Eksperter om Schuko-stik på opvaskemaskiner: Det ender galt

Så er der igen ballade om danske stikpropper og kontakter, mens kritikken hagler ned over Sikkerhedsstyrelsen.

Denne gang er den startet af gratisavisen Søndagsavisen, som har taget fat i stikpropperne på hårde hvidevarer herhjemme.

Siden 1995 har de været af Schuko-typen, som er fine i resten af Europa. Her bliver de nemlig forbundet med jord, når de sættes i kontakten.

En skøn blanding af stikpropper og -kontakter på det danske marked. Schuko-stikket yderst til venstre får ikke jordforbindelse i langt de fleste danske kontakter, f.eks. den til højre. Derimod passer den til jorden i både den tyske kontakt til venstre og den franske i midten.(Foto: Schneider Electric) Illustration: Schneider Electric

Men langt hovedparten af danske stikkontakter er anderledes, da det først sidste år blev tilladt at sætte Schuko-stikkontakter op. Det betyder, at stikket på en vaskemaskine eller en opvaskemaskine ikke har forbindelse til jord, når det sættes i kontakten.

Læs også: Tyske Schuko-stik er nu tilladt i Danmark

I stedet bør danskerne skifte stikproppen eller benytte en adapter, så fejlstrømme i apparaterne kan ledes til jord, men det sker kun i meget begrænset omfang.

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, installerer mere end halvdelen af danskerne selv deres hårde hvidevarer. Syv ud af ti af dem, der selv gør det, har ikke gjort noget for at sikre dem med jordforbindelse.

Et argument for, at det daværende Elektricitetsråd tillod Schuko-stikpropperne, var ellers, at danskerne selv ville skifte stikpropper, skriver Søndagsavisen. Men det sker altså ikke.

Læs også: Dansk klage: EU må stoppe stikdåse-vanviddet

Resultatet er, at mange får stød, når afledningen til jord sker direkte gennem hvidevarernes ejere. HPFI-relæer slår fra, hvis der er tale om mere end 30 milliampere. Men mindre er ifølge chefkonsulent Søren Rise fra installatørernes brancheorganisation, Tekniq, tilstrækkeligt til, at det gør ondt.

»Man lærer ikke at røre ved køkkenvasken, mens man åbner opvaskemaskinen,« siger han.

Det, man lærer af at få fejlstrøm igennem sig, når man rører køkkenvasken, er, at der er en god jordforbindelse.

Søndagsavisen har talt med flere, der har oplevet at få stød fra enten vaskemaskinen eller opvaskemaskinen. Nogle har svært ved at forstå, at de hårde hvidevarer må leveres uden en jordforbindelse, der passer til danske stik.

Læs også: Ejer af LK: Schuko-godkendelse 'tæt på galmandsværk'

Det har Forbrugerrådet også.

»Det er noget værre rod. Sikkerhedsstyrelsen lader forbrugerne i stikken og har et stort efterslæb med at oplyse om farerne ved at blande systemerne sammen,« siger ingeniør Helle Amundsen fra rådet til Søndagsavisen.

Et andet argument for at tillade Schuko-stik på hårde hvidevarer var, at Danmark var blandt de første lande til at indføre krav om HFI- og senere HPFI-afbrydere. Men Søndagsavisen fremhæver, at Sikkerhedsstyrelsens egne tal viser, at der er fejl på 14 procent af afbryderne.

Læs også: Nye danske særregler spærrer for billige stikkontakter

Det får Søren Rise fra Tekniq til at advare om, at det før eller siden ender galt med så mange vaskemaskiner og opvaskemaskiner uden jord.

»Man risikerer at dø, hvis man holder med hænderne på køkkenvasken, mens man rører opvaskemaskinen, hvis HPFI-afbryderen ikke virker,« siger han.

Han påpeger, at særligt HFI-afbrydere er en sliddel, som jævnligt skal skiftes eller i det mindste jævnligt testes for at sikre, at de ikke gror fast.

Læs også: Nu slipper børnehaverne også for krav om HPFI-sikring

Den egentlige løsning, mener Søren Rise, er, at danskerne skifter til Schuko-stikkontakter. Da stikkontakter kun bliver udskiftes meget sjældent, vil det dog tage en lang årrække.

Sikkerhedsstyrelsen afviser, at fejlstrømme i hvidevarer uden jord er noget problem. Der er, mener styrelsen, ikke behov for en national oplysningskampagne.

»Vi overvåger situationen nøje og bruger pengene der, hvor vi kan dokumentere, at mennesker kommer til skade eller kan komme til skade,« siger styrelens pressechef, Dorthe Rasmussen, til Søndagsavisen.

Læs også: Styrelse om o.k. til Schuko-stik: Flere systemer øger sikkerheden

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Den egentlige løsning, mener Søren Rise, er, at danskerne skifter til Schuko-stikkontakter. Da stikkontakter kun bliver udskiftes meget sjældent, vil det dog tage en lang årrække."

Er det en farbar vej? Så vil man jo skulle skifte stikkene på stort set alt sit elektroniske udstyr, incl. alt nyt udstyr man køber - bortset fra sin opvaskemaskine, ovn og andre hvidevarer som man meget sjældent skifter.

Jeg tror heller ikke en dyt på en oplysningskampagne, det er umuligt at forklare så folk forstår det.

Eneste vej i min verden er at man træffer en endegyldig beslutning om én eneste standard og så lovgiver derefter.

 • 1
 • 0

En standard løser ikke problemet da det jo helt sikkert er os der skal tilpasses til resten af europa.

En simpel instruktion / advarsel på apparatet eller lever det uden stik.

Det er let og omkostningsfrit at klippe stikket før levering.

 • 0
 • 0

En lidt mere pragmatisk løsning kunne vel være at pålægge sælger af hvidevarer at skifte stikket, så det ikke er op til kunden selv at få det gjort.

 • 1
 • 0

Eneste vej i min verden er at man træffer en endegyldig beslutning om én eneste standard og så lovgiver derefter.

Det har vi jo haft, men pga. lobbyisternes ubegrænsede magt fik vi bare et LK-monopol, og sjovt nok rakte deres monopol ikke helt ud til østen så vores apparater kunne få passende stik monteret.

Vi ligger som vi har redt, for et monopol i Danmark er bare ikke stort nok til at nogen gider producere apparater med støbte stik til det.

Kigger man lidt på resten af EU, så har han helt ret, Schuko er standarden i EU. Det er dog lidt formildende at Schuko ikke har samme prispolitik som fordums monopol-dåser havde, så skiftet bliver ikke nær så dyrt.

Noget helt andet er nok at vi burde have en bedre tradition for at vedligeholde vores el-installationer, og holde dem nogenlunde moderne. Har selv lige været ved at koble lidt stof-ledninger fra af sikkerhedshensyn, og det ændrer ingen paragraffer om lovpligtig installatør-besøg ved, desværre.

 • 0
 • 0

En lidt mere pragmatisk løsning kunne vel være at pålægge sælger af hvidevarer at skifte stikket, så det ikke er op til kunden selv at få det gjort.

Helt enig, om ikke andet så kan de levere apparatet med den omtalte konverter monteret, da disse ikke kan fjernes igen uden brug af vold.

men i min verden ville det nok ikke skade at forklare folk at jord faktisk har en gavnlig effekt på helbredet, hvis uheldet skulle være ude, selv de fleste el-kedler leveres med schuko, der burde også leveres en stik konverter med i købet, så må hr og fru Danmark betale den 20'er mere, for produktet.

 • 1
 • 0

En standard løser ikke problemet da det jo helt sikkert er os der skal tilpasses til resten af europa.

Og? For min skyld kan man godt tage opgøret med stikforvirringen én gang for alle og underordne sig.

Det er let og omkostningsfrit at klippe stikket før levering.

Jeg tror ikke det øger sikkerheden hvis folk selv skal montere stik på meget strømkrævende udstyr...

 • 1
 • 0

der burde også leveres en stik konverter med i købet, så må hr og fru Danmark betale den 20'er mere, for produktet.

Det er hvad man i min verden kalder et hack frem for en løsning. Det er ikke hensigtsmæssigt at begynde at "kræve" adaptere. Det gør stikkene større og mange vil formentlig pille dem af igen for at vinde plads.

 • 1
 • 0

I min badeværelse skal jeg tilslutte vaskemaskinen på en trefase-kontakt. LK's monopol har altid være vigtigere end Danskernes sikkerhed og nu ligger vi som vi har redt. Forpligt shuko-stik i nybyggeri og ombygning, og vent 50 år. Gør det en del af det så fantastiske el-eftersyn. Og lad os alle samme bede en bøn i mellemtid. Nej, vent. Forpligt euro-dåser i nybyggeri og giv danskerne adgang til en rigtig marked med rigtig konkurrence. Fortidens fejl er ikke en undskyldning til at køre videre som vi plejer.

 • 0
 • 0

Jeg tvivler på, at det er noget om problemet.

De fleste vaskemaskiner, er tilsluttet vand, og det betyder, at de derved automatisk jordes. Det er stor sandsynlighed for, at HPFI afbryderen slår fra, hvis der er et problem.

Meget udstyr kan give stød. Microbølgeovne, TV-apparater, og meget andet, er forsynet med kondensatorer, der sætter chassis på 110V, og det giver et lille rap over fingrene. TV-apparater, som er på kabelnet, vil ofte have et jordet kabelnet, og det betyder, at der går en strøm, hvis du sætter fingeren på, imellem kabel-stikket, og TV-apparatet, eller antenneledningen.

Problemet er også langt større ved kogeplader, der sættes til stikkontakten. Ofte er de ikke forsynet med jord. Disse tilsluttes ikke vand, og derfor vil HPFI afbryderen, normalt ikke gå. Koger gryden over, er stor risiko for, at der trækker vand ned omkring kogepladen, og omskifteren. Og det giver stød, hvis gryden berøres. Dette er måske et problem, som man burde gøre noget ved. Risikoen er stor, også for at kunden tager godt fat, da mange gryder er lavet af metal. Jeg har sat min kogeplade, på et jordet komfur, og HPFI afbryderen falder ofte fra, når gryden koger over.

Vaskemaskiner, er nok det mindste problem af alle, da vandforbindelsen får HPFI afbryderen til at slå fra.

De fleste HPFI afbrydere, slår i øvrigt fra ved under 30mA. De 30mA er maksimum fejlstrømmen. Den typiske strøm, er på 7-15mA. Vores slår fra ved 7.5mA.

Med mindre, at apparatet er tilstrækkeligt jordet, burde vi sætte krav til et jordstik, som i gamle dage. At kræve samtlige stikkontakter er Schukostik med jord, er en meget dyr løsning, og kræver jordledninger trukken ud til samtlige stikkontakter. Den bedste, og nemmeste løsning, er ganske enkelt, at kræve produkter, der ikke lever op til tilstrækkelig isolation, monteres med den sikre danske jordspyd, og ikke de farlige schukostik.

 • 0
 • 0

I min badeværelse skal jeg tilslutte vaskemaskinen på en trefase-kontakt. LK's monopol har altid være vigtigere end Danskernes sikkerhed og nu ligger vi som vi har redt. Forpligt shuko-stik i nybyggeri og ombygning, og vent 50 år. Gør det en del af det så fantastiske el-eftersyn. Og lad os alle samme bede en bøn i mellemtid. Nej, vent. Forpligt euro-dåser i nybyggeri og giv danskerne adgang til en rigtig marked med rigtig konkurrence. Fortidens fejl er ikke en undskyldning til at køre videre som vi plejer.

Schukostik, kan sættes i de fleste typer stikkontakter, som ikke har jord. Hvis der bruges stikkontakter, uden jord, som schukostikket ikke kan gå i, giver det langt større problemer end schukostik. Schukostikket, er udviklet til, at jord er en "option" og ikke en nødvendighed. Det franske system, hvor jord stritter ud af stikkontakten, er på samme måde udviklet til, at jord er en ekstra option. Dette er en dårlig sikkerhed, i forhold til dansk standard.

Schuko stik, er en meget dyr løsning, da det vil kræve samtlige stikkontakter monteres med jord, hvis det skal fungere ordentligt. Ellers, vil det altid gå galt, når udstyr med schukostik, sættes i stikkontakten.

Sikkerhedsmæssigt er Schukostik ekstremt dårligt, med mindre der kræves, at alle stikkontakter er monteret med jord.

Min opfattelse er, at man burde forbyde Schukostik i EU.

 • 0
 • 0

Det er dog lidt formildende at Schuko ikke har samme prispolitik som fordums monopol-dåser havde, så skiftet bliver ikke nær så dyrt.

Det er desværre ikke rigtigt. Det lykkedes nemlig "the usual suspects" at få klistret noget sær-lovgivning på vedrørende "pillesikring" så man ikke bare (lovligt - og som certificeret installatør) kan købe noget syd for grænsen og skrue i væggen. Der findes kun et mindre udvalg af produkter i europæisk handel som lever op til de særlige danske krav.

Et alternativ til at opsætte Schuko vægstik, er den franske type med "pind jord" som passer til hullet i de almindelige Schuko apparatstik og som har en lille fordel over Schuko vægudtag i at de er polariserede og subjektivt synes nogen måske at de ser lidt pænere ud. Det blev lovligt for et par år siden at bruge disse i danske hjemmeinstallationer. Men igen her er det lykkedes at lave særlige lovkrav om dansk mærkning som garanterer at man ikke lovligt kan importere hyldevarer fra eksempelvis Polen eller Frankrig. Til gengæld kan man til grov overpris købe en LK / Schneider kontakt som er korrekt mærket...

Jeg har i sammenhæng med udvikling af hjemmeprodukter til strømstyring kæmpet med det særlige danske el-system i en årrække, og må konstatere at de mange særregler, halve tiltag og lokale omstændigheder tilsammen udgør en skizofren usammenhængende rodebunke af ting som ikke passer sammen, og kun overgås af Indien og afrikanske lande syd for Sahara når det kommer til mangel på almindelig jordforbindelse i apparat-tilslutninger.

De gode intentioner kan man ikke med rimelighed anfægte, men der har manglet vision og gennemslagskraft i de tiltag vi har set. Hvorfor kom der aldrig en plan om indførelse af et fungerende jordsystem der indbefattede alle vægudtag og installationer så de passede til de importerede apparater folk reelt købte? Hvorfor kunne man ikke for årtier siden i erkendelse af problemets omfang blot vedtage at adoptere europæiske normer og så bløde pinen i transitions-perioden med stik-adaptorer, informationskampagner og tilskud?

I stedet for en reel løsning fik vi særlige krav for mærkning af polaritet på kontakter og så selvfølgelig var vi først til at få HPFI afbryderen; et figenblad der dækkede over større problemer og som vi kunne pege på hvis vi gerne ville føle os som visionære foregangsmænd for europæisk elsikkerhed.

Det er let at være bagklog men hvor kunne vi have haft det så meget lettere i dag hvis Schuko vægudtag var blevet gjort til lov for nyinstallationer dengang for 40 år siden da det ligeledes blev lovligt at importere Schuko apparatstik.

 • 0
 • 0

Som en løsning på jordproblemet i EU, kunne man kræve, at alle stikkontakter med jord, forsynes med et hul til jord - ligesom den danske standard. Alle produkter, der ikke er tilstrækkeligt isoleret, til at kunne godkendes uden jordforbindelse, skal have et dansk jordspyd.

De danske jordstik, er desværre lavet så de ikke kan gå i Schuko-stik, trods de forsynes med et hul til jord. Dette problem, kunne nemt løses, ved at ændre det danske jordstik, så det bliver lidt flad på siden, og kan gå i Schukostik der er forsynet med dansk sikkerhedshedsjord.

 • 0
 • 1

Et alternativ til at opsætte Schuko vægstik, er den franske type med "pind jord" som passer til hullet i de almindelige Schuko apparatstik og som har en lille fordel over Schuko vægudtag i at de er polariserede og subjektivt synes nogen måske at de ser lidt pænere ud.

Sikkerhedsmæssigt, er den franske type meget dårlig, da der er samme problem som ved Schukostik, at jord er lavet til at være en ekstra option, som ikke er krævet. Det betyder, at du altid vil kunne sætte stikket i en stikkontakt uden jord.

Samtidigt, er det jo også upraktisk, at ikke kunne sætte produkter der ikke kræver jord i stikkontakter med jord. Det er jo ingen ulempe, at kunne det.

Min holdning er, at hverken tyskerne, eller franskmændende har tænkt sig om. De har designet deres stik til, at jord er en ligegyldighed, som da godt kan sættes på for sjov. Og franskmændende, har valgt pin-løsningen, sikkert også fordi de sjove franskmænd, syntes det er sjovt. Sikkerhed, har de ikke overvejet.

 • 0
 • 1

Jeg tvivler på, at det er noget om problemet.

De fleste vaskemaskiner, er tilsluttet vand, og det betyder, at de derved automatisk jordes. Det er stor sandsynlighed for, at HPFI afbryderen slår fra, hvis der er et problem.

Siden hvornår har plastikslanger givet jordforbindelse?

 • 3
 • 0

Er her virkelig tale om et nyt problem? For 12-13 år siden, kørte jeg som viderevaremontør, og allerede dengang blev flere apparater leveret med shukostik (enkelte rent faktisk også med påstøbte DK-stik). Vi klippede naturligvis schukostikket af, og enten monterede den nye løse ende i en vægdåse, eller på et DK stik med jord - men de folk der selv hentede og tilsluttede deres apparater, var der jo ingen kontrol med. Dengang var det ikke lovligt med et schuko vægstik, så hvis ikke stikket på apparatet blev skiftet, var der helt sikkert ingen jordforbindelse! I dag KAN der trods alt sidde et schukostik hos kunden (selv om det er meget lidt sandsynligt!). Jeg tror i virkeligheden at problemet er opstået som følge af at vaskemaskiner og tørretumblere nu om dage kan tilsluttes en almindelig stikkontakt, og ikke som før i tiden, krævede et kraftstik, som i langt større grad, blev monteret af fagfolk.

 • 0
 • 0

Det er branchen (brancherne) der er problemet. Hvis jeg køber en ny computer følger det rigtige stik med og har gjort det i mange mange år, så den branche kan godt tilpasse sig.

 • 0
 • 1

[quote]Jeg tvivler på, at det er noget om problemet.

De fleste vaskemaskiner, er tilsluttet vand, og det betyder, at de derved automatisk jordes. Det er stor sandsynlighed for, at HPFI afbryderen slår fra, hvis der er et problem.

Siden hvornår har plastikslanger givet jordforbindelse?[/quote] Vand giver en nogenlunde forbindelse overfor 220V AC, og vil som regel, slå de fleste følsomme HPFI afbrydere ud. Men, vi er enige om, at Schukostikket burde forbydes, fordi det er usikkert.

Problemet, er som jeg ser det, langt større ved kogeplader, hvor vandet løber ned i.

 • 0
 • 1

Er her virkelig tale om et nyt problem? For 12-13 år siden, kørte jeg som viderevaremontør, og allerede dengang blev flere apparater leveret med shukostik (enkelte rent faktisk også med påstøbte DK-stik). Vi klippede naturligvis schukostikket af, og enten monterede den nye løse ende i en vægdåse, eller på et DK stik med jord - men de folk der selv hentede og tilsluttede deres apparater, var der jo ingen kontrol med. Dengang var det ikke lovligt med et schuko vægstik, så hvis ikke stikket på apparatet blev skiftet, var der helt sikkert ingen jordforbindelse! I dag KAN der trods alt sidde et schukostik hos kunden (selv om det er meget lidt sandsynligt!).

Jeg tror i virkeligheden at problemet er opstået som følge af at vaskemaskiner og tørretumblere nu om dage kan tilsluttes en almindelig stikkontakt, og ikke som før i tiden, krævede et kraftstik, som i langt større grad, blev monteret af fagfolk.

Det rigtige vil være, at forbyde der sælges udstyr, som kræver jord, og har monteret Schuko jord, uden en dansk sikkerheds-jord pin.

Indenfor EDB-branchen, er intet problem, at medlevere dansk jordkabel. Det er naturligvis også muligt, indenfor hårde hvidvarer.

 • 0
 • 1

Forpligt euro-dåser i nybyggeri og giv danskerne adgang til en rigtig marked med rigtig konkurrence

Og fri os fra at disse stikkontakter skal være lavet af et spercielt materiale, som kun LK/Schneider levere, som det var tilfældet med "den belgiske standard".

Vi må altså straks have en lov der siger at de eneste lovlige stikkontakter og -dåser må være Schuko. Der er ingen grund til at der stadig opsættes nye LK/Schneider kontakter eller sælges dåser med andet end Schuko.

Efterhånden er der vel ikke mange LK-stikpropper tilbage af den typde der kiler sig fast i Schuko, så LK/Schneider kunne passende ombytte dem gratis med Schuko eller euro-propper (euro er dem u/jord)

 • 1
 • 0

Sikkerhedsmæssigt, er den franske type meget dårlig, da der er samme problem som ved Schukostik, at jord er lavet til at være en ekstra option, som ikke er krævet. Det betyder, at du altid vil kunne sætte stikket i en stikkontakt uden jord.

Samtidigt, er det jo også upraktisk, at ikke kunne sætte produkter der ikke kræver jord i stikkontakter med jord. Det er jo ingen ulempe, at kunne det.

Min holdning er, at hverken tyskerne, eller franskmændende har tænkt sig om. De har designet deres stik til, at jord er en ligegyldighed, som da godt kan sættes på for sjov. Og franskmændende, har valgt pin-løsningen, sikkert også fordi de sjove franskmænd, syntes det er sjovt. Sikkerhed, har de ikke overvejet.

Øh, hvad taler du om? Selve kontaktet, (den del som skal i væggen) kan næsten altid kun købes med jordpind. Kinesiske forlængerledninger ikke i betragtning, men i det Danske system ser jeg også kontakter med et plastic-hul som ikke er tilsluttet. Og en radio med lille flad stik (uden jord) passer no-problemo i både den tyske og franske version af Shucko.

 • 1
 • 0

[quote]

Sikkerhedsmæssigt, er den franske type meget dårlig, da der er samme problem som ved Schukostik, at jord er lavet til at være en ekstra option, som ikke er krævet. Det betyder, at du altid vil kunne sætte stikket i en stikkontakt uden jord.

Samtidigt, er det jo også upraktisk, at ikke kunne sætte produkter der ikke kræver jord i stikkontakter med jord. Det er jo ingen ulempe, at kunne det.

Min holdning er, at hverken tyskerne, eller franskmændende har tænkt sig om. De har designet deres stik til, at jord er en ligegyldighed, som da godt kan sættes på for sjov. Og franskmændende, har valgt pin-løsningen, sikkert også fordi de sjove franskmænd, syntes det er sjovt. Sikkerhed, har de ikke overvejet.

Øh, hvad taler du om? Selve kontaktet, (den del som skal i væggen) kan næsten altid kun købes med jordpind. Kinesiske forlængerledninger ikke i betragtning, men i det Danske system ser jeg også kontakter med et plastic-hul som ikke er tilsluttet. Og en radio med lille flad stik (uden jord) passer no-problemo i både den tyske og franske version af Shucko.[/quote]

Meget udstyr passer ikke i Schukostik, og Schukostik, er et ligeså stort problem, som dansk jord. Det nemmeste vil være at forbyde Schukostik, og indføre dansk jord overalt. Selvom du måske kan presse visse typer stik uden jord, i både de tyske Schuko stik, og de franske stik, så øger det ikke sikkerheden.

Det er korrekt, at der findes forlængerledninger med "snydejord". Det kan diskuteres, om det burde være lovligt, men risikoen er forholdsvis lav, da de fleste ved, at de bruger en forlænger med snydejord, og at jord ikke er forbundet.

 • 0
 • 1

Min opfattelse er, at man burde forbyde Schukostik i EU.

Schuko bliver brugt i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Benelux, Østrig, Spanien, Portugal, Polen..... Lad os afskaffe det og gør det fantastiske Danske system lovpligtig i hele europa. Det burde få smilene frem hos LK!

 • 0
 • 0

Det nemmeste vil være at forbyde Schukostik, og indføre dansk jord overalt.

I Europa? Nej.

Det nemmeste og billigste ville være at alle stikkontakter blev udskiftet med Schuko, og LK/Schneider betalte.

 • 0
 • 0

[quote]Min opfattelse er, at man burde forbyde Schukostik i EU.

Schuko bliver brugt i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig, Benelux, Østrig, Spanien, Portugal, Polen..... Lad os afskaffe det og gør det fantastiske Danske system lovpligtig i hele europa. Det burde få smilene frem hos LK![/quote]

Vi kan også vælge "mellemvejen", hvor vi kun kræver, at alle monterede Schuko-stikkontakter, monteres med et dansk jordhul. På det udstyr, hvor jord er en "option" og ikke et krav, tillader vi Schukostik. På udstyr, hvor jord er et krav, fordi det ikke er ordentligt isoleret, eller hvor udstyret kan blive udsat for vand/fugt og derfor kræver jord, sættes krav om, at stikproppen monteres med dansk jord. Det kan udformes, så det kan gå i Schuko stikkontakter, der er forsynet med sikkerhedsjord (dansk jordhul). Schuko-stikkontakter, der endnu ikke er forsynet med sikkerhedsjord, udgør ingen risiko, men udstyr, der kræver sikkerhedsjordspyd, kan ikke sættes deri. Som nødløsning, kan midlertidigt laves adaptere, der kan sættes i Schukostikkontakter, og forsyne dem med hul for sikkerhedsjord.

 • 0
 • 0

Sikringsstyrelsen, og mange andre, har en dogmatisk tro på, at jording løser sikkerhedsproblemet.

Det fremgår, at der skulle være fejl på 14% af HFI/HPFI-afbryderne.

Hvor mange fejl er der mon på jordingen ? Hvis overgangsmodstanden i jordingen er mere end nogle få Ohm, så vil berøringsspændingen blive betydelig (30 Ampere x 5 Ohm = 150 Volt; 30 A, ja hvorfor ikke ? Smeltesikringer er jo træge ......).

Den pragmatiske løsning er obligatorisk medlevering af den omtalte Schuko-LK-mellemstik. Merprisk kr.10,-.

Glem alt om at påvirke verdensmarkedet med specielle, danske krav.

P.S.: Og til den ihærdige, sikkerhedsbevidste forbruger kunne der jo produceres og sælges en ekstern HFI/HPFI test-stikprop, som som indsat i et stik udløste fejlstrømsrelæet - hvis det altså virker.

 • 1
 • 0

Det er branchen (brancherne) der er problemet. Hvis jeg køber en ny computer følger det rigtige stik med og har gjort det i mange mange år, så den branche kan godt tilpasse sig.

Det er fordi de for længst er gået over til en løsning med et apparatstik direkte i kabinettet, i stedet for et fastmonteret kabel. Så er det blot et spørgsmål om at levere det rigtige kabel, uden at skulle ændre selve apparatet.

 • 1
 • 0

Det kan udformes, så det kan gå i Schuko stikkontakter, der er forsynet med sikkerhedsjord (dansk jordhul).

Jeg kan slet ikke se hvorfor pokker det overhoved skulle være nødvendigt med krav om specielle "Danske Jordhuller", det der skulle være krav om er at ALLE stik er Schuko med tilsluttet jord, også på de få stik, danske flad stik uden jord fremover bliver forbudt, og at PC'er med LK-jord omskiftes til Schukostik med jord.

Jeg har selv alt mit EDB udstyr i en schuko stikdåse, hvor jeg har skiftet skinnens stik til et LK-jord stik for det passer i min eksisterende installation, men dette ville overhoved ikke være nødvendigt, hvis jeg bare kunne have taget skinnen som den var og sat i vægen, med et krav om jord på faste installationer.

 • 0
 • 0

Ganske down to Earth: De fleste hunstik (fastmonterede) i DK er installeret UDEN jord, så selv om vi følger den ene eller anden standard for udtag, så er det forsyningen (af jord), der halter. Enten skal man ved lovkrav indføre dette for alle nybygninger + stille krav om i trappeopgange at få indlagt jord + 50% i fradrag for håndværkerregning. Eller så er der frit slag for både hun og hanstik (ligesom pt). Løsning 1: Sikkerhed. Løsning 2: Bananstat. Enige?

 • 0
 • 0

Hvorfor ender denne diskussion altid i kaos, er det fordi der ingen rigtig løsning er eller fordi den rigtige løsning drukner i støjen?

 • 0
 • 0

Én af de grunde, der i sin tid blev givet til, at vi absolut skulle ind i EF, var, at så fik vi ens stik i Vesteuropa, så det er vel på tide, at det sker --- 40 år efter!

 • 0
 • 0

Jeg synes det mest interessante ved denne artikkel er slutningen:

»Vi overvåger situationen nøje og bruger pengene der, hvor vi kan dokumentere, at mennesker kommer til skade eller kan komme til skade,« siger styrelens pressechef, Dorthe Rasmussen, til Søndagsavisen.

Hvis der reelt ikke er sikkerhedsmæssige problemer ved at opvaskemaskiner ikke er jordet, så virker nogle af forslagene i denne debat fuldstændig absurde.

 • 0
 • 0

Jeg kan slet ikke se hvorfor pokker det overhoved skulle være nødvendigt med krav om specielle "Danske Jordhuller", det der skulle være krav om er at ALLE stik er Schuko med tilsluttet jord, også på de få stik, danske flad stik uden jord fremover bliver forbudt, og at PC'er med LK-jord omskiftes til Schukostik med jord.

Det er almindeligt kendt, at Schukostikket er livsfarligt, og der er gjort adskillige forsøg, på at lave nye standarder, der skulle erstatte det. At vælge Schukostikket, som standard i EU, vil være det mest tåbelige af alt.

Et langt bedre alternativ, er det italienske VIMAR stik. Dette stik, er kompatibelt med Schuko, men har også monteret et jordhul i midten. Der accepteres to bredder af stiktyper, og den er derfor kompatibel med de fleste stiktyper. Fordelen, med et jordhul i midten, er at udstyr, som kræver jord, kan forsynes med en stiktype, der har jordplug i midten. Og derved, opnå næsten samme sikkerhed, som den danske standard. Desværre, er VIMAR stikket upolariseret, og derfor ikke på et tilstrækkeligt sikkerhedsmæssigt niveau, til at det vil være passende for en EU-standard. Placeres VIMAR stikket, med et dansk jordhul, og ændres det danske jordstik, så det bliver smallere og kan gå i VIMAR stikket, så vil det afgjort være jordens bedste standard. Udstyr, som kræver sikkerhedsjord, kan forsynes med dansk jordspyd, og derved leve op til vores sikkerhedskrav - såvel polariseret, som krævende jord. Udstyr, hvor der ikke sættes krav om polarisering, kan have jordspyd i midten. Der findes flere andre standarder, der kan vælges end det danske jordhul, men det bedste vil være, at indføre en EU-standard, der både er Schuko-kompatibel, men også sætter krav, om asymetrisk jordspyd, af hensyn til polariseringen. Den franske løsning, kan ikke bruges, da jordspydet vender forkert. Det italienske stik, har mange fordele, og med et dansk jordhul, vil stikket blive fuldendt.

 • 0
 • 0

Det er korrekt, at der findes forlængerledninger med "snydejord". Det kan diskuteres, om det burde være lovligt, men risikoen er forholdsvis lav, da de fleste ved, at de bruger en forlænger med snydejord, og at jord ikke er forbundet.

I følge dansk lov må man gerne montere et "rigtigt" dansk kontakt i væggen med "rigtigt" jordhul....uden at jordhullet er tilsluttet til noget som helst. Det sker ganske tit nå man opgraderer køkkenet uden at opgradere ledningerne.

 • 0
 • 0

[quote]Det er korrekt, at der findes forlængerledninger med "snydejord". Det kan diskuteres, om det burde være lovligt, men risikoen er forholdsvis lav, da de fleste ved, at de bruger en forlænger med snydejord, og at jord ikke er forbundet.

I følge dansk lov må man gerne montere et "rigtigt" dansk kontakt i væggen med "rigtigt" jordhul....uden at jordhullet er tilsluttet til noget som helst. Det sker ganske tit nå man opgraderer køkkenet uden at opgradere ledningerne.[/quote] Ja, ifølge loven, skal der i moderne køkkener, være monteret et jordstik... Hvis det er rigtigt, at jord ikke behøver, at være forbundet, så virker det som om, at sikkerhedsstyrelsen ikke er blevet spurgt. Men, det er en smart måde, at opgradere køkkener, så de har de lovbefalede antal jordstik.

 • 0
 • 0

Min opfattelse er, at man burde forbyde Schukostik i EU.

Så har du da vist også fået demonstreret hvor urealistisk du går til opgaven..

For det bliver nok en kende svært at overbevise resten af EU om at vores stik-systems fortræffeligheder er store nok til at alle bør skifte. I realiteten er problemet jo ret begrænset, apparater kan fejle på utallige måder som korrekt installation, jord og hpfi aldrig kommer til at løse.

 • 0
 • 0

Det er almindeligt kendt, at Schukostikket er livsfarligt, og der er gjort adskillige forsøg, på at lave nye standarder, der skulle erstatte det. At vælge Schukostikket, som standard i EU, vil være det mest tåbelige af alt.

Er det så livsfarligt at det er bedre at fortsætte med det frygtelige rod vi har idag? Helt klart findes der mere optimale løsninger, teknisk set, men i praksis fejler de allesammen lige der hvor de kræver: "hvis bare alle skifter til xxxx så bliver alt guld og grønne skove"... for det kommer ikke til at ske, og hvad er så bedst? Schuko som er i mål i de fleste lande nu, eller noget helt nyt som allertidligst bliver relevant i 2050? Hvad skal vi sige til dem som så dør af en mere usikker overgangsordning indtil de gyldne tider indtræffer?

 • 0
 • 0

Min opfattelse er, at man burde forbyde Schukostik i EU.

Det der er lidt lige som at insistere på at man "burde" løse alle trafikproblemer ved at bygge RUF fra Hanstholm til Rødvig.

 • 1
 • 0

[quote]Min opfattelse er, at man burde forbyde Schukostik i EU.

Det der er lidt lige som at insistere på at man "burde" løse alle trafikproblemer ved at bygge RUF fra Hanstholm til Rødvig.[/quote]

Jeg kan ikke se problemet i dansk enegang. Vi har haft danske stik i danmark, i mange år, og der har ikke været et problemer. Der findes ledninger, med danske stik, som kan monteres på udstyret. Samtidigt, giver den danske standard, en meget høj sikkerhed, der er meget højere end Schuko. Jeg kan ikke se, at Schuko standarden, har fortrin. Den engelske standard, er også langt bedre. Nogle standarder, har sikring i stikproppen, hvilket specielt er en fordel, hvis ledningerne ikke håndterer 13A. I Danmark, kræves ikke sikring, men til gengæld kræves, at ledningerne tåler 13A, hvis de er uden sikring i stikproppen.

Vælges Schukostik, så er der masser af problemer. Mange stikpropper, adaptere, USB strømforsyninger osv. kan ikke gå i. Schuko, er nok den mest problematiske standard, som findes i EU.

Selvom det måske lyder utroligt, så har vi tidligere i Danmark, været i stand til, at gå enegang - og med godt resultat. De danske standarder, er blandt verdens højeste. Og vores stikpropper, findes i særlige udgaver, som f.eks. EDB stik, og hospitalsstik.

Hvis vi bygger en RUF bane, fra Hanstholm til Rødvig, så er jeg også sikker på, at det nok skal blive en god forretning. Og RUF vil - ligesom LK - bestemt ikke få problem, med at blive solgt til tyskerne eller franskmændende. Det vi laver i danmark, er blandt verdens bedste. Eneste problem, er at danskerne ikke tror på det.

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se problemet i dansk enegang. Vi har haft danske stik i danmark

De fleste (alle) kontakter og dåser er LK/Schneider, men propperne er vel mest Schuko eller Euro? Jeg kender ikke statistikken, men alle mine køkken, EDB og el-apparater er Schuko. Kun gamle lamper og forlængerledninger er LK/Schneider.

 • 0
 • 0

Problemet er jo overalt. Det er ikke bare vaskemaskiner og lign. Det er alt fra PCer, mikrobølgeovne, fjernsyn, etc. etc. Det er HELT urealistisk at bede alle om at få skiftet stikproppen på alle enheder hos en elektriker. Man ville ved en enorm indsats opnå at 75% ville få det gjort. Aldrig 100%.

Jeg tilslutter mig at man bør tilpasse sig virkelighedens verden (= Schuko er standarden). En mulig kompomisløsning er den franske stikdåse med et ekstra ben som samtidigt er kompatibel med Schuko. Derved får man en bedre jordforbindelse. Det forekommer mig at alle elapparater i dag leveres med en stikprop der passer til en sådan stikdåse (både ben i siderne og hul til jordforbindelsen).

For i øvrigt, alle stikdåser skal have jordben, ikke bare i vådrum.

Jeg har hørt argumentet med at Schuko dåser er "grimme". Ja det er de. Men så kan de gemmes bag en klap indbygget i stikdåse installationen.

Mit forslag til at løse problemet. Offentligt tilskud til at få skiftet alle stikdåser i DK til Schuko.

 • 1
 • 0

Selvom det måske lyder utroligt, så har vi tidligere i Danmark, været i stand til, at gå enegang - og med godt resultat. De danske standarder, er blandt verdens højeste.

Og det var priserne på kontakter mv. også i mange år. Op til 4-5 gange så høje som i vores nabolande. Sjovt nok faldt de omgående da der kom noget der lignede reel konkurrence.

 • 2
 • 0

[quote]Jeg kan ikke se problemet i dansk enegang. Vi har haft danske stik i danmark

De fleste (alle) kontakter og dåser er LK/Schneider, men propperne er vel mest Schuko eller Euro? Jeg kender ikke statistikken, men alle mine køkken, EDB og el-apparater er Schuko. Kun gamle lamper og forlængerledninger er LK/Schneider.[/quote] Det danske system er lavet så det er kompatibelt med Schuko. Netop det, er en fordel, i forhold til f.eks. det engelske system. Så længe udstyret ikke kræver jord, er Schuko-stikket ikke et problem. Udstyr, der kræver jord, skal naturligvis være monteret med dansk jordstik.

Jeg syntes, at vi skulle ændre det danske system, så de danske stikpropper bliver udformet som Schuko-stikpropper, men med dansk jordstik, hvis udstyret skal have jord. I så fald vil det udstyr som købes med Schuko-stik, have samme udseende som danske stikpropper, og derfor også være danske stik.

Samtidigt, skal vi tillade Schuko-stikkontakter, og Schuko forlængerledninger, såfremt de har dansk jordhul.

 • 1
 • 0

Der er ingen der forbyder nogen "Anbringe en separat ledning imellem ens El komfur og så en opvaskemaskine, eller anden ligesom kendt jord". Om dette er lovligt? Nej men det kunne vel redde ens liv. Ligesom hvis man havde slukket helt for et Tv i Norge, men nej havde man gjort dette var samme Tv vel ødelagt.

Havarimæssig konklusion, anbringe denne ekstra ledning.

De færreste tænker på hvor langt dansken vil gå, forinden man selv skifter et stik (Uanset type men tænk også på prisen!).

 • 0
 • 0

Det er vist ikke længere rigtig!: Udskiftning af stikkontakt uden jordkontakt En stikkontakt uden jordkontakt kan erstattes af en anden stikkontakt uden jordkontakt. Hvis man vælger en stikkontakt med jordkontakt, må den kun installeres, hvis der er en virksom jordleder.

kilde:sik.dk

 • 1
 • 0

(har jeg ikke læst samtlige indlæg, så beklager hvis det har været nævn)

Men i IT brancen er det eksempelvis ikke unormalt, at et apparat leveres med flere forskellige apparat ledninger inkluderet i kassen. Så man kan benytte det der passer. Så er det jo bare et spørgsmål om, at montere en apparat bøsning i maskinen.

 • 0
 • 0

jens Madsen

Det danske system er lavet så det er kompatibelt med Schuko. Netop det, er en fordel, i forhold til f.eks. det engelske system. Så længe udstyret ikke kræver jord, er Schuko-stikket ikke et problem. Udstyr, der kræver jord, skal naturligvis være monteret med dansk jordstik.

Det er jo IKKE en fordel at et schuko stikprop kan proppes i en dansk stikdåse. I G.B. er man TVUNGET til at skifte stikproppen, så det bliver gjort. Den danske "løsning" er den dårligste af alle. Man kan skrive at det skal man "naturligvis" gøre, men deri ligger problemet for det gør folk jo "bare" ikke.

 • 0
 • 0

[quote]Selvom det måske lyder utroligt, så har vi tidligere i Danmark, været i stand til, at gå enegang - og med godt resultat. De danske standarder, er blandt verdens højeste.

Og det var priserne på kontakter mv. også i mange år. Op til 4-5 gange så høje som i vores nabolande. Sjovt nok faldt de omgående da der kom noget der lignede reel konkurrence.[/quote] Vi har i danmark altid ønsket en højere løn, end i mange lavtlønslande. Det betyder naturligvis også, at danske kvalitetsprodukter, må koste ekstra. Sådan har det altid været. Hvis vi i Danmark ønsker en løn, der er større end den kinesiske, så vil du også blive nød til, at betale ekstra for den danske højere kvalitet.

 • 0
 • 0

Nå ! Jeg synes den hedder en udligningsforbindelse. Sådan en kan være en bygningsdetalje der skaber forbindelsen, så man ikke får "stød" med ½ spænding fra filterkondensatorerne. I øvrigt er der stor forskel på at få STØD, og så modtage et filterrap over nallerne. (man kan i værste fald dø af dem begge!)

 • 0
 • 0

jens Madsen[quote]Det danske system er lavet så det er kompatibelt med Schuko. Netop det, er en fordel, i forhold til f.eks. det engelske system. Så længe udstyret ikke kræver jord, er Schuko-stikket ikke et problem. Udstyr, der kræver jord, skal naturligvis være monteret med dansk jordstik.

Det er jo IKKE en fordel at et schuko stikprop kan proppes i en dansk stikdåse. I G.B. er man TVUNGET til at skifte stikproppen, så det bliver gjort. Den danske "løsning" er den dårligste af alle. Man kan skrive at det skal man "naturligvis" gøre, men deri ligger problemet for det gør folk jo "bare" ikke.[/quote] Problemet er, at producenterne sætter Schuko stik på produkter, hvor det ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Schuko-stikket, er lavet til "valgfrit" jord.

Et produkt, hvor jord er et krav ifølge dansk lov, burde ikke være lovligt at sælge i Danmark med Schuko stik.

Det er korrekt, at det engelske system er mere sikkert. Men det er en ulempe, at det ikke er kompatibelt med andre europædiske stik, hvor der ikke er et sikkerhedsmæssigt problem.

 • 0
 • 0

Hvis man bare helt enkelt skifter stikkontakten til de enheder som kan udgøre en risiko, er problemet løst en gang for alle.

Her mener jeg stikkontakt til vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine og mikroovn, som tilsammen udgør langt den største risikofaktor i de danske hjem med hensyn til at få stød.

Hos Harald Nyborg i Sverige findes et godt udvalg af schucko stikdåser til priser fra 29 SEK for en enkelt stikkontakt. Se: http://www.harald-nyborg.se/80190/vaegguttag

 • 1
 • 0

@ Erik Nørgaard

Dette beskriver udmærket at håndværkere ønsker nogen skal komme til skade, alvorligt eller omkomme. Konkret arbejdsulykker skyldes nogen gange at nogen "Direkte venter på ulykker sker".

 • 0
 • 0

Hvis man bare helt enkelt skifter stikkontakten til de enheder som kan udgøre en risiko, er problemet løst en gang for alle.

Her mener jeg stikkontakt til vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine og mikroovn, som tilsammen udgør langt den største risikofaktor i de danske hjem med hensyn til at få stød.

Hos Harald Nyborg i Sverige findes et godt udvalg af schucko stikdåser til priser fra 29 SEK for en enkelt stikkontakt.

Se: http://www.harald-nyborg.se/80190/vaegguttag

Nej! Problemet er ikke løst. Hvis produktet sælges med Schuko-stik, så sætter danskerne produkterne i stikkontakter, der ikke har jord. Et monteret Schuko-stik, kræver ikke, at stikket anbringes i en stikkontakt der har jord.

Importøren, eller producenten, skal erstatte stikproppen med en, der har dansk jordstik. Så er problemet løst. Og det er eneste løsning.

Derimod for produkter, hvor jord ikke er påkrævet, men kun ønsket, f.eks. meget computerudstyr, der er Schukostikket egnet.

 • 0
 • 0

det er så simpelt. der står i alle brugs vejledninger til de apparater vi køber at de skal være forbundet til jord. Der ud over alle nye installationer forsynes med jord. Hvis der bliver laver mere end yyyy % om i en el inst skal hele gruppen opgraderes til d.d regler.

Tja så er der jo kun ham tossen tilbage der får stød der skal komme i gang med af følge reglerne.

Når det er sagt, kan man godt diskuttere de andre ting er der sagt i løbet af denne tråd.

For det første er det lk system det mindste system i verden, man skal ikke af sætte flere kvm af til el installationen på en vægge. Jeg rejser verden tynd og alle steder jeg kommer har de kvm vis af stikkontakter afbryder og alt muligt på væggene. Det er hverken pænt eller funktionelt.

Nå jeg så viser billeder af en dansk installation siger de alle sammen hvor kan jeg købe dem:-) ( kommer altid til at diskutere dette når der skal laves el og netværk i kontrolrummet)

Vi kan lyn hurtigt blive enige om at lk inst materiale er alt for dyrt. Heldigvis har der jo lige være en afgørelse i denne sag: http://ing.dk/artikel/130731-lk-taber-sag-... Nu er det vel bare et spørgsmål om tid før der kommer andre produkter på marked til en bedre pris.

der er flere der skriver skift dog til Schuko-stikkontakter, men så får vi jo de dybe stikkontakter alle steder, i et køkken er det ikke smart med alle de krinkelkrog sådan et stik har!!

bare min 5 øre

 • 0
 • 0

Jens Madsen

Det er nu langt bedre at forbrugerne sætter en schucko stikprop i en kontakt hvor der etableres jordforbindelse end i en dansk kontakt hvor der godt nok findes jord, men som schucko stikproppen ikke får forbindelse med. Og glem det med at apparaterne skal forsynes med dansk stikprop. Det ville kun være til gavn for LK og i strid med EU regler. Nogen gange må man ty til praktiske løsninger som måske ikke løser problemet 100%, men dog er et skridt på vejen.

Og til sidst: Findes der nogen tal for hvor mange der er kommet til skade på grund af de manglende jordforbindelser der findes i stort set alle danske hjem ?

 • 0
 • 0

Importøren, eller producenten, skal erstatte stikproppen med en, der har dansk jordstik. Så er problemet løst. Og det er eneste løsning.

Det kommer IKKE til at ske. Producenterne vil i stigende grad undgå at lave specielle løsninger. Hvis danmark insisterer på at gå enegang med et specielt stik vil der ske dette: I brugermanualen, som alle jo bør læse for idrifttagning, vil der stå i afsnittet for danmark: "Før dette produkt tilsluttes elnettet skal stikproppen udskiftes til en type der passer til stik dåsen på ibrugtagningsstedet. Udskiftningen af stikproppen skal udføres af autorisret elinstallatør." Derved er leverandøren fritaget for ethvert ansvar. I realiteten vil kun et lille fåtal faktisk læse manualens sikkerhedshenvisninger.

 • 0
 • 0

Schuko stikkontakter er bare ikke særlig pæne i forhold til den flade diskrete udgave der er mulig med den danske standart med et tredje ben til jord...!

... og synes umidelbart ikke der er den store forskel på sikkerheden i de to systemer!

Klaus Lund

 • 0
 • 1

Jeg har selv skiftet shukostikket på min opvaskermaskine, fordi det snurrede i fingrene, hvis vi skyllede af og samtidigt rørte ved lågen. Da jeg fortalte dette til en ven, spurgte han, om hvorfor jeg ikke blot havde vendt stikket 180 grader, for så ville problemet med fejlstrømmen forsvinde. Kan nogen med elektrisk kendskab bekræfte, at denne simple løsning villle virke?

 • 0
 • 0

@Jan Holm Det er korrekt at fejlstrømmen ville forsvinde.

MEN det løser ikke det egentlige problem: der er en elektrisk fejl på maskinen. Vær glad for at du kun fik en advarsel, ikk et potentielt farligt stød.

Du bør bestemt få maskinenkontrolleret. Et kvalificeret gæt: gennemtæring af varmeelement eller måske mekanisk fejl på ledninger ....

Det er ikke til at spøge med - eller omgå som foreslået.

 • 0
 • 0

Jeg har nu læst 60+ kommentarer, og er faldet over nogle ting jeg vil kommentere. Det er til forskellige brugere, og i helt tilfældig rækkefølge.

 1. Et fejlstrømsrelæ må ikke koble fra ved halv udløsestrøm. Det vil sige at et HPFI ikke må slå fra ved 15mA eller under.
 2. Du må ikke skifte en stikkontakt uden jordhul til en med jordhul uden at der er jord tilsluttet.
 3. ALLE nye installationer (siden engang i 80erne) SKAL være med jord i hele installationen. Dvs. dåser, lampeudtag, stikkontakter o.lign.
 4. Der er der skriver noget med fejl på jordingen, og modstand til jord på nogle få Ohm. Elektrikeren skal inden aflevering måle modstanden, og kontrollere at den er god nok til at fejlstrømsrelæet kan slå fra ved 30mA/50V. Det kræver en modstand til jord på under 1666Ohm.

Og til sidst, jeg er ikke ingeniør. Men nu har jeg læst her på siden i et par år, og det er vist ikke et krav at være det for at kommentere. :P

 • 1
 • 0

Det kan godt være magnetisk kobling mellem f.eks. en transformer inden i apparatet og chassis. Det er ret almindeligt og er harmløst. Dog er det et bevis på at chassis ikke er jordet, og der KAN jo godt være noget mere seriøst galt såsom overgang. Hvis man tilkobler apparatet til jord, og den sitrende fornemmelse forsvinder UDEN at udkoble HFI, så var det nok den harmløse variant.

Lad os nu ikke afspore den spændende diskussion om stikdåser ... ;)

 • 1
 • 0

@Jesper Møller Pedersen

Det er jo IKKE en fordel at et schuko stikprop kan proppes i en dansk stikdåse. I G.B. er man TVUNGET til at skifte stikproppen, så det bliver gjort. Den danske "løsning" er den dårligste af alle. Man kan skrive at det skal man "naturligvis" gøre, men deri ligger problemet for det gør folk jo "bare" ikke.

Det er det samme problem i Storbritanien. Man kan godt indsætte en Euro eller schuko stik i en britisk stik, afstanden mellem benene passer temmelig godt. Nogle gange er der en børnesikring men jeg er blevet forevist at det ordnes lige ved at skuffe et stykke plastic ind på midter jord-benet mens stikket sættes ind.

Den engelske stikstandard er det værste stik. Alle Britter kan fortælle dig om hvor ondt det gør at komme til at træde på et engelsk stik med bare fødder. Når kabel ligger på gulvet ender de altid med at ligge med de tre ben opad.

 • 0
 • 0

Richard Foersom.

Nu er du ovre i at man kan omgå sikkerheden i ethvert system, hvis man vil. Man kan også tage en dansk stikprop med jordben, og klippe jordbenet af med en skævbider. Det har jeg da gjort må jeg indrømme, men sådan bør det ikke være. edit: Lad mig lige retfærdiggøre mig. Det er når man skal bruge for eksempel en ældre boremaskine med stålchassis, og man ikke har en forlængerledning med "falsk" jord hul i dåse-enden. benævnte boremaskine er forlængst udskiftet, med en ny med Schuko-stikprop !

At de engelske stik gør ondt at træde på, det tror jeg på, men det ændrer ikke på det relevante at det engelske stik i højere grad tvinger brugerne til at skifte stikpropperne.

 • 0
 • 0

Det overrasker mig ikke at der er så mange forskellige meninger om dette problem, det bliver nærmest en religion for folk

Det overrasker mig derimod at så mange mennesker tilsyneladende er af den overbevisning at en PFI / HPFI afbryder kun virker med en aktiv jordforbindelse.

Hele humlen ligger jo netop i at installationen er beskyttet mod en fejlstrøm. ENIG, hvis denne beskyttelse fejler så kan følgerne nemt blive fatale da fejlstrømmen vil passere gennem person eller dyr.

Det undre mig at folk som får et "rap" over fingrene ikke undersøger problemet hos venner / bekendte eller spørger en fagmand til råds, men derimod "lære at leve med det".

Og husk på at det er ejeren af installationen som har ansvaret!

 • 0
 • 0

Det kan godt være magnetisk kobling mellem f.eks. en transformer inden i apparatet og chassis. Det er ret almindeligt og er harmløst. Dog er det et bevis på at chassis ikke er jordet, og der KAN jo godt være noget mere seriøst galt såsom overgang.

Hvis man tilkobler apparatet til jord, og den sitrende fornemmelse forsvinder UDEN at udkoble HFI, så var det nok den harmløse variant.

Da opvaskermaskinen var helt ny og den sitrende fornemmelse forsvandt, da jeg skiftede stikproppen med en med jordforbindelse, har det sikkert været en harmløs fejl. Hvis opvaskmaskinen er ny og brugerne oplever en sitrende fornemmelse , kan brugerne jo starte med at vende stikket, indtil de får skiftet stikket. Jeg er iøvrigt enig i, at det ikke er hensigtsmæssigt, at der ikke er harmonisering i EU på dette område. Vi medbringer sædvanligvis diverse elartikler inkl. forlængerledning på vores rejser i EU. De danske firkantede eller runde hanstik passer desværre ikke i stikkontakterne i de lande, hvor man har indført Shukostikkene. Vores forlængerledning er nu med Shukostik, så vores elartikler også kan anvendes i disse lande.

 • 0
 • 0

Hvilket stik der bruges i nybyggeri har nok ikke den store indvirkning på sikkerheden generelt. Hvis sikkerheden skulle øges, mener jeg fokus burde være på at sikre at der rent faktisk findes jord i installationen. Samt at sikre at der er jordede stikdåser til de apparater der har brug for det. Det største problem med det, er efter alt at dømme de mange installationer i etageejendomme. Som ikke har jord og kun er beskyttet af HFI.

Et af ovenstående indlæg nævnte at hvidevarer idag kører på 240V, og derfor ikke monteres i kraftstik. Der er vel brug for 3 stikstandarder, så man kan opsætte de rigtige stik til de forskellige anvendelser: 1. Kraftstik til flerfaset brug, eks. IEC 60309 ( bruges nok i kun til komfur i de fleste husholdninger). 2. Jordet enfaset stik, som eks. Schuko ( til eks. vaskemaskine og få andre ting i køkken/bryggers ) 3. Enfaset stik uden jord ( bruges alle andre steder i boligen ).

Debatten her beskæftiger sig åbenbart kun om stikkontakter til visse dele af køkken/bryggers. For hvem vil have de runde klumpstik med jord ind i stuen og i øjenhøjde på køkkenbordet? De fleste apparater bruger jo de slanke rektangulære stik ( CEE 7/16 "Europlug" ) og har ikke jord. Og man kan få plads til en dobbeltkontakt på samme plads som et rundt, når man bruger eks. LK Fuga eller Minitangent.

Schuko eller danske stik med jord. Det vigtigste er vel at de få apparater der har brug for jord får det?

Og at apparater der har brug for det leveres med jordede stik. Og dem der ikke har brug for det leveres med rektangulære stik ( CEE 7/16 "Europlug" ). Sådan at der ikke opstår forvirring?

 • 0
 • 0

Jeg mener stadigt, at det er en stor fordel, at ændre de danske jordstik, så de kan gå i Schuko stikkontakter, der forsynes med et dansk jordhul. Det vil ikke være et problem, at sætte krav om, at Schukostikkontakter i danske hjem, er af denne type. Og udstyr, som monteres med dansk jord, kan både bruges i disse, og i eksisterende danske stikkontakter med jord.

Schukostikket er problematisk, fordi det ikke er sikkert. Og det bør være et krav, at der monteres danske jordstik, på udstyr hvor det er et lovkrav.

Med stikkontakter, der både acceptere Schuko, og har dansk jordhul, så slås to fluer med et smæk: Vi kan få jord på udstyr, der ikke kræver jord, og som er monteret med Schuko stik. Og, vi kan kræve dansk jordstikprop monteret på udstyr, der kræver jord. Og dette vil både kunne bruges i de danske Schukostik med dansk jordhul, samt i de gamle danske jordstikkontakter.

Dem, som så ønsker jord på deres Schuko-stik produkter, kan vælge at få opsat Schuko-stik, med et dansk jordhul.

Hvis det ikke er muligt, at forhindre udstyr der kræver jord, monteres med Schukostik, så kan vi som minimum kræve, at der klistres en advarsel på produkterne, der skriver at produktet skal monteres med dansk jord. Udformes stikpropperne, så de både går i de danske Schuko-stik med jordhul, og i danske jordstikkontakter, så vil samme stikprop, give sikkerhed uanset valget af stikkontakt.

I forhold til prisen ved el-indstallation, og ledningsførring, samt trækning af jord, så betyder prisen på stikkontakten intet. Så det er helt uden betydning, at en jordstikkontakt kan fås for 19 kroner i Sverige, hvis den har Schuko stik. Der kommer jo en regning, på 1000 - 2000 danske kroner oveni. Hvorfor, så ikke vælge en stikkontakt, der har dansk jordhul?

 • 0
 • 0

Selvfølgelig skal alle apparater, som udgangspunkt være enten dobbelt isolerede, eller tilsluttet en virksom beskyttelsesleder.

Da jeg var elektriker (2 år siden), havde jeg ikke monteret én hårde hvidevare med en stikprop. Stikproppen sidder ganskevis på fra ny, men bliver klippet af, og monteret i enten en fast dåse eller i et "komfur-stik" (de flade LK kraft stik).

I undersøgelsen blev de adspurgte ikke spurgt om de havde monteret deres hårde hvidevare med alm. stikprop eller i en fast dåse - En "gør det selv'er" kan nemt udskifte de 3 små ledninger i en dåse selv - og det gør de flittigt! Derfor tror jeg, at flere af de adspurgte har monteret deres apparater korrekt.

Jeg ved at der er findes et fåtal som bor i en lejlighed af ældre dato ell. hvor at disse apparater er eftermonterede og er tilsluttet i en vilkårlig stikkontakt. - Men i disse tilfælde er det nu ligegyldigt hvilken stikprop at der er monteret fra fabrikantens side. Da der med stor sandsynlighed ikke forefindes en beskyttelses leder i den pågældende installation.

Så min pointe er: Er dette ikke ikke bare et opblæst medie problem?

 • 0
 • 0

Jeg mener stadigt, at det er en stor fordel, at ændre de danske jordstik, så de kan gå i Schuko stikkontakter, der forsynes med et dansk jordhul.

Du efterlyser en stikkontakt der ikke findes. Hvis man vedtog en lov om at denne type skulle anvendes fremover, villle der kun være en eneste leverandør der gad producere dem, og de ville blive rigtigt dyre.

Der er meget bedre at vadtage en lov om at LK/Schneiders stik er ulovlige og og at de skal udskiftes.

Bedst ville det være om LK/Schneider blev tvunget til at stå for disse omkostninger, men det er næppe realistisk.

Schukostikket er problematisk, fordi det ikke er sikkert. Og det bør være et krav, at der monteres danske jordstik, på udstyr hvor det er et lovkrav.

Du mener: LK/Schneider stikkontakten er problamtisk, når den tillader at der isættes Schuko stikpropper, som har været fuldt ud lovlige i DK i mange år. Læs: Der er ikke noget galt med Schuko, det er LK/Schneider der er noget galt med (Eller Sikkerstyrelsen, eller Erhvervsministeret, eller Erhvervsministeren, noget --- something)

Dem, som så ønsker jord på deres Schuko-stik produkter, kan vælge at få opsat Schuko-stik, med et dansk jordhul.

Nej. Ikke nogen mellemløsninger. Kun ren Schuko stikkontakter. Alle LK/Schneider stikkontakter skal gøres ulovlige. De er til skade for vor sikkerhed.

Hvis det ikke er muligt, at forhindre udstyr der kræver jord, monteres med Schukostik, så kan vi som minimum kræve, at der klistres en advarsel på produkterne, der skriver at produktet skal monteres med dansk jord.

Alle LK/Schneider produkter burde påklisteres denne advarsel. Af alle mine underlige forslag, er dette rent faktisk reelt muligt.mailto:debat@ing.dkmailto:debat@ing.dk

 • 0
 • 0

Så min pointe er: Er dette ikke ikke bare et opblæst medie problem?

Problemet, som det er idag, er at danskerne ikke opfatter Schukostikket, som et jordstik. Og det tror jeg ikke, at de vil gøre foreløbigt. Langt de fleste produkter, som har Schukostik, kræver hellerikke jord, efter dansk lov. Men på udstyr, hvor der kræves jord er uforsvarligt, at sælge produkter med Schukostik, uden at som minimum sætte et advarselsmærke på produktet.

I stedet for, at løse problemet, ved at alle danske husstande, skal have udskiftet deres indstallation, indført jordledning til alle stikkontakter, og opsat tyske jordstikkontakter, fordi de kan fås for 23 sek, så vil den bedste løsning, være at kræve dansk jord, og hvis ikke der er monteret dansk jord på jordpligtigt udstyr, så skal det forsynes med advarselsklistermærker, så kunden ikke er i tvivl om, at de skal montere dansk jordstik, eller bruge en adapter.

En opsætning af Schukostik, er den mest tumbede og idiotiske løsning på problemet. Det mest elegante, er udskiftning til dansk jordstik, og det koster ikke mere for producenten, end at sætte et gult klistermærke på produktet, der skriver at produktet kræver jord, og at der skal monteres jordstik.

 • 0
 • 0

Er dette ikke ikke bare et opblæst medie problem?

Nej.

En jordet 10A LK/Schneider stikkontakt koster kr 85 hos harald-nyborg. Flot ser den ud, men den er dyr. En 16A CEE blå stikkontakt (harald-nyborg kalder den en "vægstikdåse") koster kr 25, men kan sommetider fås for kr 19.95 i Aldi.

Monopol, lobbyisme, bestikkelse, korruption, magtmisbrug og andre kriminelle handlinger er årsagen til hele denne debat. Det handler reelt bare om at danske borgere betaler LK/Schneider alt for mange penge. Der er ikke rigtigt mere i det.

 • 0
 • 0

[quote]Er dette ikke ikke bare et opblæst medie problem?

Nej.

En jordet 10A LK/Schneider stikkontakt koster kr 85 hos harald-nyborg. Flot ser den ud, men den er dyr. En 16A CEE blå stikkontakt (harald-nyborg kalder ned "vægstikdåse") koster kr 25, men kan sommetider fås for kr 19.95 i Aldi.

Monopol, lobbyisme, bestikkelse, korruption, magtmisbrug og andre kriminelle handlinger er årsagen til hele denne debat. Det handler reelt bare om at danske borgere betaler LK/Schneider alt for mange penge. Der er ikke rigtigt mere i det.

[/quote] Hvis det ikke er et opblæst medie problem, så ved jeg ikke hvad det er. At tale om priser på 25 kr. når du skal betale 10-tusinder, for at få lagt jord til alle stikkontakter, er jo helt ude af propationer. Det er helt ligegyldigt hvad et jordstik koster, så længe det er under 500 kroner.

Det, som er problemet, er at importører sælger udstyr, der kræver jord, uden et stik der har jord. Og uden, at kunden gøres opmærksomme på dette, med et klistermærke.

Du løser intet, ved at udskifte alle hjems stikkontakter med Schuko stik, med mindre, du fører jord rundt. Og det kommer til at koste måske 50.000 kr. for hver dansk hjem.

Denne udgift, kan vi undgå, ved at kræve danske jordpropper på hvidvarer. Og, hvis dette ikke er muligt, på grund af den tyske lovgivning har erstattet danmarks, så kan vi måske komme igennem med gule klistermærker, i vort danske "selvstyre". Så vi undgår, at skulle få livsfarligt stød, på grund af håbløse tyske love.

 • 0
 • 0

Det mest elegante, er udskiftning til dansk jordstik, og det koster ikke mere for producenten, end at sætte et gult klistermærke på produktet, der skriver at produktet kræver jord, og at der skal monteres jordstik.

Det vil være vanvittigt såfremt du mener det dermed at op til slutbrugeren at skifte stikkene. Udover at slutbrugerne naturligvis i de fleste tilfælde formentlig vil ignorere advarslen - det virker jo fint... - så er det ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at slutbrugere bliver bedt om at fedte rundt med stik og ledninger på udstyr der ofte kan bruge over 2.000 watt. Nuvel det er lovligt, men det vil være en væsentlig forringelse af sikkerheden. (Og ikke desto mindre er det det man forventer af slutbrugeren i dag, bortset fra klistermærket - og ergo er vi tilbage ved udgangspunktet for artiklen, nemlig at der må anden handling til.)

 • 0
 • 0

... og hvis ikke der er monteret dansk jord på jordpligtigt udstyr, så skal det forsynes med advarselsklistermærker, så kunden ikke er i tvivl om, at de skal montere dansk jordstik, eller bruge en adapter.

Er dette klistermærke ikke allerede på meget udstyr? - et gult et med noget lignende "Skal jordes iht Stærkstrømsbekendtgørelsen". Måske en lidt kluntet formulering, men den kan vel ændres.

 • 0
 • 0

Hvis det ikke er et opblæst medie problem, så ved jeg ikke hvad det er. At tale om priser på 25 kr. når du skal betale 10-tusinder, for at få lagt jord til alle stikkontakter, er jo helt ude af propationer.

Du blander det sammen.

Alle Shukokontakter har jord. Nærmest ingen danske kontakter har jord. Hvad er årsagen til dette? At sik.dk i årevis har bildt politikerne ind at jord var ligegyldigt, når blot man havde HFI etc. Og læs så alle dem ovenfor der har haft problemer med snurren i fingrene eller direkte stød. En jording ville have løst problemet.

Hvis det nu var at alle danske hjem skulle have trukket tre-leder med jord, og LK/Schneider betalte, så kan jeg ikke se problemet med det. Det forekommer mig helt naturligt. Tænk på at LK/Schneider har haft monopol på el-materiel i DK i 100 år, så er det vel ikke så slemt at LK/Schneider skal rydde op efter sig selv?

 • 1
 • 0

Hvor mange bliver der dræbt af overgang i vaskemaskiner om året i Danmark ??

Jeg personligt har aldrig hørt om nogen.. Hvis lortet snurre lidt i fingrene, så er det vel et hint om at der skal gøres noget.. og hvis man ikke reagere på det, så er det vel et valg, som man selv tager..

HFI eller HPFI klapper vel når fejlstrømmen bliver for stor, og reder vel dermed vores liv alligevel uanset jord.. og de findes jo stortset, allerede i alle instalationer ?

Klaus Lund

 • 0
 • 0

[quote]Det mest elegante, er udskiftning til dansk jordstik, og det koster ikke mere for producenten, end at sætte et gult klistermærke på produktet, der skriver at produktet kræver jord, og at der skal monteres jordstik.

Det vil være vanvittigt såfremt du mener det dermed at op til slutbrugeren at skifte stikkene. Udover at slutbrugerne naturligvis i de fleste tilfælde formentlig vil ignorere advarslen - det virker jo fint... - så er det ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt at slutbrugere bliver bedt om at fedte rundt med stik og ledninger på udstyr der ofte kan bruge over 2.000 watt. Nuvel det er lovligt, men det vil være en væsentlig forringelse af sikkerheden. (Og ikke desto mindre er det det man forventer af slutbrugeren i dag, bortset fra klistermærket - og ergo er vi tilbage ved udgangspunktet for artiklen, nemlig at der må anden handling til.)[/quote]

Som det er nu, så er det faktisk op til slutbrugeren! Det er lovligt, at sælge apperater med Schuko-stikpropper, der af de fleste danskere, ikke betragtes som stikprop med jord, og på produkter, hvor der kræves jord ifølge loven. Mange kunder, er ikke opmærksomme på dette, og tror, at et produkt, der sælges uden jordstik, kan sættes lovligt i stikkontakten.

Det er naturligvis uacceptabelt, og et klistermærke med advarsel, er absolut det mindste, som bør kræves. Det er korrekt, at nogle kunder er ligeglade, men det er rimeligt, at de trods alt ved, at produktet ikke må tilsluttes, uden stikproppen skiftes.

I Danmark, er det f.eks. lov om, at større mikrobølgeovne (fra 25 liter), har jordstik. Men hvor mange danskere, ved at de bryder loven, når de sætter microbølgeovnen i stikkontakten, som har monteret Schuko stik?

At udskifte alle danske boligers indstallation, og kræve jordforbindelse, og Schukostik, i enhver stikkontakt, er totalt urealistisk. Mest realistisk, er at kræve importørerne sikrer, at der er jord på produktet, dvs. at Schukostik, ikke er nok. Og kan man ikke indføre dette som lovkrav, så er en gul advarselsskilt, der rådgiver kunden, et absolut minimum. Og det vil nemt kunne kræves i lovgivningen, at produkter der sælges med Schuko-stik, tydeligt skal mærkes med, at der kræves jordforbindelse. Nogle skriver det måske i brugsanvisningen. Det mener jeg ikke er nok. Det bør stå tydeligt, helst med et gult advarselsskilt, uden på produktet.

 • 0
 • 0

Alle Shukokontakter har jord. Nærmest ingen danske kontakter har jord. Hvad er årsagen til dette? At sik.dk i årevis har bildt politikerne ind at jord var ligegyldigt, når blot man havde HFI etc. Og læs så alle dem ovenfor der har haft problemer med snurren i fingrene eller direkte stød. En jording ville have løst problemet.

Hvis det nu var at alle danske hjem skulle have trukket tre-leder med jord, og LK/Schneider betalte, så kan jeg ikke se problemet med det. Det forekommer mig helt naturligt. Tænk på at LK/Schneider har haft monopol på el-materiel i DK i 100 år, så er det vel ikke så slemt at LK/Schneider skal rydde op efter sig selv?

Og i hvor mange lande, har man så jordforbindelse, til alle stikkontakter? Faktum er, at Schuko-stikket, kan sættes i langt de fleste europædiske standard stikkontakter uden jord, og derfor ikke giver en sikker jord.

Det er ikke korrekt, at der er nogen fare ved, at ikke have jord. Vi har, så vidt jeg ved, ikke haft nogle uheld, på grund af det. Hvis der skulle være et enkelt dødsfald, eller en person der kommer på sygehuset, på grund af at de danske indstallationer ikke har jord i alle stikkontakter, så tror jeg, at det er nemmere og bedre, at betale en kæmpe erstatning.

Der er mange andre problemer, som er større. F.eks. brænder flere huse om året, på grund af EU's lave krav, til elektronisk udstyr.

De danske love, med hensyn til jordkrav, er rimelige. De er lavet udfra, hvor manglende jord, er det største sikkerhedsmæssige problem. Og opfyldes de danske krav, så er der ikke problemer.

Problemet er, at vi idag accepterer Schuko-stik, der er uden jord i danske stikkontakter, trods det er ulovligt, at tilslutte apperatet, med mindre stikproppen udskiftes. Forhandlerne er totalt ligeglade. De skal bare sælge kinesisk bras. At sikre, at produktet er forsynet med dansk jordstik, er det mindste man kunne gøre.

 • 0
 • 0

Schuko-stik kommer med stort set alt vi køber. men hvad med mig. jeg har ingen jord i huset . sikkert sammen med 30 % andre danske husstande. såååå deeee.

 • 1
 • 0

Her er så det hundedyre stik, som bør monteres på udstyr, der kræver jord. http://www.harald-nyborg.dk/p1274/stikprop...

En adapter, kan også fås: http://www.greenline.dk/Diverse-elartikler... Den koster 35 kr. og forsendelsen er gratis.

Et andet problem, er at nogle vaskemaskiner, bruger 10 - 12A, og derved overbelaster elnettet. Førhen, hvor vi brugte kraftstik, og elektrikkeren monterede ledningerne, havde vaskemaskinen normalt egen fase.

Her undre det mig lidt, at vi ikke tillader konvertere fra kraft til 220V schuko stik. Men, det er tilladt, at skifte stikproppen ud med et kraftstik, såfremt ledningen til vaskemaskinen, er under et par meter.

 • 0
 • 0

Schuko-stik kommer med stort set alt vi køber.

men hvad med mig. jeg har ingen jord i huset . sikkert sammen med 30 % andre danske husstande. såååå deeee.

Har du ikke kraftstik med jord?

Du kan få udskiftet stikproppen på vaskemaskinen, eller opvaskemaskinen med et kraftstik. Det vil løse problemet.

Problemet er dog, at du ikke selv må udskifte stikproppen. Det skal gøres af en elektrikker. Og ledningen, fra stikkontakt til vaskemaskine, må være højst 1.5 meter.

Vi burde tillade konvertere, så vaskemaskiner med Schuko stik, kan sættes til kraft.

 • 0
 • 0

Schuko-stik kommer med stort set alt vi køber.

men hvad med mig. jeg har ingen jord i huset . sikkert sammen med 30 % andre danske husstande. såååå deeee.

Hvis du har kraft, kan du så vidt jeg ved også vælge, at udskifte alle stikkontakter på gruppen, med CEE stik. De fås kombinerede, så de har 220V udtag med jord. Dette jordstik, er dog ikke forsynet med sikring, så der kan trækkes 16A. Du bør derfor ikke bruge forlængerledninger med tynd ledning, som kun, er godkendt til 10A. Hvis du bruger forlænger til 220V stikket, så skal du sikre, at det mindst er 1.5 kvadrat, og ledningen må ikke rulles sammen. Dertil, kan stikpropperne brænde sammen, hvis de trækker stor strøm. Så du skal også sikre, at stikpropper og bøsning, er godkendt til 16A. Almindelige forlængerledninger, kan nemt blive meget varme, smelte, og medføre brænd.

Så vidt jeg ved, er CEE stikket, med 220V udtag, godkendt i Danmark, men kun hvis alle stik, på samme gruppe udskiftes til CEE. Ofte er kun 1 kraftstik på en gruppe, og så burde det ikke give problemer. Stikprop på f.eks. komfur, kan nemt udskiftes til CEE kraftstik, samtidigt med udskiftningen af vægstik. Men, det kræver elektrikker, at udskifte kraftstikket til CEE type.

Sikkerhedsmæssigt, så skal du være opmærksom på forlængerledningerne normalt kun tåler 10A. Men, du undgår, at skulle overbelaste gamle indstallationer, og ofte er det mere sikkert, end en skjult brændrisiko.

Det er ikke et lovkrav, at kraftstik har jord, hvis de kun bruges til komfur. Så elektrikkeren, bliver nød til at kontrolere, at jord er forbundet.

 • 0
 • 0

En klog mand sagde engang til mig, at man kunne "aflade" sig selv (fjerne statisk elektricitet), hvis man rørte den skrue, der ofte sidder i midten af stikkontakter med jord.

Han gjorde det altid når han skulle arbejde med elektriske komponenter. Jeg har nu altid været lidt skeptisk om tanken om at der skulle være jordforbindelse i den skrue. Nogen, der ved om det skulle være sandt?

(Jeg er godt klar over, at det ikke har meget med artiklen at gøre, men jeg kom lige i tanke om det, da kontakterne på billedet har en sådan skrue)

 • 0
 • 0

En klog mand sagde engang til mig, at man kunne "aflade" sig selv (fjerne statisk elektricitet), hvis man rørte den skrue, der ofte sidder i midten af stikkontakter med jord.

Han gjorde det altid når han skulle arbejde med elektriske komponenter. Jeg har nu altid været lidt skeptisk om tanken om at der skulle være jordforbindelse i den skrue. Nogen, der ved om det skulle være sandt?

(Jeg er godt klar over, at det ikke har meget med artiklen at gøre, men jeg kom lige i tanke om det, da kontakterne på billedet har en sådan skrue)

Hvis stikkontakten er uden jord, er der ikke jord på skruen.

 • 0
 • 0

Hvis stikkontakten er uden jord, er der ikke jord på skruen.

Det er der da vist heller ikke selv om der er jord på kontakten................

Jeg tror at det vil være nemmere, hvis man har jord i hovedet, at stikke fingrene i ørerne (-;

 • 1
 • 0

Det meste af tiden er der kun luft i slangerne. Afløbsslangen er kun fyldt med luft i stykket over vandniveau, når der ikke pumpes vand ud. Tilslutningsslangen står med tryk, men fra magnetventilen i maskinen og til f.eks. sæbeskuffen er der kun luft, når der ikke påfyldes vand. Kogeplader i glaskeramik giver meget sjældent jordfejl. Det gør derimod varmeelementer i ovnen ofte. Induktionsplader er fyldt med et kraftigt netfilter, så der kan forekomme ubehagelige strømme til jord. Uden jord virker netfilteret heller ikke optimalt, så der er større risiko for fejl ved tordenvejr og transienter på nettet.

 • 0
 • 0

Bosch og Siemens (BSH) er faktisk begyndt at levere netledningen med stik på deres opvaskemaskiner i det nyeste chassis, som kom for ca. 3 år siden. Da kan ledningen fjernes helt inde ved maskinen.

 • 1
 • 0

Arh, hold nu op. Som den erfarne (elektriker?) Jens Madsen siger, så er det meget begrænset hvor mange jordstik, der reelt er brug for i en normal husholdning. Min erfaring siger: Gamle komfurer (10-12 A), vaskemaskiner, (billige) tørretumblere, opvaskemaskiner, gamle mikrobølgeovne og indbygningovne med grill i. Endvidere er vandkogeren også en " bandit". Altså alle steder med el+vand, generelt + høj effekt.

Som også Jimmy Christiansen nævner det, er der således tre typer "stik+kontakt, som kan være nødvendige: flerfaset med jord enfaset med jord og enfaset uden jord.

Sikkerhedsaspektet "dødfarligt"" er løst for alle stik+kontakter via HFI, medens "Av for satan" og " ups, min gamle pacemaker, urgh" er løst med jordstikket. Der er vist ingen, der advokerer for jord ført ud til alle stik+ kontakter.

Ofte er der også indlagt jord i mange ældre huse og opgange i forbindelse med indlæggelse af to faser i '80'erne. Jeg husker, at mine forældre betalte for dette som lejere i en andelsboligforening og fik det ført op til 2. Sal, og det var hundedyrt også dengang.

 • 0
 • 0

Det hjælper måske kun på visse mikroovne. De fleste andre netfiltre har kondensatorer fra både fase til jord OG nul til jord. Desuden er du lige vidt, den dag der går overgang i varmeelementet.

 • 0
 • 0

Bosch og Siemens (BSH) er faktisk begyndt at levere netledningen med stik på deres opvaskemaskiner i det nyeste chassis, som kom for ca. 3 år siden.

Da kan ledningen fjernes helt inde ved maskinen.

Stikket ser ikke ud til, at være af højere kvalitet, end et standard PC stik. Men Siemens/Bosch ledningen, sælges kun med Schuko-stik. Havde de valgt standard stik, så kunne ledningerne købes i ethvert supermarked. Standard apperat stik, er længere, og det betyder at selve stikket, vil kunne monteres dybere inde, og derved være bedre beskyttet imod vand og berøring tæt på strømforbindelserne, end Bosch/Siemens stikket.

 • 0
 • 0

Der står idag i titusindvis af vaskemasiner, opvaskm. brødristere(lige op af vandblandingsbatt). Jeg foreslog for 30 år siden LK at lave en stikkontakt med 2 jord-fjederklemmer, - som kunne kantakte jordklemmerne på Schuco-stikproppen. Og forsætte med det tredie stikhul til danske "jordben" Det må være et forholdsvist simpel projekt, - Det er utroligt at den opgave ikke er løst forlængst, - Mange lande i Europa har i mange år harmoniseret det problem !!

Henning Kristensen

 • 0
 • 0

Forstår godt at LK ikke gider lave stikkontakter til Schouko stik..!

LK´s design adskiller sig fra de fleste andre med en flad, moderne og diskret stikkontakt, og det er bare ikke muligt med et Schouko stik, da det her er nødvendig med en stikkontakt der omslutter hele stikket.. !

Klaus Lund

 • 0
 • 0

... når folk vælger stik til deres nybyggede hus, vælger de pæne diskrete instalationer...

.. jeg vil sgu heller ikke vælge et stort grimt Shouko stik, hvis jeg lige havde bygget hus for flere millioner...! De er ikke pæne.. så simpelt er det !

Klaus Lund

 • 0
 • 0

[quote] Schuko-stik kommer med stort set alt vi køber.

men hvad med mig. jeg har ingen jord i huset . sikkert sammen med 30 % andre danske husstande. såååå deeee.

Har du ikke kraftstik med jord?

Du kan få udskiftet stikproppen på vaskemaskinen, eller opvaskemaskinen med et kraftstik. Det vil løse problemet. [/quote]

Ja, hvis der er jord i kraftstikket, og det er der langtfra altid.

Jeg har boet to steder (lejligheder) hvor der ikke var jord i kraftstikkene. Det første sted var der ikke engang en jordleder.

Det næste sted var en lejlighed i et boligselskab, hvor der var en jordleder, men ikke nogen jordforbindelse i det. Jeg spurgte boligselskabet, som henviste til Energi Midt.

De kunne så oplyse at der før en eller anden dato ikke var krav om jord, så der mange steder ikke er jord i installationen overhovedet.

Så bare fordi der er en gul/grøn leder betyder det ikke at du kan regne med at der er jord.

mvh Thomas

 • 0
 • 0

Jeg "YTRE" mig lige engang til !!!!! Jeg trækker mig ud af denne debat, - Jeg troede, - at det var en debat primært om SIKKERHED, - Og ikke design !!! Alle elinstallationer blir idag udført med jordledning og ulligningsforbindelser m.m. Af sikkerhedsmæssige grunde, - HVORFOR så ikke gøre tingene komplet, - Jeg kan ikke forestille mig, - at man ikke kan "smart" designe en universalstikkontakt til SCHUCO og det danske system, - MVH Henning Kristensen

 • 0
 • 0

Ja, jeg har ikke set om der følger flere ledninger med, når maskinen købes, da jeg kun har set det på brugte maskiner.

 • 0
 • 0

Ja, du har ret, men mange syntes ikke at de er pæne. Vi kender dem jo fra de tyske stik. Jeg holder i stedet til løsningen en anden har foreslået. Nemlig at levere en schuko adapter med maskinen. Det kunne måske kræves af fabrikanten inden den endelige pakning af maskinen at montere sådan en på forhånd på maskinens schuko stikprop. De nye adaptere kan modsat hvad en anden debattør skrev, faktisk pilles af uden vold. De første er det rigtigt man ikke kunne fjerne, uden virkelig at rykke til i f.eks. et skruestik.

 • 0
 • 0

Før ca. 1972 var jordlederen rød. Det er rigtigt at der ikke altid var installeret et jordspyd, men for det meste var jordledningen trukket ud til gruppetavlen. I hvert tilfald i de huse som er bygget sidst i 60érne. Og ja, ellers kan der som skrevet i andet indlæg være brugt nulling.

 • 0
 • 0

Det giver også problemer, da du i de tyske schuko stik ikke kan monteres danske helt runde stik og de ældre 230V stikpropper uden jord man selv kunne skrue sammen i 70-80érne. De tyske har nemlig plastik i siderne, så de ikke kan være der.i bredden.

 • 0
 • 0

Det giver også problemer, da du i de tyske schuko stik ikke kan monteres danske helt runde stik og de ældre 230V stikpropper uden jord man selv kunne skrue sammen i 70-80érne. De tyske har nemlig plastik i siderne, så de ikke kan være der.i bredden.

Der er også mange USB adaptere, og lign. der fylder for meget.

 • 0
 • 0

Kunne det tænkes at der var udført nulling. Hvad svarede Energi Midt..?

Jeg har ikke den mail mere. Har kun mails tilbage til 2003 :-) Faktisk var grunden til at jeg gik ind i sagen at jeg havde målt en spændingsforskel mellem nul og jord. Kan ikke huske hvor meget, men tallet undrede mig.

Forklaringen fra Energi Midt, var at jordlederen kun var trukket frem til hovedtavlen i byggeriet og ikke forbundet. Der ville så ofte blive induceret en lille spænding i lederen pr løbende meter, som endte op med 17 volt eller sådan noget i den retning.

Ifølge den flinke medarbejder var det meget normalt i byggeri i starten af 70'erne. På den måde var der ført jord frem til alle lejligheder, og dermed kunne hele bygningen få jord, uden den store udgift, hvis det blev nødvendigt.

mvh Thomas

 • 0
 • 0

Den 27. aug 2012 kl 10:59 skrev Morten Borg:

Så vil man jo skulle skifte stikkene på stort set alt sit elektroniske udstyr, incl. alt nyt udstyr man køber

Nej, for det bliver i forvejen leveret med en stikprop, der passer i både Schuko-stikkontaker og i stikkontakter efter det fransk/belgisk/polske system (CEE 7/16 2,5 A uden jord[1], CEE 7/17 16 A uden jord[2] eller CEE 7/7 16 A med jord[3]).

Sikkerhedsstyrelsen kunne, med virkning fra 1. juli 2010, have forbedret situationen ved at stille krav om at man, i nye installationer eller ved større ombygninger, installerer stikkontakter som giver jordforbindelse til en stikprop af typen CEE 7/7, i det mindste i køkkener, vådrum og hvor stikkontakten er anbragt med henblik på tilslutning af hårde hvidevarer. Også for eksisterende installationer havde det været en fordel, idet disse stikkontakter så ville have været i handlen og muliggjort udskiftning af stikkontakter med LK-jord. F.eks. ville jeg selv have udskiftet mine allerede 1. juli 2010.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plug... [2] http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plug... [3] http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plug...

Med venlig hilsen, Rask Ingemann Lambertsen

 • 0
 • 0

Sikkerhedsstyrelsen kunne, med virkning fra 1. juli 2010, have forbedret situationen ved at stille krav om at man, i nye installationer eller ved større ombygninger, installerer stikkontakter som giver jordforbindelse til en stikprop af typen CEE 7/7, i det mindste i køkkener, vådrum og hvor stikkontakten er anbragt med henblik på tilslutning af hårde hvidevarer. Også for eksisterende installationer havde det været en fordel, idet disse stikkontakter så ville have været i handlen og muliggjort udskiftning af stikkontakter med LK-jord. F.eks. ville jeg selv have udskiftet mine allerede 1. juli 2010

Sikkerhedsstyrelsen, kunne have løst problemet helt tilbage i 90'erne, ved aldrig at tillade Schukostik på udstyr, der kræver jord.

Spørges de fleste danskere, er de overbevist om, at udstyr der er monteret med Schukostik, ikke kræver jord. Det er ikke gået op for dem, at sikkerhedsstyrelsen har tilladt, at udstyr der kræver jord, sælges med stikpropper, der kan gå i stikkontakter uden jord. De er vandt til "idiotsikrede" stikkontakter, og forventer ikke, at det er muligt at få typegodkendt stikkontakter, der ikke garanterer kravene. Det kan du ikke ændre, selvom du kræver Schukostik i nybygninger.

Det bedste man kan, er at gå tilbage til reglerne, fra før Schuko stik blev tilladt. Og næstbedst, at kræve producenter/importør, mærker produkter der kræver jord med tydelige advarselsskilte, der forklarerer kunden, at produktet kræver jordforbindelse for lovlig indstallation, og at det er kundens ansvar at sikre, at stikproppen er en type, som giver sikker forbindelse til jord.

Danskerne er vandt til, at udstyr er monteret med godkendte stikpropper, der automatisk garanterer, at tilslutningen foregår korrekt. Og, de er vandt til, at kontakterne er sikret, således børn ikke kan proppe fingrene i. De ved, at en støvsuger ikke må sættes i EDB stikkontakter. Ikke fordi, at den ikke må. Men fordi, at den ikke kan. Danskerne "lærer" ved at prøve. Ikke ved at læse "brugsanvisninger" og "good practice" guides.

 • 0
 • 1

Danskerne er vandt til, at udstyr er monteret med godkendte stikpropper, der automatisk garanterer, at tilslutningen foregår korrekt. Og, de er vandt til, at kontakterne er sikret, således børn ikke kan proppe fingrene i. De ved, at en støvsuger ikke må sættes i EDB stikkontakter. Ikke fordi, at den ikke må. Men fordi, at den ikke kan. Danskerne "lærer" ved at prøve. Ikke ved at læse "brugsanvisninger" og "good practice" guides.

Skal det oversættes til: Danskerne er dumme, og vil gerne udbyttes at et statsstøttet monopol?

Danmark er blevet medlem af EF, siden EU og Schengen. Derfor giver det ikke mening at vort udstyr bruger samme USB, bluetooth og CEE. Kun af hensyn til en tidligere dansk virksomheds design, skal instalationer benytte et helt specielle kontakter og manglende jordforbindelse. Produkter leveres med ekstra kabel til "die dummen Dänen". Ejerene af LK producerer også schuko, så hvorfor insistere. Er der lovet X år monopol med merpris?

Sikkerhedsmæssigt skulle der ikke være et problem, schuko-kontakter leveres med pillesikring. Ellers må der fremstilles nogle rapporter der viser at ulykker med kontakter er højere udenfor danmark, hvilket mig bekendt ej findes.

 • 1
 • 0

Det lyder som en meget god forklaring. Det blev lovpligtigt at fremføre en PE leder fra 1. april 1975, så vidt jeg husker. Så har de været forberedt på lovændringen.

Ja, mails forsvinder jo med tiden ;)

 • 0
 • 0

Skal det oversættes til: Danskerne er dumme, og vil gerne udbyttes at et statsstøttet monopol?

Nej, programmører bliver hellerikke dumme af, at foretrække et typetjekket sprog som ADA, fremfor et sprog uden typetjek. Men, de erkender, at typetjekkede sprog, medfører færre uheld.

Prismæssigt, kan jeg ikke begribe, at nogle føler sig røvet, af de 14 kroner, som et stikprop med dansk jordspyd koster. Til sammenligning, koster en vaffelis ca. 25 kroner. Merprisen, i forhold til et tysk stik, er under 10 kr.

Et klistermærke på produktet, der advarer kunden om, at produktet kun er lovligt at bruge ved jordtilslutning, koster kun 25 øre.

 • 0
 • 0

Prismæssigt, kan jeg ikke begribe, at nogle føler sig røvet, af de 14 kroner, som et stikprop med dansk jordspyd koster.

Hvor kommer de 14 fra? Den koster nærmere kr 40. http://www.harald-nyborg.dk/p1888/adapter-... Det er sådan en man bliver opfordret til at købe i tillæg til fx en brødrister der kommer med schuko-prop.

En LK/Schneider stikkontakt kr 70: http://www.harald-nyborg.dk/p7772/stikk-u-...

En blå CEE-kontakt til 16A kr 22. http://www.harald-nyborg.dk/p2147/cee-vaeg... (jeg købte en til kr 20 i Aldi)

Hvorfor er CEE så meget billigere? Ringere kvalitet? Større produktion? Monopol? Billigt design?

 • 1
 • 0

[quote]Prismæssigt, kan jeg ikke begribe, at nogle føler sig røvet, af de 14 kroner, som et stikprop med dansk jordspyd koster.

Hvor kommer de 14 fra? Den koster nærmere kr 40.

http://www.harald-nyborg.dk/p1888/adapter-...

Det er sådan en man bliver opfordret til at købe i tillæg til fx en brødrister der kommer med schuko-prop.

En LK/Schneider stikkontakt kr 70:

http://www.harald-nyborg.dk/p7772/stikk-u-...

En blå CEE-kontakt til 16A kr 22.

http://www.harald-nyborg.dk/p2147/cee-vaeg...

(jeg købte en til kr 20 i Aldi)

Hvorfor er CEE så meget billigere? Ringere kvalitet? Større produktion? Monopol? Billigt design?[/quote]

Dem, som de har hos Harald Nyborg, kommer vist ikke fra LK. Greenline, har dem fra LK: http://www.greenline.dk/Diverse-elartikler... De koster 35 kr. og det er naturligvis inklussiv porto.

Du kan også vælge at udskifte stikproppen. En stikprop med jord, koster 15 kr. http://www.harald-nyborg.dk/p4428/stikprop...

 • 0
 • 0

Alternativt skiftes stikdåsen ud til Schuko, f.eks.: http://praktiker.de/ShowProduct.action?pro... Dertil følgende fordeler med stand-by-sluk og overspændingsbeskyttelse: http://praktiker.de/ShowProduct.action?pro...

Selvfølgelig kan stikket på fordeleren skiftes med dansk jord-stik.

Betingelsen er at der er ført jord ud til stikdåsen, ellers skal dette også gøres. I dette tilfælde kan man overveje et "schuko"-stikdåse.

 • 0
 • 0

Gik netop ind på el-supply's hjemmeside, for at tjekke, hvad prisen er for henholdsvis et 2.5 meter PC-kabel med schukostik, og med dansk jord.

Det giver ingen mening. Jeg har adlrig nogensinde købt et computerkabel alene. Jeg har altid købt dem bundle sammen med et EDB-apparat e.l.

Så hver gang man kommer hjem med et Schuko-apparat, står med en merudgift fordi der ikke er Schuko i væggen.

Problemet kan løses een gang for alle, ved at man kun kan købe Schuko-kontakter fremover. Når man står med en LK/Schneider-prop og ikke kan få den i Schuko-kontakten/dåsen, så er der kun en vej frem: køb en Schuko-prop. Det er den rigtige løsning. To standarder, som vi har nu, er en helt ufattelig dårlig løsning. LK/Schneiders materiel bør helt forbydes at sælges i DK.

Det er muligt de er grimme. Jeg ved det ikke. Jeg er ikke designer (nok af samme årsag). Jeg ved bare at mit HPFI-relæ ikke slog fra da der var en snurrende spænding på vaskemaskinen.

 • 0
 • 0

[quote]Gik netop ind på el-supply's hjemmeside, for at tjekke, hvad prisen er for henholdsvis et 2.5 meter PC-kabel med schukostik, og med dansk jord.

Det giver ingen mening. Jeg har adlrig nogensinde købt et computerkabel alene. Jeg har altid købt dem bundle sammen med et EDB-apparat e.l.

Så hver gang man kommer hjem med et Schuko-apparat, står med en merudgift fordi der ikke er Schuko i væggen.

Problemet kan løses een gang for alle, ved at man kun kan købe Schuko-kontakter fremover. Når man står med en LK/Schneider-prop og ikke kan få den i Schuko-kontakten/dåsen, så er der kun en vej frem: køb en Schuko-prop. Det er den rigtige løsning. To standarder, som vi har nu, er en helt ufattelig dårlig løsning. LK/Schneiders materiel bør helt forbydes at sælges i DK.

Det er muligt de er grimme. Jeg ved det ikke. Jeg er ikke designer (nok af samme årsag). Jeg ved bare at mit HPFI-relæ ikke slog fra da der var en snurrende spænding på vaskemaskinen.[/quote] Hvis forhandleren leverer et kabel med dansk jord med computeren, så vil det koste forhandleren højst 10 kr. De fås til 14 kr. ved 100 stk.

Om danskerne vælger, at købe en ledning med dansk jord, eller at få monteret et Schuko-stik, er naturligvis deres egen hovedpine. Virksomheder, anvender af sikkerhedsmæssige årsager, ofte EDB stik. Disse findes ikke som Schuko. Så ønsker virksomheden at sikre, at uønsket udstyr, ikke tilsluttes EDB strømmen, så er vejen frem, at bruge danske EDB stik.

Det som betyder noget, er forbrugerne er opmærksomme på problemet. Og det er de ikke idag. Problemet løses bedst, med et stort advarselsmærke klistret på produktet der foreskriver, at produktet for lovlig indstallation kræver tilslutning til virksom jordleder.

 • 0
 • 0

@ Jens Madsen

Ting må aldrig SNURRE, og jeg gentager de må aldrig snurre. Der skal være ordentlig Jordforbindelse.

Fagfolk der mener ting godt må "Snurre", er i virkeligheden interesseret i nogen også omkommer eller kommer alvorligt til skade. Dette lykkes tilfulde ved Tv der starter en brand, altså uden nogen personer er tilstede, kun slukket via fjernbetjeningen og derfor fortsat på Stanby. "Således udtrykket at slukke helt for et Tv, ødelægger samme slags Tv ___ men redder mennesker; blot spørg en brandteknisk eksper"t.

Oplevede denne snurren på en computer på et bibliotek, så nej det må ikke ske.

 • 0
 • 0

@ Jens Madsen

Ting må aldrig SNURRE, og jeg gentager de må aldrig snurre.

Der skal være ordentlig Jordforbindelse.

Fagfolk der mener ting godt må "Snurre", er i virkeligheden interesseret i nogen også omkommer eller kommer alvorligt til skade. Dette lykkes tilfulde ved Tv der starter en brand, altså uden nogen personer er tilstede, kun slukket via fjernbetjeningen og derfor fortsat på Stanby. "Således udtrykket at slukke helt for et Tv, ødelægger samme slags Tv ___ men redder mennesker; blot spørg en brandteknisk eksper"t.

Oplevede denne snurren på en computer på et bibliotek, så nej det må ikke ske.

Jeg syntes hellerikke om, at få "stød" ved berøring af et produkt

Men, det er almindeligt - og lovligt - at bruge to kondensatorer, mellem faserne og stel, så produktets stel er på 110V. Og det gælder også produkter, som f.eks. radio/tv, hvor der ikke sættes krav til jordforbindelse. Der stilles krav til, at disse kondensatorer er specielt godkendte Y2 kondensatorer, og de er normalt kun højst få nanofarad, så selvom du kan få et stød, er det meget begrænset strøm der går, ca 0.1mA. Det, som specielt kan mærkes, er et lille rap over fingrene, når kondensatorerne aflades til jord.

Hvis du kan mærke en kraftig snorren, så skal du undgå at bruge produktet. Larmer produktet, kan det også være tegn på fejl. Nogle butikker, har meget ringe respekt for el-sikkerhed, og kan finde på, at anbringe elektriske produkter, som f.eks. opladere og adaptere, udenfor i regnvejr, trods de ikke tåler fugt, eller vandt. Dette kan naturligvis føre til vandskade, og at produktet er farlige at bruge. For kunderne, kan det også være et problem at købe sådanne produkter, da garanti og reklamationsret, ikke gælder fugt. Det er meget normalt, at forlængerledninger, lavenergipærer, adaptere, og lign. anbringes udenfor, hos isenkræmmere i regnvejr, og måske direkte ligger i vand.

Den store risiko, er ikke ved produkter som radio/tv, der har en Y2 kondensator, men ved vaskemaskiner, og f.eks. kogeplader, der kommer i berøring med vand. Disse BØR altid monteres med jord, og det burde være et krav, at de påklæbes advarsler, så brugeren er opmærksomme på det. Der kan meget nemt komme vand i de fleste produkter, og medføre overgang i produktet, hvilket i bedste fald, medfører HPFI afbryderen kobler ud.

 • 0
 • 0

I november 2011 kom der en ny lov om at det er tilladt at opsætte Schukokontakter i Danmark: http://www.sik.dk/Global/Publikationer/Art...

Det var lidt en fejl at loven kom til at lyde sådan, så det må der rettes op på.

For tiden har vi en situation hvor det er tilladt at sælge ikke-Schukokontakter og det er tilladt at sælge apparater med Schuko-propper. Det betyder at disse nye apparater ikke får fat i jordforbindelsen, hvis ikke den (ukyndige) forbruger selv drager omsorg her for. De fleste her i forum er bekendt med at slutbrugere er temlig håbløse, så der må en lov til.

Mit forslag er at den nye lov kun tillader Schuko- og CEE-materiel til salg og brug i Danmark. Der skal være forbudt at sælge andet. Det skal være tilladt for lægmand at udskifte ikke-Schuko med Schuko/CEE (det må man ikke nu, siger sik.dk).

Loven vil medføre at hvis står og mangler en prop fordi der er en Schukokontakt i væggen, så bliver man nødt til at udskifte denne prop med en Schuko. Som det er nu, er det ikke det store problem, det kan man nemt selv gøre.

Hvis man der imod står med en ikke-Schukokontakt, og gerne vil sikre sig jord, så skal denne enten skiftes ud med Schuko eller CEE. Det må man ikke selv gøre som lægmand, og dermed får de færreste gjort noget ved det. Jeg har ikke set brænde forårsaget af forkert opsat Schuko/CEE-materiel, så det må for mit vedkomne indtil videre bero på en skrøne at lægmand ikke kan skifte kontakter, men godt kan skifte propper o.l., uden at det går galt.

Denne lov kommer også til at medføre at vi får nogle rigtigt grimme kontakter. At Schneider Electric går konkurs. At Sikringsstyrelsens ansatte kommer til leve i armod. At bla bla... Men er der ellers nogle alvorlige problemer med sådan en ny lov? Er det ikke bare at få den vedtaget i en fart?

 • 0
 • 0

Det kan vist kun medføre nye problemer:

Mit forslag er at den nye lov kun tillader Schuko- og CEE-materiel til salg og brug i Danmark. Der skal være forbudt at sælge andet. Det skal være tilladt for lægmand at udskifte ikke-Schuko med Schuko/CEE (det må man ikke nu, siger sik.dk).

Hvis en "læ-mand" kan finde ud af, at skifte stikkontakter, så kan de også finde ud af, at skifte stikprop. At alle nye huse, forsynes med Schuko-stik, vil intet hjælpe. For problemerne er størst i ældre huse.

Det som hjælper, er at forbyde stikkontakter uden monteret jord, eller at disse skal udformes på en måde, så de runde Schuko-stik, ikke kan gå i. Og ikke mindst, at alle stikkontakter skal udskiftes, også i ældre indstallationer.

Det største problem idag, er at danskerne ikke er opmærksomme på problemet. Dette kan klares med store klistermærker på produkterne, og indstruktioner i udskiftning af stik, vedlagt brugermanualen. Problemet med Schuko-stikkontakter er ikke nyt, og endnu har der ikke været så alvorlige uheld, at det kan begrunde en investering på 50.000 kr. per hus, eller 10.000 kr. ekstra, per nyindstallation. Klistermærkemetoden, vil øge sikkerheden betydligt, og er langt den bedste måde, at løse problemet.

Dette er en meget billigere løsning, end at skulle udskifte stik i huset. Og udskiftning af stik, er totalt urealistisk at indføre.

Hvis du vil bruge Schuko-stik, i alle nye huse, bliver rodet kun endnu større: Vi får huse, med blandede indstallationer, med kun Schuko-stik, og andre med kun dansk jord. Et stor rod. Holder vi os fra, at kræve dette, så vil de fleste huse, sandsynligvis få dansk jord, og dermed er vi stort set forskånet for problemer.

Prismæssigt, koster klistermærkemetoden, stort set intet. Måske 25 øre per produkt. Når du har købt 25 produkter, der kræver jord, er din ekstraudgift ca. 6.50 kr. eller mindre.

Skal du have en elektrikker, til at opsætte Schuko-stik, og trækker jordledere rundt, så koster det nemt 50.000 kr. per hus. Du kan købe mange hårde hvidvarer, med dansk jord, for den pris.

Er du villig til, at betale 10.000 kr. ekstra i el-indstallationsomkostninger, for dit nye hus, fordi at jord skal trækkes til alle stikkontakter, og der skal monteres schuko-stik kontakter med jord?

Jeg tror ikke, at Schneider Electric går konkurs. Schneider Electric, har 120.000 ansatte, og en omsætning per år, på langt over 100 mia dkr.

 • 0
 • 1

En pragmatisk løsning ville være, hvis man blot udskiftede de stikkontakter, hvor apparater, som krævede jord, var tilsluttet. Jeg har mange apparater med Shukostik; men reelt er det kun vores opvaskermaskine, som kræver jordstik. Det står klart og tydeligt i brugsanvisningen på side 23 - men mange læser ikke brugsanvisningen - eller forstår den ikke. Hvorvidt der har siddet en snip på ledningen, som gengav dette krav, husker jeg ikke. Jeg må indrømme at jeg først fik skiftet Shukostikket, da det snurrende i fingrene.

Vi er formentligt blevet vændet til, at udstyr, som leveres med Shukostik, sjældent kræver en jordforbindelse.

De øvrige hårde hvidevarer i vores hus er koblet til kraftstik eller direkte i en dåse, som det nu engang var standard i 1970'erne

Det vil selvfølgeligt fremme en udskiftning af stikkontakterne med jord, hvis man i Danmark kunne købe en Shukostikkontakt, som passede til et 1,5 modul underlag.

Harald Nyborg skriver: Forbrugerne må udskifte allerede installeret materiel, såfremt installationen er beskyttet med HPFI- eller HFI-afbryder.

Jeg har lidt svært ved at forholde mig til de store beløb, som nævnes for at få relevante stikkontakter udskiftet til Shukokontakter.

 • 0
 • 0

Jeg har lidt svært ved at forholde mig til de store beløb, som nævnes for at få relevante stikkontakter udskiftet til Shukokontakter.

Schuko-stikkontakter, er kun en sikker løsning, hvis alle stikkontakter i huset udskiftes med jord. Det betyder, at du skal have en elektrikker ud, for at trække jordleder, til samtlige af husets stikkontakter, og opsætte stikkontakter. Du må ikke selv opsætte dem.

Hvis du allerede har en stikkontakt, med dansk jord, så må du gerne udskifte denne, med en Schuko-stikkontakt, og dette er naturligvis ikke dyrt. Men, det løser intet sikkerhedsmæssigt problem, da de færreste gør dette. At få brugeren til at udskifte stikkontakten, er den samme problem, som at få dem til at udskifte stikproppen, eller købe en adapter. De læser ikke brugsanvisningen, og ved ikke, at den skal skiftes.

Det, som er løsningen, er derfor at gøre mere opmærksomme på problemet, f.eks. med advarselsmærkater. Som du skriver, er det ofte nævnt i brugsanvisningen, men brugeren læser ikke denne, eller betragter det som en "teknisk ting", der ikke vedrører dem. Danskerne går ud fra, at når den kan sættes i stikkontakten, så er det i orden. Og dette problem, vil vi vedblive at have, med mindre samtlige stikkontaker af dem der ikke har jord udskiftes, til nogle der er udformet, så Schuko stik ikke kan gå ind. Sådanne stikkontakter, kan ikke være "plane" og betragtes af de fleste som kluntede, grimme, og upraktiske at tørre af.

Uanset, om du vælger at selv skifte stikkontakten, eller om du vælger at skifte ledning, eller stikprop, eller bruge en adapter, så er problemet det samme: Kunderne gør det ikke, fordi de ikke ved, at de skal. Og der er kun en måde, at gøre opmærksom på dette: Ved at kræve tydeligere mærkning på produktet, om at de er ulovligt at tilslutte, uden jord.

At du vælger en Schuko-stikkontakt på vægen, kan aldrig blive andet end en anden løsning - ikke en bedre løsning - da problemet er, at kunderne ikke ved, at produkterne skal have jord. Hvorfor, skulle de så opsætte en Schuko-stikkontakt? De fleste, sætter ikke produktet til en stikkontakt med jord, da de ikke mener det er nødvendigt. Og at udskifte den, med en Schuko-stik, uden virksom jord, vil ikke gavne.

Derfor findes kun en løsning på problemet. Og det er oplysning. Oplysning, nås kun med mærkater.

Som loven er idag, bestemmer kunderne selv, hvilken valgmulighed de ønsker. Ønsker de, den eksisterende sikkerhed, med dansk jord, så kan de beholde deres jordstikkontakter. Og de kan også vælge stikkontakter, med dansk jord, i nyindstallationer. Det vil jeg selv gøre.

Jeg tror ikke på, at du kan løse problemet ved at kræve Schuko-stik. Schuko-stikkene har altid haft problemer og meningen var, at IEC 60906-1 skulle helt erstatte Schuko overalt i Europa. http://en.wikipedia.org/wiki/IEC_60906-1

Hvis vi indfører Schuko-stik i Danmark, så risikerer vi, at vi få år efter, skal til at skifte standard. Og det bliver et stort rod, med blandede stikkontakter, med dansk jord, Schuko-stik, og en eller flere nye europædiske standarder. Det bliver nødvendigt, at hver kontakt stort set skal tilpasses produktet, som skal sættes i. Jeg holder på den danske standard, indtil at EU beslutter en standard, som SKAL være standard, i hele europa. Vi kunne måske også vælge at flytte jordbenet, og kræve IEC 60906-1 i stedet. Dette kan gøres stort set uden problemer, da vi bare tilføjer et ekstra jordben, til de danske stikkontakter med jord, så de kan tage både IEC 60906-1, og de gamle danske jordstik. Og vi kan så kræve IEC 60906-1 på alle nye produkter, der kræver jord.

 • 0
 • 0

Schuko-stikkontakter, er kun en sikker løsning, hvis alle stikkontakter i huset udskiftes med jord.

Hvorfor dog det? Det er begrænset, hvor meget vi flytter rundt i huset med vores opvaskermaskine eller andre apparater, som kræver jord.

Vi har minitangent i alle gerikterne. En udskiftning til stikkontakter med jord ville medføre, at samtlige gerikter og også afbryderne skulle skiftes. Endvidere skulle fodpanelerne tilpasses de bredere gerikter. Så vidt jeg ved skal kontaktunderlagene også skiftes, da der er kommet nye krav siden kontakterne blev installeret i 1970'erne.

Det er blevet påpeget, at opvaskermaskinen er farlig, da en fejlstrøm kan optræde, hvis varmelegemet er gennemtæret. Hertil kan jeg bemærke, at i vores opvaskermaskiner er den indbyggede forældelse ikke i varmelegemet, men i trådkurvene, som efter 10-15 år er rustne. Dette falder tit sammen med, at opvaskermaskinen er teknisk og økonomisk utidssvarende.

PS. Jeg har udskiftet Shukostikket til alm dansk stik med jord på vores opvaskermaskine. De øvrige apparater med Shukostik er ikke skiftet, da der ikke er krav om jord.

 • 0
 • 0

At se på billeder. En benzin tank, en dunk til benzin (Jerry Can) en ledning fra hver hen til et Jordspyd. Så de der ikke forstår ordene "Skal ekstra beskyttes", altså med en 1,5 mm2 ledning hen til et "kendt sted med jord i en alm. installation". Er ordene ikke her "Hvor svært kan det være"?

Jeg troede i min naivitet at man hjalp hinanden, og det endda i sådanne alvorlige sager. Er det ikke kun sølvpapir man ikke må komme i, istedet for en sikring.

 • 0
 • 0

At se på billeder.

En benzin tank, en dunk til benzin (Jerry Can) en ledning fra hver hen til et Jordspyd. Så de der ikke forstår ordene "Skal ekstra beskyttes", altså med en 1,5 mm2 ledning hen til et "kendt sted med jord i en alm. installation".

Er ordene ikke her "Hvor svært kan det være"?

Jeg troede i min naivitet at man hjalp hinanden, og det endda i sådanne alvorlige sager. Er det ikke kun sølvpapir man ikke må komme i, istedet for en sikring.

Hvis du ikke er elektrikker, og ikke ingeniør, tror jeg ikke du fatter et hak, hvis der på vaskemaskinen står en advarsel om, at den skal "ekstra beskyttes". Selv det, at den skal have jord, har jeg set misforstået. Et jordspyd, i en urtepotte i nærheden - er det ikke nok?

Jeg vil tro, at det er muligt, at udforme en tekst, som kan sættes på vaskemaskinerne, men hvordan den skal udformes, for de fleste forstår det, ved jeg ikke. At skrive ekstrabeskyttelse, og måske kobberleder med 1.5mm2 osv. tror jeg næppe fattes af befolkningen. Det er ikke nemt, at forfatte advarselssklite, så de forstås. Jeg tror ikke engang, at politikkerne vil forstå, hvad du taler om, med mindre de sættes ind i det først.

 • 0
 • 0

I Bosch´s opvaskemaskinebrugsanvisning står skrevet på side 25 er angivet 6 punkter vedr elektrisk tilslutning. Hermed gengivet relevante dele for denne diskution: "Tilslut kun maskinen til vekselspænding ..... via en forskrifstmæssigt installeret stikdåse med jordleder."

lidt længere nede i teksten: "[Advarselstrekant] Advarsel Fare for elektrisk stød! Apparatet er udstyret med et EU-Shukostik (sikkerhedsstik). For at sikre korrekt jordforbindelse i stikkontakter i Danmark skal apparatet tilsluttes med en egnet stik-adapter. Denne adapter (tilladt maks. 13 ampere) kan bestilles via kundeservice."

 • 0
 • 0

Danskerne læser ikke brugsanvisningen. Og det bør stå uden på kassen. Ellers, kommer kunden hjem, med en vaskemaskine, der ikke kan tilsluttes, fordi der mangler en "adapter". Og så bliver den sat til uden.

Hvorfor kræve en adapter? Siemens/Bosch vaskemaskinerne, har en løs ledning med stik. Den kunne de undlade at medlevere. Ledningen virker som en adapter. Og de kunne skrive i brugsanvisningen, at vaskemaskinen skal tilsluttes, med en ledning, der kan bestilles i kundeservice. Det vil forbrugerstyrelsen måske ikke syntes om... Men, hvorfor accepterer forbrugerstyrelsen så, at den sælges uden adapter? Den kan jo ikke lovligt tilsluttes.

Jeg mener, at det skal stå tydeligt uden på kassen. Kunden skal vide, at de skal have en adapter, før de kommer hjem. Jeg er endnu ikke ved handlen, blevet tilbudt en adapter, ved køb af vaskemaskine, hverken hos en elektrikker (Skovsen), eller hos Harald Nyborg. Derfor, bør det stå uden på vaskemaskinen, at der kræves en adapter, så kunden ikke kommer hjem uden.

Jeg har svært ved at se, hvordan et EU-Schukostik, kan betragtes som et sikkerhedsstik, her i Danmark. Det må være en lille joke.

 • 0
 • 0

@ Jens Madsen

Ligesom det er godt at vide noget om en ny boligs stand, er det her lige så vigtig få oplyst om hvad Jordforbindelse er for en størrelse.

Jeg har oplevet et tilfælle hvor Jord, gul-grønne ledning ikke var sluttet til nede i en opgang (denne lå bare løs) så derfor ca 115V imellem fase og så "Det som skulle være Jord". Jeg mener vaskemaskine og tørretumbler ude på badeværelset. Igen ting må aldrig rpt aldrig snurre i fingrene.

 • 0
 • 0

Førhen, tilsluttede elektrikkerne hårde hvidvarer. Og, hvis jord manglede, så fandt elektrikkeren ud af det.

Idag gør brugerne det selv. Måske burde vi sætte krav til, at alle indstallationer, hvori der er jord (kraft, eller stikkontakter med jord), bliver tilsluttet en virksom jordforbindelse. I de fleste tilfælde, er jord ført ud til måleren, men det vil koste et jordspyd, samt elektrikkerløn. De få indstallationer, som ikke har jord i kraftstik og stikkontakter med jord, skal enten tilsluttes jord, eller hvis elselskabet godkender det, så kan jord sættes på nul, før HPFI afbryderen.

Som regel, er vi ikke opmærksomme på, om et produkt kræver jord. Her er f.eks. brugsanvisningen, på en kogeplade: http://www.adexi.dk/Files/Filer/Brugsanvis...

Intet sted, står i brugsanvisningen, at produktet kræver jord. Og der løber nemt vand ned i kogepladen, hvis gryden koger over, og giver overgang. Jeg har Melissa kogeplade, som står på et jordet komfur (den er også uden jord), og hvis vandet koger over, så går HPFI afbryderen ofte. Jeg plejer at løse det, ved at lægge en isolerende plastikmåtte under, fjerne gryden, og varme kogepladen lidt igennem. Herefter slukker jeg strømmen, fjerner plastikmåtten, og sætter gryden på igen.

Større mikrobølgeovne, skal også tilsluttes jord: http://www.adexi.dk/Files/Filer/Brugsanvis...

 • 0
 • 0

Danskerne læser ikke brugsanvisningen. Og det bør stå uden på kassen. Ellers, kommer kunden hjem, med en vaskemaskine, der ikke kan tilsluttes, fordi der mangler en "adapter".

Det første skridt burde være, at det var beskrevet i den korte specifikation, som skiltes på maskinen i forretningen og hos internetudbyderne, at eltilslutningen er 220-240 volt med jord. Det burde være en selvfølge, at forretningen samtidigt tilbyder at sælge en adapter.

 • 1
 • 0

Ja et forbud mod dansk jordsystem er den eneste rigtige løsning. Og gerne kombineret med en dato hvor det danske system skal være udskiftet.

 • 0
 • 3

Efter så mange år, kan man stadig ikke finde en schuko-kontakt, som ikke ligner noget fra fysiklokalerne i 70'erne.

 • 1
 • 1

Det er en tudsegammel tråd, men jeg har et diskussionsoplæg der passer ind her så "here goes" Jeg diskutere med en kollega omkring lovligheden af "gør det selv El-arbejde". Jeg mener at man, op til men ikke inkluderet målertavlen, må lave alt selv og kollegaen mener at man reelt set intet må lave selv (t.eks ikke udskifte stik på hvidevare.) Hvem mon har ret? svar gerne inkl. en eller anden form for begrundelse.

 • 0
 • 0

Hvem mon har ret? svar gerne inkl. en eller anden form for begrundelse.

Jeg hørte engang nogle elingeniører diskutere det, opfattelsen var vist at man ikke må ret meget uden autorisation, men hvis det man ikke måtte var udført fagmæssigt korrekt, så var der ikke noget at komme efter - eller man ville normalt ikke komme efter det!

Jeg husker at jeg tænkte hvordan finder man ud af det, for når jeg har haft en installatør inde i huset har han altid ment at det den forrige havde lavet var forkert og skulle laves om :-)

 • 1
 • 0

,,,,at de har svært ved at skifte fra et Schukostik til et LK stik med jord. Da man både må skifte en stikkontakt og et stik kan jeg ikke se problemet. For hvad enten det er en Schukostikkontakt eller en LK ditto skal der være jord på når det drejerer sig om vaskemaskiner , opvaskemaskiner .

 • 0
 • 2

Jeg tror ikke på, at det er et stort problem for vaskemaskiner, opvaskemaskiner og komfurer. Langt de fleste huse anvender kraftstik til disse. Det betyder at stikproppen under alle omstændigheder skal skiftes af en autoriseret elektrikker. Du må ikke selv tilslutte en vaskemaskine til et kraft stik.

Der hvor jeg har oplevet problemer er ved små billige (masse)kogeplader. Ofte går der overgang i dem, hvis vandet koger over. Det gælder blandt andet Harald Nyborgs. De burde forbydes. Bruges de, er vigtigt med jordforbindelse. Induktionskogeplader fås for få hundrede kroner ekstra, og kræver normalt ikke jordforbindelse. Løse induktionskogeplader koster fra 350-400 kr. kræver ikke jord, og er normalt af god kvalitet. Det er muligt at indstille temperaturen (i modsætning til de "store" induktionskogeplader fra Bosch og Siemens).

 • 0
 • 0

Selv om vaskemaskinerne er enfasede og de leveres med Schuko stik , der jo som bekendt har en jordtilslutning der kan anvendes i tyske og franske stikkontakter, er det ikke ensbetydende med at den kan/skal anvende et LK stik uden jordforbindelse.

 • 0
 • 1

autoriseret elektrikker.

Der er ikke noget der hedder en autoriseret elektriker!

Derimod har man begrebet autoriseret installatør, som har ansvaret for at installationerne (som regel udført at elektrikere) er lavet korrekt.

Og lad os så lige få udryddet nogle misforståelser:

Hvis en husejer får en elektrikerbekendt til at lave installationer for sig (sort), så kan han for den sags skyld ligeså godt lave det selv (hvis han ellers har evnerne), da ingen af delene som udgangspunkt er lovlige, da der ikke er koblet en autoriseret installatør på.

Omvendt er det sådan set lovligt at lave arbejdet selv, hvis en autoriseret installatør gennemgår og kontrollerer at arbejdet er lavet efter forskrifterne, og påtager sig ansvaret - normalt lader han så en af de til ham tilknyttede svende udføre arbejdet, og forventer at denne laver tingene korrekt, men formelt set skal han stadig kontrollere det udførte arbejde.

Men i sidste ende er det stadig husejeren der har ansvaret - det kan faktisk betyde at det er husejeren (selv om han ingen mulighed har for at kontrollere det) som skal løfte bevisbyrden over for f.eks. forsikingsselskabet for installationernes udførelse, og de eventuelle fejl der kan være på dem.

Du må ikke selv tilslutte en vaskemaskine til et kraft stik.

Jo det må man godt, hvis maskinen leveres med det rigtige stik, som passer til det udtag der er i den faste installation - men det er så ret sjældent at vaskemaskiner tilsluttes til andet end 230V nu om dage, som Kim også pointerer, kun komfurer.

 • 1
 • 0

Der er ikke noget der hedder en autoriseret elektriker!

Derimod har man begrebet autoriseret installatør, som har ansvaret for at installationerne (som regel udført at elektrikere) er lavet korrekt.

Selvom du har en uddannelse som installatør, må du ikke lave installationer udenfor jobbet. Det kræver, at du er ansat i en virksomhed, som har en autorisation fra sikkerhedsstyrelsen. Denne autorisation fornys hvert andet år. I en virksomhed der har autorisation, må såvel elektrikere som elinstallatører udføre elarbejde, men ikke i fritiden. Det er korrekt, at en virksomhed for at få autorisation skal have ansat mindst en elinstallatør, som har ansvaret for at elektrikernes arbejde udføres korrekt. Derudover skal den naturligvis have de nødvendige forsikringer. Private må ikke udføre elarbejde, uanset de har uddannelse som elinstallatør.

Arbejde som montering af et kraftstik på en vaskemaskine med Schuko-stik skal udføres af en elektriker, ansat hos en virksomhed med autorisation fra sikkerhedsstyrelsen.

Til CEE systemet, kan man få en række moduler, der omsætter fra 380V stik til 220V CEE og til Schuko-stik, men jeg har fået at vide af en elektriker, at det ikke må bruges til en vaskemaskine - det må kun bruges til midlertidige installationer, f.eks. byggepladser og under cirkuslovgivningen.

 • 1
 • 1

Selvom du har en uddannelse som installatør, må du ikke lave installationer udenfor jobbet. Det kræver, at du er ansat i en virksomhed, som har en autorisation fra sikkerhedsstyrelsen.

Jens du vrøvler!

Man kan sagtens være selvstændig installatør, der behøver ikke være tale om noget ansættelsesforhold - men det kræver selvfølgelig at man har en autorisation.

I en virksomhed der har autorisation, må såvel elektrikere som elinstallatører udføre elarbejde, men ikke i fritiden.

Hvilket så også er en gang vrøvl - som selvstændig autoriseret installatør må du udføre dit arbejde hvornår det nu engang passer dig - men det er stadig ulovligt at arbejde sort!

Arbejde som montering af et kraftstik på en vaskemaskine med Schuko-stik skal udføres af en elektriker, ansat hos en virksomhed med autorisation fra sikkerhedsstyrelsen.

Det ville hjælpe, hvis du gad læse og forstå hvad jeg skrev, eller lade være med at ændre konteksten, gentager lige:

"Jo det må man godt, hvis maskinen leveres med det rigtige stik, som passer til det udtag der er i den faste installation"

 • 2
 • 1

Hvilket så også er en gang vrøvl - som selvstændig autoriseret installatør må du udføre dit arbejde hvornår det nu engang passer dig - men det er stadig ulovligt at arbejde sort!

Det er virksomheden der har autorisationen og de krævede forsikringer, og virksomhedens navn der står i autorisationsregisteret. Du kan læse mere her: http://www.tekniq.dk/videncenter/oversigt/... Arbejdet skal derfor ske under virksomheden, og må ikke ske privat, uanset det opgives på din private selvangivelse som indtægt og betales skat. Du må som ejer af en virksomhed naturligvis godt arbejde om natten, men det skal ske gennem virksomheden. Den/de fagligt ansvarlige, skal arbejde/være tilknyttet mindst 30 timer om ugen i virksomheden, og deres navn være registreret under virksomhedens autorisationen.

 • 1
 • 1

Den enkleste, billigste og mest fleksible løsning vil være at pålægge forhandlere af jordkrævende apparater, forsynet med Schuko stik, at de skal påsætte en stikpropadapter fra Schuko til dansk jord

Hvordan vil du pålægge en tysk webbutik noget udenom EU? Det er kernen af problemet. EU ønsker ikke at alle i hele EU skal huske Danmark og samtidig må en forhandler i et andet EU land ikke stilles dårligere end en dansk forhandler.

Jeg har iøvrigt et lejemål hvor udlejer har valgt schuko til alle vægstik. Det er et nyt byggeri. Så passer alle apparater direkte med jord. Eneste ulempe er at det er umuligt at opdrive forlængerledninger med mere der har de rigtige stik. Så må handle på nettet.

 • 3
 • 0

Hej Baldur. Godt at du er tilfreds med din fremtidssikre faste installation. Tag blot en tur til Ikea. De har et forholdsvis godt udvalg og du bliver ikke ruineret. Mange andre halter håbløst efter.

 • 1
 • 0

Godt at du er tilfreds med din fremtidssikre faste installation.

100% perfekt er Schuko stikket nu ikke.

Ud over det æstetisk set er en øjebæ, så er der også den lille krølle at det kan vendes 180°, og der dermed kan byttes om på nul og fase.

Jeg ville ikke turde stole på hvilket af de to huller der var fase i en tilfældig stikkontakt uden først at måle efter så jeg håber ikke der er udstyr i omløb der er afhængig af hvad der er fase og hvad der er nul.

 • 3
 • 0

Vi fik lavet nyt badeværelse sidste år og entreprenøren foreslog selv to Schukostik til vaskemaskine og evt tørretumbler. Glimrende ide, og under bordet er de ikke så synlige.

Noget der puslede mig var at han nævnte at en yderligere fordel ved Schuko er at man lovligt kan have separate faser i hvert Schukoudtag i samme rum. Er der nogen der kan komme med en god forklaring på hvorfor det ikke skulle være tilladt med gammeldags udtag?

 • 1
 • 0

Jeg ville ikke turde stole på hvilket af de to huller der var fase i en tilfældig stikkontakt uden først at måle efter så jeg håber ikke der er udstyr i omløb der er afhængig af hvad der er fase og hvad der er nul.

Her i Belgien har man ikke nulleder. Der er fase på begge ben, 120v i forhold til jord. I sikringsskabet er der dobbelte afbrydere på alle grupper.

Det skulle jeg lige vænne mig til i begyndelsen.

EDIT: Det er i hvert fald tilfældet hos mit elselskab i Vallonien. Jeg ved ikke om det også gælder i Flandern.

 • 2
 • 0

Der er ingen krav om placering af fase og nul i en schuko stikkontakt. Allle apparater der er forsynet med et CCE 7 universalstik, som er det sædvanlige i dag, er beregnet til tilfældig tilslutning af 0 og faseleder.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten