheden i vitale systemer, og hvorvidt disse vil kunne bringes i knæ.

Mon ikke der blot er tale om en menneskelig fejl fra en højerestående medarbejder, hvor skylden ikke automatisk kan placeres hos en jordnær medarbejder...