Eksperter om genanvendt havplast: »Greenwashing« og »dybt urealistisk«

Plus6. januar 2020 kl. 05:007
Eksperter om genanvendt havplast: »Greenwashing« og »dybt urealistisk«
Illustration: Rich Carey/BigStockPhoto.
Flere og flere firmaer slår sig op på produkter lavet med genanvendt plastaffald fra havet. Tre eksperter mener dog, at effekten på affaldsmængderne er tvivlsom.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kunne det friste med et par løbesokker lavet af genanvendt havplast? Eller hvad med et par smarte, bæredygtige sneakers? Eller et tæppe lavet med genanvendte materialer fra fiskenet?

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
6. januar 2020 kl. 19:12

Stor ros til firmaet Aage Vestergaard Larsen der har lavet et forsøg og så har integritet til at sige "duer ikke - ud". De har lært af det, og har givet os andre viden om hvad vi ikke skal gøre i stedet for at lave "spin". Der er alt for mange "lykkeriddere" omkring genbrug. Som det er skrevet ovenfor så har vi begrænsede ressourcer og samtidigt er vi et lille land. Lad os derfor bruge vores ressourcer (penge, arbejdsindsats og vidfen) på de steder hvor det giver mest nytte. Lad os derfor lade være med at sende affald langt ud i verden til "genbrug" men derimod håndtere det hvor der er styr over processerne. Lad os brænde opsamlet plast af dårlig kvalitet, arbejde på at finde erstatningsmaterialer for plast, f.eks. træ (engangsbestik) og pap(emballage) og måsker dermed reducere mænden af træpiller vi brænder af.

6
6. januar 2020 kl. 12:35

Vi ved at broderparten kommer fra noglevland og floder, i Asien og Afrika.

Vi kan financiere og bygge kraftværker der brænder dette plastik og gør det på en ren og forsvarlig måde.

Betal en ordentlig pris for "brændstoffet" så vil de lokale indbyggere stå i kø, for at afleverer deres plastik. De mangler ren energi og afbrænding på centrale kraftværker vil erstatte tusindvis af små diesel generatorer, som sviner endnu mere.

CO2 udslippet er naturligvis et problem, men Makroplastik i maven på fisk, fugle og pattedyr, dræber her og nu millioner af dyr.

4
6. januar 2020 kl. 10:59

Vi har styr på det! Eller næsten da. I Danmark har vi formentlig mere styr på vores affald - og dermed også på vores plastaffald - end i de fleste andre lande. Lægger vi det i pantsystemet eller i restaffaldet, så ved vi, at det bliver genanvendt eller energiudnyttet optimalt! MEN når vi så indsamler blandeet plast fra husholdningerne, bliver det meste eksporteret før eller efter sortering. Og så har vi ikke længere styr på det! Og det har så vist sig, at noget af det er end i det Sydøstlige Asien, hvorfra noget af det med stor sandsynlighed ender i verdenshavene.

Konklusion: Vi skal kun indsamle det, som vi er sikre på, kan og vil blive genanvendt!

3
6. januar 2020 kl. 10:31

Det er bare SÅ træls

Det vrimler med quickfixes i forhold til miljøproblemer - og først at smide plast i havet og derefter at fiske det op igen mener jeg klart falder i denne kategori. Løsningen er naturligvis - som det også fremgår af artiklen - at undgå plast i havet til at begynde med. At initiativtagerne til løsninger som denne ofte har har de bedste intentioner tror jeg gerne på, men det ændre ikke på at det er en lappeløsning, som i værste fald kan gøre mere skade end gavn - ikke mindst hvis folk får det indtryk at plast i havet ikke længere er noget problem, da vi jo bare kan fiske det op igen. Så syntes du at det er træls, så er det bare ærgerligt, men vi har begrænsede ressourcer (læs penge) og jeg syntes ærlig talt at de skal bruges på tiltag der rent faltisk virker.

2
6. januar 2020 kl. 10:20

ROS erfra til dem der prøver at LØSE problemerne i stedet for bare at tale om dem!

Der burde vel være grænser for hvor tåbelige ideer man roser? Noget der ikke nævnes er at plast nedbrydes af uv lys, alene derfor er det en håbløs ide at genanvende plast som har ligget længe i havet! Det er vel ikke forbudt at være en smule realistisk og være opmærksom på at den grønne omstiling kan give os en del projekter hvor en ide tiltrækker en masse støttemillioner, så forsker og udvikler man indtil millionerne er brugt og så lukker og slukker man igen? Hvordan var det f. eks. med 2. generations bioetanol?

1
6. januar 2020 kl. 09:15

er det journalister der leder efter kritiske vinkler - eller de eksperter der ikke selv fik ideen - som sørger for de negative historier længe inden nogen kan påstå at have erfaring med effekten???

Det er bare SÅ træls: hver ENESTE gang nogen kommer op med nogen potentielle nye løsninger, så melder koret af negativister sig prompte for at få deres del af projektør lyset.

Hvis man ikke prøver noget nyt, så kommer man ingen vegne. ROS erfra til dem der prøver at LØSE problemerne i stedet for bare at tale om dem!