Eksperter: Facebook-sag fra Odense giver ikke generelt go for overskudsvarme
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksperter: Facebook-sag fra Odense giver ikke generelt go for overskudsvarme

Illustration: Microsoft

Et ja fra Skatterådet til Facebooks ansøgning om at slippe for at betale overskudsvarme-afgift for datacentrets overskudsvarme-leverance satte tirsdag gang i mange spekulative vurderinger af, hvad afgørelsen kunne få af perspektiver for generel udnyttelse af overskudsvarme fra danske virksomheder.

Læs også: Facebook skal forsyne 6.900 fynske husstande med fjernvarme

Men både chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, John Tang og director Michael Troelsgaard fra revisionsfirmaet Pwc slår hurtigt fast, at afgørelsen ikke markerer nogen generel lempelse af lovgivningen, og at den kun vil kunne få betydning for virksomheder, der forærer deres overskudsvarme væk.

Netop overskudsvarme-afgiften er ofte årsag til, at store mængde overskudvarme fra industrien i dag ryger op i luften, fordi det ikke kan betale sig for virksomheden at sælge eller forære varmen til det lokale fjernvarmeselskab.

Læs også: Dansk Fjernvarme: Afgifter bremser mulighederne for at at udnytte spildvarme

Ifølge Dansk Fjernvarme er humlen i de her sager, at virksomheden skal kunne godtgøre overfor Skat, at de ikke får ekstra værdi af at forære deres overskudsvarme væk i de aftaler, man indgår med fjernvarmeselskabet:

»Hvis aftalen betyder, at virksomheden for eksempel undgår at bygge et køleanlæg, fordi fjernvarmeselskabet aftager varmen, så kan værdien af besparelsen for virksomheden blive beskattet via overskudsvarmeafgiften,« siger han.

Ekstra køleanlæg nødvendigt

Michael Troelsgaard, director i Skatteafdelingen hos revisionsfirmaet Pwc uddyber:

»Datacentre er nødt til under alle omstændigheder at bygge et kølesystem, som kan fungere uden at fjernvarmen tapper varme, og derfor får virksomheden ikke umiddelbart nogen økonomisk fordel af at levere fjernvarmen. I det aktuelle tilfælde godkender Skatterådet, at der ikke skal betales overskudsvarmeafgift af merinvesteringer hos virksomheden, som fjernvarmeselskabet kompenserer virksomheden for. Det er merinvesteringer, som virksomheden ellers ikke ville foretage for blot at køle varmen bort til luften,« forklarer han.

Læs også: Et Apple-opvarmet Viborg har lange udsigter

Han tilføjer, at Skat – som først har set på sagen – mente, at en eventuel kompensation for merinvesteringer derfor havde en værdi for virksomheden og derfor skulle beskattes:

»Men Skatterådet har altså set anderledes og mere holistisk på sagen og mener ifølge kendelsen ikke, at en kompensation vil tilføre selskabet værdi, som skal beskattes,« siger han.

Kun for gratis varme

Ifølge Michael Troelsgaard betyder afgørelsen, at en virksomhed skal kunne bevise, at den ikke sparer noget eller får overskud ud af at blive kompenseret for investeringer på egen grund - for eksempel i et back-up kølesystem:

»Det indsnævrer feltet af virksomheder, der kan bruge denne afgørelse til noget. For eksempel udelukker det jo alle virksomheder, der får betaling for at levere overskudsvarmen,« siger han.

Læs også: Fjernvarmeselskaber: Sænk elafgiften, hvis ikke spildvarme fra datacentre skal gå tabt

Chefkonsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme forklarer, at det er virksomhederne, der skal ansøge Skat om fritagelse for overskudsvarmeafgift, men at mange har holdt sig tilbage:

»Virksomheder med et varmeoverskud holder sig tilbage, fordi det er en besværlig proces, og fordi de jo blot forærer deres overskudsvarme væk,« siger han.

Læs også: Jyske fjernvarmekunder betaler regningen for afgiftsændringer

Virksomheder afventer nye afgifter

Michael Troelsgaard fra Pwc mener også, at mange virksomheder holder sig tilbage fra at indgå aftaler om overskudsvarme-leverancer til fjernvarmesystemet, fordi der lurer nye afgifter i horisonten – beskrevet i én af ministeriets afgiftsrapporter:

»Her er der lagt op til, at alle skal betale 22 kroner pr GJ leveret varme uanset om de får betaling for varmen eller ej. Det kan jo nok få nogen til at vente med at indlede forhandlinger med fjernvarmeselskabet,« siger han.

Læs også: Nye regler kan gøre det urentabelt at udnytte spildvarme fra datacentre

En kortlægning fra DTU fra januar i år viser, at danske mejerier, asfaltfabrikker og raffinaderier med få investeringer kan levere omkring 4,9 PJ varme til fjernvarmeforbrugere og dermed forsyne, hvad der svarer til mere end 85.000 standardhuse, med overskudsvarme.

Ifølge analysen svarer det til mindst 5,1 procent af danskernes fjernvarmeforbrug på landsplan.

I dag dækkes 2,9 pct. af danskernes fjernvarmeforbrug af spildvarme.

Endnu et eksempel på en latterlig afgift.
Man har vel betalt fuld afgift for den energi der producerer varmen. Og hvis man tjener penge på at sælge varmen er det en skattepligtig indtægt. Man burde frit kunne omdanne den ene energiform til en anden.

Jeg forstår ikke hvorfor vi loven der sikrer at der fyres for fuglene.

En virksomhed må vist heller ikke bruge sin egen overskudsvrme fra serverrum til at varme bygningen uden at få en dummebøde. Vi skal holde gang i Dong og fjernvarmeværkerne.

  • 3
  • 2