Eksperter kræver nødforsyning hos danske vandværker

Danskerne bør være sikre på, at når de tænder for vandhanen, så rinder der rent vand ud - også selvom det lokale vandværk er forurenet. Det mener en lang række vandværksfolk, herunder direktøren for Danva, Carl Emil Larsen, der repræsenterer omkring 120 af de største hovedsageligt kommunale vandværker.

»Politikerne bør gøre det obligatorisk for alle vandværker at have en nødforsyning. Det vil være til gavn for forbrugerne både i tilfælde af vandforurening, og hvis der går hul på en vandledning, for det er træls at være uden vand i bare en uge,« siger Carl Emil Larsen til Jyllands-Posten.

I øjeblikket er borgerne i Viborg stadig tvunget til at koge deres drikkevand, fordi vandet er forurenet med colibakterier. Men situationen i Viborg er langtfra enestående. På Møn har borgerne i landsbyen Lendemark ikke haft mulighed for at drikke rent vand fra vandhanen i mere end et år. Her må folk hente vand fra venner og bekendte eller købe rent vand i den lokale brugs, der sælger 2.000 liter vand på flaske om ugen. Det er ti gange så meget som før kogepåbuddet.

Mellem 10 og 30 procent af landets 2700 vandværker har nemlig ingen nødforsyning, og ofte er det et spørgsmål om penge.

»Mange vandværker har ikke brugt penge på forsyningssikkerhed. Det har givet forbrugerne billigt vand i en lang periode, men nu mærker de konsekvenserne flere steder. Det er jo aldeles uacceptabelt for forbrugerne at havne i en situation som den, borgerne i Lendemarke er udsat for,« siger Erik Arvin professor på Danmarks Tekniske Universitet og ekspert i drikkevandsforsyning.

Venstre er klar til at kræve nødforsyning

Ifølge Erik Arvin bør politikerne kræve, at alle vandværker etablerer en nødforsyning. Den holdning bakkes også op af Solvej Nilsson, landsformand for omkring 2100 vandværker i Foreningen af Vandværker i Danmark.

»Vandværkerne er ansvarlig for at have en forsyning til forbrugerne altid. Derfor er de nødt til at have en nødforbindelse til nabovandværker. Det er så ikke gjort i alle tilfælde, og så må vi højere op i hierarkiet og sige - de skal makke ret, og kan de ikke det, så kan de ikke drive vandforsyning,« siger Solvej Nilsson til DR.

Til efteråret fremlægger en arbejdsgruppe under Miljøstyrelsen en række forlag til ændring af loven med vægt på at sikre rent vand. Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo er dog allerede klar til at støtte et krav om nødforsyning på vandværkerne.

Dokumentation

link

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sidder lige og tænker på dette : vi henter millioner af liter vand op fra jorden af og resterne af dette sender vi ud i åer og vandløb og en del havner så i havet. der hvor vandstanden stiger pga. at isen smelter på polerne, burde vi så ikke begynde at lave afsaltnings anlæg således at vi kan hente vandet fra havet af vi har jo meget kort vej til det overalt i danmark, og så kunne vi være med til ikke at forværre havenes stigninger.

Og ja jeg ved godt at det koster energi at gøre dette, men hvor meget spørger jeg så.

MVH Jan D

  • 0
  • 0

Det vil tage årtier (århundreder) for Eyvind Vesselbo m.fl at få ændret kvaliteten og forsyningssikkerheden i dansk drikkevandsforsyning. I årevis er forureningerne af grundvandet taget til og alene i hovedstadsområdet har amterne slet ikke formået at følge med i oprensningen af alle de grundvandstruede jordforureninger. Herlev måtte lukke sit vandværk og Hvidovre renser grundvand med aktivt kul. Der er en total sammenkobling af vandværker i hovedstadsregionen som sikrer konstant forsyningsikkerhed og nogle få omegnskommuner supplerer med drikkevand fra egne lokale vandværker så længe der endnu ikke kan måles miljøfremmede stoffer dér. Hvis et eller andet skulle gå galt i hovedstaden kan man altid købe kostbart søvand fra KE, der jo henter søvand fra flere af omegnens søer. Men sålænge vi fortsætter med ikke erkendte grundvandsforureninger og nøler med at rense op, når grundvandet forurenes så vil der være behov for rensning af grundvand og rensning af søvand. Rensning koster penge ca 1,5 kr pr m3 og vandet koster allerede nu i gennemsnit 36 kr pr m3. Af denne pris skal der betales en unødvendig miljøafgift på 5 kr og moms. Fjern moms og miljøafgift Eyvind Vesselbo og du vil finde de midler der skal til for at sikre borgerne helt rent drikkevand i fornuftigt vedligeholdte forsyningsledninger og levering til døren uden kogning af bakterier. Prøv at arbejde med den ideelle nye danske drikkevandsforsyning i stedet for de lappeløsninger du formentlig allerede er blevet præsenteret for. mvh Torben Sønnichsen www.bioliving.dk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten