Eksperter gransker mystiske revner i klumpfisk-akvarium

Eksperter fra Force Technology har nu inspiceret de to revner, der for nylig blev opdaget i det store akvarium i Nordsøen Oceanarium ved Hirtshals. Revnerne er fundet i den største rude i akvariet, der blandt andet rummer museets klumpfisk.

»De har lavet en visuel vurdering af ruden,« fortæller direktør for Nordsøen Oceanarium Karl Henrik Laursen.

Derimod er der endnu ikke taget prøver af ruden, som måler 6 gange 12 meter og er 41 cm tyk. Ruden er lavet af akryl og er specialfremstillet i Japan. Revnerne i akrylen blev opdaget henholdsvis 7. og 10. marts 2012, og de befinder sig i rudens yderste lag. Eksperterne forsøger nu blandt andet at finde frem til, hvilken vej revnerne er løbet.

Eksperter fra Force Technology undersøger revnerne i den største rude i det største akvarium i Nordsøen Oceanarium ved Hirtshals. (Foto: Nordsøen Oceanarium) Illustration: Nordsøen Oceanarium

»De kommer forhåbentlig også med et bud på, hvad de tror kan være årsagen til revnerne, eller hvilke yderligere undersøgelser der skal til for at finde årsagen. Eksempelvis kan det være, de bliver nødt til at tage nogle prøver af akrylen. Det ved vi ikke endnu,« siger Karl Henrik Laursen.

Som tidligere omtalt på ing.dk har Nordsøen Oceanarium valgt at tappe 1,5 mio. liter vand af akvariet, der normalt rummer 4,5 mio. liter, for at mindske trykket på ruden.

Valget af ekspertbistand endte med at falde på Force Technology, blandt andet fordi virksomheden også bistod med ekspertise i forbindelse med den brand, der raserede Nordsøen Oceanarium i december 2003 og kostede klumpfisken 'Klumpe' livet.

»Der er mange teorier om det: At ruden har taget skade i forbindelse med branden, at materialet har en svaghed i sig, at det er en konstruktionsfejl, eller at ruden spænder på en eller anden måde, og jeg ved endnu ikke, hvor vi lander,« siger Karl Henrik Laursen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når det indre lag trækker sig sammen på grund af vandet er koldt og de ydre lag udvider sig på grund af en til tider høj lufttemperatur kunne dette måske medføre acryl lagene "brækker i revner på den udvendige side. Jeg vil derfor formode det er på ydersiden acrylens revner opstår ?? .

  • 0
  • 0

Acryl kan ikke tåle rengøring med stoffer der indeholder sprit, en tegnelinial (nogle år siden) der blev renset med sprit om aftenen var krakkeleret næste morgen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten