»Ubrugelig!«
Så hård lyder dommen over en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som for nylig konkluderede, at mobilabonnenter ikke har en højere forekomst af kræft sammenlignet med andre danskere, og at der heller ikke blandt langtidsbrugere ses øget risiko for kræft i hjernen eller andre steder
Dommen bliver afsagt af den svenske professor Lennart Hardell, Klinik for Onkologi ved Örebro Universitetshospital.
»Den danske konklusion er fordrejet. Den danske undersøges savner valide data og kan i realiteten ikke bruges til at svare på spørgsmålet om, hvorvidt der findes en risici ved brug af mobiltelefoner,« sagde Lennart Hardell for nylig til de svenske radionyheder. Han fortsætter:
»Jeg vil derfor gerne sætte et stort spørgsmålstegn ved de danske konklusioner om, at stråling fra mobiltelefoner ikke kan give kræft.«
Lennart Hardell hæfter sig blandt andet ved, at kun 15.000 personer af den danske undersøgelses 420.000 registrerede deltagere havde haft mobiltelefon i mere end tre år - i øvrigt i en periode med lavt mobilforbrug - og at undersøgelsen derfor drager sin konklusion på et alt for spinkelt grundlag.
Samtidig bliver den danske undersøgelse i øjeblikket brugt af amerikanske forskere til at illustrere, hvordan teleindustrien forsøger at frikende sig selv ved at finansiere forskningsprojekter, hvor konklusionen er sikret på forhånd.
Den amerikanske forsker og læge, George Carlo fra Science and Public Health Policy Institute i Washington D.C., betegner den danske undersøgelse som »nyttig, men helt utilstrækkelig til at underbygge de konklusioner, som er blevet draget i Danmark«.
George Carlo hæfter sig ved, at teleindustrien i disse år finansierer storstilede forskningsprojekter, der som regel involverer flere hundrede tusinde testpersoner.
»Herved kommer undersøgelserne til at fremstå som meget betydningsfulde, men i realiteten kan de ikke bruges til at frikende mobiltelefoni fra at forårsage kræft. Jeg mener, at de forskningsprojekter, som er finansieret af teleindustrien er manipulerende, fordi de forsøger at drage konklusioner på et grundlag, som er ekstremt spinkelt,« skriver George Carlo i en kommentar til den danske undersøgelse.
De udenlandske forskeres kritik er herhjemme blevet indsamlet af sendt videre til pressen af organisationen Vore Børns Fremtid, som kræver mobilstrålingen dæmpet.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard