Imens 21 ud af 27 EU-lande allerede har offentliggjort, hvordan de vil prioritere udrulningen af de første covid-19-vacciner, har den danske regering været tavs.
Men bag kulisserne er arbejdet med at udarbejde en vaccinestrategi, ledet af Sundhedsstyrelsen, i fuld gang. Og i går løftede sundhedsminister Magnus Heunicke sløret for en lille bid.
Vaccinerne vil være frivillige, de vil være gratis og de vil blive givet i regi af Testcenter Danmark - og risikogrupperne vil komme forrest i køen, når de allerførste doser kommer til landet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
De første bør være personalet på sygehuse, klinikker og plejehjem. De næste bør være pårørende til plejehjemsbeboere og derpå de unge mellem 16 og 30 år. Plejehjemsbeboere behøver ikke ulejliges, hvis personale og de pårørende vaccineres. Derefter kan det være hip som hap.
Vaccinerer man derimod gruppen med det højeste kontakttal, som ikke er i risiko for at dø, så vil kontakttallet falde til under 1 og epedimien vil dø ud. I dette scenario dør der en anelse flere, da de udsatte først vaccineres når man har vaccineret sig til et kontakttal under 1. Men man vil undgå at så mange bliver syge, og man vil kunne åbne samfundet hurtigere. Det er en tricky beslutning. Man har så åbenbart valgt den første løsning. Nok mest pga. æstetik.
Der er også afvejningen med mulige bivirkninger. Dem med høje kontakttal skal formentlig leve med evt sjældne alvorlige bivirkninger i flere år end dem med høj risiko for fatal covid-19
plejepersonale og sundhedspersonale bør være først i køen. Vaccinerer man dem vil alle ældre på plejehjem etc være bedre stillet, og vi ville beskytte de der er mest udsat for smitte, og med mindre chance for at hele hele hospitalsafdelinger bliver lagt ned
Lad os antage at kontakttallet er 1.2. Del så befolkningen op i 10 grupper sorteret på hvor stort gruppernes kontakttal er. Jeg gætter nogle kontakttal for grupperne. Jeg antager at der er nogle få der driver rigtig meget smitte. Lad os sige: 2,6 2,0 1,5 1,3 1,1 1,0 1,0 0,9 0,3 0,2 Det giver det rigtige gennemsnit, omend det at tage gennemsnittet er en oversimplificering, men fint til dette argument. Groft sagt er dem med de meget lave kontakttal også dem der kan resikere at dø af det. Hvis man vaccinerer alle dem, så er der ikke flere der dør af COVID-19, men rigtig mange der bliver syge og får senfølger, for kontakttallet vil stadig være 1,18. Så vi er stadig på vej mod flokimmunitet ved inficering. Vaccinerer man derimod gruppen med det højeste kontakttal, som ikke er i risiko for at dø, så vil kontakttallet falde til under 1 og epedimien vil dø ud. I dette scenario dør der en anelse flere, da de udsatte først vaccineres når man har vaccineret sig til et kontakttal under 1. Men man vil undgå at så mange bliver syge, og man vil kunne åbne samfundet hurtigere. Det er en tricky beslutning. Man har så åbenbart valgt den første løsning. Nok mest pga. æstetik.
p.s. dette er ekstremt simplifceret, men det bliver en afhandling hvis man skal tage alle detaljer med.
Vaccinering i Afrika? Jeg kunne godt tænke mig, at høre nogle betragtninger over vaccinering i Afrika mellem Sydafrika og Sahara. Med en anderledes alderssammensætning og mindre muligheder for smittesporing, mere udeliv, flere i samme husstand osv, er der jo væsentlige andre vilkår. Jeg kommer en del i Østafrika og kender vilkårene der.
Det er normalt at give vacciner 2-3 gange hvis virkningen skal være permanent...Dette er langt flere vacciner, end vi er danskere. Har vi et behov for så mange vacciner? Skal vi vaccineres flere gange?
Dette er langt flere vacciner, end vi er danskere. Har vi et behov for så mange vacciner? Skal vi vaccineres flere gange?
Nogle af dem skal gives to gange. Nogle af dem kommer måske ikke gennem fase 3.
Dette er langt flere vacciner, end vi er danskere. Har vi et behov for så mange vacciner? Skal vi vaccineres flere gange?Danmark har indgået aftale med Astra Zeneca om option på 2,6 millioner vacciner, Sanofi-GSK på cirka to millioner vacciner, Johnson & Johnson på cirka 5,2 millioner vacciner og BioNTech/Pfizer på cirka to millioner doser. Dertil forhandlede EU-kommissionen en aftale med Moderna tirsdag.
Som vanligt er ikke alle eksperter helt enige.