Eksperter om Schuko-stik på opvaskemaskiner: Det ender galt
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksperter om Schuko-stik på opvaskemaskiner: Det ender galt

Så er der igen ballade om danske stikpropper og kontakter, mens kritikken hagler ned over Sikkerhedsstyrelsen.

Denne gang er den startet af gratisavisen Søndagsavisen, som har taget fat i stikpropperne på hårde hvidevarer herhjemme.

Siden 1995 har de været af Schuko-typen, som er fine i resten af Europa. Her bliver de nemlig forbundet med jord, når de sættes i kontakten.

En skøn blanding af stikpropper og -kontakter på det danske marked. Schuko-stikket yderst til venstre får ikke jordforbindelse i langt de fleste danske kontakter, f.eks. den til højre. Derimod passer den til jorden i både den tyske kontakt til venstre og den franske i midten.(Foto: Schneider Electric) Illustration: Schneider Electric

Men langt hovedparten af danske stikkontakter er anderledes, da det først sidste år blev tilladt at sætte Schuko-stikkontakter op. Det betyder, at stikket på en vaskemaskine eller en opvaskemaskine ikke har forbindelse til jord, når det sættes i kontakten.

Læs også: Tyske Schuko-stik er nu tilladt i Danmark

I stedet bør danskerne skifte stikproppen eller benytte en adapter, så fejlstrømme i apparaterne kan ledes til jord, men det sker kun i meget begrænset omfang.

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, installerer mere end halvdelen af danskerne selv deres hårde hvidevarer. Syv ud af ti af dem, der selv gør det, har ikke gjort noget for at sikre dem med jordforbindelse.

Et argument for, at det daværende Elektricitetsråd tillod Schuko-stikpropperne, var ellers, at danskerne selv ville skifte stikpropper, skriver Søndagsavisen. Men det sker altså ikke.

Læs også: Dansk klage: EU må stoppe stikdåse-vanviddet

Resultatet er, at mange får stød, når afledningen til jord sker direkte gennem hvidevarernes ejere. HPFI-relæer slår fra, hvis der er tale om mere end 30 milliampere. Men mindre er ifølge chefkonsulent Søren Rise fra installatørernes brancheorganisation, Tekniq, tilstrækkeligt til, at det gør ondt.

»Man lærer ikke at røre ved køkkenvasken, mens man åbner opvaskemaskinen,« siger han.

Det, man lærer af at få fejlstrøm igennem sig, når man rører køkkenvasken, er, at der er en god jordforbindelse.

Søndagsavisen har talt med flere, der har oplevet at få stød fra enten vaskemaskinen eller opvaskemaskinen. Nogle har svært ved at forstå, at de hårde hvidevarer må leveres uden en jordforbindelse, der passer til danske stik.

Læs også: Ejer af LK: Schuko-godkendelse 'tæt på galmandsværk'

Det har Forbrugerrådet også.

»Det er noget værre rod. Sikkerhedsstyrelsen lader forbrugerne i stikken og har et stort efterslæb med at oplyse om farerne ved at blande systemerne sammen,« siger ingeniør Helle Amundsen fra rådet til Søndagsavisen.

Et andet argument for at tillade Schuko-stik på hårde hvidevarer var, at Danmark var blandt de første lande til at indføre krav om HFI- og senere HPFI-afbrydere. Men Søndagsavisen fremhæver, at Sikkerhedsstyrelsens egne tal viser, at der er fejl på 14 procent af afbryderne.

Læs også: Nye danske særregler spærrer for billige stikkontakter

Det får Søren Rise fra Tekniq til at advare om, at det før eller siden ender galt med så mange vaskemaskiner og opvaskemaskiner uden jord.

»Man risikerer at dø, hvis man holder med hænderne på køkkenvasken, mens man rører opvaskemaskinen, hvis HPFI-afbryderen ikke virker,« siger han.

Han påpeger, at særligt HFI-afbrydere er en sliddel, som jævnligt skal skiftes eller i det mindste jævnligt testes for at sikre, at de ikke gror fast.

Læs også: Nu slipper børnehaverne også for krav om HPFI-sikring

Den egentlige løsning, mener Søren Rise, er, at danskerne skifter til Schuko-stikkontakter. Da stikkontakter kun bliver udskiftes meget sjældent, vil det dog tage en lang årrække.

Sikkerhedsstyrelsen afviser, at fejlstrømme i hvidevarer uden jord er noget problem. Der er, mener styrelsen, ikke behov for en national oplysningskampagne.

»Vi overvåger situationen nøje og bruger pengene der, hvor vi kan dokumentere, at mennesker kommer til skade eller kan komme til skade,« siger styrelens pressechef, Dorthe Rasmussen, til Søndagsavisen.

Læs også: Styrelse om o.k. til Schuko-stik: Flere systemer øger sikkerheden

"Den egentlige løsning, mener Søren Rise, er, at danskerne skifter til Schuko-stikkontakter. Da stikkontakter kun bliver udskiftes meget sjældent, vil det dog tage en lang årrække."

Er det en farbar vej? Så vil man jo skulle skifte stikkene på stort set alt sit elektroniske udstyr, incl. alt nyt udstyr man køber - bortset fra sin opvaskemaskine, ovn og andre hvidevarer som man meget sjældent skifter.

Jeg tror heller ikke en dyt på en oplysningskampagne, det er umuligt at forklare så folk forstår det.

Eneste vej i min verden er at man træffer en endegyldig beslutning om én eneste standard og så lovgiver derefter.

  • 0
  • 0

En standard løser ikke problemet da det jo helt sikkert er os der skal tilpasses til resten af europa.

En simpel instruktion / advarsel på apparatet eller lever det uden stik.

Det er let og omkostningsfrit at klippe stikket før levering.

  • 0
  • 0

En lidt mere pragmatisk løsning kunne vel være at pålægge sælger af hvidevarer at skifte stikket, så det ikke er op til kunden selv at få det gjort.

  • 0
  • 0