Trods ekspertrapport, forskning og bedre hygiejne vil danske svin være inficerede med resistente bakterier mange år endnu, og medarbejdere i svinestaldene vil fortsat bære rundt på smitten.
Det står klart, efter at en længe ventet ekspertrapport konkluderer, at to ud af tre svinebesætninger er inficeret med den resistente bakterie MRSA CC398. Rapporten anbefaler en lang række tiltag, der skal være med til at komme problemet til livs, men en egentlig løsning ligger langt fra lige for, vurderer et af medlemmerne i Fødevareministeriets ekspertgruppe.
»Der er ikke en løsning på MRSA-problemerne nu og her. Man kan sætte meget i værk, som kan betyde noget på længere sigt. Derfor er hygiejnetiltagene vigtige her og nu. Det kan være med til at standse spredningen svin imellem og fra svinene og ud til det omgivende samfund,« siger Nils Toft, professor ved DTU Veterinærinstituttet.
Læs også: Resistente bakterier i to tredjedele af de danske svinefarme
Det lyder, som om vi kommer til at døje med MRSA i svinebesætningerne i mange år fremover?
»Det er der ingen tvivl om. Det væsentligste i dag er at forsøge at bremse det, så der ikke er endnu flere mennesker, der får husdyr-MRSA. Vi har endnu ikke set videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer, at nogle tiltag skulle være bedre end andre. Derfor handler mange af tiltagene indtil videre om generel smittebeskyttelse,« fortsætter Nils Toft.
En stor del af ekspertgruppens anbefalinger til politikerne handler derfor om at standse smitten til mennesker såvel som til andre besætninger.
Læs også: Professor om svine-MRSA: En epidemi, som er helt ude af kontrol
Flere forslag fra ekspertgruppen forsøger at standse smitten, blandt andet ved at bede medarbejdere om at vaske deres tøj i stalden og bade, når de får fri, men det er ikke ensbetydende med, at medarbejdere i svinestaldene ikke længere vil bære smitten, understreger ekspertgruppen.
'Det skønnes (...) at være urealistisk helt at hindre, at personer, der arbejder i svinestalde, bliver temporære bærere af MRSA. De allerede indførte hygiejnetiltag kan derimod medvirke til at reducere mængden af husdyr-MRSA, der bringes ud fra besætningerne,' hedder det blandt andet i ekspertgruppens rapport.
Blandt andet peger rapporten på, at spredningen af MRSA i høj grad sker gennem støv. Derfor skal grisene oversprøjtes, og der skal generelt bruges vand for at lægge støvet i staldene ned. På samme måde peger eksperterne på, at man kan undersøge, om det vil hjælpe at forbedre ventilationen i staldene.
Ventilationsluften skal ligesom gyllen undersøges for, om den kan bære smitten videre til verden uden for stalden.
Læs også: Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test
Store besætninger i vejen for sanering
Nils Toft påpeger, at ingen af de forsøg, der har været på at bekæmpe husdyr-MRSA i udlandet ,har fungeret. Eksempelvis har man længe forsøgt at komme bakterien til livs i Holland uden held. Ifølge Nils Toft er såkaldt totalsanering dog en undtagelse. I en totalsanering bliver svinene fjernet fra stalden, mens den desinficeres og kun raske svin får derefter lov at komme tilbage i stalden.
»Nordmændene totalsanerer deres besætninger. Det kan man gøre, når man har omkring 80 svin pr. besætning, men det kan man slet ikke gøre, når man har så store besætninger og så mange forekomster af MRSA, som undersøgelsen viser, at vi har i Danmark,« siger Nils Toft.
Ekspertgruppen peger derudover på i rapporten, at man ikke bør overveje at totalsanere svinebesætningerne, før forskningen har vist, hvordan man undgår at introducere bakterien til besætningen igen bagefter.
Antibiotikaforbruget skal ned
For at sikre de danske svin mod resistente bakterier i fremtiden det væsentligt at sætte ind over for forbruget af antibiotika, vurderer Nils Toft.
»Der er et forskningsprojekt i gang, som skal finde ud af, hvor gode de forskellige værktøjer er, og hvilke interventionsstrategier der faktisk kan bruges til at bekæmpe husdyr-MRSA. Om husdyr-MRSA kan forsvinde helt fra besætningerne på grund af et lavere antibiotikaforbrug er tvivlsomt, men det kan om ikke andet mindske forekomsten af det,« vurderer Nils Toft.
Ekspertgruppen foreslår desuden, at man samler tiltagene i en 4-årig handlingsplan, der opfølges hvert år, ligesom det er tilfældet med eksempelvis salmonella.
Læs også: Stikprøve: Tre ud af fire danske svin er smittet med MRSA
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) varslede mandag en handlingsplan, som han vil forhandle med de øvrige partier om.
»Eksperterne er kommet med deres forslag til, hvordan vi kan begrænse husdyr-MRSA, men de bekræfter også, at der ikke findes nogen hurtige løsninger. For mig står det klart, at de indsatser vi tidligere har indført her i Danmark ikke er nok. Der skal yderligere handling til,« siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.
Ifølge pressemeddelelsen vil ministeren have handlingsplanen til at dreje sig om reduktion af det generelle antibiotikaforbrug, udfasning af det særligt problematiske tetracyklin, forbedring af hygiejne og mere forskning i MRSA.
Læs hele ekspertgruppens rapport
