Eksperter: 'Afskaf kontanterne'
Lad Dankortet betale de store beløb og en softwareapplikation på mobiltelefonen eller på et smartcard klare småbeløbene. Det kan spare Danmark for en stor del af de 6 milliarder kroner, kontantbetalinger årligt koster samfundet.
Det konkluderer Ingeniørens Visionarium, bestående af fire fagfolk med speciale i betalingsløsninger og netværksteknologier.
»Kan vi komme af med halvdelen af de 6 milliarder kroner, er vi nået langt,« siger Mette Munck, Senior Manager hos dansk-norske Nets, tidligere PBS.
Ingeniøren har samlet Mette Munck, it-konsulent Henning N. Jensen, professor i it-ledelse Jan Damsgaard fra CBS og økonom Troels Hauer Holmberg fra Forbrugerrådet for at få et bud på, hvordan fremtidens løsning for småbetalinger skal se ud.
Læs også: Ingeniørens tænketank: Software kan afløse vores kontanter
Eksperterne i Visionariet er enige om, at den kommende mønt-app skal kunne bruges hurtigt uden pinkode, og 'pengene' skal kunne udveksles så anonymt som muligt, så overvågningspanikken ikke blusser op.
Pengene skal desuden være tilgængelige offline og med det samme, når de er trukket på kontoen, så det også virker, når dankortsystemet går ned til jul.
Om app'en skal installeres på mobiltelefonen, på et plastickort eller i en lille enhed, der kan bæres om halsen, interesserer eksperterne sig knap så meget for. Hovedsagen er, at pengene kan tages med overalt.
Visionariet mener dog, at en begyndelse kunne være at lægge app'en ind på Dankortet, så større beløb bliver overført med pinkode, mens småbeløb kan betales alene ved at holde kortet op mod en aflæser i butikken.
Senere vil den ultimative løsning være at bruge app'en i mobiltelefoner, så det også bliver muligt at overføre penge til hinanden kontaktløst.
»Folk vil have mulighed for at dele regningen, når der f.eks. skal købes gave til farmor, og alle har en mobil på sig. Jeg kører aldrig hjem og henter min pung, hvis jeg glemmer den, men jeg kører hjem efter min mobil,« siger Mette Munck fra Nets.
At kontanterne er en gammeldags løsning, er de alle fire enige om, men de erkender også, at det bliver en udfordring at vælte de mere end 1.000 år gamle mønter og 300 år gamle pengesedler af pinden. Derfor kan der blive tale om en længere overgangsperiode, hvor der både findes en app og gammeldags kontanter.
Men selv om overgangen vil tage tid, er det vigtigt at udvikle app-løsningen i nær fremtid, fastslår Visionariet.
»Det handler også om at beskytte danske forbrugere. Gør vi ikke noget nationalt, risikerer vi, at andre kommer og tager markedet med langt dyrere løsninger,« siger Jan Damsgaard.
Henning N. Jensen, der var markedschef for Dankortet i 1980'erne og senere direktør for det nu hedengangne Danmønt-kort, sender opgaven videre til det nye betalingsråd under Nationalbanken:
»Det kunne passende være en opgave at se på for rådet, som alligevel er nedsat for at diskutere Dankortets fremtidige funktioner,« siger Henning N. Jensen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
........forsynes med en Dankort terminal og alle der ikke kan få en konto og eller ikke har en funktionerende elektronikdims vil dø af sult.
Mobil pay er jo smart, men ikke gratis, Den Danske Bank betaler indtil videre for private transaktoner.
Penge er en af mennesket mest geniale opfindelser til at udligne bytteforholds forskelle på varer og tjenesteydelser.
At Nationalbanken(politikerne) jamrer over fremstillingsudgifterne for mønter og sedler hører ingen steder hjemme....staten betaler, hvilket vil sige at vi skatteydere betaler, ligesom vi gør det for skolegang og hospitalsophold.
(Finansrådet*) som er den private interesseorganisation for de private banker, sparekasser, andelskasser og danske filialer af udenlandske banker, taler om at sætte turbo på udviklingen af overgangen til det kontantløse samfund. De taler på deres site (fremtidenspenge.dk**) om hvor meget lettere det hele bliver og at det danske samfund vil spare hele kr. 6.000.000.000 om året ved at slippe kontanterne.
Men ikke eet ord om de private bankers 100% overtagelse af "den danske seddelpresse" og dermed funktionen som Danmarks Nationalbank. Hvilket vil sige at de private banker kan kræve kr. 220.000.000.000,- (2xsundhedsvæsen) om året i renter for at skabe penge ud af den blå luft hver gang de skaber gæld til vores privatøkonomi, små/mellemstore virksomheder og vores fælles statskasse i Danmark...https://www.facebook.com/groups/RFID.teknologi/permalink/10153576922462515
3 år, så er man vel kommet i gang ....Inden du kommer for godt i gang
Inden du kommer for godt i gang med at forherlige Tyskland Casper, så skulle du prøve en tur gennem München. Kun et fåtal af butikkerne tager i mod betalingskort, og da slet ikke internationale kreditkort ! Det er kontakter, kontanter, kontanter
Hvad var det nu vi fik at vide? ”Det hele ville blive så meget lettere hvis bare vi lige skiftede kronen ud med euroen og hvis vi lige fjernede kontanterne. Vi ville undgå besværlige vekselgebyrer, det hele bliver SÅ meget lettere og verden ville ligge for vore fødder..?” Eller ville den nu også det..?
Jeg er liberal. Men for at være helt ærlig så aner jeg ikke hvilken politiker der har modet, evnen eller viljen til at lave den helt nødvendige demokratiske ”genoprettelses-reform” der skal til.
Men jeg ved hvordan jeg ser på enhver beslutningstager som med åbne øjne støtter det nuværende centralbanksystem. I mine øjne vil disse mennesker være at sidestille med kollaboratører efter ”Straffelovens §98” i Danmarks historiens største privatisering og det for egen vindings skyld..! Sir Mervyn King (forhenværende formand for "Bank of England") skulle have sagt - citat: "Af alle de mange måder at organisere banker på er den værste den, vi har i dag." (https://www.facebook.com/groups/RFID.teknologi/permalink/10153420912947515)
I flere år troede jeg det var en ”konspiration”, men efter mit møde med flere fantastiske mennesker, som eksempelvis Mads Palsvig, kan jeg se at selv dygtige økonomer og politikere sagtens kan være fuldstændigt uvidende om dette Grundlovsstridige system som er presset ned over hovedet på 99% af os allesammen inkl. vores politikere.
Trods vore politikeres store berøringsangst har jeg indtil nu kun set noget der ligner vilje fra Enhedslisten og Alternativet. Jeg vil sige tak til Dansk Folkeparti og Enhedslisten fordi de altid har vist modet til at sige fra overfor Euroen i dens daværende og nuværende form. Flere partier har vist lidt af vejen, men det er bare ikke nok, men dog spændende om de nu også vil gøre arbejdet færdigt..? (https://www.youtube.com/watch?v=rSo42biUwwc&ebc)
D. 1. oktober 2015 afholdt "Gode Penge" en høring i Landstingssalen på Christiansborg om muligheden for en pengereform, med udgangspunkt i Island og rapporten "Monetary Reform – A better monetary system for Iceland." hvor de to deltagende politikere Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Josephine Fock (Alternativet) “lagde hus til” og deltog i den efterfølgende debat.
Lige nu er budskabet i hvert fald. Vi skal en anden vej og tiden er knap..! Vi skal ikke lade os affeje med økonomiske "eksperter" og politikere der råber op om kompleksitet og uforudsigelighed. Er du i tvivl, så spørg din politiker om han/hun støtter et privatejet centralbank system - og gør det helst INDEN du sætter dit kryds. Hvis din politiker ikke har den helt grundlæggende viden om emnet så uddan dig selv, vis vejen og smid ”Janteloven” overbord..!
De bedste forslag kommer frem hvis jeg forestiller mig selv om 10 år tænkende tilbage på ”hvad jeg ville have gjort med den viden jeg har nu”. Vi skal mødes, holde sammen om idealerne og bakke op om de mennesker der kæmper kampen indefra og rent faktisk prøver at gøre den forskel som jeg i min frustration ikke selv magter udefra.
Jeg kan ikke fordrage mørket, men jeg kan pege på lyset. Jeg hader medicinal industriens profitmaskine på bekostning af menneskers sundhed..! men jeg kan bakke op om "Læger uden Sponsor". Jeg ved at private bankers pengeskabelse ud af den blå luft er roden til en forgældet minimalstat og demokratiets magtesløshed og opløsning, men jeg kan bakke op om ”Gode Penge” osv...
Vi er rigtig mange der i disse dage holder øje med udviklingen af den islandske pengereform, den schweiziske folkeafstemning og vi ser med længsel efter tegn på danske politikere og eksperter der har nosser til at indrømme deres fejl og viljen til at rette op i en fart !!! (https://www.youtube.com/watch?v=VuNJUc3lfQM)
Thomas Jefferson (USAs Præsident 1801-1809) skulle have sagt - citat: "Bank-foretagender er farligere for vore friheder end stående hære. Hvis det amerikanske folk nogensinde tillader private banker at få kontrol med spørgsmålet om deres valuta vil bankerne og de selskaber, der vokser op omkring dem, først ved inflation, derefter ved deflation, fratage folk al ejendom, indtil deres børn vågner hjemløse op på det kontinent, deres fædre erobrede!" (https://www.facebook.com/groups/RFID.teknologi/permalink/10153420912947515)
Fremtiden kan ikke beregnes. Fremtiden kan kun vælges. (https://www.youtube.com/watch?v=XRHZMONNgYI)
https://www.facebook.com/groups/RFID.teknologi/permalink/10153553680487515
Inden vi kommer for godt igang, så kig engang uden for landet grænser. Og vi skal ikke kigge langt før særledes interessante løsninger er implementeret med 90 millioner brugere! Åbenbart virker Danmønt hvis det bliver lavet i Tyskland.
Læs selv videre på: https://www.geldkarte.de/
[quote]Danmønt var en fiasko, men det er glemt nu.
Og dog - det er genopstået som Rejsekortet! (kontaktløst Smart Card med e-pung)[/quote]
Og det virker jo fantastisk ???
På den anden side: hvis jeg betaler med kontanter i bussen koster det 60 kr, hvis jeg havde et rejsekort koster det kun 33 kr. Kan jeg så konkluderer at alle varer vil falde med ca 47-48 %, hvis pengene fremover bliver elektroniske ???
Søren
Nu er det sådan at teknologi kan fejle og sjovt nok er teknologi lavet af mennesker og hvis der er noget menneskeheden er kendt for så er det da at begå fejl, ligesom ham der fik tanken, jeg får svært ved og se min nevø når han ikke engang er 9 år rende rundt med en smartphone fordi han lige vil købe slik nede i slik butikken.. Jeg får endnu sværere ved at forestille mig en blind, svært handicappet, ældre mennesker på følgende trend, dan kortet vi har i dag er langt bedre at benytte, men så igen så er der den problemstilling der hedder hvem skal betale for at ALLE butikker får følgende teknologi? Hvad med de julemarkeder der eller eller blot generelt de markeder der er hvor man kun betaler kontant? Den ide er en fin investering for Danmark, men skidt for Danmarks befolkning!
Mange steder her over i det mørkeste Jylland er 'steppet' tilbage til naturalie økonomi kortere, end at få mobildækning..........
Klart att bankerna vill ha bort kontanthanteringen, men inte kunderna. I Sverige försökte man med cashkort för tio år sen, blev en stor flopp...
Min mor kan godt finde ud af at bruge Dankort og kontanter, men bliver det mere avanceret er det slut. Hun har på sine gamle dage pådraget sig en øjensygedom så hun er helt afskåret fra at bruge Pc eller mobiltelefon uden brug af lup. Hun er bestemt ikke den eneste der er afskåret fra brug af den moderne teknologi.
og flere til!
- som Blandt andet Flemming Ottesen og Soeren Jespersen allerede har konstateret i det ovenstaaende.
Jeg vil bare tilfoeje at
- Bitcoin har fungeret fint i over tre aar nu.
- Er i saerdeles kraftig vaekst: https://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/248487-best-currency-in-2011
- Er lige saa velegnet til mikrobetalinger (fx til dine favorit bloggere), som det er til store betalinger (koebe din naeste bolig).
- Kan goere ved banker hvad email har gjort ved postvaesenet.
Et par eksempler paa hvad man kan med bitcoins (som ellers er lidt vanskeligt) laant af thebitcointrader.com :
Tip your favourite blogger ten cents with a near-zero transaction fee (less than a penny).
Write a book, create artwork, play a song, upload it, and sell it, now. No shopping carts, no publishers, no distributers, no PayPal, no credit cards, no addresses.
Send a dollar to someone half a world away for less than a penny.
Send ten thousand dollars to someone half a world away for less than a penny.
Maintain a savings account without paying someone else to hold your money or give it back to you.
Withdraw your winnings from an online casino - all of it - and get it instantly. Do it without anyone knowing your name or where you live.
Playing poker at your buddy's place? Don't worry about stopping at an ATM to get cash. Settle your winnings at the end of the night without trying to figure out how to make change.
Eating out at a restaurant and the waitress won't split the bill? Let someone else pay and give them the exact amount you owe, to the penny. No need to carry cash.
Running out from the office to buy lunch for your co-workers? No need to collect the money in advance. Send them the payment address and they can pay their share without leaving their desks.
Set up an online store in minutes. No shopping carts, no payment processors, no fees.
Receive a payment and not worry about a chargeback from the credit card company or from PayPal. All payments are final.
Send money to any organization. No middle-man can stop you from supporting a cause.
Protect your wealth from your country's unsustainable financial policies without destroying the environment or native land.
Travel to another country. Cover your expenses without exchanging currencies (coming soon).
I Hongkong har man et system der hedder Octopus
https://www.octopus.com.hk/home/en/index.html
Det bruges til tog, busser og forretninger som kiosker, supermarkeder, fast food restauranter mm. Ingen pinkode, maks saldo er 1000 HKD (ca 700 kr), og kortet kan tilknyttes et kreditkort og automatisk oplades (maks to gange 500 HKD om dagen)
Der er heller ikke pinkode på kontanter, så om man taber/får stjålet sit Octopus kort, eller nogle kontanter, er der ikke speciel forskel på.
Man kan få Octopus kort indbygget i ure, smykker mm, og det kan lades op i hæveautomater, kiosker og de fleste steder som tager kortet. Det bruges også i vending machines.
Der er ingen fysisk kontakt i systemet, og det er super hurtigt, få sekunder pr transaktion. Ingen byttepenge at rode med, og "alle" har et (næsten). Anonymitet? Man kan anskaffe et uden id af nogen slags, det koster bare 50 HKD i depositum.
I Dubai købte man Octopus systemet, da man for nogle år siden byggede en højbane, men det hedder noget andet i Dubai.
I Danmark kan og vil man selv, og da man ikke kan gi slip på den oldnordiske måde at zone offentlig transport på, samt ikke vil ha turnstiles ved ind og udgange, så har vi nu så ... rejsekortets indtog. Som vist også kommer til at fungere som "danmønt" kort?
Næste station ... Betalingsringen. Danmark kan selv, vil selv, og vi er for stolte til at lære af andre.
Nej, nej - her stopper festen... :-) Det skal ikke koste penge at bruge kontanter. Kontanter skal ikke afskaffes, men kan leve i bedste velgående ved siden af plastickort - ganske som det gør nu. Der behøves ingen ændringer, ingen småpengekort. Det er ikke nødvendigt.
Lad nu os ikke stoppe den naturlige oprydning i populationen af de skravl, der ikke kan klare et par bakterier :-)
men mønten vil altid være vores back-up. ”Trust Me”
Det kan der være fornuft i. Men behøver du at bruge mønter? Jeg anvender altid dankort, og bruger kun kontanter meget sjældent, hvis systemet er nede, eller andet er umuligt. Det kan være godt at have kontanter som backup.
Men det koster jo at holde møntsystemet i live - hvorfor ikke, lade møntsystemet betale, ved at lægge afgifter på mønt. Altså, så der betales en vis procent til staten, når der betales med mønt, eller når der omsættes/udbetales mønt. Hvis du omsætter en dansk krone, til dansk mønt, eller til udenlandsk mønt, så tages afgift af staten. Forbliver den på konto, så betales ikke møntafgift. På den måde, kan møntsystemet give penge ind, og finanserer sig selv. Og det giver samtidigt, lidt penge i statskassen - også hvis man vælger at "omsætte" sine danske kroner til udenlandske, da der så skal betales møntafgiften til staten.
Du kan naturligvis altid sætte mønter ind på konto. Men hæves de igen, skal møntafgiften betales en gang til. Udbetales løn som kontanter, kan vi pålægge dette med en ekstra afgift.
@Claus Malta Nielsen
Jeg kan ikke lade være med at spekulere over om nedennævte stavefejl var med overlæg eller ej.
Lad det her derfor være en opfordring til at I (ingeniører) tænker mere over hygiejnisk design, når I finder på [b]nyse[/b] smarte løsninger
Den er i hvert fald ikke irrelevant ;-)
M
Eksperter - det er vi jo alle sammen i vores egen lille verden. Her har vi så 3 af slagsen indenfor IT-verden der mener at de kan klare hele verdens situationen med nogle app’s på Smarttelefonen.
Sikken en viden og sidde inde med: Man kunne måske spørge om de 3 eksperter nogen sinde har arbejdet i den Arabiske ørken, Cairos mylder eller den Amerikanske prærie – der er det dollar seddelen der taler sit tydelige sprog.
Argumentet de 3 eksperter fremføre er, at vi kan spare 6 milliarder – hvor så det tal så kommer fra – og bliver fri for de bakterie befængte pengesedler og mønter. …….Please be realistic!
Mit spørgsmål ville være de 6 milliarder vi spare, hvem får gavn af dem ….Nets, CSC?
…….Hvad med at de løste deres egne problemer før de gør sig kloge på os og fremtidens pengesystemer – eller er det bare Ingeniøren det prøver at forøge omsætningen med uholdbare postulater.
Fremtidens løsning for små betalinger vil altid blive i Kr. Euro, Dollar eller hvad møntfoden nu engang hedder og resten vil vi køre over Betalingskort, smartphones (App’s) eller direkte overførelser som vi gør i dag måske måske i lidt mere avancerede former…….men mønten vil altid være vores back-up. ”Trust Me”
Der er også store sikkerhedsmæssige vanskeligheder, ved det nuværende system.Jeg ser store sikkerhedsmæssige problemer ved at penge fjernes fra den fysiske verden og overføres til den elektroniske... Vi kan allerede i dag se hvordan finansverden handler med værdier de ikke ejer og lige låner abnorme beløb af hinanden i korte splitsekunder for at handle med værdipapirer der ligeledes ikke har meget hold i den fysiske verden.
At finansverden handler med værdier de ikke ejer, kan i nogle tilfælde, endog være en samfundsmæssig fordel. For at samfundet skal fungere, skal der være penge som cirkulerer. Antag, at danmark har et vist antal penge i guld, og der trykkes sedler for disse. Disse penge, opsamles af nogle få danskere, som gemmer dem under hovedpuden. Så længe de er under hovedpuden, og ikke i cirkulation, så medfører de en hindring for økonomien. Hele det økonomiske system går ud på, at anvende penge man ikke har - skulle man kun bruge dem man har, så var der ikke guld nok. Med andre ord, så sættes pengene i banken, og så kan de cirkulere og bruges. Kunsten for landet er ikke at have mange penge. Men at få dem man har, til at kunne cirkulere hurtigst muligt. Så kan købes mest for samme krone, på kortest tid. Bliver vi bare dygtige nok, til at få pengene til at cirkulere, så kan vi købe hele verden for få kroner.
Ved at få alle penge over i elektronisk format, så sikrer vi, at der ikke er penge under hovedpuden. Alle penge, vil kunne udlånes af banken. For vores penge SKAL stå i banken. Det vil være det samme, som at fylde guld i nationalbankens lommer. Alle de penge, som før ikke kunne bruges, fordi de lå i folks lommer, kommer pludseligt i omløb, og cirkulationen øges. De kommer ind på bankkontoen, og vil kunne udlånes til andre.
Hver gang, en person gør krav på nogle penge "låses" fast, så de ikke kan udlånes, og bruges, så er det med til at standse hjulene. Det svarer til, at fjerne væsken fra systemet. Dem, der ikke har penge, belaster ikke det økonomiske system. Derfor har vi også regel om, at kontanthjælpsmodtagere ikke må eje noget. På den måde, så belaster de ikke det økonomiske system - uanset hvor meget de får udbetalt om måneden. Fidusen er, at pengene skal bruges inden næste måned. Og derved, så holdes hjulene igang. Pengene cirkulerer, og andre har indtægt, og kan bruge dem (hvis de gør det). Var vi alle på kontanthjælp, så vil pengene ikke "hobe sig op", og fungere som væske der tappes fra systemet, eller som vand der fryser i radiatoren. De vil alle komme i omløb, og sikrer vi bare, at de også bliver indenfor landets grænser, så vil det gå godt. Vi kan købe langt mere for pengene, og tildele os selv, en endnu større kontanthjælp - og alle leve i luxus. Pengene skal bare bruges. Sandsynligvis vil blive mangel på arbejdskraft, men det kan til dels klares ved, at alle skal arbejde for kontanthjælpen.
Det økonomiske system, som det er i dag, har svært ved at fungere, fordi nogen har "tappet" væsken fra systemet. Det betyder, at der mangler penge i samfundet. Og, at der er problemer med cirkulationen. Økonomisk svindel - uanset om det er sorte papirpenge, eller elektroniske penge, er måske en måde at løse problemet. Problemet er jo ikke resourcer. Probelemet er økonomien, og at den har et problem. Hvis det var et resourcemæssigt problem, hvis der ikke var arbejdskraft nok, hvis der manglede forskere osv. så vil problemet måske være uløseligt. Men økonomiske problemer kan løses: Om ikke andet, så med svindel. Og så kører det rundt!
Problemet med økonomi, er at det ikke kan løse problemer i sig selv. Søges et uløseligt problem at blive løst økonomisk, så vil man se, at prisen bare stiger og stiger. Ethvert problem kan ikke løses, hvis man bar har penge nok... Sandheden er, at det bare bliver dyere og dyere. Man kan ikke købe fusionskraft, hvis det ikke først udvikles. Udviklingen, og forskningen, er manglen. Ikke pengene. Pengene er bare en kunstig hindring, som er lagt ind, for at sikre, at verden ikke udvikler sig for hurtig, og at vi ikke får fusionskraft før budgetteret. Det er et system, som er udviklet, for at holde verden hen i uvidenhed, og standse udviklingen, så man selv uden for økonomiens rækkevide, kan holde sig i front.
Den kunstige hindring, kan til en vis grad klares med lån, genbrug, og cirkulation. En anden mulighed, er at have penge der er helt udenfor økonomiens rækkevide: Sorte penge. Teoretisk, så kan systemer ofte bedre løses med komplekse tal, end kun reelle. Her er en fordel, at have sort økonomi, der kan angives op af imaginæraksen. Mangle de reelle resourcer, vil stadigt være muligt med "bytteøkonomi", så man kan få mad på bordet, og et sted at bo. Men det kræver, at landet reelt har et "sort" system, der kan sikre at økonomien fungerer, selvom der ikke er reelle økonomiske resourcer. Uden genbrug, sort økonomi, eller svindel, så kan kapitalismen ikke fungere.
Ja det er korrekt, at en coin-exchange 'krakkede' for et halvt års tid siden - Den pågældende børs lukkede i syv dage og tilbageførte alle transaktioner, som var gennemført efter hackerangrebet. Fuldstændig ligesom vi har set regulære børser lukke i en periode for at undgå at bunden falder totalt ud af markedet.
Lad os her lige huske på at det er en relativt nyopstartet og lille økonomi, som derfor er sårbar for sådanne angreb. Hvis Bitcoin blev brugt i hele DK (eller verden) ville alene omsætnings-størrelsen i systemet sikre mod den slags kursudsving.
- Du kan til sammenligning spøgre hvor mange falske pengesedler der bliver trykt og snydt med ?
- der kan ikke laves falske BitCoins, problemet her var heller ikke at folk fik stjålet deres penge, der blev blot lagt falske salgsordrer ind på børsen.
Angående at BitCoin ikke er bakket op af en nationalbank eller lignende- det er netop den største force! Der er ingen, dere styrer hvor hurtigt seddelpressen skal køre og bankerne kan ikke geare deres investeringer. Når først at der er en central instans - så er det at du har problemer med overvågning, kontrol, overhead, gebyrer, etc. (læs evt https://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/205601-bitcoin-such-a-good-idea-that-it-will-probably-fail)
Systemet skal være
- softwarebaseret (please ikke endnu et kort eller en dims)
- open source (please ikke en central organisation, der styrer pengeflow og skal have gebyrer)
- internationalt (please ikke et lokalt navlebeskuende IT projekt - helt enig med Claus Wøbbe ovenfor; Lad markedet gøre arbejdet)
- Sikret mod hyperinflation (ingen mulighed for løbske seddelpresser)
BitCoin opfylder alle disse
Ingen æg købt hos naboen Ingen indkøb på loppemarkedet, intet loppemarked Ingen mulighed for at give nevøen en tyver til en is (hvis han ikke har en smartphone) Ingen tyver til Hus Forbi Ingen fastelavn osv. osv.
Det bliver da godt nok et strømlinet samfund!
Ja eller busselskaber, der ikke har råd til Rejsekortet ( et genopstået Danmønt-kort).Der er et problem med mindre handlende der ikke har råd til en dankort terminal.
Rejsekortet A/S har banklicens og kortet må max. indeholde 300€ og vil kunne bruges til produkter på rejsen.
@Thorvald Johannes Pedersen
Version 2 bruger samme login og password som ing - så deeet!jeg har nemlig ikke mulighed for at kommentere det på "version 2".
Jeg synes måske at man skal reparere Dankort-systemet før man diskuterer et nyt betalingsmiddel. Udover butikker som bare ikke har terminalen til Dankort, er der jævnligt problemer med forbindelsen til Nets eller med de centrale dele af systemet, så man som kunde står uden betalingsmiddel. At man ikke kan komme hjem med sin udvalgte røremaskine fra isenkræmmeren er til at komme over, men at stå helt uden midler til noget som helst, er noget af et skrækscenarie.
Jeg kan forøvrigt se en del andre uhensigtsmæssigheder. Kontanter er relativt simple genstande som kan håndteres og mærkes uden fuld førlighed og vel at mærke også fungerer uden at man kan se dem. At lave et elektronisk apparat som kan bruges af alle mennesker, gammel som ung, rask som syg, fuld som ædru, vil efter min bedste overbevisning være et usability kunststykke som endnu ingen tilnærmelsesvis har ført ud i livet. Da slet ikke de allerede nævnte interessenter.
[quote]
Herunder en super blog, der kort forklarer BitCoin konceptet, dets styrker (og hvorfor banksektoren ikke er interesseret i dets indførsel)</p>
<p><a href="https://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/205601-bitcoin-such-…;
Glemte at fremhæve:
- Internationalt
- Opensource (ingen monopol)
- ingen administrationsgebyr /overhead
- ikke muligt at geare / overtrække
https://www.weusecoins.com/[/quote]
Bitcoins er til gengæld ekstremt følsomt for markedskræfter og spekulation. Økonomien er allerede 'crashed' en gang fordi en hacker fik adgang til en konto med et stort antal bitcoins og solgte ud. Derfor vil bitcoins ikke blive andet end et sjovt kuriosum i fremtiden - hvis en elektronisk valuta skal have en chance skal den bakkes op af en større "pengetank" - som nationalbanken gør med DKK.
I et liberalistisk samfund, efterlades mange mennesker i rendestenen, og herfra får de hverken nem-id eller dankort. Der er også mange transaktioner der vil blive uhyre vanskelige uden kontanter, F.eks. ”kan du låne mig hundrede kroner til den første”. Hverken lånet eller tilbagebetalingen bliver særlig nem. Det der til gengæld bliver særdeles nemt for myndighederne, bliver at kontrollere alles adfærd. Det bliver endda muligt at sætte begrænsninger for hvad den enkelte må købe. Sammen med en hel masse anden overvågning, giver det det totale overvågningssamfund. Nogen vil sige, at det er lige meget, de gør aldrig noget de ikke må. I den forbindelse vil jeg påpege, at det er noget dem der fortolker oplysningerne bestemmer.
[quote]Min sidste kommentar vil være i forbindelse med NemID - jeg har nemlig ikke mulighed for at kommentere det på "version 2".
Du skal blot give din e-mail og navn, så er du logget på. [/quote]
Måske - jeg prøvede at logge på med samme login som hertil ing.dk debatten, men det virkede ikke.
Forresten glemte jeg at sige: Jeg synes ikke man skal afskaffe kontanter - men en mobilpenge løsning kunne være praktisk i nogle tilfælde - men det skal ikke kun være til småpenge. Det - og fysiske penge - skal være et supplement til kredit-/debetkort. De tre teknologier kunne fint leve side om side - så har man fuld fleksibilitet.
Min sidste kommentar vil være i forbindelse med NemID - jeg har nemlig ikke mulighed for at kommentere det på "version 2".
Du skal blot give din e-mail og navn, så er du logget på.
Er fysiske penge ikke bare den bedste løsning og ingen teknisk løsning kan nogensinde nå til sokkeholderne af alle de egenskaber en mønt eller seddel besidder? men tanken om at man kunne overføre 13,50 med en mobil til anden mobil blot ved berøring er da interessant, især hvis det ikke efterlader spor.
"Et elektronisk småpengesystem, hvor man ikke skal identificere sig med en kode, må da være endnu mere sårbart." Det er derfor det kun skal være til småpenge...
"Jeg forstår ikke kritikken omkring NemID - det fungerer da fint." Ja, det fungerer osse fint for mig, men hvis du har fulgt med i debatterne på version2 og ComputerWorld, burde du have stiftet bekendtskab med de overordnede sikkerhedsproblemer ved NemID, der utallige gange er blevet udpenslet af bl.a. Stephan Engberg og Christian Nobel.... Den ged behøver vi vist ikke at rundbarbere en gang til her....
- Just my 5 cents :-)
Der er et problem med mindre handlende der ikke har råd til en dankort terminal. Det er især loppemarked og gadehandlende, men også andre helt små butikker. Det kan allerede nu i vidt omfang løses ved at den handlende lader kunden betale med kreditkort til f.eks. en Paypalkonto. Det kræver blot at den handlende har en internetforbindelse.Sedlerne skulle altså kunne afskaffes nu.
Mht. mønterne vil jeg bevare dem lidt endnu. Måske er de også en historisk arv det er interessant at have med. Vask dem engang imellem (ikke hvidvask)
Jeg har ikke læst alle indlæg i detaljer, men nok til at danne mig et indtryk af diverse kommentarer. Jeg ser bort fra de mere useriøse kommentarer såsom bakterier på penge. Men der er mange andre gode kommentarer.
Èn kommenterer at der er nogen der slet ikke kan få et kort af banken (andet end et hævekort vel). Jeg har i mange år ikke villet have kort (såsom dankort o.lign.). Da jeg så overvejede det alligevel (fordi det efterhånden er svært at købe noget på Internettet uden), så kunne jeg ikke få et kreditkort. Men et debetkort kunne jeg dog få og det ville jeg egentligt tro at alle kan. Først var det Visa Electron som så blev skiftet ud med det MasterCard Debit, som jeg har nu.
Så er der alle de gode eksempler på hvor det bliver svært at bruge elektroniske penge (jeg tillader mig at se bort fra narkohandel). Lommepenge til børn, betaling ved vejboder, pengegaver til fødselaren, konfirmanden, guldbrudeparret osv. - som man normalt lægger i et gratuleringskort, turister, købe mælk eller æg nede ved landmanden (det er der stadig nogen der gør), køb og salg af brugte ejendele osv, betaling for kaffe eller sodavand nede i sportsklubbens syltetøjsglas osv. Der findes masser af eksempler, hvor elektroniske penge vil være vanskelige til umulige at gennemføre.
Min næste kommentar er: Hvorfor indføre et elektronisk småpenge system - der findes jo allerede betalingskort (kredit / debet) og de fungerer jo lige godt til både store og små beløb.
Jeg har Sydbank og jeg så lige at de har indført en mulighed for at betale med mobiltelefonen: https://www.sydbank.dk/privat/mobil/mobilpenge
Min sidste kommentar vil være i forbindelse med NemID - jeg har nemlig ikke mulighed for at kommentere det på "version 2". Jeg forstår ikke kritikken omkring NemID - det fungerer da fint. Det fungerer i hvert fald fint for mig. Jeg forstår heller ikke rigtigt kritikken omkring sikkerhedsniveauet. For at logge ind på Netbank, skal jeg først skrive mit cpr-nummer og et password - dernæst en kode fra nøglekortet. Dvs. hvis man vil bryde ind dér, så skal tyven kende mit cpr-nummer (og jeg tror endda at man kan vælge et andet brugernavn end sit cpr-nummer) og mit password, dernæst skal tyven kende mit nøglekort og de nøgler der er på det. Det er da mange ting der skal "knækkes". Selvfølgelig - dem der VIL ind på andre folks bankkonti kommer det nok også - NemID eller ej.
Et elektronisk småpengesystem, hvor man ikke skal identificere sig med en kode, må da være endnu mere sårbart.
Undskyld Christian, jeg fremstår måske som en nørd (eller det er I andre også :-) på Jeres områder)
Men mht håndvask, er tørring faktisk ganske vigtigt,idet fugtige hænder lettere optager og afsætter bakteriespor på overflader. Så jeg vil i stedet anbefale afdupning af de våde hænfder med engangshåndklæder. Ellers kan Du komme til at stå i meget lang tid, flagrende med våde hænder, og vente på at hænderne er HELT tørre. I øvrigt anbefaler vi også at man benytter papirhåndklæde til at lukke for vandhanen, da den jo (med mindre der er håndfri betjening) er uren, og måske åbne døren (hvis der er affaldsspand i nærheden for papiret).
Sprit, klor, periltsulfater og lignende har ingen plads i et almindeligt miljø.
Det skal osse stå dig frit for selv at bestemme.... Jeg bruger ikke håndklædet, men lader bare hænderne lufttørre. Det har altid, og vil altid virke... Hvis DU har et ønske om endnu mindre kimtal på hænderne end jeg er tilfreds med, står det dig frit for at vaske hænder i sprit eller klorin.. Men pointen er at du SELV skal sætte din egen tærskel for bakterier, uden regler og love trukket ned over hovedet...
Stop straks enhver tanke om at "vi skal gøre noget nationalt"! Det er dømt til at mislykkes - og hvorfor skal man forcere sådan noget igennem via nationalt udtænkte stragtegiske projekter?
Lad nu Markedet gøre arbejdet! Det fungerer. Når folk kan se værdien af en ny adfærd, skal der nok komme apps og hvad ved jeg.
Det eneste vi IKKE har brug for er endnu en NEM-id agtig statsovervåget monopol-løsning, der bringer Danmark et Giant Leap ud i fremtiden, men stiller os håbløst isoleret fra resten af verden.
Hehe jeg syntes en dørApp er lige i øjet.
Vi kan ikke programmere os til alt, det er godt med lidt brainstorm om visioner for fremtiden, fint med ideer på bordet. Hvad der er mindre fint er at man er villig til at kaste sig ud i forkromede ideer uden at se på nutid og datid. Danmønt og rejsekortet er allerede blevet nævnt i debatten og jeg forstår slet ikke hvordan dette ekspertpanel kan undgå at udtrykke betænkelighed eller bare lige nævne hvilken udfordring en eValuta vil være, set i lyset af alle de mange nuværende og daværende it-katastrofer.
En erstatning af fysiske penge med en eller anden digital applikation kræver ikke bare lidt overgangstid og gode ideer. Det kræver en enorm vilje til at forstå samfundskræfter og tidligere forretningsgange, og lære af dem. Se på alle de fejlslagne gigantprojekter vi svømmer rundt i, her i digitaliseringstiden. Og se hvor lidt nye projekter syntes at lære af dem.
Vi har brug for en tænketank der kan tænke sig ud over hvad cheføkonomer og IT-konsulenter beskæftiger sig med. Et digitaliseringsprojekt af den størrelse som en eValuta på landsplan vil være, vil kræve en indsigt i både finansielle omgangsformer og teknologi, men også en forståelse for socio-kulturelle fænomener som lommepenge, frihedbehov, dyslexi, svagtseende, fummelfingrede, teknologiangst, foreningstilskud, loppemarkeder, genbrugscentre, foreningskaffen, betalingsautomater, landevejssalg af kartofler, gademusikanter, etc.
Dertil kommer så de teknologiske udfordringer som et utal af software der skal synkroniseres eller udskiftes. Og så lige konsekvensen af at basere et af samfundets konstanter på noget der let kan hackes, fryse eller gå ned.
Ideer er fine, men måske nogle der har benene lidt mere på jorden? De nævner ikke engang bitcoin, som flere har kommenteret på. Kan de så tillade sig at kalde sig eksperter hvis der slet ikke ses på hvad der allerede findes?
Hvis man nu højnede sikkerhedsniveauet på sygesikringskortet, og satte en chip på det, kunne man såmænd godt bruge det som betalingsmiddel også.
I takt med at flere og flere modtager deres løn fra det offentlige, enten som som regulær løn eller bistandshjælp / pension, kunne staten jo sagtens lave en bank for "fattigrøve" som ikke må få muligheden for at overtrække et kort.
hvis man helt kunne afskaffe kontante penge, kunne staten sikkert endda tjene på en sådan ordning !
Det ville også løse problemet for dem der er så "dårlige" betalere at de end ikke kan få en bankkonto. Hvis man ikke har det, kan man ikke modtage hverken bistandshjælp eller sygedagpenge.
er den direkte vej til flere gebyrer og skatter, samt overvågning.
Det er p.t. desuden lovstridigt, idet der skal stilles lovlige (kontante) betalingsmidler til rådighed for befolkningen.
Hvor kommer tallet 6 Mia. fra? Hvem er det, der evt. kunne opnå denne besparelse?
Jeg synes det virker let arrogant at formode at man kun anvender penge i forretninger. En kort løsning duer ikke. Jeg kan ikke betale min nabo med et kort. Gademusikeren har ingen smartphone eller kortlæser. Jeg har boet i både Sverige og Tyskland, og begge steder er der et kontant chip system på bankkort, men de er aldrig slået igennem, ligesom danmønt jo også floppede.
Hvad skal turister gøre for at købe småt. Kan man ikke længere samle penge ind til gode formål på gaden?
Nej, mønt systemet er genialt, bevist gennem dets overlevelse gennem tusinder af år. Fleksibelt, universelt omsætteligt, kan bruges overalt, anonymt.
1: De skal altid være tilgægelige. Ergo ingen afhængighed af batteridreven teknologi... Medmindre en terminal ville kunne give midlertidig strøm. Tror nu det bliver svært at lave sikkerhedsmæssigt gennemført da et sådant medium, sikkert ville kunne loades ulovligt.
2: Hvad med turister/tilrejsende?
Men ellers en start på en fed idé :)
Der er faktisk mange tilfælde, hvor monopol er en fordel. Al infrastruktur f.eks. Problemet er hvis det er enten:Som hovedregel er monopoler skadeligt for samfundet, men nok ikke lige i denne situation.
- Ureguleret.
- Kommercielt (= skal tjene overskud).
Et fornuftigt reguleret monopol, der fungerer efter hvile.i.sig.selv princippet er faktisk at foretrække indenfor de fleste infrastruktur-relaterede opgaver (veje, skinner, kabler, kloaker, politi, brandvæsen mv.).
»Det handler også om at beskytte danske forbrugere. Gør vi ikke noget nationalt, risikerer vi, at andre kommer og tager markedet med langt dyrere løsninger,«
Oh skræk! Beskytte forbrugerne! Ikke et ord om de danske monopol-pampere.
Vi skal nok finde ud af at lave noget, der fungerer mindst lige saa godt som Rejsekortet (med lidt hjælp fra italienere, franskmænd, osv. ... saa længe de kan give et billigt, urealistisk tilbud).
(Jeg har netop droppet en bank, fordi den pludselig forlangte at kunne sende SMS til mig. Denne fagre nye verden venter forhaabentlig med at materialisere sig fuldt ud, til jeg har forladt den. Som en mellemløsning kunne vi betale i halve grise (eller mindre enheder), som det vist er skik i Jylland).
Det bliver da også en "anelse" bøvlet at handle i bl.a. de mange vejsideboder, som bugner af frisk frugt og grønt om sommeren. :-/
P.S.: Lær nu at vaske hænderne! Ikke alene pga. mønter og sedler. :-P
Orv, der står jo klart i artiklen hvilke kompetancer den såkaldte IT-konsulent har: Omkring 30 år på ledelsesgangen.En mellemleder fra Nets, en it-konsulent (hvad det så end betyder), en professor fra CBS og en økonom i Forbrugerrådet. Ikke den typiske samling high-tech nørder.
Så alt i alt er der ingen med teknik som specialindsigt i den adspurgte gruppe.
Herunder en super blog, der kort forklarer BitCoin konceptet, dets styrker (og hvorfor banksektoren ikke er interesseret i dets indførsel)</p>
<p><a href="https://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/205601-bitcoin-such-…;
Glemte at fremhæve:
- Internationalt
- Opensource (ingen monopol)
- ingen administrationsgebyr /overhead
- ikke muligt at geare / overtrække
Hvordan får du dine hænder tørret? I bukser, skjorte eller? Spritter du hænderne af?
Vi behøver ingen regler.... Hvis du bekymrer dig om farlige bakterier på dine hænder, så vask dem inden du putter dem i mund/næse/øjne ! Vi kan aldrig lovgive os til et renere og mere bakteriefrit håndmiljø....
Hvorfor snakke om ting som det vil tage år at ændre, altså når det gælder penge. Dør håndtag tager endnu længere tid.
I følge AT er der ingen regler for stofhåndklæder på offentlige toiletter og på arbejdspladser. 50 mennesker eller flere må dele bakterier der sidder eller efterlades i et håndklæde. Det kan der gøres noget ved i 2012 hvis viljen er til stede!
Hvorfor beskæftiger AT sig ikke med det simple men kon med det komplicerede og ofte uforståelige?
Og dog - det er genopstået som Rejsekortet! (kontaktløst Smart Card med e-pung)Danmønt var en fiasko, men det er glemt nu.
Spredning af helbredsfarlige mikroorganismer kan være en trussel mod den enkelte og for samfundet. Det er vel så det forfatteren tænker på, siden der i overskriften fokuseres også på det aspekt. En let måde for særligt virus og bakterer at sprede sig på, er fælles kontaktpunkter, som lysafbrydere, dørgreb, knapper på nummerautomaten på posthus og bank etc. Det skyldes særligt at der ofte går ganske kort tid mellem to personers kontakt, så mikroben kun opholder sig på den "uvenlige overflade" i en kort periode. Det er rigtigt at der ved et par internationale undersøgelser er fundet "spor af liv" på penge, men der er generelt i svækket form og lave mængder. Og man kan derfor ikke resonere at penge udgør nogen betydende smitterisiko. Det gør imidlertid dankortautomaterne i Bilka og andre travltbesøgte kontaktpunkter. Så hvis man er bekymret for smitte i forbindelse med økonomiske transaktioner, skal man nok foretrække de gammeldags, frem for tekniske løsninger som indebærer mange menneksers berøring på samme sted. Lad det her derfor være en opfordring til at I (ingeniører) tænker mere over hygiejnisk design, når I finder på nyse smarte løsninger.
Med venlig hilsen Claus Malta Nielsen Kommunallæge og næstformand for Rådet for bedre hygiejne (som ofte finder Jeres hjemmeside meget inspirerende at følge)
Jeg tænkte også straks BitCoin! Hvorfor (endnu en gang) spilde tid og ressourcer på at udvikle et eget system, når det allerede findes derude. Det er sådan set bare at vedtage at al infrastruktur og offentlige instanser modtager bitcoins fra næste årsskifte - så er Danmark i gang.
Herunder en super blog, der kort forklarer BitCoin konceptet, dets styrker (og hvorfor banksektoren ikke er interesseret i dets indførsel)https://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/205601-bitcoin-such-a-good-idea-that-it-will-probably-fail
En mellemleder fra Nets, en it-konsulent (hvad det så end betyder), en professor fra CBS og en økonom i Forbrugerrådet. Ikke den typiske samling high-tech nørder.Typisk for high-tech-nørder kun at tænke på sig selv
I bedste fald er der en af de fire der har interesse og indsigt i det lavpraktiske/tekniske aspekt.
En typisk high-tech nørd-gruppe ville bestå af en der råber "overvågningssamfund!", en der bare vil have flere gadgets, en "my way or no way" opensource-tilhænger og et "my employer's way or no way" corporate tool.
Jeg elsker når et velkendt faktum, som at kontanter flyder med bakterier, liige kan bruges til at skyde et irrelevant indspark ind i debatten... Dørhåndtag er osse nærmest dødeligt inficerede med dræberbakterier, og jeg foreslår derfor at vi forbyder dem, og gør det lovpligtigt kun at åbne døre med en "DørApp"..... Og må jeg have lov til at være den første der fremkommer med et andet velkendt pseudo argument : "Please.... won´t somebody think of the children ?!?!"
Nu lufter nogen så tanken om at PBS/Nets/Dankort skal have monopol på at udveksle penge. Det syntes jeg er en rigtig dårlig idé. Både med hensyn til det politiske og det tekniske.</p>
<p>Og "overvågningspanikken" - er det virkelig det eneste problem de kan få øje på?
Så vil æggene ikke længere koste 20,00 kr for seks æg. De vil koste 20,00 kr + gebyrer til dem, der skal administrere systemet. Hvad var det nu, de kaldte Straarup?
Det er jo netop derfor der står at der skal være en overgangstid :-) skriver Omar Chelbat, men vi skal til syvende og sidst TVINGES til at have det!!!!!!!!!!!!! Hvad er det efterhånden et "demokrati", vi lever i?
Jeg synes personligt det lyder meget tiltalende med et alternativ til mønter og sedler. Småpenge fylder meget, er besværlige at håndtere og er bestemt ikke det reneste vi håndterer i løbeet af dagen.
Det er endnu ikke ulovligt at vaske hænder i rent vand og sæbe.
Typisk for high-tech-nørder kun at tænke på sig selv.
De tænker ikke. De vil bare gøre opmærksom på sig selv. Men samtidigt gør de det også pinligt klart, hvorledes vi kan forvente, at bankerne vil handle i fremtiden. Det er ikke en løsning for den almindelige borger på gaden. Jeg går stadigt ind for, at man får sin løn udbetalt kontant. Så kan den enkelte selv vælge, om vedkommende overhovedet vil anvende en bank. Vi skal ikke kontrolleres af bankerne og staten. Vi skal kontrollere bankerne og staten.
Idéen er sådan set fornuftig og logisk nok, men det giver en hel del udfordringer i den almindelige danskers hverdag - en del omlægninger skal i hvert fald medregnes. Personligt har jeg en firmatelefon (smartphone), som jeg kan bruge til private opkald og sms'er - privat har jeg bare en gammel alm mobil, som jeg kun bruger sporadisk til feks at stemme til og donere penge i div TV shows. Dvs at sådan nogle som mig, der har firmatelefoner skal gå ud og anskaffe os en privat smartphone, for at kunne anvende en småpenge-app og dagligt gå rundt med 2 smartphones - for firmamobilen skal jeg have på mig hele tiden. Os med børn, som får børnepenge, skal desuden også til at tænke i nye baner uanset hvordan systemet skal skrues sammen - app eller kort/chip/whatever. For kan man give små børn sådan en anordning til småpenge? Skal de så registreres et sted for at kunne få dette? Synes at afskaffelsen af kontanter kræver store overvejelser og gennemtænkning af forskellige løsninger, så alle danskere fortsat kan have fuld frihed og rådighed over deres egne penge.
Jeg ser store sikkerhedsmæssige problemer ved at penge fjernes fra den fysiske verden og overføres til den elektroniske... Vi kan allerede i dag se hvordan finansverden handler med værdier de ikke ejer og lige låner abnorme beløb af hinanden i korte splitsekunder for at handle med værdipapirer der ligeledes ikke har meget hold i den fysiske verden.
Forestiller mig lige en ondsindet virus, der spredes fra telefon til telefon og overføre alle ejerens penge til "kattens værn" eller tyvens egen konto. Skal telefonen have samme sikkerhedsniveau som bankernes server har i dag? Et sådan tyveri, vil det blive betegnet som lommetyveri? Eller måske bankrøveri?
I betragtning af hvad det danske samfund har fået med NemID, som kommer fra DanID/Nets, så synes det er noget af en frækhed at Nets nu fremturer med yderligere monopol-ambitioner.