Eksperter: Byerne skal indrettes efter klimaforandringer
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksperter: Byerne skal indrettes efter klimaforandringer

Danske byer skal anlægge flere boldbaner, kanaler og parker for at undgå oversvømmelser. Der er behov for at tænke ekstremregn og vandstandsstigninger ind i byplanlægningen, hvis ikke vandmasserne skal ende i borgernes kældre, mener fagfolk.

»Tidligere forventede man slet ikke at se oversvømmelser i danske byer, men det har ændret sig. Og der er brug for at få håndteringen af vand meget længere op på dagsordenen, hvis problemet skal løses,« siger lektor Peter Steen Mikkelsen, der arbejder med vand i byer på DTU’s Institut for Miljø & Ressourcer.

Eksempelvis har Greve, Vejle, Holstebro og Aalborg de seneste fem år været udsat for store oversvømmelser. Oversvømmelserne skyldes både flere og mere ekstreme regnskyl, højere grundvandsspejl og havvandsstigning.

Sammen med Cowi og DHI Institut for Vand og Miljø stod Peter Steen Mikkelsen tidligere i år bag en undersøgelse af nedbør i danske byer i perioden 1979-2005. Resultaterne viser, at de store regnskyl er blevet fem-ti pct. kraftigere og op til 20-25 pct. hyppigere.

»Vi kan endnu ikke statistisk konkludere, at ændringen skyldes klimaændringer, men ser man samtidig på klimaforskernes udmeldinger, tyder meget på, at vi får voksende problemer med vand i de danske byer,« siger Peter Steen Mikkelsen.

En række kommuner har allerede igangsat projekter, der skal forbedre kloaknettet. En anden tendens er, at kommuner laver modelberegninger for, hvor byerne er særligt sårbare, så man ikke placerer nye byggerier i udsatte områder.

Men det er ikke nok, mener Peter Steen Mikkelsen.

Det vil blive nødvendigt at tænke vandproblemerne ind i byplanlægningen og lave flere kanaler, grønne områder og regnvandssøer, så vandet kan forsinkes og nogle gang nedsives lokalt, mener han.

»Sådan har man altid tænkt de steder i verden, hvor der er store problemer med oversvømmelser. I Danmark har vi ikke haft det inde på livet, og derfor er kommunens ingeniører på afløbssystemerne ofte de sidste, der bliver spurgt, når man laver et nyt byudviklingsprojekt,« siger han.

Karsten Arnbjerg, projektleder og ekspert i regnforudsigelser og kloakering hos Cowi, er enig i, at klimaforandringer kræver mere langsigtede løsninger.

Han mener ikke, at der er grund til kritik af kommunernes hidtidige indsats, men opfordrer til, at byplanlæggere og kloakfolk fremover går sammen om at løse vandproblemerne, ligesom lovgivningen også spiller en rolle.

»Vi skal i højere grad tænke vand ind i byen og forholde os til, hvad der sker, når kloaksystemet bliver overbelastet. Der er i høj grad brug for et formaliseret samarbejde mellem byplanlægning og håndtering af vandet. Det indgår f.eks. i lovgivningen i Holland, men i Danmark har ingen ansvar for at tænke 100 år frem i tiden, når det gælder vand.«

De senere år har han oplevet nybyggerier, der var få centimeter fra oversvømmelse, fordi klimaændringerne ikke fyldte nok i planlægningen.

»I dag ville man også have bygget Ørestaden højere – altså simpelthen have lagt mere jord på,« siger han.

På grund af klimaændringerne valgte IDA’s spildevandskomite sidste år at hæve de anbefale kapacitet for kloakkerne. Men formanden for komiteen Niels Aagaard Jensen understreger, at det ikke løser problemet alene.

»Vi vil se en øget hyppighed af oversvømmelser, og løsningerne skal udtænkes flere steder i kommunen. F.eks kunne man opfordre borgerne til at lægge færre fliser, så regnvandet kunne sive ned i stedet for at belaste kloaknettet«.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten