Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Eksperter foreslår flokimmunitetsstrategi: Smit de yngre og spar risikogrupperne

PLUS.
Fem modeleksperter vil opdele befolkningen, så de også efter genåbningen kan færdes i samfundet. Illustration: Andreas Lindqvist

Man skulle ellers tro, at de har haft nok at se til med beregninger på det ene og andet genåbningsscenarie.

Men ved siden af deres indsats for at servicere politikerne, har fem eksperter fra Københavns Universitet og DTU, som er del af SSI's såkaldte ekspertgruppe, også fundet tid til at regne på deres egen idé:

En flokimmunitetsstrategi, som, ifølge dem selv, ikke indebærer, at vi må acceptere, at titusindevis af danskere dør af covid-19, så resten kan gå fri. Den går de i detaljer med i en længere kronik, som vi har fået lov til at bringe her på ing.dk.

Læs også: Kronik: Risikobaseret genåbning af Danmark kan give færre alvorligt syge og en hurtigere genåbning

Forskerne understreger, at ideen, som kan igangsættes som et ekstra lag på den nuværende åbning, står for egen regning. Hverken SSI's ekspertgruppe eller deres forskningsinstitutioner er afsendere.

Men ifølge deres beregninger, vil flokimmunitetsstrategien ikke kun indebære, at risikogrupperne kan komme ud igen, selv om mange danskere - i hvert fald i København - efterhånden har droppet de fleste retningslinjer om fysisk afstand.

Den vil også drastisk mindske antallet af indlæggelser og dødsfald af den nye virus, som vi næppe har set det sidste til trods den nuværende stemning.

»Vores strategi skal gerne give mulighed for, at risikogrupperne igen kan komme ud i samfundet og være trygge ved det, og forhåbentlig mindske antallet af indlæggelser og døde«, siger seniorforsker Kaare Græsbøll ved DTU Compute, som er blandt de fem forfattere.

Opdel befolkningen i to grupper

Strategien går i sin enkelhed ud på at opdele samfundet i to befolkninger: Dem over 50 - for herfra begynder komplikationerne at tage til - og dem i særlig risiko udgør højrisikogruppen.

Resten af danskerne udgør lavrisikogruppen. Og de får mere eller mindre frit slag. Det er nemlig meningen at de skal smitte hinanden hurtigst muligt. De skal bare holde sig stort set adskilte fra gruppen med de udsatte.

Højrisikogruppen skal til gengæld overholde sundhedsfaglige retningslinjer i deres færden for at sikre sig mod smitte. Og de bliver samtidig prioriteret i myndighedernes forebyggelses- og opsporingsindsats.

Begge grupper får mulighed for at færdes ude i samfundet, bare hver for sig. Vi kan for eksempel opdele parker og arbejdspladser, lave separate biografforestillinger, målrettede åbningstider til hver gruppe på restauranter, museer og cafeer og så videre.

Det sværeste kan blive i pleje- og sundhedssektoren. Her bliver det nødvendigt med opdeling på afdelinger, ligesom personalet skal have kraftig fokus på værnemidler.

Flokimmunitet med mindre dødelighed

På den måde er det muligt at nå til, at 90 procent af lavrisikogruppen bliver smittet, imens smitten hos højrisikogruppen kan begrænses til 10 procent.´

Og så er Danmark faktisk i mål. Der er nemlig nok danskere uden for risikogrupperne til at immuniteten i befolkningen på det tidspunkt har sneget sig op over de nødvendige 60 procent. Så vil virussen hele tiden blive bremset af ikke-modtagelige værter i stedet for at sprede sig eksponentielt.

De fem modeleksperter har regnet sig frem til, at det kan gøres på 10 måneder uden at komme over 400 intensivindlagte på en gang. Skal immunitet nås via den såkaldte grønne bølge, hvor hele samfundet smittes langsomt, vil samme øvelse tage 75 måneder, altså næsten syv år.

Strategien vil godt nok medføre at risikoen for at ende på intensiv for lavrisikogruppen vil være fordoblet. Men det er fra et meget lavt niveau, oftest under en procent.

For højrisikogruppen vil risikoen til gengæld være faldet med 80 procent. Det betyder at det sammenlagte antal intensivindlæggelser vil kunne nedbringes med 70-80 procent i forhold til grøn bølge.

Ifølge modellerne vil resultatet blive cirka 400 ekstra indlæggelser i lavrisikogruppen og cirka 15.000 færre indlæggelser i højrisikogruppen, i forhold til grøn bølge.

»Hvorvidt det vil lade sig gøre at lave sådan en adskillelse, er jo svært at vide. Men vi synes, at vi giver et nogenlunde realistisk bud, hvor der også er en vis kontakt mellem grupperne. Vi kan ikke vurdere hvad smitteopsporing vil give, men man kan fokusere den i højrisikogrupperne, hvis der bliver kapacitetsproblemer,« siger seniorforskeren.

Kan sænke dødelighed betragteligt

Det er stadig meget uklart, hvad covid-19's reelle dødelighed er, og måske er den også ret landespecifik. Tidligere har de danske myndigheder vurderet, at den kunne være 0,2-0,3 procent. Det skyldtes en forventning om et meget højt mørketal af smittede.

Men i Norge er myndighedernes bud på dødeligheden for nylig blevet justeret op, fordi man nu vurderer at meget få nordmænd er smittet uden at de ved det.

Nu skydes den til at være 0,7 procent generelt, hvilket er i tråd med studier i andre lande.

En justering af den danske covid-19-dødelighed står sandsynligvis også for tur. De første repræsentative tests viser at lidt over en procent har antistoffer.

Med under 600 døde, bliver det til cirka et dødsfald for hver hundrede smittede, hvis smittegraden er betegnende for alle 5,8 millioner danskere.

Det er netop frygten for en dødelighed i den størrelsesorden, som tidligere har manet tankerne om flokimmunitet i jorden. Direkte ganget op i befolkningen ville det nemlig koste 24-35.000 danskere livet, hvis over 60 procent af os skulle igennem sygdommen.

Men ifølge modelleringsekspertene vil deres udgave med opdeling trække den helt anden vej, og få dødeligheden væsentligt længere ned, end vi nu har kurs mod, som en direkte funktion af de færre indlæggelser.

Præcis hvor langt ned har de dog ikke regnet på.

»Pointen er, at højrisikogrupperne er i væsentlig højere risiko for død end andre grupper, og særligt de unge. Så en bedre adskillelse vil kunne reducere antallet, som kommer på hospitalet og eventuelt vil dø,« siger han.

På et tidspunkt går smittetrykket op igen

Modelleringseksperternes flokimmunitetsstrategi blev undfanget før den seneste udvikling, hvor antallet af indlæggelser fortsætter med at falde, trods at flere og flere samfundsfunktioner bliver åbnet, og danskerne er blevet langt mere nonchalant med forholdsreglerne.

Læs også: Modelleringsgruppen undrer sig: Smittetrykket fortsætter ned trods genåbning

Men den er fortsat relevant, fastslår Kaare Græsbøll.

For virussen står stadig på spring med sit smittetal på 2,5, og det er svært at forestille sig, at vi slipper uden at skulle forholde os til en runde to.

»Vi er mange som bliver overraskede, hvis den ikke på en eller anden måde vender tilbage, selv om der godt kan gå nogle måneder. Vi har nok dæmpet det, men at tro, at vi har banket den så langt ned, at den ikke kommer igen, når vi genåbner, tror jeg er for optimistisk,« siger han.

I mellemtiden har genåbningen efterladt risikogrupperne et underligt sted, hvor de i høj grad selv må vurdere, om de tør færdes, imens vi er rykket væk fra en nulsmittetankegang, og hensynet til individet er afløst af behovet for normalisering og at få gang i hjulene igen.

For imens mange af os, der er så heldige ikke at være i risikogruppe nyder friheden, er verden kun blevet mere usikker for dem med risiko for komplikationer, efter at vi er begyndt at slippe tøjlerne.

Risikogrupperne er fanget i genåbningen

Et eksempel er den offentlige transport, hvor retningslinjerne ikke stopper passagererne fra at smitte hinanden, og særligt udsatte implicit er udelukket, hvis de vil være på den sikre side. Et andet er skolerne, som efterhånden har lukket helt op for at børnene kan færdes frit.

Læs også: Nu må bus og tog fyldes med siddende passagerer: »Man kan nemt risikere at blive smittet«

For folk i risikogruppen kan ikke skåne sig selv for evigt.

Mange er bare på den gode side af midaldrende, er overvægtige, har diabetes, eller for højt blodtryk, og har et helt almindeligt arbejde med en chef, der snart spørger, hvor de bliver af.

Andre er ved at være godt ensomme og trætte af eneboertilværelsen, og begynder for alvor at savne børnene og børnebørnene.

»Det kan være meget svært for risikogrupperne at se, hvordan de skal komme ud i samfundet og få plads i det offentlige rum på en tryg måde lige nu. Så det er stadig relevant at se på, hvordan vi skal give dem plads til det,« siger Kaare Græsbøll.

Håber på kritisk opmærksomhed om strategi

På det seneste har det dog stået mere end klart, at modellering er en usikker disciplin. Og seniorforskeren erkender da også, at der ikke er nogen garantier for, at det går præcis, som de fem fremskriver.

»Men i forhold til de fleste andre alternative scenarier, jeg kan tænke mig frem til, vil det stadig være fordelagtigt at gøre det på den måde, vi foreslår. Også selv om man ikke bliver immun og kan få virussen gentagne gange. For så vil det stadig være rart, at vi har fået adskilt risikogrupperne, så de kan deltage i samfundet uden at blive smittet,« siger seniorforskeren.

Han håber, at han og resten af gruppens forslag vil blive læst, debatteret og forfinet. Og også gerne simuleret og valideret af andre, der kan gå tankerne kritisk efter.

Når alt kommer til alt, skal strategien, hvis den finder nåde, kunne fungere i en uperfekt verden, hvor den menneskelige faktor nok skal få lavet rav i den, og eksempelvis flytte smitten rundt mellem grupperne, imens politikernes reaktioner er uforudsigelige.

Men kan strategien ligefrem få smitten til at løbe amok, hvis vi sætter størstedelen af danskerne nogenlunde frie, og det ikke lykkes at afskærme risikogrupperne, som I håber?

»Kan det ikke lade sig gøre at overholde adskillelsen, kan det principielt godt løbe løbsk. Men hvis vi bare lægger det, vi foreslår, ned over det, vi gør lige nu, kan det næsten kun blive bedre. Og bliver mange i lavrisikogrupperne så smittet, er det nemmere at overbevise dem i højrisikogrupperne om at være mere forsigtige,« siger Kaare Græsbøll.

Det eneste land, som erklæret er gået efter flokimmunitet, er Sverige, som ved denne artikels deadline havde 380 døde per million indbyggere - i Danmark er det 96.

Svenskerne har dog ikke haft en adskillelsesstrategi som modeleksperternes, men har ladet højrisikogrupperne isolere sig selv som herhjemme.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Opdel arbejdspladser, lave separate biografforestillinger, målrettede åbningstider til hver gruppe på restauranter, museer og cafeer og så videre. Skal alle forretninger, storcentre, gågader, kontormiljøer opdeles i 2 dele = Hele samfundet skal opdeles i 2 afdelinger, som skal holdes adskilt mens smitten raser blandt den ene ½del. Det virker som om modelfolk forveksler modeller/simuleringer med virkeligheden. Husk at virkeligheden altid får ret!

  • 6
  • 8

Forskerne mangler bare at dokumentere at flokimmunitet er et reelt alternativ. Flere undersøgelser tyder på at vira muterer og fordi man en gang har været svittet, så er det ingen 100% garanti for ikke at blive smittet igen.

  • 12
  • 3

Er der nogen der kan forklare hvorfor at flokimmunitet både opnås ved 60% af særligt udvalgte i samfundet og 60% tilfældigt udvalgte? Hvis man gjorde alle jyder immune, så ville det vel ikke være spor trygt at være sjællænder, selv hvis de udgjorde 80% af Danmarks befolkning.

  • 11
  • 2

Der er mildt sagt intet nyt i at virus muterer. Alligevel kan opnået immunitet sagtens være effektiv. Det er faktisk normalt. F.eks. kom vi gamle meget let om ved epidemien i 2009 - fordi vi havde "været med" i 1957, uaget den pågældende virus havde muteret livligt i over et halvt århundrede. Omvendt ville det være sensationelt hvis man ikke udvikler immunitet efter corona - men det kan selvfølgelig kun bevises bagefter.

  • 7
  • 0

Del på dato - lige dage til dem under 50 - ulige dage til dem over 50 år, hvor de må handle, biograf, bus, biblioteket... Og sprit af om natten..

(alt - del ved 60 år og giv dem under 60 år 2 sammenhængende dage og dem over 60 ar hver 1/3 dag)

Tror hellere jeg vil støtte en strategi med at vi øger vores respiratorer antal fra 1260 til 6000, og at vi løbende udlåner skibe med 500 stk/skib, til de lande som WHO beder os hjaelpe. (en "Jutlandia 2 " strategi)

Husker svagt at vi debatterede sådanne strategier i Feb-Marts - her på Ingeniøren.

  • 0
  • 6

Skal alle forretninger, storcentre, gågader, kontormiljøer opdeles i 2 dele = Hele samfundet skal opdeles i 2 afdelinger, som skal holdes adskilt mens smitten raser blandt den ene ½del

Nej, det er faktisk ikke nødvendigt - du kan også opdele tidsmæssigt i forretninger, gågader og storcentre. Den ældre halvdel fra 9-13, de yngre fra 14 til 17, grundig rengøring fra 17-19 - og forfra...

Restauranter, cafeer og biografer - lige datoer yngre og derefter grundig rengøring, ulige datoer ældre.

Om man kan få de yngre, der i disse tider viser sig noget egocentriske, til at acceptere det, er jeg desværre noget mere i tvivl om.

  • 5
  • 4

Er vi i gang med at give svenskerne ret i deres strategi?

Du må meget gerne dokumentere det, hvis du har oplysninger om, at svenskerne reserverer dage/timer, hvor ældre kan færdes forholdsvis trygt...

De høje svenske dødstal skyldes jo netop, at svenskerne ikke har gjort noget som helst for at beskytte de ældre - fra at have et mylder af 40 procent deltids- og løst ansatte timelønnede, ikke-sundhedsuddannede vikarer i plejesektoren til blot at sige, at det er bedst at blive hjemme.

"At tage timer" i plejesektoren er måske det mest udbredte studiejob i Sverige, fordi alle kunne komme lige ind fra gaden og arbejde i en week-end eller nogle aftener. Men når man har sådan et system, er det farligt at slippe en virus fri i befolkningen, fordi den så i sagens natur meget hurtigt vil ramme de ældre.

  • 8
  • 1

Der er mildt sagt intet nyt i at virus muterer. Alligevel kan opnået immunitet sagtens være effektiv.

Ja, langt de fleste virusmutationer gælder små detaljer i arvemassen, der ikke har nogen betydning for hverken sygdom eller smittegrad.

Analyser fra Aalborg Universitet og Statens Serum Institut antyder, at coronavirus tilsyneladende muterer, hver gang den inficerer en ny person.I Island har de så vidt jeg husker for længst påvist 40 mutationer

Faktisk er de fleste mutationer såkaldt "stumme" - eller direkte skadelige for virus.

Derfor kan antistoffer og vacciner sagtens beskytte, fordi de angriber virus på mere centrale områder, der kun meget sjældent muterer hos coronavirus.

  • 2
  • 0

Nu, hvor vi nærmest har udryddet corona epidemien virker det underligt, at vi skal til at aktivt smitte personer med sygdommen. Hvad er årsagen?

  • 4
  • 5

Forskerne mangler bare at dokumentere...

Det behøver de ikke. Vi har 400.000 års evidens på at flokimmunitet er det ENESTE der virker så længe der ikke er en effektiv vaccine. Hvis IKKE man kunne opnå immunitet (kortere eller længerevarende) så var vi alle døde allerede - af andre vira. Immuniteten virker - men som for alle andre virusbårne sygdomme - kun indtil virus mutationer er tilstrækkelige til at den af immunforsvaret opfattes som ny.

...med al respekt, så er der INGEN forskere der rejser tvivl om at dette virker.

Diskussionernen går udelukkende på om der OGSÅ er andre våben ud over vaccine.

Denne artikel kommer med et velunderbygget forslag til hvordan man kan opbygge flokimmunitet hurtigere uden at risikere højere dødstal. En yderst relevant pointe!!

  • 7
  • 10

Denne artikel kommer med et velunderbygget forslag til hvordan man kan opbygge flokimmunitet hurtigere uden at risikere højere dødstal. En yderst relevant pointe!!

I den grad! Den nuværende situation er karakteriseret ved, at vi efter måneders benhård indsats er "slået tilbage til start", hvilket de fleste tilsyneladende opfatter som en stor succes. Jeg ser det som fuldstændig udsigtsløst. På den måde kan vi bare gå og vente på det næste brag - og til den tid vil vi sandsynligvis have årstiden imod os.

  • 6
  • 4

Min familie skal ikke smittes. Nej, Corona er ikke vildt farlig for de fleste under 50, men der er stadig mange som bliver skadet, måske for livet, eller ligefrem dør. Mæslinger slår under 1 ud af 1000 ihjel, alligevel tager vi det meget alvorligt.

Hvorfor skal jeg tage en 1 ud af 1000 chance med Corona, når vi nu HAR fået den slået ned? Hvorfor skal vi allesammen spille russisk roulette?

Derudover har Sverige med al ønskelig tydelighed demonstreret at man ikke kan forhindre en så smitsom sygdom som COVID-19 i at sprede sig ind på plejehjem. Det ville kræve en total isolation af ældre i en grad som ikke er et moderne samfund værdigt. Hvis der ikke er alternativer, så må vi naturligvis gøre hvad som er nødvendigt, men vi har allerede demonstreret hvad som virker.

Under alle omstændigheder bliver det en klar nej-stemme fra mig, og mange andre. Vi vil fortsætte med isolation hvis disse tåbelige ideer bliver indført. Det i sig selv vil ramme økonomien hårdere end de sandsynligvis ret milde tiltag som kan holde COVID-19 nede -- og jeg vil godt vædde på at der er nok af os plus folk i risikogrupper til at forhindre 60% immunitet.

Det allermest tåbelige er at disse forslag kommer samtidigt med at vacciner gør fremskridt.

  • 13
  • 6

Dags dato er der 561 døde relateret til CoVid-19. 97 % af disse er 60+ år.

Det kunne være rigtig interessant at vide, hvor mange af disse er blevet smittet på plejehjem, under hospitalsindlæggelse, eller i kontakt med sundhedspersonale.

Det skulle ikke undre mig, hvis 80 % af de smittede er blevet smittet på en institution.

I starten var der ikke tilstrækkelige værnemidler, ingen var uddannede til at undgå smitteoverføsel og der var ingen mulighed for at teste sundshedpersonale for SARS-Cov-2 virusset, og tilsammen er det vel en god forklaring på, hvorfor smitteoverførsel har kunnet finde sted på plejehjem og hospitaler.

Idag er alle forudsætninger tilstede for at der ingen smitteoverførsel sker på plejehjem og hospitaler. At der for nylig er konstateret smittede på et hospital kan kun være et tegn på grov forsømmelse, og det bør der slås hårdt ned på.

I Esbjerg er der 17 plejehjem - og der er ikke en eneste smittet beboer på et eneste plejehjem. Det viser, at det kan lade sig gøre at holde plejehjem smittefri. Det burde tilsvarende være muligt på hospitaler.

Hvis institutionssmitte kan undgås, er vi nået rigtig langt.

Derudover bør man også analysere dødsfaldene for fælles træk, som kan bruges til at identificere personer, som er sårbare (f. eks. sygdomshistorik, BMI, kondital, blodtype, gensekvenser etc. etc.). Det vil gøre det muligt at beskytte sårbare, som ikke er udsat for institutionssmitte.

Uanset om man tror på den foreslåede strategi eller ej, så er jeg overbevist om, at rigtig mange sårbare ville være taknemmelige for at få rum, hvor de kan føle sig trygge og ikke være eksponeret for smitte. F. eks. ikke være tvunget til at være i samme lokale som yngre prustende mennesker, hvor der foregår genoptræning. Tidsopdeling vil selvfølgelig give nogle ulemper, men stort set være omkostningsfri.

Nedlukningen har været meget effektiv til at få kontrol over smitten - desværre har nedlukningen også været yderst skadelig over for økonomien, det hører med i diskussionen. Hvis det bliver nødvendigt at lukke ned igen i den kommende inflenzasæson, vil indvirkningen på økonomien være katastrofal.

Fordelen ved de 5 forskeres forslag er, at den tillader erhvervslivet - jeg vil hellere kalde det velfærdsmotoren - at køre videre på fulde omdrejninger. Det er mere nødvendigt end nogensinde før. Læsset er mindst ligeså stort som før starten på pandemien, men driftsbetingelserne er langt sværere.

  • 4
  • 2

Nej, Corona er ikke vildt farlig for de fleste under 50

Nej, det kan man roligt sige!

For den aldersgruppe er vi på rent influenza-niveau, og for børn og unge er forløbet endog usædvanligt mildt. Det er sædvanligt at man ikke engang opdager at de er smittede - hvilket så gøres til et problem!

Hvis man ikke kan acceptere risiko på det niveau, så bliver livet godt nok svært!

P.s.: Der dør gennemsnitligt 150 danskere om dagen, og døden har hver gang en årsag! Lige nu må årsagen blot for himlens skyld ikke være corona...

  • 5
  • 5

Kan de virkeligt bilde sig ind at de kan smitte en del af befolkningen, og på den måde undgå at det så breder sig til resten af befolkningen? Det vil jo netop gøre det med mindre man internerede alle de unge der skal smittes i en fangelejr i hele den tid de var smittede og syge. Og vi kan sagtens holde R værdien pænt under 1, selv om vi lukker samfundet næsten op, hvis vi tager fornuftige forholdsregler og er effektive i vores test-, smitteopsporings- og isolationsstrategi. Så vi kan holde smittetrykket pænt langt nede, selv om det er noget uvist om vi kan holde det helt væk med den ujævne indsats der er rundt om i verden. Det vil i hvert tilfælde tage en rum tid.

  • 4
  • 2

Ja, jeg husker også debatten, hvor der blev opsat hensigtsmæssige regler for grupper (dog flere end nu blot 2) så 70+ kunne komme ud at handle en gang imellem, 60+ lidt tiere og 50+ nogenlunde ofte, men alle i detil allokered tidsintervaller.

Selv var jeg fortaler for at når engang Børnehaver og Skoler skulle genåbne, skulle kun de under 50 år fysisk møde op, de ældre skulle udføre fjern undervising og planlægning.

Jeg tror at befolkningen selv 'gør' lidt det som foreslås - de ældre isolererer sig fortsat og de yngre vælter ud og bliver smittet, 'som de skal'. En bedre planlagt genåbning kunne måske lette det sociale pres på de ældre, for veludført bør de socialt ekstra isolerede jo faktisk se hinanden - er de vel isoleret er smitte risikoen i gruppen selv jo minimal.

  • 5
  • 1

"En tredjedel av personalen på en av infektionsavdelningarna på Skånes universitetsjukhus i Lund i har konstaterad covid-19. Alla är lindrigt sjuka och några av dem har inte känt några symptom alls. Nu är alla arton konstaterat smittade sjukskrivna, och avdelningen har fått dra ner intagning av antalet patienter"

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/st...

I Lund.. Det virker ikke som om vores naboer har styr på det. Vi bør ikke åbne graensen til Sverige.

  • 1
  • 1

Jeg finder det meget naivt at tro at man kan holde store befolkningsgrupper isoleret fra hinanden. Med voldsomt mange smittede (alle de unge) er smittetrykket enormt, og det kan ikke undgå at brede sig voldsomt i resten af befolkningen. Så ud over at man ikke i et demokratisk samfund kan tvangssmitte nogen, er jeg ret sikker på at det eksperiment ville ende som et rent folkemord. Det er en matematisk beregning hvor de ikke har gennemtænkt konsekvenserne, og det har ingen gang på jord.

  • 7
  • 3

Som foreslået i marts, https://ing.dk/artikel/dokument-tyskland-o... drejer det sig om, at den ene gruppe af unge raske supermobile, der alligevel færdes rundt mellem hinanden, får lov til at smitter hinanden hurtigst muligt. Den anden gruppe af udsatte, som alligevel er mere passive, passer på sig selv sammen, dvs. de færdes mellem hinanden, men sikres optimalt som i dag. Når der ikke er flere at smitte forsvinder virusen af sig selv. (Måske efter et antal generationer ligesom SARS v. 1).

Der vil gå år, før en effektiv vaccine er klar til alle. Men det er yderst problematisk, at den udvikles så hurtigt uden længerevarende test. Specielt om den virker uden alvorlige bivirkninger, da seneste forsøg fik imunsystemet til at bekæmpe værten. Bemærk, at her under Corona er firmaernes produktansvar suspenderet. Desuden har Coronaviridae været her siden 1966 senest SARS-CoV-1 (2002), MERS (2012) og nu SARS-CoV-2 / CoVid19, uden at der hidtil er fundet en effektiv vaccine eller kur. Det forlyder endda, at der end ikke er fundet nogen virksomt mod RNA vira generelt.

Så jeg vil satse på naturlig flokimmunitet ASAP, menneskeheden har trods alt overlevet hidtil ........

  • 6
  • 7

Enhver tale om flokimmunitet burde være stendød på nuværende tidspunkt. Den samlede videnskab har nærmest ikke bestilt andet end at advare mod den vildfarelse at flokimmunitet er andet end at slå folk ihjel. Mildest talt tåbeligt at blive ved med at forestille sig scenarier der forlængst er blevet passeret af virkeligheden. Dem på plejehjem bliver passet af unge SOSU-assistenter så de ældre der er vi nødt til at ofre da vi ikke kan sikre at de unge ikke smitter dem. Jeg er rystet over at folk der burde være nogenlunde forstandige kan komme op med noget så verdensfjernt. De kan kun have interesse for matematikken og ikke de praktiske aspekter. Det er decideret debilt! https://www.sciencemediacentre.org/expert-...

  • 5
  • 6

Det forlyder endda, at der end ikke er fundet nogen virksomt mod RNA vira generelt.

Kommer an på hvad du mener med generelt. Der findes yderst virksomme midler mod RNA virus: https://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_C "Chronic infection can be cured about 95% of the time with antiviral medications such as sofosbuvir or simeprevir."

Men generelt er måske også meget at forlange. RNA virus er trods alt en stor og forskelligartet gruppe.

  • 0
  • 0

Tanken om at få smittet alle de unge er da interessant, men også besværlig at gennemføre uden for mange ofre. Disse eksperter får mig til at tænke på dr. Strangelove.

  • 6
  • 1

Den samlede videnskab har nærmest ikke bestilt andet end at advare mod den vildfarelse at flokimmunitet

Du tænker sikkert på den gruppe af sundheds eksperter der har tvivlsom tilknytning til de store medicinalvirksomheder. Der er rigtig mange penge i vacciner, så de er ikke interesseret i at fjerne snitten. Se bare på Influenza, den har tidliger krævet flere tusind ofre årligt, specielt fra den omtalte gruppe af ældre og svage. Ved at investere nogle måneder nu hen mod flokimunitet, kan vi ud over Corona også fjerne Influenza.

  • 3
  • 4

Tanken om at få smittet alle de unge er da interessant, men også besværlig at gennemføre uden for mange ofre. Disse eksperter får mig til at tænke på dr. Strangelove.

Du kan selv danne dig et skøn over hvor mange der kan forventes at dø i hver aldersgruppe, både de der har bagvedliggende sygdomme som kan være årsag til dødsfald, samt de der ikke er i nogen risikogrupper, også for hver aldersgruppe. Du ganger dødstallene for disse grupper dags dato -hvor vi har ca 1-2% smittede,-med en faktor 50 til 100. Så har du et skøn. Statistikken finder på www.ssi.dk ned dagens statistikker. Der vil så være 250 til 500 dødsfald i 0 til 59 årige gruppen for der ikke har underliggende sygdomme. De der er i risikogruppen med underliggende sygdomme blandt 0 til 59årige vil have 550 til 1100 dødsfald. Tallene forudsætter endda at alle skal smittes i disse årgange og at vi ikke får bedre behandlingsmuligheder , hvad vi jo ser ud til at få med det nye vidundermiddel Remdisivir.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten