Eksperter: Fuldstændigt urealistisk, at danske soldater bliver aflyttet

Det er helt urealistisk, at irakiske oprørere er i stand til at aflytte danske soldaters mobiltelefoner uden hjælp fra et teleselskab, fastslår flere eksperter, efter det torsdag kom frem, at pårørende til danske soldater i Irak har modtaget trusselsopkald fra oprørerne.

»Det er helt hen i vejret. Jeg kender ikke til et eneste tilfælde i hele verden, hvor en mobiltelefon er blevet aflyttet alene gennem luften,« siger teleanalytiker John Strand, Strand Consult.

Han påpeger, at telenettene i Afghanistan og Irak bliver bygget af udenlandske eksperter og derfor også benytter den samme kryptering, som beskytter kunderne i resten af verden mod aflytning.

En stor opgave for efterretningstjenester

Civilingeniør Jens Rahbek fra It- og Telestyrelsen kalder det »yderst kompliceret« at aflytte et krypteret mobilnet.

»Det kræver adgang til avanceret teknologi til millioner af kroner. Kun en stor efterretningstjeneste vil kunne gøre det med en ikke ubetydelig indsats,« fortæller han.

»Hvis oprørerne ønsker at få fat på de danske soldaters telefonnumre, er den letteste løsning ikke teknisk. Det vil være langt nemmere og billigere finde soldaternes navne og adresser, for eksempel gennem en rengøringshjælp, og så blot slå telefonnumrene op på internet. I Danmark kan man altid finde nummeret, hvis blot man har navnet, eller noget af det, og adressen eller noget af den,« forklarer Jens Rabbek.

Han tilføjer dog, at hvis en soldat for eksempel har tabt sin mobiltelefon, og SIM-kortet derfor har været i fremmedes hænder, så kan nøglen brydes på kort tid. Derefter kan samtalerne aflyttes langt enklere.

Teleselskaberne kan aflytte

Jens Rahbek og John Strand pointerer, at det er muligt for de lokale teleselskaber i Irak at aflytte mobilsamtalerne, hvis de ønsker det. Så snart samtalen kommer ind på telefoncentralen, er den ikke længere krypteret, som det er tilfældet med radiobølgerne mellem mobiltelefonen og senderen, også kaldet basestationen. Til gengæld kræver en sådan aflytning adgang til nerven i det irakiske telefonvæsen.

For at aflytte en mobilsamtale alene ved at opsnappe radiobølgerne kræver ifølge Jens Rahbek, at man sætter en basestation op tæt på de mobiltelefoner, der skal aflyttes.

Fup-basestationen skal overtage alle samtaler, der kører på en bestemt celle på teleselskabet egen basestation, samtidig med den jammer signalet til teleselskabets celle. Dernæst skal samtalerne sendes videre til den rigtige basestation på teleselskabets netværk, uden at det bemærker forandringen.

Nyhedsavisen skriver onsdag, at pårørende til danske soldater er blevet truet af irakiske oprørere, som ifølge avisens oplysninger har aflyttet deres mobiltelefoner og hacket deres e-mail.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg var også dybt skeptisk da jeg hørte dette imorges, men så kom det frem at det var SMS meddelelser der var sporet. Hvilken garanti har man for at det Irakiske Televæsen ikke er infiltreret at sympatisører eller nogen der er blevet truet til at trække alle samtaler/SMS data ud, der stammer fra en +45 telefon og til en +45 telefon. Resten kan klares via www.dgs.dk.

Jeg ser 2 muligheder: De pårørende benytter taletidskort og soldaterne ringer og SMS'er KUN til den telefon. Så bliver den noget svær at spore. Man kan selvfølgelig også beskytte sin eksisterende telefon, så den ikke står nogen steder, men man vil stadig uanset hvad kunne få ubehagelige opkald, selvom oprørerne ikke kender adressen. Anden mulighed burde være, at f.eks. Sonofon :-) venligt udlånte den container basestation de flittigt benytter til sommerens festivaller og denne basestation connectes via hærens egne krypterede linier via satelit hjem til Danmark. Alternativt anskaffer Forsvaret sig sådan en - evt. ved udbud imellem de danske udbydere.

 • 0
 • 0

Det er helt usandsynligt at teleanlæggene i Afghanistan og mellemøsten ikke er fuldt instrumenteret med fri adgang til efterretningstjenesten. Det er jo ikke ligefrem oplyste demokratier vi taler om!

I Pakistan/Afghanistan; tjah, den Pakistanske efterretningstjeneste startede jo Taliban ...

 • 0
 • 0

at man bare skal have en IMSI catcher til kun cirka 400.000 USD, - en basestation som kopler sig ind mellem telefonen og den rigtige baestation og den giver så GSM-telefonen besked på at bruge A5/0 - ingen kryptering, som Frankrig i EF-regi fik indbygget som en standardbagdør - i Frankrig foregår al GSM-trafik ukrypteret af hensyn til statens behov for aflytning.

Det ved teleanalytiker John Strand udmærket, men man ønsker åbenbart ikke at forurolige 'befolkningen'.

 • 0
 • 0

Det nemmeste vill da være at aflytte SS7 trafikken mellem base-stationer og centraler, ofte over ukrypterede mikrobølge radiokæder, ukrypteret og nem at hive telefonnumre og SMS meddelelser ud af.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

...eller endnu lettere og billigere:

Bestikkelse eller trusler mod Roaming Manageren hos den pågældende gsm-operatør, så vedkommende kunne levere et dump af roaming call records på systemet.

Så er det en smal sag at filtrere på +45 og checke det op imod www.degulesider.dk så man er sikker på at ramme privatpersoner.

 • 0
 • 0

Det ved teleanalytiker John Strand udmærket, men man ønsker åbenbart ikke at forurolige 'befolkningen'.

Er du sikker på at han ved det? jeg har tidligere været stærkt skuffet over John Strands artikler og udtalelser, så jeg ville ikke være overrasket hvis han ikke vidste det.

 • 0
 • 0

Det var et meget grundigt dokument - omend der sker en del udvikling på seks år.

Jeg har skimmet det og læst afsnit 3 grundigt.

Jeg kan se at det snarere er en falsk basestation, der er brug for - jeg troede at en IMSI catcher også havde den funktion.

Jeg mener til gengæld - ud fra Telestyrelsens redegørelse - ikke at de ser ud til at have ret i at en aflytning skulle være så svær at gennemføre, som de selv konkluderer. De kan måske nok have ret i deres eksempel, med København indenfor ringvejene (eller den indre by), men at ligge udenfor en lejr i Afghanistan er jo en noget anderledes situation.

Jeg synes godt man kan forestille sig at offeret ikke opdager eller tillægger betydning til at displayet viser en advarsel om manglende kryptering og ligeledes at den lokale mobiloperatør ikke har så meget styr på driften at han opdager uregelmæssigheder eller straks farer ud for at lede efter årsager til dem - det sidste er givet heller ikke helt ufarligt.

Og så er der jo, som det nævnes, mange andre muligheder i mindre civiliserede egne, som bestikkelse og trusler.

 • 0
 • 0

Jo, det er selvfølgelig min konspiratoriske påstand. Du foreslår manglende kompetence og det er muligt - jeg husker ikke navnet, men går bare ud fra at en mand i hans position, må være bekendt med 'the state of the art' på sit område - også den illegitime del af det. Det konspiratoriske i min tankegang, går så på at problemet stammer fra en noget mangelfuld forståelse af hvad demokrati og frihedsrettigheder er for noget, som kommer fra Frankrig og også gennemsyrer EU, som af mig ses som deres projekt. Lavede man mobiler, som kun kunne køre krypteret, ville de ikke kunne bruges i Frankrig, hvor operatørerne kun at kører A5/0 - altså ukrypteret - og jeg ved ikke om Frankrig er skyldig her, men man har jo altså valgt at lave systemet sådan at kun telefonen skal indentificere sig på en sikker måde overfor basestationen, mens enhver basestation vil blive 'troet på sit glatte ansigt' af telefonen. Jeg insinuerer altså at han er en 'systemets mand', der ikke ønsker at tale om de muligheder systemet giver for aflytning - for myndigheder og forbrydere.

http://ing.dk/artikel/80526 Jeg ser så at netop John Strand i en ny artikel har henledt opmærksomheden på at man kan finde navne og adresser på Forsvarets hjemmeside og det kan da være at det simplethen er kilden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten