Eksperter delte i spørgsmålet om corona-vaccine til børn og unge

Plus25. november 2020 kl. 16:129
Eksperter delte i spørgsmålet om corona-vaccine til børn og unge
Snart kommer de første vaccinedoser til Danmark. Spørgsmålet er, hvem som skal have dem. Illustration: Bigstock.
Mens eksperterne er enige om, at ældre og udsatte står forrest i køen til vaccinen, er de uenige om, hvorvidt børn og unge overhovedet bør vaccineres.
Artiklen er ældre end 30 dage

Imens 21 ud af 27 EU-lande allerede har offentliggjort, hvordan de vil prioritere udrulningen af de første covid-19-vacciner, har den danske regering været tavs.

Men bag kulisserne er arbejdet med at udarbejde en vaccinestrategi, ledet af Sundhedsstyrelsen, i fuld gang. Og i går løftede sundhedsminister Magnus Heunicke sløret for en lille bid.

Vaccinerne vil være frivillige, de vil være gratis og de vil blive givet i regi af Testcenter Danmark - og risikogrupperne vil komme forrest i køen, når de allerførste doser kommer til landet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
7. december 2020 kl. 21:05

De første bør være personalet på sygehuse, klinikker og plejehjem. De næste bør være pårørende til plejehjemsbeboere og derpå de unge mellem 16 og 30 år. Plejehjemsbeboere behøver ikke ulejliges, hvis personale og de pårørende vaccineres. Derefter kan det være hip som hap.

7
26. november 2020 kl. 12:11

plejepersonale og sundhedspersonale bør være først i køen. Vaccinerer man dem vil alle ældre på plejehjem etc være bedre stillet, og vi ville beskytte de der er mest udsat for smitte, og med mindre chance for at hele hele hospitalsafdelinger bliver lagt ned

6
26. november 2020 kl. 10:49

Lad os antage at kontakttallet er 1.2. Del så befolkningen op i 10 grupper sorteret på hvor stort gruppernes kontakttal er. Jeg gætter nogle kontakttal for grupperne. Jeg antager at der er nogle få der driver rigtig meget smitte. Lad os sige: 2,6 2,0 1,5 1,3 1,1 1,0 1,0 0,9 0,3 0,2 Det giver det rigtige gennemsnit, omend det at tage gennemsnittet er en oversimplificering, men fint til dette argument. Groft sagt er dem med de meget lave kontakttal også dem der kan resikere at dø af det. Hvis man vaccinerer alle dem, så er der ikke flere der dør af COVID-19, men rigtig mange der bliver syge og får senfølger, for kontakttallet vil stadig være 1,18. Så vi er stadig på vej mod flokimmunitet ved inficering. Vaccinerer man derimod gruppen med det højeste kontakttal, som ikke er i risiko for at dø, så vil kontakttallet falde til under 1 og epedimien vil dø ud. I dette scenario dør der en anelse flere, da de udsatte først vaccineres når man har vaccineret sig til et kontakttal under 1. Men man vil undgå at så mange bliver syge, og man vil kunne åbne samfundet hurtigere. Det er en tricky beslutning. Man har så åbenbart valgt den første løsning. Nok mest pga. æstetik.

p.s. dette er ekstremt simplifceret, men det bliver en afhandling hvis man skal tage alle detaljer med.

5
26. november 2020 kl. 10:36

Vaccinering i Afrika? Jeg kunne godt tænke mig, at høre nogle betragtninger over vaccinering i Afrika mellem Sydafrika og Sahara. Med en anderledes alderssammensætning og mindre muligheder for smittesporing, mere udeliv, flere i samme husstand osv, er der jo væsentlige andre vilkår. Jeg kommer en del i Østafrika og kender vilkårene der.

2
25. november 2020 kl. 20:14

Danmark har indgået aftale med Astra Zeneca om option på 2,6 millioner vacciner, Sanofi-GSK på cirka to millioner vacciner, Johnson & Johnson på cirka 5,2 millioner vacciner og BioNTech/Pfizer på cirka to millioner doser. Dertil forhandlede EU-kommissionen en aftale med Moderna tirsdag.

Dette er langt flere vacciner, end vi er danskere. Har vi et behov for så mange vacciner? Skal vi vaccineres flere gange?

1
25. november 2020 kl. 18:34

Som vanligt er ikke alle eksperter helt enige.