Eksperter: 'Afskaf kontanterne'
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksperter: 'Afskaf kontanterne'

Lad Dankortet betale de store beløb og en softwareapplikation på mobiltelefonen eller på et smartcard klare småbeløbene. Det kan spare Danmark for en stor del af de 6 milliarder kroner, kontantbetalinger årligt koster samfundet.

Det konkluderer Ingeniørens Visionarium, bestående af fire fagfolk med speciale i betalingsløsninger og netværksteknologier.

»Kan vi komme af med halvdelen af de 6 milliarder kroner, er vi nået langt,« siger Mette Munck, Senior Manager hos dansk-norske Nets, tidligere PBS.

Ingeniøren har samlet Mette Munck, it-konsulent Henning N. Jensen, professor i it-ledelse Jan Damsgaard fra CBS og økonom Troels Hauer Holmberg fra Forbrugerrådet for at få et bud på, hvordan fremtidens løsning for småbetalinger skal se ud.

Læs også: Ingeniørens tænketank: Software kan afløse vores kontanter

Eksperterne i Visionariet er enige om, at den kommende mønt-app skal kunne bruges hurtigt uden pinkode, og 'pengene' skal kunne udveksles så anonymt som muligt, så overvågningspanikken ikke blusser op.

Pengene skal desuden være tilgængelige offline og med det samme, når de er trukket på kontoen, så det også virker, når dankortsystemet går ned til jul.

Om app'en skal installeres på mobiltelefonen, på et plastickort eller i en lille enhed, der kan bæres om halsen, interesserer eksperterne sig knap så meget for. Hovedsagen er, at pengene kan tages med overalt.

Visionariet mener dog, at en begyndelse kunne være at lægge app'en ind på Dankortet, så større beløb bliver overført med pinkode, mens småbeløb kan betales alene ved at holde kortet op mod en aflæser i butikken.

Senere vil den ultimative løsning være at bruge app'en i mobiltelefoner, så det også bliver muligt at overføre penge til hinanden kontaktløst.

»Folk vil have mulighed for at dele regningen, når der f.eks. skal købes gave til farmor, og alle har en mobil på sig. Jeg kører aldrig hjem og henter min pung, hvis jeg glemmer den, men jeg kører hjem efter min mobil,« siger Mette Munck fra Nets.

At kontanterne er en gammeldags løsning, er de alle fire enige om, men de erkender også, at det bliver en udfordring at vælte de mere end 1.000 år gamle mønter og 300 år gamle pengesedler af pinden. Derfor kan der blive tale om en længere overgangsperiode, hvor der både findes en app og gammeldags kontanter.

Men selv om overgangen vil tage tid, er det vigtigt at udvikle app-løsningen i nær fremtid, fastslår Visionariet.

»Det handler også om at beskytte danske forbrugere. Gør vi ikke noget nationalt, risikerer vi, at andre kommer og tager markedet med langt dyrere løsninger,« siger Jan Damsgaard.

Henning N. Jensen, der var markedschef for Dankortet i 1980'erne og senere direktør for det nu hedengangne Danmønt-kort, sender opgaven videre til det nye betalingsråd under Nationalbanken:

»Det kunne passende være en opgave at se på for rådet, som alligevel er nedsat for at diskutere Dankortets fremtidige funktioner,« siger Henning N. Jensen.


For tiden er det Danmarks Nationalbank der har monopolet på at slå mønt. Som hovedregel er monopoler skadeligt for samfundet, men nok ikke lige i denne situation.

Nu lufter nogen så tanken om at PBS/Nets/Dankort skal have monopol på at udveksle penge. Det syntes jeg er en rigtig dårlig idé. Både med hensyn til det politiske og det tekniske.

Og "overvågningspanikken" - er det virkelig det eneste problem de kan få øje på? Danmønt var en fiasko, men det er glemt nu.

Hvis kontanter bliver afskaffet ved lov, så vil jeg og andre platugler (narkohandlere, rufferkarle), skifte over til at bruge en anden valuta (euro, drachmar, what-ever).

  • 2
  • 0

Yænk jer om.

Hvad med os andre som ikke har en avanceret mobiltelefon (og ikke har tænkt sig at få det)? Ligesom der er nogle som ikke har et betalingskort.

Typisk for high-tech-nørder kun at tænke på sig selv.

  • 2
  • 0

Det er umiddelbart en fin ide, jeg mener at man i afrika har haft en lignende løsning på sin mobil. Jeg tvivler på at de fleste arfikanere render rundt med iphones :-)

http://mobilemoneyafrica.com/

Jeg ville foreslå at hvis man skulle forsøge sig med forskellige løsninger her i DK at man så tog fat i Roskilde Festivalen, som jo er Danmarks microsamfund hvad angår by/betaling. Der er hvert år flere der laver forskellige løsninger hvad angår test af byplanlægning, men der er også kommet fokus på at eksperimentere med forskellige betalingstyper.

  • 0
  • 0